edmond έγραψε:
Σοβαρά;;![]()
Εχει αλκαντάρα χειρολαβές;
Έχω περάσει τα 10.000χλμ με πτώση απόδοσης των φρένων οπότε ετοιμάστηκα για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση δίσκων. Δανείστηκα από γνωστό το εργαλείο αφαίρεσης του δαχτυλιδιού ασφάλισης δισκοφρένων τύπου centerlock το οποίο κάνει και για τις κασέτες τύπου HG (Hyperglide) της Shimano αλλά όχι για τις τύπου MF.
Μέτρησα τους δίσκους με το παχύμετρο. Το όριο για αλλαγή είναι το 1,5mm. Ο ένας ήταν κάπου στο 1,49-1,52mm και 157gr, και ο άλλος 1,17-1,28mm και 145γρ. Περιέργως νομίζω ότι ο πίσω ήταν ο φθαρμένος γιατί εδώ και καιρό τα εμπρός φρένα δεν πάνε καλά μετά από μια βροχερή εβδομάδα και τα πίσω φρενάρουν καλύτερα. Ο οποίος είχε κάνει και πατούρα αν μέτραγες από την περιφέρεια ήταν 1,7+, έπρεπε να μετρήσω σε εγκοπή για να δω την αλήθεια.
Οπότε απόφαση για αλλαγή και των δύο δίσκων. Βγάλσιμο τροχών και ώ, έκπληξη, το δακτυλίδι ασφάλισης δεν ήταν εσωτερικού τύπου (το συνηθισμένο σε ποδήλατα δρόμου και για το οποίο δανείστηκα το εργαλείο) αλλά εξωτερικού τύπου (όπως στα mountain), ίσως επειδή είναι λέει gravel το ποδήλατο. Ευτυχώς πρώτον, βγαίνουν με το εργαλείο μεσαίας τριβής που είχα και, ευτυχώς δεύτερον, μια χαρά μπήκαν τα καινούργια εσωτερικά δαχτυλίδια που ήρθαν με τους δίσκους (αλλιώς θα έβαζα τα παλιά). Δεν ξέρω αν τα πηρούνια στα mountain είναι συμβατά μόνο με εξωτερικά.
Και φυσικά τσεκάρω τα τακάκια. Δεν είχαν πολλή φθορά (1900 και 1700χλμ μόνο) αλλά είχαν γυαλίσει. Μάρκας EBC. Τα περιποιήθηκα με γυαλόχαρτο να ξεγυαλίσουν αλλά τα φύλαξα και έβαλα καινούργια τακάκια, Shimano, στους καινούργιους δίσκους.
Αλλά μια και έχω τις ρόδες στο χέρι (και στην μπανιέρα για την ακρίβεια) έχω και το εργαλείο ας βγάλω και την κασέτα να την καθαρίσω. Την πήρα στην κουζίνα για βούρτσιμα, εμβάπτιση σε degreaser, κι άλλο βούτσισμα μέχρι να γίνουν όλα τα γρανάζια λαμπίκο (ώστε να μην υπάρχουν καθόλου υπολείμματα από τα λάδια, γράσσα κλπ μια και πλέον παίζουν κερωμένες αλυσίδες και το κερί δεν τα πάει καλά με λάδια.
Φοβόμουνα πολύ την διαδικασία, είχα κατεβάσει και το σχέδιο από το site της Shimano, μην μπερδέψω τα αποστασιακά, μήπως δεν μπούνε σωστά τα γρανάζια αλλά τελικά ήταν πολύ απλά. Το πρώτο αποστασιακό είναι μεταλλικό και πιο λεπτό (1,85mm, που έλεγα μπαίνει πριν την κασέτα για κασέτες mountain σε free hub δρόμου) και μπαίνει μόνο με την μία φορά. Τα άλλα αποστασιακά είναι όλα ίδια, πλαστικά και μπαίνουν όπως νά’ναι και είναι σαφές πότε χρειάζονται και πότε όχι ενώ και τα γρανάζια μόνο με έναν τρόπο μπαίνουν. Τέλος καλό με την κασέτα λοιπόν.
Βάζω και τις ρόδες χωρίς προβλήματα και χωρίς να πρέπει να ασχοληθώ να ανοίξω τα εμβολάκια στις δαγκάνες. Ακουμπάνε λίγο αλλά με μερικά πατήματα αρχίσαν να στρώνουν. Τα υδραυλικά είναι αυτορυθμιζόμενα οπότε στην πρώτη βόλτα περιμένω να ησυχάσουν. Δεν μοιάζει να υπάρχει θέμα θέσης μέσα έξω των δίσκων αλλά θα δείξει αν χρειαστεί ευθυγράμμιση στις δαγκάνες.
Και εκεί που είμαι έτοιμος να περάσω την δεύτερη κερωμένη αλυσίδα για να πάω μια βολτίτσα, τα βλέπω. Τα γραναζάκια στο κλουβάκι του εκτροχιαστή (jockey wheels) πολύ βρώμικα και να μην κυλάνε καλά. Ε, δεν λέει να έχω μόλις καθαρίσει κασέτα και να έχω και φρέσκια αλυσίδα και να έχω αυτά βρώμικα και με αυξημένες τριβές. Βγήκαν και όπως τα έπαιξα είδα ότι είναι χάλια και 10.000+χλμ έχουν παράγγειλα καινούργια, αύριο θα έρθουν οπότε τότε θα καθαρίσω το κλουβάκι (θα ετοιμάσω μπουκαλάκι με degreaser+βούρτσα) και θα μπούνε ροδάκια κι αλυσίδα και βουρ για ωραία κανονική ποδηλατάδα. (Από το χειρουργείο και μετά πρωτοέκανα ποδήλατο χθες που πήγα και γύρισα δουλειά, 4,5+4,5 χλμ με το ποδήλατο της γυναίκας)
Παράγγειλα κι ένα εργαλείο για αυτά τα δαχτυλίδια, της Parktool, να έχω δικό μου, να μην χρειάζεται να δανείζομαι.
Έχασα πολλά χλμ με το χειρουργείο και τους περιορισμούς και ο στόχος της χρονιάς δεν θα επιτευχθεί αλλά για να δούμε πόσα χλμ θα μπορέσω να κάνω σε μια εβδομάδα…
- O δίσκος αυτός καθαυτός είναι ο ίδιος και απλά μπαίνει στον οδοντωτό άξονα, η διαφορά είναι μόνο στο δαχτυλίδι και όχι στο δίσκο.
- Οι σπείρες στη ρόδα είναι οι ίδιες, δηλαδή από τη μέσα μεριά και ίδιο βήμα. Αν δηλαδή έχεις μια ρόδα μόνη της θα πάρει και τα δύο. (αλλά στο πακέτο έχει μόνο το ένα)
- Όμως αν έχεις άξονα 15mm θέλεις εξωτερικού τύπου (ο εσωτερικού δεν χωράει γύρω από τον μεγαλύτερο άξονα)
- Σε κάποια πιρούνια (πχ κάποια της Trek) βρίσκει το εξωτερικού τύπου οπότε θέλεις εσωτερικού τύπου
Οι δίσκοι όπως είπαμε είναι ίδιοι σε διαστάσεις αλλά οι “δρόμου” πωλούνται με εσωτερικού τύπου αλλά σε κάποιους εκτός δρόμου μπορεί να είναι είτε με εσωτερικού είτε με εξωτερικού τύπου (όπως αυτός που πήρα που τον βρίσκεις και έτσι και αλλιώς).
Οπότε γενικά προτιμάμε το εσωτερικού τύπου αν χωράει γιατί βολεύει το μικρό εργαλείο, πιάνει πιο σίγουρα με λιγότερες πιθανότητες να γλυστρήσει και να γίνει καμιά ζημιά.
Σε άλλα νέα έκανα την πρώτη ποδηλατική βόλτα μετά το χειρουργείο. Το ποδήλατο πάει πολύ καλά, η ρύθμιση ταχυτήτων επίσης και τα φρένα αρχίσαν να στρώνουν. Αλλά επί 4-5 εβδομάδες δεν έκανα καμία απολύτως άσκηση σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού (μόνο περπάτημα) και η αγυμνασιά φαινότανε. Αν και ξεκούραστος η Garmin μου έδειξε performance condition -5 που είναι το χειρότερο που έχω δει ποτέ, ούτε κουρασμένος δεν είχα πέσει τόσο χαμηλά. Και κουραζόμουν γρήγορα και άρχισα να νιώθω ότι πάω να πάθω κράμπες και στο τέλος μετά από μόλις 31χλμ χωρίς πολύ ζόρι μου λέει ότι το σύστημα θέλει 4 μέρες ανάπαυσης (επίσης ποτέ δεν είχα δει τόσο πολύ).
Μετά την επιστροφή πήρα μαγνήσιο, έφαγα πρωτεϊνούχα και γλυκά και 1-2 φορές το βραδάκι πήγε να με πιάσει κράμπα αλλά τις πρόλαβα και τελικά κοιμήθηκα χωρίς.
Ξεκινάμε τον μακρύ δρόμο της επανάκτησης φυσικής κατάστασης, στα διάφορα γραφήματα που κοιτάω (Strava και Elevate) η κατάσταση δείχνει όντως χάλια.
Παγουράκι με ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες φύγαμε.... (βροχή ξεβροχή).
- φυσάει θέλει προσοχή και κάνει κρύο
- βρέχει, πρόβλημα γιατί φοράω γυαλιά και ακόμα και με κατεβασμένο γείσο του καπέλου γίνονται χάλια και δεν βλέπω
- κάνει πολύ κρύο, τα ευαίσθητα δάχτυλά μου θέλουν πολύ γάντι με αποτέλεσμα να χάνω ευελιξία αυτών για αλλαγές ταχυτήτων. Και προκειμένου να φορέσω επιπλέον στρώσεις, κολλάν, ποδονάρια, μπαφ ή μπαλακλάβα, γάντια συνολικά χάνω αρκετά λεπτά την ημέρα ντύσου σπίτι, γδύσου στη δουλειά, ντύσου στη δουλειά, γδύσου στο σπίτι...
- πάγος άστα να πάνε, απίστευτη προσοχή και πρόβλεψη ή λεωφορείο
- χαλάζι μια φορά μου έτυχε, κατέληξα να προχωράω σε ελαφρά ανηφορικό δρόμο που είχε μετατραπεί σε χείμαρρο από χαλάζι, 5 πόντους παγοπετραδάκια, ενώ ταυτόχρονα έριχνε και ήμουνα με σορτσάκι (πονάει το χαλάζι στο γυμνό μπουτάκι). Αυτό το λέω απλά εμπειρία και ελπίζω να μην μου ξανατύχει.
Με ποδηλατο ασχολειθηκα ομως πριν 4 χρονια και ξεχναω , εκτος των αλλων τοτε ειχα αλλαξει πισω κασετα που ειχε ενσωματωμενο ελευθερο .
Απ οτι ειδα ομως απο τις φωτο που εστειλε το ελευθερο πισω ειναι freehub .
1) πως λεμε στο ελλαδα το freehub; και πως το freewheel ;
Απο ενα ψαξιμο που εκανα ολα τα λενε ελευθερο και ολα ειναι με γραναζια επανω .
Στο δικο μου ομως δεν θελω να αλλαξω και την κασσετα μονο το γαμημενο freehub.
shimano ειναι , προφανως της πλακας , δεν μιλαμε για ακριβο ποδηλατο , οταν εβαλα ομως και γκουγκλαρισα freehub ειδα κατι τιμες οσο κανει ενα ποδηλατο .
ενω freewheel που εχει και τα γραναζια πανω βρισκεις και με 10 ε που λεει ο λογος .
Εχουμε κανεναν εδω που να ξερει απο ποδηλατα και να μην βαριεται να γραψει 5 πραγματα;
dimviii έγραψε:Sknipper,μόλις γυρίσει από την ποδήλατα,θα βγάλει το λυκρα κολάν,και θα στα εξηγήσει όλα μπαι δε μπουκ.Γύρισα μούσκεμα μετά από περπάτημα μέσα από το πάρκο με την κόρη (πήγαμε ορθοδοντικό να της τσεκάρει τα σιδεράκια). Κωλοχώρα με τον παλιοκωλόκαιρό της.
otso έγραψε:Θα μου πει, δεν με εχει αχτι (φανταζομαι) , αλλά αν συνεννοηθούμε θαναι το προβλημα . Θαναι σαν να ρωταω πως αλλαζουμε μπουζι στο ζασταβα και αυτος θα μου λεει να βαλω το ιντζεκσιον της φερραρι.Χαχα, κανέναν δεν έχω άχτι, θεωρώ τις μικροπαρεξηγήσεις ψιλοχαβαλέ και δεν κρατάω κακία. Γενικά δύσκολο να παρεξηγηθώ κι έτσι κι αλλιώς δεν θυμάμαι ποιος είπε τι οπότε είσαι ασφαλής.
Όμως δυστυχώς το μυαλό έχει πάθει μια μικρή εμπλοκή με τα freewheel και freehub+κασέτα. Από αυτά που λες δεν είμαι σίγουρος αν έχεις το παλιό σύστημα ή το καινούργιο.
Πάντως αν freehub τότε βγάζεις την κασέτα (που πιθανόν αποτελείται από μερικά γρανάζια μαζί, μερικά μονάχα τους και αποστασιακούς δίσκους ανάμεσά τους) με το κατάλληλο εργαλείο (που εξαρτάται από το τι έχεις). Από μέσα έχει το freehub το οποίο επίσης ανοίγει κι έχει τα κολπάκια που κάνουν κράκα-κράκα.
Το πιο σωστό είναι να καθαρίσεις την περιοχή αρκετά ώστε να δεις τον αριθμό μοντέλου τον οποίο θα βάλεις στο search στην παρακάτω σελίδα της shimano.
https://bike.shimano.com/en-EU/components/road.html
Έτσι θα καταλάβεις τι έχεις και βασικά αν θέλεις κι έχεις όρεξη ανεβαίνεις επίπεδο. Ανοίγεις εγκυκλοπαίδεια με της Παναγιάς τα μάτια σε λεπτομέρειες με τεχνικά σχέδια και εγχειρίδια. Ή απλά όταν βρεις το μοντέλο πάνω στα γρανάζια πες μας και θα δούμε μαζί.
Αλλά δεν έχεις πει το βασικό, τι εννοείς χάλασε το ελεύθερο, τι έπαθε, τι κάνει ή τι δεν κάνει, πως ξεκίνησε κλπ. Έχει υποστεί κάποια συντήρηση ποτέ, πόσο παλιό το ποδήλατο;
Το ποδηλατο ειναι εκει που σπουδαζει η κορη , βασικα σπουδαζουν και τα 2 παιδια μου μαζι και εχουν τα ποδηλατα για να πηγαινουν στη σχολη.
Το κοστος να παω εγω να το επισκευασω θα ειναι μεγαλυτερο απο το κοστος να το φτιαξουν σε ενα ποδηλαταδικο ,
Θα το επισκευαζε και ο γιος αν ειχε το ανταλλακτικο και τα εργαλεια .
Η πρωτη σκεψη ηταν ποδηλαταδικο η αγοραζουμε ανταλλακτικα και εργαλεια και μας μενουν τα εργαλεια .
Προχτες ειπα στο γιο να βγαλει την πισω ροδα οπως ειναι και να παει στο μεγαλυτερο ποδηλαταδικο της πολης που εχει και καλες κριτικες και ανταλλακτικα και εχει και ιντερνετομαγαζο και νοικιαζει ποδηλατα και πουλαει και μεταχειρισμενα ποδηλατα . Με την εντολη αν παρ ολα αυτα δεν εχουν ανταλλακτικο να του βαλουν εστω ενα μεταχειρο.
Του ειπαν οτι δεν εχουν ανταλλακτικο ουτε μεταχειρο και οτι πρεπει να παρει ολοκληρο τον τροχο .
Του ειπα οχι .
Μου κανει εντυπωση οτι ενω υπαρχουν χιλιαδες κασσετες για freehub ελευθερο σε ολα τα ελληνικα ιντερνετικα μαγαζια δεν υπαρχει το ιδιο το ελευθερο
Κοιτα τι γινεται στο εξωτερικο https://365cycles.com/collections/freeh ... ortValue=2
Ελλαδα γιατι δεν υπαρχουν ; Ακομα και στα ποδηλατα ειμαστε πασοκ και large αντι μια βιδα πεταμε το ποδηλατο και παιρνουμε καινουργιο;
otso έγραψε:Ελλαδα γιατι δεν υπαρχουν ; Ακομα και στα ποδηλατα ειμαστε πασοκ και large αντι μια βιδα πεταμε το ποδηλατο και παιρνουμε καινουργιο;
Η απάντηση είναι ναι
Θυμάμαι μικρός να βάζω μπαλώματα όταν πατούσα καμία προκα ή κάνα τριβόλι, γεμιζα τον κουβά νερό, φούσκωμα σαμπρέλα και έψαχνα να δω τις μπουρμπουλήθρες, σκουπιζα με ένα πανί, εξυνα λίγο τη περιοχή, έβαζα κόλα, μπάλωμα και πάτημα μέχρι να κολλήσει. Πλέον αγοράζεις καινούρια σαμπρέλα έτοιμη και δεν ασχολείσαι ούτε με κόλλες, ούτε με κουβάδες και μπαλώματα. Λίγο πρόχειρο παράδειγμα αλλά έτσι έχει καταντήσει το ποδήλατο. Αν βρεις όμως παλιό μάστορα, σου κάνει παπάδες.
Αααααα ρε πστη μου, πόση ανεμελιά τότενες...