Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#855938
diplomat έγραψε:
nass έγραψε:Αν κάτι πρέπει να γίνει με τα ιδιωτικά είναι αξιολόγηση και ρύθμιση της αγοράς διά των σοβαρών κρατικών εξετάσεων για την απόκτηση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος σε κρίσιμες ειδικότητες


Ενδιαφέρουσα νύξη για μία κρίσιμη πτυχή της όλης διαδικασίας που ξεδιπλώνεται, αν και ενδεχομένως θα ήταν υπεραισιόδοξο να θεωρήσουμε την πτυχή αυτή βασικό στόχο στο προκείμενο νσχέδιο, καθώς τα σημεία γραφής δε χρήζουν επέκτασης. Λέω ενδιαφέρουσα γιατί κι εγώ έκανα αντίστοιχες σκέψεις τύπου bar, ως μέθοδο διάταξης των αποφοίτων κάθε ιδρύματος με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, κατά τα κριτήρια του εκάστοτε επιμελητηρίου (ή όποιου ισοδυνάμου), αναφορικά με τη στοιχειώδη επάρκειά τους. Πιο απλά, κάθε χαρτί να πρέπει να αποδείξει ασχέτως προέλευσης (τουλάχιστον τα καινούρια, εκτός κι αν προκύπτει κώλυμα ισάξιας μεταχείρισης) ότι διαθέτει τα εφόδια να αναλάβει την τάδε προφέσιοναλ τζερμπ. Επιπροσθέτως, εάν ενταχθεί η άνω λογική σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο από την αρχή της εκπαίδευσης, μέχρι την αγορά εργασίας (ΕΒΕ -> πτυχίο -> επάρκεια), αυξάνονται, ίσως και θεαματικά, οι πιθανότητες να βελτιωθεί η τριτοβάθμια και οι προφέσιοναλς.

Εδιτ, συντακτικό


Περιμενε σε μερικα χρονια θα κοπουν και αυτα. Γιατι να δινει ο ξενος μηχανικος εξετασεις στο ΤΕΕ; Ο ιατρος του εξωτερικου στον εκαστοτε ιατρικο συλλογο, κλπ
Υπο το πρισμα δε της ΕΕ, των ισως ευκαιριων στην εργασια μεταξυ των πολιτων της, κλπ αυτα θα πεσουν πιο ευκολα

Οπως στον επομενο νομο θα καταργηθει η εισοδος στα ΙΑΕΙ με πανελληνιες και θα γινει με το απολυτηριο του λυκειου. Στην τελικη αφου με λεφτα θα μπω και με λεφτα θα το παρω, τι βαζεις εμποδια στην επιχειρηματικοτητα;
Άβαταρ μέλους
By nass
#855940
kostis20 έγραψε:Ε οι γιατροί δε δίνουν εξετασεις εντός ΕΕ.Μόνο για γλωσσική επαρκεια εξεταζονται.


Ερώτηση: τι πρέπει να έχουν από τη χώρα προέλευσης προκειμένου να μπορούν να εργαστούν σε άλλη χώρα της ΕΕ ?
(α) Απλά πτυχίο Ιατρικής από Πανεπιστήμιο της ΕΕ ?
(β) Αδεια εξάσκησης επαγγέλματος από χώρα της ΕΕ, η οποία δίνεται με τα κριτήρια εκείνης της χώρας ?

Πχ. στην Ελλάδα άδεια εξάσκησης ιατρικής παίρνεις αυτόματα αν έχεις πτυχίο ιατρικής πηγή. Μπορεί να αλλάξει αυτό και να πρέπει να περάσεις κάποιας μορφής bar exam προκειμένου να αποκτήσεις άδεια εξάσκησης ιατρικής στην Ελλάδα. Και μόνο τότε, αν ισχύει το (β), να μπορείς να εργαστείς ως ιατρός σε άλλη χώρα προερχόμενος από την Ελλάδα.
(Προφανώς τίθεται θέμα για την αντίθετη κατεύθυνση)

Οσο για το άλλο που λες: προφανώς έχουμε στην Ελλάδα και τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα που μας αξίζει :rtfm:
Ομως με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τίθεται το θέμα: επειδή ζούμε σε μια καπιταλιστική οικονομία και ανήκουμε σε ένα εξίσου καπιταλιστικό μπλοκ χωρών, θα πρέπει να ισχύει αυτό που ισχύει σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ότι το κράτος διατηρεί μονοπώλιο κάποιων πολύ συγκεκριμένων βασικών υπηρεσιών (βασικά άμυνα / ασφάλεια και δικαιοσύνη) και όλες οι άλλες πρέπει να επιτρέπονται να παρέχονται ιδιωτικά (προφανώς δεν απαγορεύεται η ταυτόχρονη προσφορά αυτών των υπηρεσιών δημόσια), εκτός και αν αποδεικνύονται επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο ή για άλλο αντίστοιχο σπουδαίο λόγο (πχ. εμπόριο ναρκωτικών).
Για ποιό λόγο λοιπόν μαζί με τις βασικές υπηρεσίες θα πρέπει το κράτος στην Ελλάδα να διατηρεί "sui generis" μονοπώλιο σε κάποια μη βασική υπηρεσία ? Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος πολύ συγκεκριμένος και ειδικός λόγος απόλυτα πειστικής αιτιολόγησης για αυτό. Ε δεν έχω δει τίποτα σχετικά, πλην "κρυστάλλινης σφαίρας" του στυλ "θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια" που και αλήθεια να είναι (δεν το ξέρουμε, απλή υπόθεση είναι, που δεν τεκμηριώνει τίποτα, εξίσου έγκυρα μπορώ και εγώ να ισχυριστώ το αντίθετο) με την ίδια λογική θα έπρεπε να απαγορεύονται πχ. και τα ιδιωτικά νοσοκομεία ή τα ιδιωτικά γυμνάσια για να μην υποβαθμιστούν τα δημόσια νοσοκομεία ή γυμνάσια.
Τελευταία επεξεργασία από nass και 10 Φεβ 2024, 11:55, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#855941 Πρέπει να εχει και αδεια ασκησης επαγγέλματτος.Στη Τσεχία ας πουμε δίνεται με τα μαθήματα του 6ου έτους γιατι περνάς απο επιτροπή που συμμετεχουν και υπαλληλοι/ εξεταστές του υπουργείου υγείας μαζι με τους καθηγητές της σχολής.
Άβαταρ μέλους
By nass
#855942
kostis20 έγραψε:Πρέπει να εχει και αδεια ασκησης επαγγέλματτος.Στη Τσεχία ας πουμε δίνεται με τα μαθήματα του 6ου έτους γιατι περνάς απο επιτροπή που συμμετεχουν και υπαλληλοι/ εξεταστές του υπουργείου υγείας μαζι με τους καθηγητές της σχολής.


Exactly my point :iconcool:
Δες και το Edit παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#855943 Ε αυτές οι εξετάσεις αν υπάρξουν ποτέ στην Ελλάδα αποκλείεται να έχουν ουσία .
Στη Τσεχία κόβεται κόσμος.Δηλαδη υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν τελειώνουν την Ιατρική γιατί κόβονται.
Πόσες πιθανότητες δίνεις να γίνει αυτό στην Ελλάδα?Θα αφήσουν νομίζεις αυτοί που θα ανοίξουν τα ιδιωτικά?Οι φοιτητές των δημοσίων αμέσως θα πουν ότι υποβαθμίζεται το πτυχίο τους και θα αρχίσουν καταλήψεις ...
Ακόμα και σήμερα στα δημόσια ουσιαστικά δεν κόβεται κανένας .Έτσι και μπεις τελείωσες κάποια στιγμή θα τελειώσεις.Εχω ξάδερφο της γυναίκας μου που μπήκε ιατρική Ιωαννίνων και την τελείωσε σε 10 χρόνια!Ε αυτός στη Τσεχία θα είχε φύγει από το πρώτο άντε 2ο έτος.
Είχα γιο νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο, Τσέχο δηλαδή, που τον έδιωξαν στο 6ο έτος επειδή δε πέρασε τα state exams της ψυχιατρικής!
Άβαταρ μέλους
By dimik
#855944
kostis20 έγραψε:Ε αυτές οι εξετάσεις αν υπάρξουν ποτέ στην Ελλάδα αποκλείεται να έχουν ουσία .
Στη Τσεχία κόβεται κόσμος.Δηλαδη υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν τελειώνουν την Ιατρική γιατί κόβονται.
Πόσες πιθανότητες δίνεις να γίνει αυτό στην Ελλάδα?Θα δώσουν νομίζεις αυτοί που θα ανοίξουν τα ιδιωτικά?
Ακόμα και σήμερα στα δημόσια ουσιαστικά δεν κόβεται κανένας .Έτσι και μπεις τελείωσες κάποια στιγμή θα τελειώσεις.Εχω ξάδερφο της γυναίκας μου που μπήκε ιατρική Ιωαννίνων και την τελείωσε σε 10 χρόνια!Ε αυτός στη Τσεχία θα είχε φύγει από το πρώτο άντε 2ο έτος.
Είχα γιο νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο, Τσέχο δηλαδή, που τον έδιωξαν στο 6ο έτος επειδή δε πέρασε τα state exams της ψυχιατρικής!
Μην λες τέτοια πράγματα ότι διώχνουν ρεμάλια φοιτητές γιατί θα μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα μιας και δουλεύουν και σπουδάζουν τα "παιδιά", οι αιώνιοι δεν κοστίζουν τίποτα στο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα θα μειωθεί ο στρατός των ορκ που βλέπουμε στις παρελάσεις.



< >
Άβαταρ μέλους
By nass
#855945 @kostis20
Αυτό ακριβώς εννοούσα αγαπητέ. Δεν απαγορεύεις ένα τομέα οικονομικής δραστηριότητας αλλά αν θέλεις να είσαι σοβαρό κράτος βάζεις σοβαρούς κανόνες (προφανώς και στα ιδιωτικά :rtfm: ) για τα επαγγέλματα εκείνα που είναι κρίσιμα πχ. μπορεί να πεθάνουν άνθρωποι (πχ. ιατροί) ή να γίνουν τεράστιες καταστροφές ή ζημιές και να πεθάνουν και άνθρωποι (πχ. μηχανικοί). Για τους υπόλοιπους --> αποφασίζει η αγορά, όπως εγώ στη δουλειά μου προσλαμβάνω άνετα απόφοιτους ΕΜΠ και θεωρώ ισοδύναμους με ΙΕΚ τους απόφοιτους ΑΤΕΙ Κωλοπετινίτσας.
Απλά στην Ελλάδα έχουμε αλλεργία στα σοβαρά πράγματα :lol:
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#855947 Μα δε διαφωνώ απλά σου λέω ότι τίποτα δε πρόκειται να γίνει σωστά δυστυχώς με τα ιδιωτικά ,όπως και δε γίνεται με τα δημόσια επί δεκαετίες .
Άβαταρ μέλους
By pro
#855956 Απαντώντας σε 2-3 ταυτόχρονα, θα έλεγα να κάνουμε ακριβώς ό,τι κάνει η Δύση και να χρηματοδοτήσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια με τα ίδια χρήματα ανά φοιτητή κι όχι με το ένα δέκατο. Μ' αυτόν τον τρόπο θα είμαστε και πιο ευχαριστημένοι από τα πανεπιστήμια που 30 χρόνια τώρα υποβαθμίζονται συστηματικά. Επιπλέον, ας κοιτάξουμε και το σύστημα εξετάσεων μέσα στο πανεπιστήμιο. Την ύλη, το πόσο εύκολα κόβει ένας καθηγητής, αν υπάρχει ποσόστωση για τους επιτυχόντες, αν συνδέεται το ποσοστό επιτυχίας με την κατάταξη και την εισροή πελατών. Ακόμη ας αναρωτηθούμε κι αν ο γυναικοξάδερφος στρώθηκε ή πέρασε χατιρικά.
Τέλος, όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, οι ιδιωτικές αναπτύχθηκαν γιατί αρχικά απαγορεύτηκε στον ΟΤΕ να συμμετάσχει. Όταν ξεκίνησε ο ΟΤΕ, δημόσιος ακόμα, την cosmote φινίτο λα μιούζικα πασάτο λα φιέστα. Η οποία cosmote είναι η απόδειξη ότι το δημόσιο αν θέλει μια χαρά μπορεί.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#855957
pro έγραψε:Απαντώντας σε 2-3 ταυτόχρονα, θα έλεγα να κάνουμε ακριβώς ό,τι κάνει η Δύση και να χρηματοδοτήσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια με τα ίδια χρήματα ανά φοιτητή κι όχι με το ένα δέκατο. Μ' αυτόν τον τρόπο θα είμαστε και πιο ευχαριστημένοι από τα πανεπιστήμια που 30 χρόνια τώρα υποβαθμίζονται συστηματικά. Επιπλέον, ας κοιτάξουμε και το σύστημα εξετάσεων μέσα στο πανεπιστήμιο. Την ύλη, το πόσο εύκολα κόβει ένας καθηγητής, αν υπάρχει ποσόστωση για τους επιτυχόντες, αν συνδέεται το ποσοστό επιτυχίας με την κατάταξη και την εισροή πελατών. Ακόμη ας αναρωτηθούμε κι αν ο γυναικοξάδερφος στρώθηκε ή πέρασε χατιρικά.
Τέλος, όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, οι ιδιωτικές αναπτύχθηκαν γιατί αρχικά απαγορεύτηκε στον ΟΤΕ να συμμετάσχει. Όταν ξεκίνησε ο ΟΤΕ, δημόσιος ακόμα, την cosmote φινίτο λα μιούζικα πασάτο λα φιέστα. Η οποία cosmote είναι η απόδειξη ότι το δημόσιο αν θέλει μια χαρά μπορεί.



Ετσι. Να θυμισω τον ΗΣΑΠ πριν τα εργα ανακαινισης του 2004 για τους ΟΑ;

Θυμαστε πως ηταν και πως εγιναν οι σταθμοι κι οι αποβαθρες; Οταν πηραν σεκιουριτι και βαλανε μικροφωνικες, οπως και καθαριστριες να καθαριζουν;

Οταν θελει, μπορει το δημοσιο. Οπου εδωσε λεφτα και τα προσεξε η εικονα αλλαξε

Το δημοσιο σχολειο, το δημοσιο πανεπιστημιο ομως μοιαζει να μην το ενδιαφερει το κρατος μας.

Γι' αυτο δεν διδιασκονται σωστα οι ξενες γλωσσες σε αυτο.
Γι' αυτο ειναι απαραιτητο το φροντιστηριο στο λυκειο
Γι' αυτο τωρα θελει να απαξιωσει κι αλλο τα ΑΕΙ.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#855958 Ναι μέσα στο γενικότερο χάλι μπορεί να δούλεψε και κάτι .Αν και δε βλέπω να έκανε και κάτι τρομερό η cosmote με τα έσοδα και την υποστήριξη που είχε.Ενας θεός ξέρει τι και πόσους διορισμενους έχουμε πληρώσει και εκεί και τι έχει φαγωθεί.
Ο ηλεκτρικός είναι ντροπή και που υπάρχει ακόμα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#855963 Γιατί; Και στην Ευρώπη υπάρχουν αντίστοιχα τέτοιες γραμμές, πχ η PER στο Παρίσι, που είναι κάτι μεταξύ ΗΣΑΠ και Προαστιακού, αν το λέω σωστά.
Ο ηλεκτρικός όσο δεν είναι υπόγειος, δεν μπορεί να πάει πιο γρήγορα.

Οι τηλεπικοινωνίες εν Ελλάδι είναι τέλειο case study για το πόσο τελικά κακό είναι το δημόσιο. Για πολλά γέλια για την ακρίβεια.

Για την ΔΕΗ και τον λιγνίτη, να θυμίσω πως οι ρύποι του. CO2 είναι καινούρια ιδέα, ενώ και οι καταπληκτικοί ιδιώτες, έφεραν το ΦΑ με τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου.
Η ΔΕΗ δεν είχε μόνον λιγνίτη, είχε και υδροηλεκτρικά, δίκτυο μεταφοράς, δίκτυο διανομής, κλπ κλπ.
Αλλά ναι, κακό δημόσιο, φάτε τώρα ιδιωτική πρωτοβουλία με υπερδιπλάσιες τιμές και τα κέρδη μερίσματα (και Κωτσόβολο).
:metalo:
Άβαταρ μέλους
By pro
#855968
kostis20 έγραψε:Ναι μέσα στο γενικότερο χάλι μπορεί να δούλεψε και κάτι .Αν και δε βλέπω να έκανε και κάτι τρομερό η cosmote με τα έσοδα και την υποστήριξη που είχε.Ενας θεός ξέρει τι και πόσους διορισμενους έχουμε πληρώσει και εκεί και τι έχει φαγωθεί.


Τίποτα δεν έκανε η cosmote. Ξεκίνησε 5 χρόνια μετά και πέρασε την μεγαλύτερη ιδιωτικη τηλεπικοινωνιακη εταιρεια του κοσμου μέσα σε άλλα 5. Γι αυτό και δεν την ηθελε κανενας, με πιεση την πήραν οι Γερμανοί, από την καλη τους την καρδια.

Και για να καταλάβουμε ποιους ειχε απεναντι:

Τον Νοέμβριο του 1999 η βρετανική πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vodafone AirTouch εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία τηλεφωνίας και Internet Mannesmann σε μια συμφωνία ύψους 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο CEO τοτε γι αυτη την κινηση είχε παρει μπονους 2 δις.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#855969 Και ξεκινώντας σε διαφορετικό φάσμα Γιατί τα 900Mhz είχαν πάει αρχικά μόνον στους ιδιώτες, το οποίο απαιτούσε διπλάσιες κεραίες την μικρότερης απόστασης από σταθμό βάσης σε σταθμό βάσης.
Και κατόπιν πούλησαμε τα πάντα για αστεία χρήματα συγκριτικά, που η Deutsche Telekom τα έχει βγάλει ήδη και πλέον είναι μόνον κέρδος, ο όμιλος ΟΤΕ είναι από τις πιο κερδοφόρες θυγατρικές της.
Αλλά είναι λόγω της καταπληκτικής δουλειάς των Γερμανών βρε κουτά, αφού όλοι γνωρίζουμε πως ο ΟΤΕ ήταν χάλια.