Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#854051 Χαζεύοντας διάφορα βίντεο με σκι-σνοουμπορντ θα σας πω κάτι που όσοι ασχολείστε θεωρείτε αυτονόητο αλλά εμένα μου έκανε εντύπωση και από αυτό θα καταλάβετε και πόσο λιγοστές γνώσεις είχα για τις πίστες στα βουνά. Αντιλήφθηκα ότι αυτό που λέμε "πίστα" δεν καταλαμβάνει ολόκληρη την χιονισμένη πλαγιά του βουνού, ανέβαινες επάνω και κατέβαινες επιλέγοντας όποιες γραμμές θέλεις, αλλά είναι μια συγκεκριμένη λωρίδα χιονισμένου βουνού, σχετικά στενή, με όρια είτε φυσικά (δέντρα, βράχια, φυσικές διαβαθμίσεις, γκρεμούς) είτε τεχνητά (σημάδια όπως κορδόνια, κολωνάκια). Τα οποία όρια και κατεύθυνση πίστας καλό είναι να ακολουθήσεις για να μην βρεθείς εκτός πίστας που τα πράματα είναι αλλιώς.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#854061 Μόλις φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, αυτά δεν θα τα κοιτάς πλέον. Υπάρχουν προφανώς όρια που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνάς, ειδικά αν δεν ξέρεις το Βουνό (π.χ. Φαλακρό και Καλάβρυτα έχουν ορθοπλαγιές εκατοντάδων μέτρων αν κάνεις μ@λακία), αλλά σε γενικές γραμμές σε ένα χιονοδρομικό που ξέρεις, ή έστω στο οποίο ξέρεις ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες εκπλήξεις, μπορείς να παίξεις παντού.

Ο φίλος μας ο Hellbent στο παρακάτω βίντεο απόλαυσε τα πυκνά δέντρα του Πισοδερίου, ακριβώς γιατί ήξερε ότι δεν έχει κάποιο σημείο επικίνδυνο, αν εξαιρέσουμε τις αρκούδες (που και αυτές αν έχουν λίγο τσίπα πάνω τους είναι σε χειμερία νάρκη αυτή την εποχή)

Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#854062 Εν τω μεταξύ τώρα θυμήθηκα την δική μας εκδρομή στο Πισοδέρι με πούδρα! Πέρασαν... 13 χρόνια :lipsealed: Άλλες, πολύ πιο ανέμελες εποχές, χωρίς υποχρεώσεις....

Μου αρέσει που στο βίντεο λέω "τι καταπληκτικό χιονοδρομικό, ελπίζω να το επισκεπτόμαστε 1-2 φορές τον χρόνο" και δεν ξαναπήγα ποτέ... :lol:
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#854081 3-5 πηγάδια χθες

Πολλές ακαδημίες σκι για παιδιά κυρίως. Πολύ ωραία εικόνα.

Γράψαμε τον μεγάλο σε μία για να εξοικειωθεί με το άθλημα. Ο μικρός στα 4μιση δε γίνεται να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη ακαδημία και τον αφήσαμε για του χρόνου.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#854126 Αν και δεν αισθάνομαι κάποια θέλξη για το σκι μέσα σε δάσος όπου τα δέντρα είναι τόσο κοντά μεταξύ τους, το βίντεο ήταν πολύ ωραίο.

Συνάδελφος Γαλλο-Άγγλος ξεκίνησε σκι στα 2 του. Ναι ΔΥΟ. Μου είπε ότι τότε ξεκινάνε στη Γαλλία, υπάρχουν ρούχα, σκι απ'ολα για την ηλικία αυτή.
Άβαταρ μέλους
By bujinkan
sknipper έγραψε:Αν και δεν αισθάνομαι κάποια θέλξη για το σκι μέσα σε δάσος όπου τα δέντρα είναι τόσο κοντά μεταξύ τους, το βίντεο ήταν πολύ ωραίο.

Συνάδελφος Γαλλο-Άγγλος ξεκίνησε σκι στα 2 του. Ναι ΔΥΟ. Μου είπε ότι τότε ξεκινάνε στη Γαλλία, υπάρχουν ρούχα, σκι απ'ολα για την ηλικία αυτή.
To 2 είναι οριακή ηλικία 3μιση είναι καλά

< >
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#854128 Το σκι μέσα στα δέντρα είναι αδιανόητα όμορφη αίσθηση που υπερβαίνει την ικανότητα να την περιγράψεις. Συνήθως το χιόνι είναι πιο εύκολο, βλέπεις, ακόμα και σε πυκνή ομίχλη, απολαμβάνεις την ησυχία του δάσους που διακόπτεται μόνο από τις κραυγές χαράς της παρέας.
Άβαταρ μέλους
By dimitris
sknipper έγραψε:Χαζεύοντας διάφορα βίντεο με σκι-σνοουμπορντ θα σας πω κάτι που όσοι ασχολείστε θεωρείτε αυτονόητο αλλά εμένα μου έκανε εντύπωση και από αυτό θα καταλάβετε και πόσο λιγοστές γνώσεις είχα για τις πίστες στα βουνά. Αντιλήφθηκα ότι αυτό που λέμε "πίστα" δεν καταλαμβάνει ολόκληρη την χιονισμένη πλαγιά του βουνού, ανέβαινες επάνω και κατέβαινες επιλέγοντας όποιες γραμμές θέλεις, αλλά είναι μια συγκεκριμένη λωρίδα χιονισμένου βουνού, σχετικά στενή, με όρια είτε φυσικά (δέντρα, βράχια, φυσικές διαβαθμίσεις, γκρεμούς) είτε τεχνητά (σημάδια όπως κορδόνια, κολωνάκια). Τα οποία όρια και κατεύθυνση πίστας καλό είναι να ακολουθήσεις για να μην βρεθείς εκτός πίστας που τα πράματα είναι αλλιώς.

Τυπικά μπορείς και να πας «εκτός πίστας», αλλά οι περισσότεροι το αποφεύγουν. Οι πίστες, εκτός του οριοθετούνται από πασσάλους που δείχνουν τα όρια και το χρώμα -βαθμό δυσκολίας της πίστας, κάθε βράδυ «πατιούνται» δηλαδή στρώνονται από ειδικούς χιονοστρωτηρες ώστε το επόμενο πρωί το χιόνι να είναι συμπαγές, επίπεδο και ομοιογενές. Το σκι στο πατημένο χιόνι είναι γενικα πολύ πιο εύκολο (και λιγότερο rewarding) από το σκι στο απάτητο εκτός πίστας. Με αυτοκινητιστικούς όρους, είναι σαν την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο σε σύγκριση με την οδήγηση σε στροφιλικι. Πέραν της δυσκολίας, το σκι εκτός πίστας είναι και αρκετά πιο επικίνδυνο, διότι δε γνωρίζεις τι υπάρχει κάτω από το χιόνι (βράχια, ρήγματα) ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να προκαλέσεις χιονοστιβάδα. Ειδικά σε περίπτωση ομίχλης (που ούτως η άλλως το σκι δεν είναι ευχάριστο), εκτός πίστας είναι απελπισία.

Μιλώντας για ομίχλη: δεν ξέρω αν υπάρχουν σχετικά βίντεο στο YouTube, αλλά η συμβουλή μου είναι όταν έχει ομίχλη καθίστε στο σαλέ. Στο σκι με ομίχλη βλέπεις μόνο ένα γκρίζο πράγμα παντού, δεν έχεις καμία αίσθηση προσανατολισμού και καταλαβαίνεις πού είναι το πάνω και που το κάτω μόνο από την κατεύθυνση προς την οποία τσουλάς. Προσωπικά στα 5 λεπτά με πιάνει ναυτία.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
sknipper έγραψε:Αν και δεν αισθάνομαι κάποια θέλξη για το σκι μέσα σε δάσος όπου τα δέντρα είναι τόσο κοντά μεταξύ τους, το βίντεο ήταν πολύ ωραίο.

ναι υπάρχουν και αυτά.

αλλά η ακαδημία που πάμε ξεκινά από τα 5 γιατί τα παιδιά ξεκινούν 6:30 το πρωί από Θεσσαλονίκη, φτάνουν στις 9 παρά στο χιονοδρομικό και από τις 9 έως τις 15:00 κάνουν 6 ώρες μάθημα

Αυτό το ωράριο είναι θάνατος για ένα 5χρονο... Δε μπορείς να το στείλεις στα 4. Μερικές ακαδημίες τα δέχονται. Απλώς τα βλέπεις να κάνουν μεγάλα διαλείμματα. Ο μεγάλος που είναι 7+ χθες έπεσε πτώμα για ύπνο και σήμερα πάλι από τις 20:00 αντί για τις 21:00 που πάει κάθε μέρα :lol:
Άβαταρ μέλους
By vagmag
PeterPan έγραψε:3-5 πηγάδια χθες

Πολλές ακαδημίες σκι για παιδιά κυρίως. Πολύ ωραία εικόνα.

Γράψαμε τον μεγάλο σε μία για να εξοικειωθεί με το άθλημα. Ο μικρός στα 4μιση δε γίνεται να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη ακαδημία και τον αφήσαμε για του χρόνου.

Εικόνα

Καπου εκεί ήταν κ ο δικός μου
Είναι 11 κ η ακαδημία έχει παιδάκια από 5-6 ετών μέχρι κ 14 αν κατάλαβα καλά .
1 δάσκαλο/ δασκαλα αν τρία τέσσερα παιδιά .
Δεύτερο Σάββατο που ανέβηκαν.
Το πρώτο ήταν πιο κουμπωμένος , τώρα ήταν ενθουσιασμένος .
Το λεωφορείο ξεκινάει αρκετά νωρίτερα από ανατολικά της πόλης , αλλά εμείς είμαστε η τελευταία στάση στις 7 παρά στο one Salonica.

Επέστρεψε με υπερένταση …

Γενικότερα περνάνε πολλά λεωφορεία εκείνη την ώρα.

Από την ενημέρωση που είχαμε , υπήρχε αδυναμία σε αλλά χιονοδρομικά ( αέρας , -22 κλπ) όποτε κατέληξαν όλοι σχεδόν στα 3-5 . Περισσότερος κόσμος .

Να περνάνε όμορφα
Άβαταρ μέλους
By bujinkan
#854297 Μια υπέροχη βδομάδα στις δολομίτες πέρασε νερακι
Οι αναμνησεις σε ένα βιντεάκι που μόλις ετοίμασα

https://youtu.be/pKJWtsjA-hE?si=1DdqtrUP5L56mroA

< >
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#854304 Όμορφα ρε συ, μπράβο! Η σκηνή στο περίπου 1:20 με το χιόνι που πετάει σαν σύννεφο, φοβερή!
Από φυσική κατάσταση όλα μια χαρά; Δεν είχες ξανά ενοχλήσεις ή ταχυπαλμιες;
Άβαταρ μέλους
By bujinkan
Anonymous Founder έγραψε:Όμορφα ρε συ, μπράβο! Η σκηνή στο περίπου 1:20 με το χιόνι που πετάει σαν σύννεφο, φοβερή!
Από φυσική κατάσταση όλα μια χαρά; Δεν είχες ξανά ενοχλήσεις ή ταχυπαλμιες;
Όλα νορμάλ ούτε ταχυπαλμιες ούτε αρρυθμίες .

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#854360 Πολύ όμορφα φαίνεται. Ανυπομονώ για την δική μου χιονο-εμπειρία.

Βλέπω ένας φοράει γυαλιά και έχει και μάσκα. Όμως πώς μπορείς να ξέρεις αν μια μάσκα χωράει πάνω από τα γυαλιά σου; Μερικές λένε OTG (over the glasses) αλλά από αυτές άλλες λένε για πλάτος γυαλιών 135, άλλες για 145mm και οι περισσότερες δεν λένε τίποτα. Όμως τα γυαλιά μου που είναι 135 ακουμπούσαν σε μάσκα για 135 και υποθέτω αυτό θα δημιουργήσει γκρατζουνιά στη μέσα επιφάνεια του φακού της μάσκας. Υπάρχει κάποιος τυφλοσούρτης πχ η τάδε μάρκα έχει πιο πολύ χώρο για γυαλιά ενώ η άλλη μάρκα έχει θέμα ή είναι θέμα δοκιμής και τύχης;