Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
pro έγραψε:Πάντως το να επιλέγεις το Φλαμπουράρι για να κάνεις σύγκριση Αθήνας - επαρχίας στο χάσιμο χρόνου στο δρόμο, στο δικό μου το χωριό το λένε cherry picking.

Δεν το επέλεξα εγώ, το news247.gr το έκανε.
Συμφωνούμε νομίζω πως δεν είναι το μόνο παιδάκι σε αυτήν την κατασταση στην χώρα, ή όχι ;
Υπάρχουν κι άλλα παιδάκια που ζουν σε μικρά χωριά. Κάποτε σαν αυτό το παιδάκι ήταν πολλά στον ίδιο νομό, τώρα ευτυχώς για τα παιδιά οι γονείς κατάλαβαν πως πρέπει να πάνε στην πόλη (και όχι στην Αθήνα απαραίτητα).
PaNink67, και στο κράτος που λες, το παιδάκι του χωριού έχει τεράστιο μειονέκτημα από τα παιδάκια της πόλης.
Άβαταρ μέλους
By pro
#852724 Το news24 εγραψε την ταλαιπωρία ενός παιδιού. Εσύ το έβαλες στη ζυγαριά με το χάσιμο χρόνο στην Αθήνα, θέμα με το οποίο έχει ξαναγίνει συζήτηση εδώ μέσα και οι απόψεις σου είναι γνωστές. Το άρθρο μια χαρά τα λέει, η σύνδεση και σύγκριση με την Αθήνα είναι εντελώς άκυρη, μιας και μιλάμε για ένα απομονωμένο χωριό 63 κατοίκων - όχι ακριβώς μια μέση, αντιπροσωπευτική κατάσταση όταν μιλάμε για επαρχία. Αν αρπάξω κι εγώ κανένα κερασάκι από Αθήνα θα γράψω εγκυκλοπαίδεια, όχι άρθρο στο news24.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Anonymous Founder έγραψε:PaNink67, και στο κράτος που λες, το παιδάκι του χωριού έχει τεράστιο μειονέκτημα από τα παιδάκια της πόλης.

Τεράστιο κιόλας;
Για πες;

Τί έχουν παραπάνω τα παιδάκια της πόλης που πλεονεκτούν τόσο;

.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#852728 Τεράστιο πλεονέκτημα στα πάντα.
Από που ν'αρχίσω και που να τελειώσω. Κανένα χωριό δεν έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με την πόλη.
Ξεχάστε το Φλαμπουράρι, αναρωτηθείτε γιατί παρά πολλοί επιλέγουν να μένουν Γιάννενα ενώ οι δουλειές τους είναι σε χωριά. Ακόμη και κάτοικοι του Μετσόβου που δεν του λείπει τίποτα, έχουν επιλέξει να μένουν Γιάννενα και να πηγαινοέρχονται καθημερινά στην δουλειά τους.
Ξαναλέω, το να μένεις σε μια επαρχιακή μεγάλη πόλη είναι μια χαρά, το να μενεις σε ενα χωριό, μικρό ή μεγάλο έχει μόνον μειονεκτήματα σε σχέση με την πόλη.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#852730 Δε νομίζω ότι έχει "μόνο" μειονεκτήματα. Έχει και κάποια πλεονεκτήματα που έχουν σχέση με τον πιο απλό τρόπο ζωής, την εγγύτητα στη φύση και την πρόσβαση σε πιο "αγνά" τρόφιμα.
Άβαταρ μέλους
By g8777
Anonymous Founder έγραψε:Τεράστιο πλεονέκτημα στα πάντα.
Από που ν'αρχίσω και που να τελειώσω. Κανένα χωριό δεν έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με την πόλη.
Ξεχάστε το Φλαμπουράρι, αναρωτηθείτε γιατί παρά πολλοί επιλέγουν να μένουν Γιάννενα ενώ οι δουλειές τους είναι σε χωριά. Ακόμη και κάτοικοι του Μετσόβου που δεν του λείπει τίποτα, έχουν επιλέξει να μένουν Γιάννενα και να πηγαινοέρχονται καθημερινά στην δουλειά τους.
Ξαναλέω, το να μένεις σε μια επαρχιακή μεγάλη πόλη είναι μια χαρά, το να μενεις σε ενα χωριό, μικρό ή μεγάλο έχει μόνον μειονεκτήματα σε σχέση με την πόλη.

:dizzy:

Άλλο αυτό τώρα; Νέο αφήγημα; :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
ArrowsFA1 έγραψε:Δε νομίζω ότι έχει "μόνο" μειονεκτήματα. Έχει και κάποια πλεονεκτήματα που έχουν σχέση με τον πιο απλό τρόπο ζωής, την εγγύτητα στη φύση και την πρόσβαση σε πιο "αγνά" τρόφιμα.

Είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα μειονεκτήματα. Τα παιδιά ειδικά περνάνε χάλια, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί : τα παιδιά θέλουν άλλα παιδάκια και παιχνίδια, τα δέντρα και η φύση είναι δευτερεύουσα ανάγκη.
Το παιδάκι αυτό λαχταράει να έρθει το ΣΚ όχι για να ξεκουραστεί, αλλά να συναντηθεί με άλλα παιδάκια.
Εγώ ξαναλέω, τον καταλυπήθηκα τον καημένο.
:( :help:
Άβαταρ μέλους
By g8777
#852749 Απο το να διερχεται απο πιατσες ναρκωτικων για να παει στο σχολειο του.....

Εκει να δεις δραμα.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#852778 ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο ΧαιΦαι εχει δικιο. Τραγικη η κατασταση στην επαρχια. Σε οσο μικροτερη πολη παμε, τοσο δυσκολοτερη ειναι η ζωη. Στα δε χωρια, τρατζικ η κατασταση!

Καλυτερη αποδειξη αποτελει οτι συνεχως αδειαζουν τα χωρια και γεμιζουν οι κοντινες μεγαλουπολεις. Τοσα εκατομμυρια ανθρωποι δεν ειναι χαζοι να αφηνουν την ομορφια της φυσης και να στριμωχνονται στο τσιμεντο. Σημαινει οτι κατι παραπανω βρισκουν εκει. Περισσοτερα λεφτα, θεσεις εργασιας, διασκεδαση, καλυτερα σχολεια και δραστηριοτητες για τα παιδια τους...

Το κακο ειναι οτι δεν εχει ασχοληθει σοβαρα καμια κυβερνηση και το πραγμα παει απο το κακο στο χειροτερο. Μηδενικες προσπαθειες και κινητρα για αποκεντροποιηση. Προσωπικα οι μονοι που ξερω να επιστρεφουν προς τα χωρια τους ειναι η γενια των γονιων μας. Που μεγαλωσαν σε χωρια, εφαγαν ολη τη ζωη τους στην πολη και πλεον συνειδητα θελουν να επιστρεψουν στην ηρεμια που τοσο τους εχει λειψει...

Η δικια μας η γενια που οι περισσοτεροι μεγαλωσαμε σε μεγαλουπολεις, δε βλεπω να εχει διαθεση να παει σε μικροτερες πολεις ή χωρια. Ακομα κι εγω που γουσταρω καργα τη φυση και θεωρω τον εαυτο μου βουνισιο, δε μπορω να με φανταστω μονιμα στην ερημια. Γιατι δυστυχως αυτη ειναι η εικονα της επαρχιας κυριοι. Ερημια.
Άβαταρ μέλους
By markvag
pro έγραψε:Πάντως το να επιλέγεις το Φλαμπουράρι για να κάνεις σύγκριση Αθήνας - επαρχίας στο χάσιμο χρόνου στο δρόμο, στο δικό μου το χωριό το λένε cherry picking.

Ακριβώς. Όχι ότι δεν είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα σε αυτά τα μέρη και πως δεν πρέπει κάτι να γίνει, αλλά μιλάμε για ελάχιστους ανθρώπους. Επίσης, να τονίσω πως οι αποστάσεις γίνονται χωρίς κίνηση!

Τί συγκρίνουμε δηλαδή...

Anonymous Founder έγραψε:Κανένα χωριό δεν έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με την πόλη.

:lol: :lol: Φαντάζομαι όλοι αυτοί που μένουν στο Νευροκόπι, στην Ελευθερούπολη, και στα άπειρα χωριά της Ελλάδας και άλλων χωρών το κάνουν γιατί τους κρατάνε με ένα όπλο στον κρόταφο...

Το να πεις ότι εσύ τα ζυγίζεις έτσι ώστε να θεωρείς την πόλη καλύτερη, δεν σημαίνει ότι όλοι το ζυγίζουν με τον ίδιο τρόπο. Και ότι όλοι βλέπουν τη ζωή με τον ίδιο τρόπο που την βλέπεις εσύ! Και έτσι όπως το γράφεις είναι σαν να λες ότι οι άνθρωποι επίτηδες χαντακώνουν τα παιδιά τους ή ότι είναι χαζοί...
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#852783 Το φαινόμενο μετακίνησης πληθυσμών από χωριά σε κωμοπόλεις πάντως τροφοδοτείται νομοτελειακά από τα μειονεκτήματα στα οποία αναφέρθηκε ο ΗΦ. Όσοι έχουμε καταγωγή από χουργιό τα βλέπουμε, ακόμη και σε πάλαι ποτέ κεφαλοχώρια έχουν μείνει μόνο οι μάντρες και οι τοίχοι. Αυτά δεν έγιναν επειδή έπαθε ομαδική παράκρουση ο κόζμος.

Αντίστοιχα, πολλές κωμοπόλεις έχουν πάρει τα πάνω τους εν συγκρίσει με τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς οι άνω ενέσεις πληθυσμού λειτουργούν ως ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή τους (των κωμοπόλεις), υπό το πάντα περιορσιμένο πρίσμα της ΕΛ πραγματικότητας. Ας μην υπερβάλλουμε κιόλας.

Τα παραδείγματα είναι όπως τα λέτε και τα ξέρετε από τα δικά σας μέρη, εγώ πχ βλέπω Λεβίδι -> Τρίπολη σταθερά και ανεπιστρεπτί. Στο κόνσεπτ ριλοκέσιο από πόλη σε κωμόπολη πάντως, συνεχίζω να έχω τη γνώμη (ενδεχομένως λανθασμένα) ότι, εάν δεν είχα υποχρεώσεις που με κρατάνε Αθηνοπέδιο, την είχα κάνει χθες για Άστρος και μαύρη πέτρα. Έστω και με υποτυπώδη μισθό. Ακόμη και εκεί πάντως είναι οριακό το μέγεθος και το οικονομικό μοντέλο, ήτοι το Χειμώνα μένουμε εγώ εσύ και η λάμπα.

Eddiet: στις μετακινήσεις από χουργιό σε κωμοπόλεις να προστεθεί και η μετακίνηση σε επαρχιακή πόλη, καθώς το παρέλειψα στο άνω ποστίνι.
Τελευταία επεξεργασία από diplomat και 17 Ιαν 2024, 11:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
George_Prix έγραψε:ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο ΧαιΦαι εχει δικιο. Τραγικη η κατασταση στην επαρχια. Σε οσο μικροτερη πολη παμε, τοσο δυσκολοτερη ειναι η ζωη. Στα δε χωρια, τρατζικ η κατασταση!

Καλυτερη αποδειξη αποτελει οτι συνεχως αδειαζουν τα χωρια και γεμιζουν οι κοντινες μεγαλουπολεις. Τοσα εκατομμυρια ανθρωποι δεν ειναι χαζοι να αφηνουν την ομορφια της φυσης και να στριμωχνονται στο τσιμεντο. Σημαινει οτι κατι παραπανω βρισκουν εκει. Περισσοτερα λεφτα, θεσεις εργασιας, διασκεδαση, καλυτερα σχολεια και δραστηριοτητες για τα παιδια τους...

Το κακο ειναι οτι δεν εχει ασχοληθει σοβαρα καμια κυβερνηση και το πραγμα παει απο το κακο στο χειροτερο. Μηδενικες προσπαθειες και κινητρα για αποκεντροποιηση. Προσωπικα οι μονοι που ξερω να επιστρεφουν προς τα χωρια τους ειναι η γενια των γονιων μας. Που μεγαλωσαν σε χωρια, εφαγαν ολη τη ζωη τους στην πολη και πλεον συνειδητα θελουν να επιστρεψουν στην ηρεμια που τοσο τους εχει λειψει...

Η δικια μας η γενια που οι περισσοτεροι μεγαλωσαμε σε μεγαλουπολεις, δε βλεπω να εχει διαθεση να παει σε μικροτερες πολεις ή χωρια. Ακομα κι εγω που γουσταρω καργα τη φυση και θεωρω τον εαυτο μου βουνισιο, δε μπορω να με φανταστω μονιμα στην ερημια. Γιατι δυστυχως αυτη ειναι η εικονα της επαρχιας κυριοι. Ερημια.

Oχι δεν εχει δικιο. Ο ΗΦ την ιδια γνωμη εχει και για τα Γιαννενα σε σχεση με την Αθηνα για την ποιοτητα του αερα, πριν λιγες σελιδες τα λεγαμε. Λες και στην Αθηνα ο αερας ειναι καλυτερος στην Κυψελη, στον Βυρωνα, στο ΜΑρουσι ( που οταν μετρουσαν ρυπους πριν χρονια ειχε τις ψηλοτερες τιμες ). Στα Γιαννενα μπορει αν εχει αιθαλομιχλη απο τα τζακια 4 μηνες τον χρονο, στην Αθηνα ολο το χρονο.

Υπαρχει πολυς κοσμος που γυριζει σε πολεις τις επαρχιας, στα Τρικαλα, στα Γιαννενα, στην Καλαματα και αλλου.

Ακομα και στην Θεσσαλονικη που ζεις η διαφορα με την Αθηνα ειναι χαοτικη. Ολη η πολη απο την μια ακρη στην αλλη ειναι 20 χλμ και στην Αθηνα απο το κεντρο αν οδηγησεις 20 χλμ προς οπουδηποτε αναμεσα σε πολυκατοικιες θα εισαι.

Εγινε παραδειγμα το Φλαμπουραρι που οσοι ζουν εκει ειναι ειτε συνταξιουχοι ειτε εχουν μαγαζια που ζουν απο τον τουρισμο και γι'αυτο μενουν εκει. Αφου ειναι τοσο χαλια γιατι δεν πανε στα Γιαννενα, στην Θεσσαλονικη στην Αθηνα;

Γιατι εκει εχουν δουλεια, σπιτι, κτηματα και ο,τι αλλο που τους κρατα στον τοπο. Αλλου θα ειναι ξενοι αναμεσα σε ξενους.

Γνωστοι μου Ελληνες στην Γερμανια ζουν σε χωριο που δεν εχει γυμνασιο και το παιδι τους ξυπναει στις 6 για να παρει το λεωφορειο που θα τον παει σε διπλανο χωριο και θελει 40 λεπτα. Αλλα το λεωφορειο ειναι τσαμπα, οι δρομοι καθαροι απο τα χιονια, εχουν κεντρο υγειας, αγορα, γρηγορο ιντερνετ και φυσικα δουλειες εκει. Οι υποδομες τους πηγαν εκει οχι οι δουλειες ομως. Αν οι υποδομες ηταν χαλια θα πηγαιναν αλλου.

Αν θες σαν κρατος να μην ερημωσει το καθε Φλαμπουραρι, δημιουργησε αυτα που θα κανουν τον κοσμο να γυρισει, ωστε να υπαρξει σχολειο, ειτε εκει ειτε σε διπλανο χωριο και να μην πρεπει καποιο παιδι να κανει 110χλμ την ημερα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#852793 Βρίσκω πάντα διασκεδαστικό όταν βγαίνουν συμπεράσματα από ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει αυτά που λένε. Είναι φανερό πως ο PaNick67 έχει ζήσει τα χωριά ως τουρίστας, όπως και οι περισσότεροι (και ευτυχώς).
Η ζωή στο χωριό, είναι πάντα πιο δύσκολη και πιο κουραστική. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων μένουν σε χωριά σήμερα, είναι από ανάγκη και όχι από επιλογή. Γιατί έχουν μια δουλειά στο χωριό και ένα σπίτι, που τους επιτρέπει να ζήσουν, ενώ αυτό στην πόλη πλέον είναι και στα όρια του αδύνατου, ειδικά με το κόστος της στέγης.

Δεν έχουν τρελαθεί ξαφνικά όλοι σε όλο τον κόσμο και πάνε να ζήσουν σε πόλεις. Και η ροή είναι πάντα πως αυτός που μένει στο Φλαμπουράρι, θα πάει στα Γιάννενα και αυτός που μένει στα Γιάννενα, θα πάει στην Αθήνα (σπάνια και στην Θεσσαλονίκη) ή και σε κάποια μητρόπολη του εξωτερικού. Κοινώς η πορεία είναι συνήθως Φλαμπουράρι --> Γιάννενα --> Αθήνα και σπανίως το αντίθετο.
Καλά το αστείο πως η Θεσσαλονίκη είναι κάπου καλύτερη από την Αθήνα, μόνον ο PaNick67 το πιστεύει, ειδικά σε καιρούς fly over που έχει κάνει το βίο αβίωτο. Το να πας από ανατολικά δυτικά και τούμπαλιν στην Αθήνα απαιτεί πολύ γερά νεύρα.
Εννοείται πως η Αθήνα δεν είναι η καλύτερη πόλη του κόσμου, με ελεύθερη επιλογή λογικά θα διαλέγαμε κάτι άλλο, πχ Μπαρτσελόνα, την Βαλένθια, την Νίκαια (της Γαλλίας), ή κάποια παραθαλάσσια ιταλική πόλη (Τζένοα ίσως;). Από την άλλη, για έναν Έλληνα, αν δεν θέλει να ζήσει σε άλλη χώρα, οι επιλογές του δεν είναι άπειρες και τις έχουμε υπεραναλύσει στο παρελθόν, δεν θα ξαναμπώ στην κουβέντα.

Για να το πω σύντομα, μόνον ένας παλαβός θα επέλεγε το όποιο Φλαμπουράρι να κάνει οικογένεια. Για την ακρίβεια, τα χωριά σαν αυτό, θα έπρεπε από καιρό να έχουν εγκαταλειφθεί και να αποδοθεί ο χώρος που καταλαμβάνουν στην φύση. Έχει γίνει και αλλού, και δεν είναι πρωτάκουστο.
An Aerial Tour of an Abandoned Chinese Fishing Village by Joe Nafis
https://www.thisiscolossal.com/2018/04/ ... joe-nafis/
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By g8777
Για την ακρίβεια, τα χωριά σαν αυτό, θα έπρεπε από καιρό να έχουν εγκαταλειφθεί και να αποδοθεί ο χώρος που καταλαμβάνουν στην φύση

Αυτό είναι το πραγματικά διασκεδαστικό, όχι τα ποστ του Νικοπαππα. ( Στο παρόν τοπικό ε; Αν θέλουμε διασκέδαση από τον συγκεκριμένο πάμε σε τοπικά με δικυκλους :s_biggrin ).

Μεγάλο πράγμα στη ζωή τα απωθημένα τελικά.