- 07 Φεβ 2024, 16:31
O τελευταίος που φταίει για την παιδεία των νεοελλήνων είναι οι πανελλήνιες. Οι πανελλήνιες κρίνουν ένα πολύ απλό πράγμα: ποιος θα πάει στο πανεπιστήμιο. Δεν ασχολούνται με γενικές γνώσεις που οφείλεις να τις έχεις πολύ πριν φτάσεις στην 3η λυκείου (για να μην πω κι ακόμη νωρίτερα).
Το να προσπαθείς με το ζόρι να "μορφώσεις" ένα παιδί που παλεύει για το μέλλον του, είναι στα όρια του σαδισμού.
Όσο για αυτό που είπε ο mjacob, στην Φιλοσοφία δεν πήρα άριστα ασφαλώς, αφού δεν απαντούσα στα προφορικά, αλλά ούτε έμεινα στην τάξη. Καμία παρανομία δεν διαπράχθηκε, δεν κρίνεται εξάλλου η βαθμολογία μόνον από τα προφορικά. Ο βαθμός του απολυτηρίου μου ήταν ο χαμηλότερος απ' όλα τα έτη στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, πρώτη φορά είχα πέσει κάτω από 18 στο μέσο όρο. Αδιάφορο.
Εγώ πρότεινα το προφανές. Ό,τι σύστημα και να βάλεις, από την στιγμή που το μέλλον χιλιάδων παιδιών κρίνεται από την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, ό,τι και να κάνεις έξτρα στην τελευταία τάξη, είναι ένα βάρος ασήκωτο, για την πλειοψηφία των παιδιών. Εγώ θυμάμαι τότε πως διάβαζα από το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, συχνά και πιο μετά, μόνον 4 μαθήματα , προφανώς και δεν υπήρχε χρόνος για τίποτε άλλο, κι αν υπήρχε, θα το έκανα ύπνο και ξεκούραση, όχι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.