Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#849802 Από εκείνα τα μέρη δεν ξέρω. Μπορείς να κοιτάξεις kudu που ξέρω ότι κάνουν διανομή Ελλάδα.

https://kudu.gr/?gad_source=1&gclid=Cjw ... kcQAvD_BwE

Sapid επίσης

https://sapidcoffee.gr/shop-old/
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#850114 Έχει κανένας σας ασχοληθεί με cold brew; Ξέρω ότι το αποτέλεσμα έχει να κάνει με το άλεσμα (πόσο χοντρό), τη μέθοδο, θερμοκρασίες και πολλά άλλα αλλά πιο ειδικά, έχετε καταλήξει στο πόσο λεπτό/χοντρό άλεσμα και πόσες ώρες χρειάζονται για το καλύτερο αποτέλεσμα;
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#850270 Έβαλα την εσπρεσίερα να λειτουργήσει μετά από 4 μήνες απραξίας και κόλλησε μία βαλβίδα με αποτέλεσμα πάνω από 100 βαθμούς να μη συγκρατεί πίεση.

Μετά από 1-2 άναψε-σβήσε και 1 λεπτό μπινελίκια, επανήλθε σε λειτουργία. Έκτοτε μια χαρά. Ελπίζω να ήταν παροδικό όλο αυτό…
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
Anonymous Founder έγραψε:Την είχες καθαρίσει πιο πριν; Μήπως κάποια άλατα το έκαναν;
Την έχω 4μιση χρόνια. Την καθαρίζω τακτικά αλλά δεν είχα και θέμα με άλατα στη Γερμανία. Είχα φυσιολογικό νερό, τεσταρισμένο με ταινία ως προς τη σκληρότητα.

Γενικώς θέλουν να λειτουργούν τακτικά και εγώ την είχα από τον Σεπτέμβρη έως τώρα πακεταρισμένη. Ίσως να είχε κάποια άλατα μέσα, λογικό θα είναι, μάλλον θα έπαιξαν κ αυτά τον ρόλο τους.

Εδώ στην Ελλάδα τη λειτουργώ με εμφιαλωμένο νερό.

Το επόμενο project στο σπίτι είναι μηχάνημα αδρανοποίησης αλάτων και φίλτρο σωματιδίων στο ισόγειο και φίλτρο άνθρακα στην κουζίνα. Ευτυχώς υπάρχει αυτόνομο πιεστικό χωρίς φούσκα στο ισόγειο, να μην ασχολούμαι με τους υπόλοιπους.
Άβαταρ μέλους
By bebes
#850294 Το εμφιαλωμένο δεν εχει λιγότερα άλατα απο της βρύσης, μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο

Πχ συγκρινοντας ετσι προχειρα νερο "Βικος" που εχω ευκαιρο με το νερο βρυσης της Λάρισας,
εχουν αγωγιμότητα* 523 και 502 αντίστοιχα (*η παράμετρος αυτή δίνει ένα μέτρο της συγκέντρωσης των διαλυμένων αλάτων στο νερό)
Τελευταία επεξεργασία από bebes και 26 Δεκ 2023, 15:08, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#850322 Χρησιμοποιώ νερό φιλτραρισμένο με φίτλρο της Brita και έχω παρατηρήσει ότι στην κφετιέρα φίλτρου της καλής μου θέλει πολύ σπάνια αφαλάτωση ενώ στο συντριβανάκι νερού της γάτας το φίλτρο μένει καθαρό πολύ περισσότερο και δεν πιάνει επικαθίσεις.

Σχετικά με την ερωτησή μου για cold brew που κανένας δεν ασχολήθηκε θα σας πω τα δικά μου μήπως και έχετε κάτι να πείτε.
Έχω φτιάξει cold brew περί τις 85 φορές και από τα Χριστούγεννα του 2022 που μου πήρε δώρο η καλή μου το μπουκάλι-φίλτρο, 64 φορές με την ίδια μέθοδο (καφές στο φίλτρο που βυθίζεται στο νερό, μετά από ώρες βγαίνει το φίλτρο με τον τριμμένο καφέ και μένει στην κανάτα ο καφές, φιλτραρισμένος και έτοιμος προς κατανάλωση).
Καφέδες διάφοροι, όχι ακριβοί. Και μερικούς πιο καλούς που δοκίμασα δεν ένιωσα πλεονέκτημα, θα ξαναδοκιμάσω μια και έχω σταντάρει την τεχνική. Φυσικά όλα καταγράφονται σε excel ώστε να εντοπίζονται αδύνατα σημεία και να προωθούνται μεταβολές/βελτιώσεις. Έχω καταλήξει στα παρακάτω:
- άλεσμα στο 48 (κλίμακα μύλου από το 0 ως το 65 για το πιο χοντροαλεσμένο)
- καφές περί τα 75-95γρ
- αναλογία καφέ νερού περί το 1:12 και το πίνω ως έχει, χωρίς ζάχαρη ή γάλα.
- χασούρα περί τις 2,5 φορές το βάρος του καφέ, πχ με 80γρ καφέ θα έχω χασούρα (καφέ+νερό που έχει κατακρατήσει) 200γρ. Αν πχ 80καφέ+1000νερό=1080 θα πάρω περί τα 1080-200=880 καφέ
- χρόνος στο ψυγείο 16-17 ώρες. Και 3 λεπτά να στάζει το φίλτρο.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#850325 Θυμιζει εσπρεσσο ή φιλτρου? Και το σημαντικοτερο, τον πινεις κρυο, σε θερμοκρασια δωματιου, ή τον ζεσταινεις?

Χρειαζεται ειδικος εξοπλισμος? Αν δηλαδη παρω ενα φιλτρο γαλλικου, βαλω μεσα μερικες κουταλιες φρεσκοαλεσμενο καφε, το δεσω απο πανω, το πεταξω σε ενα μπουκαλι με νερο και το αφησω 17 ωρες στο ψυγειο τι θα βγει?
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Chris έγραψε:Θυμιζει εσπρεσσο ή φιλτρου? Και το σημαντικοτερο, τον πινεις κρυο, σε θερμοκρασια δωματιου, ή τον ζεσταινεις?
Χρειαζεται ειδικος εξοπλισμος? Αν δηλαδη παρω ενα φιλτρο γαλλικου, βαλω μεσα μερικες κουταλιες φρεσκοαλεσμενο καφε, το δεσω απο πανω, το πεταξω σε ενα μπουκαλι με νερο και το αφησω 17 ωρες στο ψυγειο τι θα βγει?
Επειδή δεν έχω εμπειρία με καφέδες δεν ξέρω με τι μοιάζει. Πάντως όχι με ελληνικό αν και μπορεί να μυρίζει παρόμοια. Με ίδιο καφέ η γυναίκα μου που τον πίνει σε καφετιέρα φίλτρου το βρήκε πιο αρωματικό και λιγότερο πικρό. Αλλά είναι τόσα που μπορεί να παίζουν ρόλο (άλεσμα και των δύο μεθόδων που διαφέρει, χρόνος κλπ)
Εγώ το πίνω κρύο όπως το βγάζω από το ψυγείο, γενικά μου αρέσουν τα κρύα υγρά και όχι τα ζεστά και αυτό ήτνα ένα από τα στοιχεία που με κέρδισε ο cold brew. Στα άλλα ότι έχει καλό άρωμα χωρίς πικράδα ούτε ξινίλα (αν τα πετύχεις καλά) και θέλει ελάχιστο χρόνο διαδικασίας, φτιάχνεις μια φορά και πίνεις 4-6.
Ναι με αυτό που λες θα βγει καφές. Το αν θα πίνεται είναι άλλη ιστορία. Αλλά κάπως έτσι ξεκινάς, Αν το φίλτρο είναι χάρτινο δεν θα αντέξει και θα λιώσει.
Βασικά θέλεις χοντροκομμένο καφέ σε επαφή με νερό, στο ψυγείο για 12-24 ώρες. Μετά πρέπει να το φιλτράρεις ώστε να σου μείνει το υγρό χωρίς τον καφέ. Οι διάφορετικοί τρόποι παρασκευής έχουν να κάνουν με το φιλτράρισμα. Πχ σε οποιοδήποτε δοχείο (κάτι γυάλινα δοχεία (mason jar) βολεύουν) ή σε κανάτα ή σε καφετιέρα (αυτή που βάζεις καφέ και νερό και πιέζεις). Μπορείς τον καφέ να το έχεις σε σακουλάκι με τουλουπάνι (cheesecloth) και απλά να το βγάλεις ή φιλτράρεις τον καφέ με όποιου είδους φίλτρο σε βολεύει μέχρι να καθαρίσει (η ποιότητα του μύλου και του αλέσματος βοηθάει να μην έχεις μικρά τρίμματα). Εγώ στην αρχή το έκανα σε κανάτα νερού και μετά το πέρναγα σε σουρωτήρι στο οποίο έστρωνα 2-3 στρώματα από τούλι ή κάτι τέτοιο. Μετά ανακάλυψα ένα φίλτρο χωνί μεταλλικό από καφετιέρα και έπαιξε και αυτό. Το χάρτινο φίλτρο δεν κάνει, διαλύεται, ίσως μόνο σαν τελικό φιλτράρισμα για τα πιο μικρά ρινίσματα καφέ.
Αλλά υπάρχουν διάφορα εξειδικευμένα κόλπα. Χρησιμοποιώ ένα από τα πιο απλά αλλά αποτελεσματικό που αποτελείται από μια γυάλινη κανάτα με μεταλλικό φίλτρο που προσαρμόζεται στο λαιμό της κανάτας. Νερό στην κανάτα, καφέ στο φίλτρο, το φίλτρο στην κανάτα, ψυγείο. Βγάζεις φίλτρο σου μένει ο καφές στην κανάτα, πίνεις.
Άβαταρ μέλους
By Zorz
sknipper έγραψε:- χασούρα περί τις 2,5 φορές το βάρος του καφέ, πχ με 80γρ καφέ θα έχω χασούρα (καφέ+νερό που έχει κατακρατήσει) 200γρ. Αν πχ 80καφέ+1000νερό=1080 θα πάρω περί τα 1080-200=880 καφέ

Έχεις κάνει καψιμιτζής; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By manoliossss
#852069 Καλημέρα στην παρεα! Έχω μια μηχανη espresso Gruppe Italiana αλλά μ έχει κουράσει η χρονοβόρα διαδικασία με τον αλεσμένο καφέ και το σχολαστικό καθαρισμα πριν και μετά και σκέφτομαι να πάω σε μια πιο γρήγορη λύση με κάψουλες.. Θελω να πάω σε nespresso..

Αρχικά είμαι ανάμεσα στην original και στην vertuo pop.. βλέπω ότι υπάρχουν τα ίδια μοντέλα και σε delonghi με πολύ χαμηλότερη τιμη.. το θέμα μου είναι σε τι πάμε από τα δυο μοντέλα; Ο καφές που πίνω είναι διπλός εσπρέσο με παραπάνω νεράκι σε κούπα και το καλοκαίρι κλασική ελληνική φρεντια! Διάβασα ότι η vertuo pop κάνει τον καφέ να θυμίζει φίλτρου.. ισχύει κάτι τέτοιο; Η διαφορά τιμής ανάμεσα τους δεν με απασχολεί(δεν είναι και μεγάλη) ούτε η οποία διαφορά τιμής στις κάψουλες ( η vertuo παίρνει μόνο γνήσιες nespresso).. σε αξιοπιστία; Η original είναι καλύτερη αν και φθηνότερη;
Άβαταρ μέλους
By dimik
#852070 Η εύκολή φτηνή επιλογή που παίρνει κάψουλες Νεσπρεσο + Ντολτσε Γκουστο και αλεσμένο
https://www.skroutz.cy/s/41975374/Bruno ... Mayri.html

Η ακριβή επιλογή που δεν μπλέκεις με κάψουλες κλπ, πετάς κόκκους μέσα πίνεις καφέ
https://www.skroutz.cy/s/19231565/Phili ... Mayri.html