- 08 Απρ 2024, 18:37
Δοκτορα για το μουχαμπετι που εχει το καρβουνο, δεν το συζηταμε. Η ολη διαδικασια να βαλεις τη φωτια, να πιεις κανενα ποτηρακι μεχρι να γινει, το συνεχες νταντεμα που χρειαζονται τα καρβουνα, η τσικνα που εισπνεεις, ειναι απλα λατρεμενη διαδικασια για μενα. Και σιγουρα θα κατσουν φασεις που θα την ξανακανω με μεγαλη παρεα και τεραστια χαρα
Στα του ψησιματος τωρα... Αν και βλεπω καμποσους να κανουν reverse searing, προσωπικα δε μπορω να καταλαβω τη λογικη του και δεν το προσπαθω καν. Η θεωρια λεει οτι κανουμε searing (αυτο το τσουρουφλισμα στις υπερυθρες για οσους δεν ξερουν) ωστε να κανει μια καλη κρουστα απο την εξω μερια και να κρατησει μεσα ολα τα υγρα το κρεας. Αν βαλεις τη μπριζολα στη σχαρα και σταζουν κατω ολοι οι ζωμοι για κανα 10λεπτο, τι να σου κανει στο τελος το reverse searing? Ισα για να δωσει το χρωμα του καλοψημενου φανταζει στο μυαλο μου
Πλεον μοσχαρισιες τις κανω ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ και ποτε με αμεσο ψησιμο (απευθειας πανω στην καυτη σχαρα):
1) Απο τους 3 εσωτερικους καυστηρες αναβω τερμα τον 1 στην μια ακρη, 1 μικρο κλικ λιγοτερη ενταση το μεσαιο και αφηνω τον τελευταιο στην αλλη ακρη εντελως σβηστο (οπου ακομα και εκει η σχαρα επισης προφανως ζεσταινεται απο τη θερμοκρασια του χωρου). Και κλεινω το φουρνο για να ανεβασει θερμοκρασια (ακομα και με αυτο το σεταπ τελικιαζει το θερμομετρο γυρω στο 10λεπτο).
2) Την ιδια ωρα αναβω στο τερμα και τις υπερυθρες να ζεσταθει και εκεινη η περιοχη με τη μικρη σχαρουλα. Κανενα 10λεπτο ζεσταμα ειναι νομιζω υπεραρκετο (ακομα ψαχνομαι οσον αφορα την επακριβεια σε κατι τετοια) τουλαχιστον στην ψησταρια μου.
3) Κανω ενα καλο searing ως εξης: Την πεταω στις υπερυθρες για 30-40" και οπως ειναι απο την ιδια μερια τη γυρναω λιγο χιαστι για αλλα 30-40" ωστε να κανει τα περιβοητα cross grill marks που λενε και τα Αμερικανακια. Μετα τη γυρναω πλευρα και κανω το ιδιο πραγμα παλι.
4) Καρφωνω το θερμομετρο (ΧΑΛΑΛΙ το 170αρι) στο πιο χοντρο σημειο, σβηνω τις υπερυθρες και βαζω τη μπριζολα διπλα στο φουρνο, πανω στον ακριανο-σβηστο καυστηρα για εμμεσο ψησιμο.
5) Μετα περιμενω να μου πει το απλικεισο οτι πρεπει να βγει απο τη ζεστη. Ακομα ψαχνομαι με τις θερμοκρασιες αναλογα με τον τυπο του κρεατος, αλλα συνηθως το ζητουμενο μου ειναι 61-63 βαθμοι. Το εργαλλλειο ξερει οτι κατα τη διαδικασια resting που ακολουθει εκτος φουρνου συνεχιζει να ανεβαζει αργα-αργα θερμοκρασια τα επομενα λεπτα, οποτε σου λεει "βγαλτην" 2-3 βαθμους πριν πιασει την επιθυμητη θερμοκρασια.
Οσο ψηνεται στο "κρυο" μερος της σχαρας και περιμενω να γινει, παιζω με τους 2 αναμενους καυστηρες και χαμηλωνω λιγο αν δω οτι ανεβαζει τρελη θερμοκρασια ή ανοιγω λιγο το καπακι για να πεσει ελαφρως. Με αυτες τις λεπτομερειες δεν εχω καταληξει ακομα σε ακριβη συμπερασματα, κυριως ακολουθω το ενστικτο της στιγμης και μαθαινω ακομα. Ομοιως με τον ακριβη χρονο προθερμανσης, το ποσο ακριβως searing κτλ...
Οπως σε ολα, ετσι κι αυτο θελει προφανως προπονηση για να το τελειοποιησεις. Αλλα στην προκυμενη δεν παω και για κανενα αστερι Μισλεν (αρκουμαι με τις λαστιχαρες τα Παιλοτ) και μου φτανει να σκεφτω στο τελος του ψησιματος "τι εφτιαξα παλι ο πστης"