mousatos έγραψε:Σαν τη μονοκατοικία δεν έχει. Δε χρειάζεται να πάρεις τα βουνά. Ενα καλό σπιτάκι θες , με γκαζόν έξω, όπως τα αμερικανά στα προάστια. Κάτι ξέρουν εκεί.
Τα πιο ακριβά σπίτια είναι στο Manhattan πάντως, με θέα το Central park.
Η γη στις ΗΠΑ είναι φθηνή γενικώς, ειδικώς βέβαια (Manhattan, San Francisco, etc) πανάκριβη.
Η μονοκατοικία είναι γαμάτη, αλλά όχι παντού. Αν σου περισσεύουν μερικά εκατομμύρια, τότε ναι. Αν όχι, μονοκατοικία εκτός αστικού ιστού, να πρέπει να είσαι σε ένα αμάξι όλη μέρα, μπα, όχι δεν μου λέει κάτι.
EDDIE_147 έγραψε:Κάποιος που μένει Χαλάνδρι δεν μπορεί να είναι όλη μέρα στο αμαξι;
Κάποιος που μένει Χαλάνδρι, πού; Υπάρχουν περιοχές του Χαλανδρίου που δεν έχουν κοντά τους ούτε περίπτερο. Αυτός που μένει στο κέντρο, έχει επιλογές σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια.
Τώρα, αν για τον οποιονδήποτε λόγο, αντί να επιλέξει κάτι στο Χαλάνδρι, διαλέξει κάτι στο Μαρούσι ή στην Κηφισιά, θα χρειαστεί αυτοκίνητο.
Αυτός πάλι που μένει στην Πεντέλη, έχει μοναδική επιλογή το αυτοκίνητο, ακόμη και για ένα πακέτο τσιγάρα ή μια σοκολάτα (για όσους δεν καπνίζουν).
Ήθελα να σου δείξω ότι το θέμα της μετακίνησης είναι σχετικό.
Ο αστικός ιστός επίσης έχει ξεχειλωσει σαν όριο λόγω ΑΟ και μετρό.
Πεντέλη πχ (5' απο τα Βριλήσσια) τη θεωρείς εντός ή εκτός;
Anonymous Founder έγραψε:Κοίτα, ξαναλέω κάθε επένδυση είναι διαφορετική και ειδικά στα ακίνητα, ακόμη πιο διαφορετική. Εγώ ως κάποιος που δεν είχε ποτέ ακίνητο, όταν αγόρασα ήμουν διπλά και τριπλά προσεκτικός. Το κυριότερο που ήθελα να λύσω είναι στην στραβή (πχ χάνω την δουλειά μου) τι κάνω; Φεύγω για εξωτερικό για παράδειγμα και το σπίτι τι γίνεται; Μπορώ να το πουλήσω; Μπορώ να το νοικιάσω; Γιατί θα πρέπει να πληρώνεται μια δόση στην τράπεζα.
Επίσης, ένα σπίτι δεν έχει μόνον έσοδα, αλλά και έξοδα. Μπορεί να γίνει μια ζημιά για παράδειγμα, πχ ένας καυστήρας πετρελαίου σε ένα παλιό σπίτι. Ή να πλημμυρίσει η κουζίνα και να καταστρέψει τα ντουλάπια. Μια ακριβή επισκευή μπορεί να φτάσει κάποια χιλιάρικα, άρα να σου φάει τα έσοδα μιας χρονιάς.
Το βασικό είναι σ'αυτά πώς νιώθεις εσύ καλύτερα και πιο σίγουρος. Και ποιες είναι οι προσλαμβάνουσές σου. Να σου πω ένα προσωπικό παράδειγμα: οι παππούδες μου από τον πατέρα μου, όλη τους την ζωή αγόραζαν αγροτεμάχια στο χωριό. Σήμερα η αξία τους είναι μηδέν. Κυριολεκτικά. Οι γονείς μου τα άφησαν εκτός των δηλώσεών τους, και το ίδιο σκοπεύω να κάνω κι εγώ. Μόνον το κτήμα που έχει το σπίτι στο χωριό, το οποίο θα το κληρονομήσει ο αδερφός μου, γιατί αυτού του αρέσει, εγώ έχω πει πως δεν θέλω τίποτε απολύτως από εκεί.
Αντίστοιχα και ένα προάστιο μιας μεγάλης πόλης, μπορεί να πάρει αξία, μπορεί και όχι. Πχ το Σταυράκι στα Γιάννενα. Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει γιατί να πάει κάποιος εκεί, είναι χάλια, δεν έχει θέα, είσαι πίσω από το βουνό δεν βλέπεις τίποτε, έχεις χειρότερο καιρό από τα Γιάννενα. Η Αμφιθέα με φοβερή θέα, ήδη έχει ανεβεί σε αξία, ειδικά όταν το κέντρο των Ιωαννίνων, είναι πανάκριβο και δεν πρόκειται ποτέ να πέσει γιατί δεν υπάρχουν οικόπεδα.
Αν κάπου διαφωνώ, είναι στο παρακάτω:Η το πιο απλό HF. Χθες ήρθε το πρώτο 250αρι από την επένδυση των 55Κ. 3000€ το χρόνο μείον φορολογία και ΕΝΦΙΑ είναι 2600€ καθαρά. 4,8% καθαρή απόδοση χωρίς κανένα κίνδυνο να χάσω το.. κεφάλαιο.
Ο κίνδυνος να χάσεις το κεφάλαιο υπάρχει: αν χρειαστεί να πουλήσεις το σπίτι, και το σπίτι δεν πουλιέται γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να το αγοράσει. Προφανώς και σε αυτή την περίπτωση το αρχικό κεφάλαιο έχει γίνει ένα σπίτι, άρα δεν είναι μηδενικής αξίας, από την άλλη, κι εγώ έχω ένα σπίτι στο χωριό θεωρητικά, εγώ δεν θα πάω να μείνω ποτέ, κανείς δεν ενδιαφέρεται να το αγοράσει, άρα πόση αξία έχει; Μήπως 0 (μηδέν);
![]()
Τα παραπάνω δεν τα λέω για να μειώσω τις επενδύσεις σε ακίνητα, παραδοσιακά, τα ακίνητα ήταν η πιο ασφαλής επένδυση για την μέση τάξη και σχεδόν όλοι επέλεξαν να αγοράσουν ένα σπίτι να το περάσουν στα παιδιά τους. Απλώς δεν είναι όλα τα ακίνητα ίδια. Κάνουμε την ίδια κουβέντα σχεδόν καθημερινά με φίλο που ψάχνουν ακίνητο ετούτη την εποχή και δεν μπορούν να βρουν κάτι καλό.
οταν μιλαμε για ακινητα ειναι location location location. αν δεν ειναι σε καλη τοποθεσια η αξια ειναι χαμηλη μεχρι μηδεν. μου ελεγε Γαλλος φιλος στα 90ς ο πατερας του αγορασε διαμερισματα σε επαρχιακη πολη ενω θα μπορουσε να αγορασει στο παρισι τοτε ιδιες τιμες ειχαν. Τωρα αυτα τα διαμερισμα δεν μπορει ουτε ευκολα να τα νοικιασει και η αξια τους εχει πεσει κατω και απο το κοστος αγορας τους σχεδον 30 χρονια ποιο πριν. Αν αγοραζε τοτε στο παρισι τωρα θα εκαναν 6 ή 7 φορες ποιο πανω.
EDDIE_147 έγραψε:Χαίρω πολύ.
Ήθελα να σου δείξω ότι το θέμα της μετακίνησης είναι σχετικό.
Ο αστικός ιστός επίσης έχει ξεχειλωσει σαν όριο λόγω ΑΟ και μετρό.
Πεντέλη πχ (5' απο τα Βριλήσσια) τη θεωρείς εντός ή εκτός;
Αστικό ιστό δεν θεωρώ προφανώς το κέντρο της Αθήνας. Οποιαδήποτε πόλη σου προσφέρει τα πάντα χωρίς να χρειάζεται να μπεις σε αμάξι για να πάρεις γάλα, είναι μια χαρά. Το Αιγάλεω είναι μια χαρά από μόνο του, δεν χρειάζεται σε νορμάλ καταστάσεις να πας στο Περιστέρι για παράδειγμα. Μιλώ πάντοτε για μετακινήσεις ΧΩΡΙΣ αμάξι, το τονίζω.
Η ΑΟ δεν μπαίνει καν στην εξίσωση, πρώτον δεν είναι δωρεάν, και δεύτερον τις ώρες αιχμής είναι μποτιλιαρισμένη.
Το μετρό, εννοείται είναι κορυφαία περίπτωση, στην Αθήνα αν μένεις κοντά σε σταθμό του μετρό, μπορείς να έχεις εναλλακτικές, μη χρήσης του αυτοκινήτου για να πας στην δουλειά σου, να βγεις, κλπ.
Καλύτερα δηλαδή να είσαι σήμερα στο Περιστέρι κοντά στον Αγ. Αντώνιο, παρά στην Κυψέλη. Πιο γρήγορα θα φτάσεις στην Ομόνοια από το πρώτο με το μετρό.
@GTS
Συμφωνώ. Αν και η κουβέντα εδώ γίνεται στο τι είναι καλύτερο, επένδυση σε ακίνητο ή σε μετρητά στην τράπεζα. Ακίνητο ναι μεν, αλλά εκεί που η αξία του θ'ανέβει, αυτό λέω κι εγώ.
Εδώ σας θέλω
γενικο σχολιο, η αθηνα εχει προβηματα υποδομων, αν δεν εχεις καποιο καλο ντηαλ πχ δημοσιος υπαλληλος ή εφοπλιστης θα το σκεφτομουν να βαλω τις φορολογημενες οικονομιες μιας ζωης σε μια τετοια πολη. τωρα βεβαια αν σου δινει το κεφαλαιο ο πεθερος υπο τον ορο να αγορασεις κοντα του αλλαζει το πραγμα.
GTS έγραψε:γενικο σχολιο, η αθηνα εχει προβηματα υποδομων, αν δεν εχεις καποιο καλο ντηαλ πχ δημοσιος υπαλληλος ή εφοπλιστης θα το σκεφτομουν να βαλω τις φορολογημενες οικονομιες μιας ζωης σε μια τετοια πολη. τωρα βεβαια αν σου δινει το κεφαλαιο ο πεθερος υπο τον ορο να αγορασεις κοντα του αλλαζει το πραγμα.
Παραδόξως συμφωνώ απόλυτα.
Όπου πεθερός βάλε και κληρονομιά.
Asimov έγραψε:GTS έγραψε:γενικο σχολιο, η αθηνα εχει προβηματα υποδομων, αν δεν εχεις καποιο καλο ντηαλ πχ δημοσιος υπαλληλος ή εφοπλιστης θα το σκεφτομουν να βαλω τις φορολογημενες οικονομιες μιας ζωης σε μια τετοια πολη. τωρα βεβαια αν σου δινει το κεφαλαιο ο πεθερος υπο τον ορο να αγορασεις κοντα του αλλαζει το πραγμα.
Πεθερος , κληρονομια θα πρεπει να πληρώσεις , η να κανεις αποποιηση λογω χρεων μεγαλυτερων απο την αξια του ακινητου .
Παρε GTS 50ε αντικατασταση πλακακια μονο κοστος , γι αυτο ειναι χαρουμενος .
Πχ τριάρι στα ΝΠ όσο παλιο και να είναι πιάνει εύκολα 200-250
Αν μιλαμε για οικόπεδο να το δώσεις αντιπαροχή (από κανα γερο που είχε καμια σαβούρα μονοκατοικία) μιλαμε για περιουσία επταψηφιας αξίας
Χωρίς να κουνήσεις το δαχτυλάκι σου. Αλλοι σκίζονται μια ζωή και μένουν στο νοίκι
< >
otso έγραψε:Asimov έγραψε:GTS έγραψε:γενικο σχολιο, η αθηνα εχει προβηματα υποδομων, αν δεν εχεις καποιο καλο ντηαλ πχ δημοσιος υπαλληλος ή εφοπλιστης θα το σκεφτομουν να βαλω τις φορολογημενες οικονομιες μιας ζωης σε μια τετοια πολη. τωρα βεβαια αν σου δινει το κεφαλαιο ο πεθερος υπο τον ορο να αγορασεις κοντα του αλλαζει το πραγμα.
Πεθερος , κληρονομια θα πρεπει να πληρώσεις , η να κανεις αποποιηση λογω χρεων μεγαλυτερων απο την αξια του ακινητου .
Παρε GTS 50ε αντικατασταση πλακακια μονο κοστος , γι αυτο ειναι χαρουμενος .
Υπαρχουν αφορολογητα ορια, γονικες παροχες και δωρεες. Σπανια να πληρωσεις φορο κληρονομιας.