Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
nass έγραψε:
Πέραν τούτων, θα μου επιτρέψεις να επιμείνω στα στοιχεία, που ήδη παρέθεσα και στην παρατήρηση, ότι ασχέτως στοιχείων, οι υποθέσεις σου για "99%", "συντριπτική πλειοψηφία"

Πρέπει να δούμε την ανισότητα στη διανομή εισοδήματος

Πχ το 25% του πληθυσμού κατέχει σχεδόν το 50% του εισοδήματος
https://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikono ... odhmatos?m

Αν, ας πούμε, οι εταιρίες ενέργειας παρουσιάσουν απρόσμενα κέρδη και φέτος, το εισόδημα στα παραπάνω πινακακια θα μεγαλώσει, χωρίς να σημαίνει ότι εμείς θα πάρουμε περισσότερα λεφτά .
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
nass έγραψε:@markvag
Σου έβαλα GDP PPP per capita, το οποίο κάποτε εδώ μέσα το θεωρούσαμε δίκαιο δείκτη αγοραστικής δύναμης. Και προσωπικά συνεχίζω να το θεωρώ και επιμένω σε αυτά.

Εσύ και οι άλλοι μπορεί να κάνετε και να θεωρείτε ό,τι θέλετε προφανώς, δεν το συζητάμε.
Αλλά δεν χρησιμοποιείται για αυτό το κατα κεφαλήν ΑΕΠ (σε ισοδυναμία αγορ. δύναμης ή μή). Τα λέει και η Eurostat.

Αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης του επιπέδου ευημερίας των χωρών, δεν είναι αναγκαστικά κατάλληλος δείκτης για το πραγματικό επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών. Γι’ αυτό, ένας πιο αξιόπιστος δείκτης μπορεί να είναι η κατά κεφαλήν πραγματική ατομική κατανάλωση (ΠΑΚ).
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
Red Garland έγραψε:ΠΑΚ

Εικόνα

Και τώρα που σοβάρεψε η συζήτηση πείτε πότε να περιμένουμε το μνημόνιο.
Φλεβάρη ή Απρίλη;
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#849967 https://www.nb4.org/the-economists-coun ... of-winners
Άβαταρ μέλους
By markvag
nass έγραψε:Και μάλιστα ένα γράφημα με "πηγή τη Eurostat"
Για να δούμε τι λένε τα πρωτογενή στοιχεία της Eurostat για την τελευταία τριετία 2020 - 2022:

EU27 2020 --> 2022: 23032 --> 25809 = 2777 = +12%
Euro20 2020 --> 2022: 24334 --> 27053 = 2719 = +11.1%
Greece 2020 --> 2022: 14888 --> 17482 = 2594 = +17.4% :s_howdy

Οχι μόνο δεν βλέπω μείωση εισοδήματος αλλά βλέπω και αύξηση πέραν του Μ.Ο. της ΕΕ/Euro :rtfm:

Στην ίδια πηγή, για βάλε λίγο τους μισθούς. edit: Όχι όμως από το 2020 και μετά, πάνε λίγο πιο πίσω... 1 δεκαετία πχ.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#850003 Δυστυχώς πάντως σοβαρό συμπέρασμα δεν βγαίνει ούτε με αυτό το δείκτη. Γιατί δεν σου λέει πόσο δίκαια μοιράζεται αυτή η αύξηση, που να θυμίσουμε η Ελλάδα δεν είναι σε ανάπτυξη, αλλά σε rebound, μετά την πρωτοφανή σφαλιάρα που έφαγε στα μνημόνια.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#850004 Μήπως να βάλουμε εκείνο το ΡΑΝΚΙΝΞ που έβγαζε την Τουρκία του κυρίου Ερντογαν οικονομικό παράδεισο σε σχέση με την Ελλάδα;
Άβαταρ μέλους
By markvag
#850010 Και για το πόσοι Έλληνες τα πάνε καλά...

Ευρω-βαρόμετρο: Δυσκολίες ακόμα και για πληρωμή των λογαριασμών τους αντιμετωπίζουν οι Έλληνες

Οι Έλληνες σε ποσοστό 87% δηλώνουν η ζωή τους έχει υποβαθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο με μόλις το 1% να δηλώνει πως το βιοτικό του επίπεδο έχει βελτιωθεί.

Στην Ελλάδα, ακόμα, στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών τα νοικοκυριά αντιμετώπισαν προβλήματα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ποσοστό 36% τις περισσότερες φορές, κατά καιρούς κατά 50%, και σχεδόν ποτέ έως πότε το 14% με τα αντίστοιχα για την ΕΕ να ανέρχονται σε 9%, 28% και 62%.

:metalo: :metalo: :metalo:
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
Anonymous Founder έγραψε:Δυστυχώς πάντως σοβαρό συμπέρασμα δεν βγαίνει ούτε με αυτό το δείκτη. Γιατί δεν σου λέει πόσο δίκαια μοιράζεται αυτή η αύξηση, που να θυμίσουμε η Ελλάδα δεν είναι σε ανάπτυξη, αλλά σε rebound, μετά την πρωτοφανή σφαλιάρα που έφαγε στα μνημόνια.
Υπάρχει άλλος δείκτης που αναφέρει πως το 25% των Ελλήνων συγκεντρώνει το 50% του εισοδήματος
Άβαταρ μέλους
By markvag
#851766 Σε συνέχεια των περί αύξησης του εισοδήματός μας (τουλάχιστον εμάς των μισθωτών):

Εικόνα

Και όποιος θέλει, μπορεί να παίξει εδώ, όπου μπορεί να δει για το διάστημα από 2007 έως και 2022 την αντίστοιχη εικόνα... :inlove: :inlove:

Σε σταθερές τιμές το 2022 παίρναμε το 75% του μισθού του 2007 :inlove: :inlove:

Όλα καλά τα βλέπω, δεν νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα. :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#852940 Μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ: Ολα δείχνουν καλοκαίρι
Αν και μέχρι πρόσφατα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήταν επιφυλακτικοί ακόμη και να συζητήσουν τις περικοπές επιτοκίων, πλέον είναι όλο και πιο θετικοί να τις ξεκινήσουν γύρω στον Ιούνιο.

https://www.euro2day.gr/news/world/arti ... kairi.html
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που μέχρι πρόσφατα ήταν επιφυλακτικοί να συζητήσουν ακόμη και τις περικοπές των επιτοκίων, τώρα φαίνονται όλο και πιο ανοιχτοί να τις ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο Νταβός, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ (φωτό) και αρκετοί από τους συναδέλφους της απέρριψαν τα στοιχήματα των επενδυτών για μειώσεις μέχρι τότε. Ωστόσο, έστειλαν σήματα για την πιθανότητα μιας κίνησης γύρω στα μέσα του έτους, όταν θα μάθουν περισσότερα για τον πληθωρισμό, τους μισθούς και την οικονομία, καθώς και για τη ζημιά στις αλυσίδες εφοδιασμού από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Μειώσεις επιτοκίων από το καλοκαίρι λένε (ίσως). Άρα, φτάσαμε το peak και περιμένουμε λίγο μέχρι να πέσουν. Εγώ τελικά γύρισα σε σταθερό με τελικό επιτόκιο 3.7% για 5 χρόνια. Είμαι βέβαιος πως στο τέλος μάλλον θα πληρώσω λίγο παραπάνω, αλλά από την άλλη είναι καλό να ξέρω πως για 5 χρόνια έχω σταθερή δόση. Μπορεί να χρειαστεί ν'αλλάξω και αμάξι στο ενδιάμεσο, οπότε τώρα θα περισσεύει κάτι!
:lol:
Θεωρώ πως ήταν σωστή η κίνηση να επιλέξω σταθερό, γιατί είναι πολύ μεγάλη η διαφορά το μήνα, πάνω από 300€ στην περίπτωσή μου. Θεωρώ πως ακόμη και παραπάνω να μας βγει, είναι τόσο μεγαλύτερη η άνεση, που αξίζει την διαφορά.
:s_bye
Άβαταρ μέλους
By GTS
#852952 Ποιο κοροιδο τραπεζα σου εδωσε 3.7? Ειναι ολα μεσα με τις εισφορες? Κοστος φακελλου?

Ενας γνωστος απο Εθνικη 4.5% ολα μεσα του εδωσαν.

Η δικη μου γνωμη καλα εκανες και το αλλαξες σε σταθερο και να πεσουν το καλοκαιρι λιγο τα επιτοκια θα ξαναεβουν το 2025.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#852954 Μάλλον τους έπιασα κορόιδα. Όσο για την πρόβλεψη, θα περιμένουμε λίγο να δούμε τι θα γίνει. Αν τελικά πέσουν τα επιτόκια (όπως έλεγα) και δεν φτάσουν διψήφιο νούμερο (όπως έλεγες).
Άβαταρ μέλους
By markvag
#852972 Δεν παίζει διψήφιο νούμερο σε επιτόκια, εκτός αν ο Χi αποφασίσει ότι θέλει να πιει τον καφέ του στην Ταϊπέι. Τότε βέβαια, ούτως ή άλλως τα επιτόκια θα είναι το τελευταίο που θα μας ενδιαφέρει... :lol:

Ή να γίνει κάποια αντίστοιχου μεγέθους αναστάτωση, μεγαλύτερη από covid.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#852974 Α, ξέχασα να πω εδώ πως το επιτόκιο (είτε σε σταθερό είτε σε κυμαινόμενο) που θα σου δώσει η τράπεζα, εξαρτάται από το ύψος του δανείου, τα εισοδήματά σου και κυρίως, την σχέση αξίας του σπιτιού, αξίας δανείου.
Αν το πόσο της δόσης που ζητάς είναι κάτω από το 20% του μηνιαίου εισοδήματος, αν το ύψος του δανείου, είναι μικρό κλάσμα της αξίας του σπιτιού (στην περίπτωσή μου, είναι περίπου το 1/3 της αξίας) το επιτόκιο είναι χαμηλότερο. Σε εμένα μου έδωσαν το χαμηλότερο, λόγω των παραπάνω.
Η εμπορική αξία του σπιτιού παίζει πάντα τον μεγαλύτερο ρόλο πάντως. Όπως έχω ξαναπεί, η αξία του σπιτιού μου, όπως και των περισσότερων, ανέβηκε τουλάχιστον 30% από την στιγμή αγοράς του, πράγμα που είχε πολύ θετική αξία και στο επιτόκιο που παίρνω.