Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
sknipper έγραψε: Πχ αν θέλεις να φορτιζεις μια φορά την εβδομάδα και το συνδυάζεις σε μέρος με καφέ μαγαζιά ψώνια τότε οκ, είναι μέρος της ρουτίνας σου.
.

Αυτο απαιτει δευτερο αυτοκινητο ομως. Γιατι αν χρειαστει την ημερα που θα εισαι αδειος να κανεις μια μεγαλη απρογραμματιστη και ψιλοεπειγουσα διαδρομη, τον ηπιες.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#855842 Ποια είναι αυτή η διαδρομή δηλαδή; Πρέπει να είναι οπωσδήποτε κάποιο μεγάλο ταξίδι, ώστε να μην σε καλύπτει μια 20λεπτη φόρτιση σε κάποιον DC φορτιστή σε σουπερμάρκετ.
Με την ίδια λογική, πρέπει να έχουμε πάντα ένα εφεδρικό αυτοκίνητο, μήπως μας χαλάσει το κανονικό, και πρέπει να φύγουμε ΑΜΕΣΑ για μεγάλο ταξίδι (άρα ν'αφήσουμε έξω και τα ταξί).
Κοινώς, PaNick67, για κάθε λύση, εσύ έχεις ένα πρόβλημα.

Ξαναλέω λοιπόν, για κάποιον με δική του θέση στάθμευσης, το ηλεκτρικό αυτή την στιγμή, πρέπει να εξεταστεί σαν λύση οπωσδήποτε, αν σκοπεύει να δώσει 40Κ για αυτοκίνητο. Μην αρχίσουμε πάλι το "δεν έχουν όλοι δική τους θέση στάθμευσης, το γνωρίζω αυτό. Είναι πάντως σίγουρα πολύ πολύ περισσότεροι από αυτούς που μπορούν να βρουν 40Κ για αμάξι σήμερα. Και σίγουρα πολλοί περισσότεροι και από αυτούς που θα δώσουν έστω 20Κ για αμάξι σήμερα.
Αυτή την στιγμή, κάποιος που έχει κάποια χρήματα, θα ήταν παλαβός να μην κοιτάξει και την λύση του ηλεκτρικού, αλλά και των φωτοβολταϊκών στη στέγη, που έχουν και μπόλικη επιδότηση και ουσιαστικά την μπαταρία την παίρνεις σχεδόν δωρεάν.
Μέσα σε 5 χρόνια θα έχεις βγάλει τα έξοδα και θα φορτίζεις δωρεάν το αμάξι και θα πληρώνεις ελάχιστον ρεύμα στο σπίτι. Σε πολυκατοικίες είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, αλλά ας πούμε πως εκεί δεν συμφέρει να μπεις σε τόσο κόπο. Αν έχεις όμως δική σου θέση στάθμευσης, είναι παράλογο να μην κοιτάξεις και ηλέκτρικο, ελπίζω τουλάχιστον σε αυτό να μην διαφωνούμε. Δείτε τι αγοράζεις στα ίδια λεφτά, τα ηλεκτρικά (ειδικά τα Tesla) είναι πλέον φθηνότερα ΧΩΡΙΣ επιδότηση, αν συγκρίνεις μέγεθος, εξοπλισμό κλπ.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Anonymous Founder έγραψε:Ποια είναι αυτή η διαδρομή δηλαδή; Πρέπει να είναι οπωσδήποτε κάποιο μεγάλο ταξίδι, ώστε να μην σε καλύπτει μια 20λεπτη φόρτιση σε κάποιον DC φορτιστή σε σουπερμάρκετ.
Με την ίδια λογική, πρέπει να έχουμε πάντα ένα εφεδρικό αυτοκίνητο, μήπως μας χαλάσει το κανονικό, και πρέπει να φύγουμε ΑΜΕΣΑ για μεγάλο ταξίδι (άρα ν'αφήσουμε έξω και τα ταξί).

Οταν πχ σε παρει η γυναικα σου τηλεφωνο την ωρα που πηγαινες στο σουπερμαρκετ να φορτισεις το αδειο ηλεκτρικο σου και σου πει η μαμα ειναι στο νοσοκομειο, το παιδι χτυπησε/εχει πολυ πυρετο με σπασμους/ να παμε στο νοσοκομειο, κλπ να σε δω ποσο ευκολα εχεις τα 20 λεπτα σε καποιον ταχυφορτιστη.

ναι δεν γινονται καθε μερα αυτα αλλα οταν γινουν ειναι φαση τρεχατε ποδαρακια μου και τοτε θες ενα 2ο αυτοκινητο

Αν εχεις ενα και ηλεκτρικο το οποιο φορτιζει μια μερα την βδομαδα , γιατι αυτο σχολιασα στον skniper ........

Εγω εχω 2 θερμικα και θα παρω ηλεκτρικο μονο οταν καλυπτει ολες τις αναγκες μου σπανιες ή μη. Για εμενα δεν αποτελουν λυση ακομα αλλα στο μελλον θα ειναι. Αλλα και τοτε θα εχω ενα με ICE δια παν ενδεχομενον.

Μην με παρεξηγεις, απλα δεν μου αρεσει ο φανμποισμος των μη κατοχων. Οσοι εχουν ηλεκτρικα εχουν 2ο ή 3ο αμαξι που ειναι θερμικο, ακριβως για να εξασφαλισουν πως οτιδηποτε και να συμβει θα εχουν μεσο να κινηθουν
Άβαταρ μέλους
By red_monster
PaNick67 έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Ποια είναι αυτή η διαδρομή δηλαδή; Πρέπει να είναι οπωσδήποτε κάποιο μεγάλο ταξίδι, ώστε να μην σε καλύπτει μια 20λεπτη φόρτιση σε κάποιον DC φορτιστή σε σουπερμάρκετ.

Οταν πχ σε παρει η γυναικα σου τηλεφωνο την ωρα που πηγαινες στο σουπερμαρκετ να φορτισεις το αδειο ηλεκτρικο σου και σου πει η μαμα ειναι στο νοσοκομειο, το παιδι χτυπησε/εχει πολυ πυρετο με σπασμους/ να παμε στο νοσοκομειο, κλπ να σε δω ποσο ευκολα εχεις τα 20 λεπτα σε καποιον ταχυφορτιστη.

ναι δεν γινονται καθε μερα αυτα αλλα οταν γινουν ειναι φαση τρεχατε ποδαρακια μου και τοτε θες ενα 2ο αυτοκινητο

Αν εχεις ενα και ηλεκτρικο το οποιο φορτιζει μια μερα την βδομαδα , γιατι αυτο σχολιασα στον skniper ........

Εγω εχω 2 θερμικα και θα παρω ηλεκτρικο μονο οταν καλυπτει ολες τις αναγκες μου σπανιες ή μη. Για εμενα δεν αποτελουν λυση ακομα αλλα στο μελλον θα ειναι. Αλλα και τοτε θα εχω ενα με ICE δια παν ενδεχομενον.

Μην με παρεξηγεις, απλα δεν μου αρεσει ο φανμποισμος των μη κατοχων. Οσοι εχουν ηλεκτρικα εχουν 2ο ή 3ο αμαξι που ειναι θερμικο, ακριβως για να εξασφαλισουν πως οτιδηποτε και να συμβει θα εχουν μεσο να κινηθουν

Αν το έχεις στο συνεργείο ? Αν το έχει πάρει ο μικρός για μπάνιο στο Σούνιο ? Αν έχει μείνει από μπαταρία 12 V ?
Δεν βλέπω κάποιον φανμποισμο στις τελευταίες συζητήσεις, μόνο παράθεση δεδομένων και προσωπικών εμπειριών.
Όσοι έχουν αυτοκίνητο και τους είναι τόσο απαραίτητο (γενικά και όχι ειδικά) έχουν και δεύτερο και τρίτο σε περίπτωση που απαιτηθεί εναλλακτική.
Άβαταρ μέλους
By Zeus
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#855853 Εγώ αν άλλαζα το fiat της γυναίκας σίγουρα θα σκεφτόμουν ηλεκτρικό πλέον.
Άβαταρ μέλους
By Zeus
kostis20 έγραψε:Εγώ αν άλλαζα το fiat της γυναίκας σίγουρα θα σκεφτόμουν ηλεκτρικό πλέον.

Κι εγώ για δεύτερο πόλης σίγουρα θα παρω ηλεκτρικό... Αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον το βιντεάκι, δες το.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#855856 Το έχω δει .Έχει και δοκιμή με το defender στη Γαλλία για ski και λέει πόσο πιο οικονομικό είναι το range με τον ίδιο κίνητηρα λόγω αεροδυναμικής.
Τελευταία επεξεργασία από kostis20 και 09 Φεβ 2024, 12:23, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By 224v
#855857 Με τι κόστος ζημιάς?? Δλδ πόσο θα κοστίσει η σκαντζα αυτή. Θα αξίζει σε βάθος χρόνου?? Που ίσως τεχνολογικά να αλλάξει πάλι κάτι στην εξέλιξη??. Προσωπικά θα κρατήσω όλα όσα έχω, juke 12 ετών, Aygo18 ετών 2.24ν 34 ετών. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο κεφαλαίου. Με άγνωστη μελλοντική εξελιξη.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
red_monster έγραψε:Δεν βλέπω κάποιον φανμποισμο στις τελευταίες συζητήσεις, μόνο παράθεση δεδομένων και προσωπικών εμπειριών.
Όσοι έχουν αυτοκίνητο και τους είναι τόσο απαραίτητο (γενικά και όχι ειδικά) έχουν και δεύτερο και τρίτο σε περίπτωση που απαιτηθεί εναλλακτική.

Οκ, ισως ημουν αυστηρος..

Δεδομενα λοιπον
https://www.statistics.gr/documents/201 ... 52f3411f0f

σελιδα 60 πινακας 4 , μονο το 13,3% διαθετει ιδιωτικο χωρο σταθμευσης.

Αυτους αφορα η ηλεκτροκινηση. Το 13,3 με ιδιωτικη θεση σταθμευσης. Οι υπολοιποι θα πρεπει να περιμενουν
Άβαταρ μέλους
By red_monster
PaNick67 έγραψε:
red_monster έγραψε:Δεν βλέπω κάποιον φανμποισμο στις τελευταίες συζητήσεις, μόνο παράθεση δεδομένων και προσωπικών εμπειριών.

Οκ, ισως ημουν αυστηρος..

Δεδομενα λοιπον
https://www.statistics.gr/documents/201 ... 52f3411f0f

σελιδα 60 πινακας 4 , μονο το 13,3% διαθετει ιδιωτικο χωρο σταθμευσης.

Αυτους αφορα η ηλεκτροκινηση. Το 13,3 με ιδιωτικη θεση σταθμευσης. Οι υπολοιποι θα πρεπει να περιμενουν

Καμία αντίρρηση.
Προς ώρας, η γνώμη μου είναι ότι αν δεν έχεις θέση στάθμευσης με παροχή και αν δεν έχεις δεύτερο αυτοκίνητο με συμβατικό καύσιμο, η αγορά ηλεκτρικού μπορεί να αποβεί αχρείαστη -και ακριβή- ταλαιπωρία.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#855876 13.3% έχεις ιδιωτικό χώρο στάθμευσης
πόσο % έχεις δικαίωμα σε πυλωτή (που δεν μετράει σαν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης
πόσο % παρκάρεις στην είσοδό σου ή στην αυλή σου (εκτός δρόμου)
πόσο % παρκάρεις στο δρόμο αλλά μπροστά στο σπιτι σου (συνήθως επαρχία ή εκτός κέντρου πόλης)
Όλοι αυτοί μπορούν να έχουν φορτιστή στο σπίτι τους.

Για τις πολύ σπάνιες στραβές υπάρχουν ταξί, λεωφορεία και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.
Αν το ξαφνικό μακρινό ταξίδι χωρίς χρόνο για ενδιάμεση φόρτιση παίζει τότε δεν είναι στις σπάνιες στραβές και δεν ανήκεις στην κατηγορία που πάνε βουρ για ηλεκτρικό.
Άβαταρ μέλους
By markvag
PaNick67 έγραψε:

Και πάλι... είναι λίγο σχετικό... Επειδή αυτή την περίοδο κάνω κάποιες ασκήσεις που μου ζητήθηκαν στη δουλειά, αν φορτίζεις στη δουλειά (και σε πολλές δουλειές σε εργοστάσια κτλ, υπάρχουν θέσεις στάθμευσης, που μπορούν και θα αποκτήσουν φορτιστή υποχρεωτικά), κατά μέσο όρο δεν θα χρειαστείς ποτέ φόρτιση αλλού... ΟΚ, όταν θα πας κάποιο ταξίδι θα χρειαστείς την επιπλέον φόρτιση.

Αλλά: Ας πιάσουμε το προσωπικό μου σενάριο χρήσης: Καθημερινά 30χλμ πήγαιν' έλα στη δουλειά + το πολύ άλλα 10 χλμ για διάφορες μ@λ@κίες που μπορεί να προκύψουν. Να το κάνουμε ένα στρογγυλό 50 χλμ; ΟΚ. 50χλμ. Καμιά φορά θα χρειαστεί να μετακινηθώ για δουλειά, να πούμε άλλα 50χλμ, σου βάζω λοιπόν 100χλμ / μέρα. Στο σπίτι δεν έχω χώρο στάθμευσης, παρκάρω στον δρόμο. Έστω πχ ένα μέσο ηλεκτρικό που σου βγάζει 300χλμ με νορμάλ οδήγηση και αυτοκινητόδρομο.

Κάθε πρωί παρκάρω στη δουλειά, το βάζω στον φορτιστή, όσο εγώ είμαι στο γραφείο, αυτό φορτίζει. Το απόγευμα θα είμαι φουλ. Έστω ότι δεν πρόλαβα να το φορτίσω, γιατί πήγα στο λατομείο και γύρισα στις 6 και έφυγα κατευθείαν για το σπίτι; Κλάιν, το βράδυ θα έχω ακόμα 200-250χλμ στην μπαταρία μου.

Το καλοκαίρι θα πάμε 1 το πολύ 2 απογεύματα την εβδομάδα για μπάνιο στους Αμμόλοφους (110χλμ μετ' επιστροφής). Στον γυρισμό θα έχω άνετα 100+χλμ (ακόμα και αν δεν έχω φορτίσει πλήρως στη δουλειά). 1 φορά το μήνα παν' κατ' θα πάμε ένα Σ/Κ Θεσσαλονίκη (300χλμ πήγαιν' έλα). Ε, εκεί θα σταματήσω κάπου ένα μισάωρο να φορτίσω. ΟΚ, καθυστέρηση, αλλά no big deal.

Το μόνο ουσιαστικό μείον είναι το ενδεχόμενο μεγάλου ταξιδιού με το αμάξι (πχ Αθήνα) που θα χρειαστεί να σταματήσω 2 μισάωρα κάπου να φορτίσω με ένα καλό κόστος. ΟΚ, δεκτό, αλλά μιλάμε για 1-2 φορές το χρόνο. => την παλεύω αν είναι να μην πληρώνω βενζίνες (και επίσης μην ξεχνάμε ότι το καλύτερο αμάξι του κόσμου είναι αυτό που στο πληρώνει άλλος :lol: :lol: )

Τώρα, για την περίπτωση ανάγκης; ΟΚ, έχω σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 100χλμ (σχεδόν πάντα όμως πάνω από 250χλμ) στην μπαταρία. Μου φτάνουν να πάω και να γυρίσω και στο νοσοκομείο της Καβάλας.

ΦΥΣΙΚΑ, δεν είναι η πανάκεια, ΦΥΣΙΚΑ υπάρχουν πολλά σενάρια χρήσης που ΔΕΝ βολεύει (πχ ο άλλος έχει μαγαζί στο κέντρο και δεν έχει δικό του πάρκινγκ στο σπίτι ή κάποιος πχ πωλητής κάνει άπειρα χλμ - σήμερα ήρθε ένας, έχει μία εβδομάδα το αμάξι του - 1000χλμ ήδη... :lol: ), αλλά το νόημα των παραπάνω είναι ότι δεν είναι μία τόσο δύσκολη λύση για αρκετό κόσμο, όχι μόνο για όποιον έχει ιδιωτική θέση στάθμευσης. Και νομίζω πως είναι αρκετοί και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που δεν έχουν θέση στάθμευσης, αλλά έχουν πάρκινγκ στη δουλειά τους και κάνουν κάπου 100χλμ κάθε μέρα... Αν έκανα όμως κι εγώ συχνά το Δράμα - Θεσσαλονίκη, δύσκολα θα έπαιρνα ηλεκτρικό (προφανώς αν μου το δώσουν θα το έπαιρνα με πολύ μεγάλη χαρά - είπαμε, το τζάμπα είναι το καλύτερο :lol: )

Το πιο βασικό πρόβλημα είναι να βρούμε τα 50χιλιάρικα για αμάξι, τα άλλα τα λύνουμε... :lol: :lol:

Ή να μας πάρει κάποιος άλλος, θα το δεχτώ και αυτό. :lol: :lol: