Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
Anonymous Founder έγραψε:Τις χώρες της Ευρώπης, όχι της Δύσης.

Της Δύσης. Και η Δύση στο συγκεκριμένο context συμπεριλαμβάνει ακόμα και Αυστραλία και... Ιαπωνία. Όλες τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες που ακολουθούν το καπιταλιστικό μοντέλο.

Εκτός από την ΕΕ (για την οποία όπως έχουμε βρει μόνο Ελλάδα και Λουξεμβούργο δεν έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια), ο Καναδάς έχει. Οι ΗΠΑ έχουν. Η Ιαπωνία έχει. H Αυστραλία έχει. H Νότια Κορέα έχει. (Παραδόξως) ακόμα και η Κίνα έχει. Το google έχει αναλυτικές λίστες με τον όρο "private universities" για κάθε χώρα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#853692 Αφού υπάρχουν τόσα πολλά, σίγουρα κάποια θα είναι πολύ γνωστά.
Εγώ είμαι άσχετος, αλλά δεν ξέρω κάποιο καλό ευρωπαϊκό.
Ξέρει κάποιος;
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#853694 Υπάρχουν σχολές ελληνικών ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ αυτών, με διεθνή ακτινοβολία. Το να τα ξέρει κανείς υποψήφιος φοιτητής για να έρθει να σπουδάσει είναι μάλλον σπάνιο αφού κατά βάση δεν υπάρχουν προγράμματα σπουδών που να προσφέρονται εξ ολοκλήρου σε ξένη γλώσσα. Για τους ερασμίτες πάντως αποτελούν δημοφιλή προορισμό :lol:

Το πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο είναι ιδιωτικό και αρκετά γνωστό στον χώρο των οικονομικών επιστημών-μάρκετιγκ κλπ. Στον χώρο της νομικής που με αφορά, δεν έχει κάποιο σπουδαίο όνομα.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
PaNick67 έγραψε:
EDDIE_147 έγραψε:Και απορώ - για τούτο το μη ελκυστικό δημόσιο γίνεται η όλη κουβέντα που λέει ο Μαλτέζος;
Θα δώσει κάποιος 15-20κ για ένα πτυχίο μόνο και μόνο για το παραπάνω δημόσιο;

Ανετα. Αν αγοραζοντας το πτυχιο μπορεις να βρεις "καλη" δουλεια που να μην σου σκοτιζει κανεις τα νευρα μεχρι την συνταξη, γιατι οχι;
Αν εισαι στουρνος, αγορασεις ενα πτυχιο και διοριστεις σε "καλη" θεση του δημοσιου εξασφαλιζοντας την ζωη σου;

Αυτο το 1/3 που δεν παει ή παραιτειται μπορει στο μεταξυ να βρηκε καλυτερη δουλεια, να εφυγε στο εξωτερικο, να ηλπιζε σε προσληψη κοντα του που δεν ηρθε, κλπ

Όσοι πηγαίνουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι στουρνοι ;
Όσοι δεν έχουν πάει καθόλου σε πανεπιστήμιο είναι και αυτοί στουρνοι ;
Άβαταρ μέλους
By red_monster
pro έγραψε:
red_monster έγραψε:
pro έγραψε:
1. Δεν το ισχυρίστηκε κανείς αυτό. Απλά ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι καλά θα κάνουν να συνεχίσουν να πάνε έξω (εξωστρέφεια + διασυνδέσεις). Για τις εναλλακτικές είπε ότι είναι ήδη πολλές (ΑΕΙ, πρωην ΤΕΙ και νυν ΑΕΙ, και κολέγια που δίνουν "πανεπιστημιακά" διπλώματα σε συνεργασία με το εξωτερικό έχοντας πλέον και επαγγελματικά δικαιώματα). Υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθούν οι εισακτέοι και άρα να μειωθούν και όχι να αυξηθούν οι εναλλακτικές για να βελτιωθεί η ποιότητα της παιδείας, άρα ξεκινάμε από διαφορετική αφετηρία και στόχους.

Από που τεκμαίρεται ότι η αύξηση των εναλλακτικών (και δη σε ιδιωτικά ιδρύματα) θα μειώσει την ποιότητα της παιδείας ?

Είπαν πολλά οι προηγούμενοι (με τα οποία εν πολλοίς συμφωνώ), θα προσθέσω κι εγώ κάποια ακόμη.

Καταρχάς, αυτό που λέει ο αρθρογράφος είναι ότι για να βελτιωθεί η δημόσια τριτοβάθμια παιδεία πρέπει να μειωθούν οι εισακτέοι στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Να συγχωνευτούν ή και να κλείσουν τμήματα, να μειωθούν οι εισακτέοι στους Ηλεκτρολόγους από 300 σε 200 για παράδειγμα. Αυτό θα κάνει οικονομίες κλίμακος, θα βελτιώσει θέματα κτιριακά, θα βελτιώσει την αναλογία διδασκόντων / φοιτητών θα μοιράσει την πίτα σε λιγότερους κλπ. Θεωρητικά βέβαια, αν η πίτα παραμείνει ίδια και δεν μειωθεί όπως αναφέρθηκε. Βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν μια γενικότερη αναδιάρθρωση της παιδείας, πράγμα που απαιτεί δουλειά και σχέδιο και ωχ αδερφέ ποιος θα τα κάνει όλα αυτά, θα έχουμε και αντιδράσεις κι έχουμε και εκλογές. Χρειάζεται και αναμόρφωση της τεχνικής εκπαίδευσης (είχα βάλει άλλο άρθρο παλιότερα) αλλά ας τα κάνει ο επόμενος, εμείς απλά στο Παιδείας είμαστε σαν σκαλοπάτι στην μεγαλειώδη πορεία μας προς την αθανασία.

Πάμε στα ιδιωτικά. Η τάση έχει διαφανεί πριν την ίδρυση των όποιων ιδιωτικών. Η μόνη ουσιαστικά παρέμβαση που έχει γίνει στην δημόσια παιδεία τα τελευταία χρόνια, ήταν η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Την οποία στην αρχή εμείς θέλαμε, αλλά οι άλλοι είπαν όχι, και μετά είπαν αυτοί όχι τώρα θέλουμε εμείς και τότε εμείς είπαμε όχι και ο πρόεδρος του Εδεσσαικού την πήρε από τα πανεπιστήμια και την έκανε ειδικούς φρουρούς. Καμία θεσμική παρέμβαση, καμία αύξηση χρηματοδότησης, καμία προσπάθεια δημιουργίας εστιών, τίποτα γενικώς. Αυτό που είδαμε παράλληλα είναι μια κατασυκοφάντηση των δημόσιων πανεπιστημίων ως άντρων ανομίας και χαμηλότατου επιπέδου - κυρίως βέβαια από άτομα που δεν έχουν περάσει ούτε απ έξω από πανεπιστήμια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αν συνυπολογίσουμε την τάση παγκοσμίως (στην φιλελεύθερη Αγγλία οι προπτυχιακοί φοιτητές από 0 λίρες πληρώνουν 10.000 λίρες το χρόνο μέσα σε 20 χρόνια) φαίνεται καθαρά που οδηγεί το πράγμα: απαξίωση των δημοσίων, κοιτάτε τι καλές μοκέτες έχουν τα ιδιωτικά, πληρώστε δίδακτρα για να γίνουμε κι εμείς έτσι, αγνοώντας φυσικά τα ουσιαστικά μεγέθη που δείχνουν το επίπεδο σπουδών σε ένα πανεπιστήμιο.

Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με λιγότερη κρατική χρηματοδότηση και δίδακτρα για τους φοιτητές και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια χαμηλής ποιότητας, όπως ακόμη και οι υπέρμαχοι τους παραδέχτηκαν προηγουμένως (δεν πιστεύει κανείς ότι θα γίνουν ιδιωτικές ιατρικές και πολυτεχνεία ειπώθηκε).
Αυτό εσένα δεν σου φαίνεται για υποβάθμιση του επιπέδου της τριτοβάθμιας παιδείας;

Έγραψες τόσες παραγράφους για να καταλήξεις στο —> «όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω…»

Ας το έγραφες απο την αρχή να τελειώνουμε.
Εμένα δεν μου φαίνονται για υποβάθμιση της παιδείας αλλά για εναρμόνιση με τις νόρμες της ΕΕ και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου. :)
Άβαταρ μέλους
By pro
#853702 Θα μπορούσες να γράψεις κι εσύ τι σου φαίνεται να τελειώνουμε και να μην κάνεις ερωτήσεις.

Ελπίζω να ήμουν αρκετά σύντομος.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#853714 Εμένα μου φαίνεται έτσι και εσένα σου φαίνεται γιουβέτσι. Με δεδομένο ότι κανείς από τους δύο μας δεν έχει αρκετά δεδομένα όλες αυτές οι παραγράφους με εικασίες μάλλον περιττεύουν.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
red_monster έγραψε:
PaNick67 έγραψε:
EDDIE_147 έγραψε:Και απορώ - για τούτο το μη ελκυστικό δημόσιο γίνεται η όλη κουβέντα που λέει ο Μαλτέζος;
Θα δώσει κάποιος 15-20κ για ένα πτυχίο μόνο και μόνο για το παραπάνω δημόσιο;

Ανετα. Αν αγοραζοντας το πτυχιο μπορεις να βρεις "καλη" δουλεια που να μην σου σκοτιζει κανεις τα νευρα μεχρι την συνταξη, γιατι οχι;
Αν εισαι στουρνος, αγορασεις ενα πτυχιο και διοριστεις σε "καλη" θεση του δημοσιου εξασφαλιζοντας την ζωη σου;

Αυτο το 1/3 που δεν παει ή παραιτειται μπορει στο μεταξυ να βρηκε καλυτερη δουλεια, να εφυγε στο εξωτερικο, να ηλπιζε σε προσληψη κοντα του που δεν ηρθε, κλπ

Όσοι πηγαίνουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι στουρνοι ;
Όσοι δεν έχουν πάει καθόλου σε πανεπιστήμιο είναι και αυτοί στουρνοι ;

Ναι και ναι.
Οσοι δεν μπορουν να μπουν σε ενα ελληνικο ΑΕΙ γραφοντας 10.001 μορια ειναι στουρνοι, ασχετα αν τα λεφτα του μπαμπα τους εξασφαλισουν σπουδες αλλου

ΥΓ. Για να προλαβω την επομενη ερωτηση, οχι δεν περασα σε ΑΕΙ... Αρα μιλαω εκ πειρας
Άβαταρ μέλους
By markvag
Χρήστος Λάππας έγραψε:Πάνω στην ερώτηση σου είμαι και εγώ περίεργος αν κάποιος ξένος ξέρει κάποιο Ελληνικό πανεπιστήμιο.

Το οικονομικό της Κομοτηνής για παράδειγμα είναι γνωστό, μιας και έχει έρευνα στο top 1% παγκοσμίως.

Αντίστοιχα το Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Και άλλα...
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#853723 Πολύ καλό αυτό.

Τελικά συμφωνούμε ότι όλη η Δύση έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια και εμείς (μαζί με το Λουξεμβούργο) είμαστε το μόνο άβατο;

Υπάρχει καμία διαφωνία πάνω σε αυτό;
Άβαταρ μέλους
By pro
red_monster έγραψε:Εμένα μου φαίνεται έτσι και εσένα σου φαίνεται γιουβέτσι. Με δεδομένο ότι κανείς από τους δύο μας δεν έχει αρκετά δεδομένα όλες αυτές οι παραγράφους με εικασίες μάλλον περιττεύουν.

Έχω αρκετές βεβαιότητες στη ζωή μου. Το π είναι 3.14, η γη δεν είναι επίπεδη και ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Βεβαιότητες για την μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχω. Και δεν είναι ζήτημα δεδομένων, αφού δεν μιλάμε για επιστήμη αλλά μάλλον για πολιτική, όπου τα ίδια δεδομένα ερμηνεύονται διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους. Άρα την γνώμη μας λέμε, κι αν αυτό δεν σου αρέσει θα πρέπει να διαλέξεις ένα site με επιστημονικά άρθρα και αυστηρές αποδείξεις και να μην κάνεις ερωτήσεις εδώ μέσα.
Άβαταρ μέλους
By pro
Χρήστος Λάππας έγραψε:Πολύ καλό αυτό.

Τελικά συμφωνούμε ότι όλη η Δύση έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια και εμείς (μαζί με το Λουξεμβούργο) είμαστε το μόνο άβατο;

Καμία. Συμφωνούμε ότι όλη η Δύση έχει κατά κύριο λόγο δημόσια πανεπιστήμια τα οποία χρηματοδοτεί επαρκώς και φροντίζει έμπρακτα για την εύρυθμη λειτουργία τους;
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#853728 Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό. Δεν το αμφισβητώ, απλά δεν το γνωρίζω.

Επίσης κάτι άλλο που δεν γνωρίζω είναι τι ποσοστό της χρηματοδότησης των κρατικών πανεπιστημίων σε άλλες χώρες χάνεται από την ανάγκη επισκευών λόγω καταστροφών στις υποδομές.
Άβαταρ μέλους
By dimik
pro έγραψε:
Χρήστος Λάππας έγραψε:Πολύ καλό αυτό.

Καμία. Συμφωνούμε ότι όλη η Δύση έχει κατά κύριο λόγο δημόσια πανεπιστήμια τα οποία χρηματοδοτεί επαρκώς και φροντίζει έμπρακτα για την εύρυθμη λειτουργία τους;

Όταν το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί σωστή λειτουργία ιδιωτικών because Ελλάδα κλπ κλπ όπως διαβάζουμε εδώ μέσα γιατί να μπορέσει να φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων ώστε να τα χρηματοδοτήσει κιόλας; :hmmm: