Ενότητα για τους κατασκευαστές γενικά
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#850207 Συγγνώμη, αλλά δεν λειτουργούν έτσι τα διαφορικά, ειδικά τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα. Δεν μίλησα για φρενάρισμα τροχού (το ψευδομπλοκέ δηλαδή), αλλά για κανονικά διαφορικά που ελέγχουν την κατανομή με ηλεκτρονικό τρόπο αριστερά-δεξιά. Με ένα μοτέρ σε κάθε τροχό πως μπορεί να γίνει αυτό; Μπορείς να στείλεις ισχύ από τον ένα τροχό στον άλλον;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#850210 Όχι, δεν χρειάζεται να στείλεις από τον έναν στον άλλον. Στέλνεις μόνον σε αυτόν που έχει πρόσφυση, και δεν στέλνεις στον άλλον που δεν έχει.
Είναι πανεύκολο επί της ουσίας : μόλις ανιχνεύσει ο αισθητήρας του τροχού πως έχει χαθεί η πρόσφυση, κόβει την ισχύ και δίνει στον απέναντι (ή και στους υπόλοιπους) τροχούς.
Χωριστά μοτέρ για κάθε τροχό, αυτό σημαίνει.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#850212 Αγαπητέ μου, πως στέλνει ισχύ στον απέναντι, όταν ο απέναντι έχει ήδη φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του, αλλά έχει πρόσφυση για ακόμα περισσότερη ισχύ; Αυτό ακριβώς λέω. Ότι ο ένας τροχός έχει πλεόνασμα πρόσφυσης και ο άλλος δεν έχει και αναγκαστικά τα ηλεκτρονικά κόβουν την παροχή σε αυτόν. Οπότε μειώνεται η συνολική ισχύς. Ένα διαφορικό θα μπορούσε να στείλει την παραπάνω ισχύ (αυτή που κόπηκε από τα ηλεκτρονικά), στον απέναντι τροχό που έχει δυνατότητα για μεγαλύτερη μεταφορά ισχύος στο έδαφος, αλλά δεν έχει αυτήν την ισχύ. Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω καλύτερα, αν δεν γίνεται αντιληπτό αυτό που λέω, οπότε θα ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και θα σταματήσω εδώ! :s_drinks
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#850216 Σου εξήγησα πιο πριν το λάθος. Θεωρείς πως το μοτέρ είναι μικρό και έχει φτάσει νωρίς στο μέγιστο της ισχύος του, όταν αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματική ζωή που κάθε μοτέρ μπορεί να σηκώσει 200 ίππους ή και παραπάνω.
Όριο έχουν και τα διαφορικά, όπως και τα ημιαξόνια, όπως και οι άξονες μετάδοσης κλπ κλπ.
Δεν προκύπτει λοιπόν πλεονέκτημα των θερμικών έναντι των ηλεκτρικών, γιατί και στις δύο περιπτώσεις θέλεις οι τροχοί που έχουν πρόσφυση, να πάρουν αρκετή ροπή και δύναμη για να ξεκολλήσει το αυτοκίνητο.
Ε, γίνεται θαυμάσια και με τα δύο, αλλά με τα ηλεκτρικά είναι ακόμη πιο εύκολο γιατί δεν έχεις απώλειες στο σύστημα μετάδοσης και απλώς πρέπει να γράψεις έξυπνο software.
Καλά Χριστούγεννα, και από εμένα.
Άβαταρ μέλους
By glf
#850227 Τα είπαμε τα καταλάβαμε τι λέει ο καθένας.
Παμ παρακατ.
Άβαταρ μέλους
By Serf
red_monster έγραψε:https://youtu.be/uLVToFm_qn8?si=67qXXukcrNLX7Tt_

Drift mode σε όλους τους τεσλεους
Aftermarket λύση που ενεργοποιει μη εργοστασιακή ρύθμιση ούτε καν...

.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
Anonymous Founder έγραψε:Σου εξήγησα πιο πριν το λάθος. Θεωρείς πως το μοτέρ είναι μικρό και έχει φτάσει νωρίς στο μέγιστο της ισχύος του, όταν αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματική ζωή που κάθε μοτέρ μπορεί να σηκώσει 200 ίππους ή και παραπάνω.
Όριο έχουν και τα διαφορικά, όπως και τα ημιαξόνια, όπως και οι άξονες μετάδοσης κλπ κλπ.
Δεν προκύπτει λοιπόν πλεονέκτημα των θερμικών έναντι των ηλεκτρικών, γιατί και στις δύο περιπτώσεις θέλεις οι τροχοί που έχουν πρόσφυση, να πάρουν αρκετή ροπή και δύναμη για να ξεκολλήσει το αυτοκίνητο.
Ε, γίνεται θαυμάσια και με τα δύο, αλλά με τα ηλεκτρικά είναι ακόμη πιο εύκολο γιατί δεν έχεις απώλειες στο σύστημα μετάδοσης και απλώς πρέπει να γράψεις έξυπνο software.
Καλά Χριστούγεννα, και από εμένα.

Μια διευκρίνιση μόνον: Δεν μίλησα ποτέ για ΜΕΚ. Το παράδειγμα ανέφερε έναν κεντρικό ηλεκτροκινητήρα (με διαμοιρασμό ισχύος μέσω διαφορικού), έναντι δύο μικρότερων ηλεκτροκινητήρων (έναν σε κάθε τροχο), με ίδια συνολική ισχύ.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:Προφανώς και δεν έχει δίκιο. Απλώς διαλέγει ένα βολικό παράδειγμα. Τα περισσότερα ηλεκτρικά έχουν μεγαλύτερο μοτέρ από αυτά που έβαλε και αυτό που λέει δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.
Καμία ισχύς δεν χάνεται επίσης.

Ένα μοτέρ 100KW, πώς ακριβώς θα μπορέσει να στείλει 150KW;; :hmmm:

ΟΚ, πολύ θεωρητική η κουβέντα, καθώς δεν νομίζω να υπάρχει στην πράξη ένα τέτοιο σενάριο, αλλά ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν μπορεί ένα μοτέρ να στείλει παραπάνω ισχύ απ' όση έχει. Ενώ ένα άλλο με ελεγχόμενο διαφορικό, μπορεί να στείλει ΟΛΗ (ΟΚ, ανάλογα την περίπτωση) τη δύναμή του σε 1 τροχό.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από αυτό το σημείο, συμφωνώ κι εγώ πως με ηλεκτροκινητήρες είναι πάρα μα πάρα πολύ πιο εύκολο να ελεγθεί η πρόσφυση στους τροχούς. Μπορεί σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες, υπό πολύ ειδικές συνθήκες ένας κινητήρας με διαφορικό (ανεξάρτητα αν είναι ΜΕΚ ή όχι) να έχει πλεονέκτημα έναντι της λύσης "κινητήρας σε κάθε τροχό", αλλά νομίζω πως μιλάμε για ψύλλους στ' άχυρα...
Άβαταρ μέλους
By skous
#850361 Δεν λεει αυτο, έχει πει ότι ενα μοτέρ μπορεί να είναι 150kw αλλα τα ελαστικά να μην μπορουν να διαχειριστουν πάνω απο 80(άρα ποτέ δεν στέλνει στην πργαματικότητα την πλήρη ισχύς του). Όμως εχει την ευκαιριά να στείλει πολύ παραπάνω (μέχρι τα 150 αν χρειαστεί).
Σωστό

Επιπσης ο Δίας είπε οτι αν υπάρχει 1 μοτέρ αν τροχό και η ισχύς που προοριζεται για κάθε τροχο παρέχετε ΜΟΝΟ απο αυτο το μοτέρ, τότε η μέγιστη ισχύς που πάει σε κάθε τροχό είναι το μέγιστο που μπορεί να δώσει το μοτέρ που υπάρχει σε αυτόν εφόσον δεν υπάρχει μπλοκέ κλπ, και δεν μπορεί η περισσευούμενη ισχύς να μεταφερθεί (αν πχ διπνει μαξ 150 και έχει κόψει σε 60, δεν μπορεί δώσει τα άλλα 90 στον απέναντι τροχό παρακάτω).

Και οι 2 σωστοί, η εξήγηση του Δία είναι ground truth, ο συλλογισμός του HF σωστός, αλλά δεν θα ήταν αν μιλουπσα για χαμηλές ιπποδυνάμεις οι οποιες ήταν διαχειρίσιμες απο τα ελαστικα

Πάμε παρακάτω :)

< >
Άβαταρ μέλους
By glf
glf έγραψε:... περιμένω τη μέρα που κάποιος θα κάνει ένα ακριβές αντίγραφο εξωτερικά με λαμαρίνα να γελάσουμε.

Ok, έγινε το πρώτο αν και από ξύλο.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#850806 Λοιπον παιδες, αυτο δεν ειναι τρολλια!

Το φιλαρακι μου πρεπει να ειχε 1-2 βαθμους περισσοτερη πρεσβυωπια απο μενα, και δε μπρορουσε να διαβασει το ταμπλετ. Τον ρωτησα μερικα πραγματα και μου ελεγε "πρεπει να βαλω γυαλια να δω πως γινεται, δε βλεπω μεχρι εκει".

Δεν εχει μυωπια, οποτε οδηγει χωρις γυαλια. Μηπως αυτη η τοσο μεγαλη εξαρτηση του οδηγου απο το ταμπλετ, εγειρει και θεμα ασφαλειας σε τετοιες περιπτωσεις? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
George_Prix έγραψε:Λοιπον παιδες, αυτο δεν ειναι τρολλια!

Το φιλαρακι μου πρεπει να ειχε 1-2 βαθμους περισσοτερη πρεσβυωπια απο μενα, και δε μπρορουσε να διαβασει το ταμπλετ. Τον ρωτησα μερικα πραγματα και μου ελεγε "πρεπει να βαλω γυαλια να δω πως γινεται, δε βλεπω μεχρι εκει".

Δεν εχει μυωπια, οποτε οδηγει χωρις γυαλια. Μηπως αυτη η τοσο μεγαλη εξαρτηση του οδηγου απο το ταμπλετ, εγειρει και θεμα ασφαλειας σε τετοιες περιπτωσεις? :hmmm:

Πολυεστιακα πες του φιλου σου και θα ληξει το θεμα
Άβαταρ μέλους
By skous

Θεμα ασφαλειας εγειρει αυτος που έχει θέμα και δεν κάνει κάτι για αυτό (ειδικά απο την στιγμή που αυτος διάλεξε τέτοιο αυτοκίνητο).

Να υποθέσω οτι ούτε τα όργανα στα αλλα αυτοκίνητα τα βλέπει;

< >
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
skous έγραψε:

Θεμα ασφαλειας εγειρει αυτος που έχει θέμα και δεν κάνει κάτι για αυτό (ειδικά απο την στιγμή που αυτος διάλεξε τέτοιο αυτοκίνητο).

Να υποθέσω οτι ούτε τα όργανα στα αλλα αυτοκίνητα τα βλέπει;

< >

Ο ΚΟΚ προβλέπει γυαλιά οράσεως, κατ' όπως κρίνει ο οφθαλμίατρος. Παλιότερα, στα διπλώματα ικανότητας οδήγησης αναγράφονταν αν ο κάτοχος ήταν διοπτροφόρος, για ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας, και μάλιστα έπρεπε να φέρει και 2ο ζευγάρι μέσα στο αυτοκίνητο.

Πάντως είναι όντως πολύ πιο εύκολο να κοιτάξεις τις μεγάλες ενδείξεις στα αναλογικά όργανα, παρά μια μικρή απεικόνιση σε μια οθόνη.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
REALZEUS έγραψε:Πάντως είναι όντως πολύ πιο εύκολο να κοιτάξεις τις μεγάλες ενδείξεις στα αναλογικά όργανα, παρά μια μικρή απεικόνιση σε μια οθόνη.

Δεν υπάρχει καμία μικρή απεικόνιση στη συγκεκριμένη οθόνη, που να βρίσκεις μεγαλύτερη σε αναλογικά όργανα. Η ταχύτητα φαίνεται μια χαρά στο ψηφιακό (καλύτερα imho από αναλογικό) και στροφόμετρο δεν υπάρχει. Όλες οι υπόλοιπες ενδείξεις είναι αρκετά μεγάλες και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλώνει και το font - για όσους δυσκολεύονται (κάτι που είναι αδύνατο στο αναλογικό).