Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
edmond έγραψε:Ε ναι ρε σεις....
Βγαίνεις έξω για την φάση, η οποία φάση περιέχει και το ότι γλιτώνεις αγορά προϊόντος, μαγείρεμα, λάτρα κλπ. Και προφανώς συμφωνώ ότι όλη αυτή η φάση όσο πάει και αραιώνει. Το να θέλει μια 4μελής οικογένεια κανά 70-80άρι ξέρωγω, δεν το λες και ευκαιρία του τύπου "άντε ας πεταχτούμε έξω να φάμε".

Εμεις ειμαστε πλεον στην φαση που ο υιος δεν ακολουθει και επειδη οι φιλοι εχουν ιδιας ηλικιας ή μεγαλυτερα, πλεον βγαινουμε ζευγαρια οπως παλια :inlove:

Η αληθεια ειναι οτι αν μιλαμε για παρεα αρκετων ατομων , δεν υπαρχει τιποτα καλυτερο απο την μαζωξη στο σπιτι. Τρως καλυτερα, πινεις καλυτερα και περνας καλυτερα. Τα εξοδα και οι ετοιμασιες μοιραζονται ως ενα σημειο αφου οι φιλοι οι καλοι ειτε θα φερουν ποτα, γλυκα, ειτε θα μαγειρεψουν κατι και θα φερουν στο τραπεζι φυσικα με συννενοηση.

Πλεον οι εξοδοι μας ειναι για ποτο σκετο ειτε σε συνδυασμο με τσιμπημα ή για κανα κοψιδι αλλα αυτο αφορα παρεα μεχρι 6 ατομα.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
Corto Maltese έγραψε:Αν ήταν λαβράκι ή τσιπούρα πιθανόν να ήταν ιχθυοτροφείου έχει πολλά και πολύ καλά στο Γαλαξίδι. Τσέκαρες τα λέπια;

Λιθρίνια και γόπες. Είχαν λέπια μπόλικα και μάτια καθαρά.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#842517 Έχω 1 κιλό Καβουρμά από εργαστήριο της Κομοτηνής!!! Εκτος από τα αυγά για τηγάνισμα τι άλλο μπαχαρι κλπ βάζουμε ώστε να γίνει κάτι εξωτικο??

.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Corto Maltese έγραψε:Αν ήταν λαβράκι ή τσιπούρα πιθανόν να ήταν ιχθυοτροφείου έχει πολλά και πολύ καλά στο Γαλαξίδι. Τσέκαρες τα λέπια;

Πολύ σχετικό είναι και αυτό πολλές φορές...
Άβαταρ μέλους
By 224v
markvag έγραψε:

Πολύ σχετικό είναι και αυτό πολλές φορές...
Μα εάν δεν διαφέρουν πολυ αυτά μεταξύ τους γιατί κάποιος να ψάχνει να βρει νωπά??? Που τα χρεώνουν 15+ το κιλό...

.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#842526 Φαντάζομαι με το "νωπά" εννοείς πελαγίσια και όχι ισθυοτρφείου. Όπως έχω γράψει πάμπολλες φορές εδώ μέσα, η εμπειρία μου με ιχθυόσκαλες και ανθρώπους που έχουν φάει 30+ χρόνια σε αυτές λέει πως ναι, τα πελαγίσια μπορεί να είναι εξαιρετικά ψάρια, αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό είτε ΔΕΝ είναι πελαγίσια, είτε είναι ακριβώς τα ίδια ψάρια με του ιχθυοτροφείου, κυκλοφορούν γύρω από το ιχθυοτροφείο και τρώνε τα ίδια φαγητά με του ισχθυοτροφείου.

Άρα, η πλειοψηφία των πελαγίσιων στην αγορά είναι πάνω κάτω ίδια με τα ισχθυοτροφείου.

Επίσης, τα ψάρια ιχθυοτροφείου είναι πολύ καλά ψάρια και συχνά πιο φρέσκα από τα πελαγίσια.

Και τέλος, σε συντριπτικό ποσοστό, οι διαφορές στη γεύση οφείλονται στο μαγείρεμα ή σε άλλους παράγοντες (πχ το ένα είναι πιο μεγάλο) και όχι στο αν ένα ψάρι είναι πελαγίσιο ή ιχθυοτροφείου.

Οπότε, προσωπικά, το Σάββατο που θα βγω τη βόλτα μου στην αγορά, θα κοιτάξω να πάρω ένα μεγάλο, φρέσκο, καλό ψάρι, και όχι αν είναι ιχθυοτροφείου ή μη.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
Dimitris_P έγραψε:

Λιθρίνια και γόπες. Είχαν λέπια μπόλικα και μάτια καθαρά.

Τα μάτια μην τα κοιτάς, το μόνο ασφαλές κριτήριο είναι τα λέπια να μην έχουν τραυματισμούς
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
NiTse έγραψε:Παιδιά όταν λέτε λάτρα εννοείται λάντζα ή είναι κάτι άλλο;

Η λατρα ειναι καπως ευρυτερη εννοια με τις δουλειες που προκυπτουν απο τη διαδικασια και φυσικα συμπεριλαμβανει και τη λαντζα μεσα...
Άβαταρ μέλους
By NiTse
George_Prix έγραψε:
NiTse έγραψε:Παιδιά όταν λέτε λάτρα εννοείται λάντζα ή είναι κάτι άλλο;

Η λατρα ειναι καπως ευρυτερη εννοια με τις δουλειες που προκυπτουν απο τη διαδικασια και φυσικα συμπεριλαμβανει και τη λαντζα μεσα...

:s_thumbsup
Άβαταρ μέλους
By Dodger
g8777 έγραψε:Κρεατα ειναι αυτα που κοβει; Εγω για πιτα Elvielart το περασα. :s_dunno

By the way, η Elviart χρησιμοποιεί αλεύρι από Μύλους Λούλη. Δυνατή εταιρεία
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
George_Prix έγραψε:Επισης παπατζα ειναι το "μοσχαρισια μπριζολα γαλακτος".

Η γάλακτος είναι γενικά παπάτζα, αν και φυσικά εξαρτάται από το κομμάτι (μέρος). Ουσιαστικά είναι άσπρο κρέας και άγευστο. Μόνον το λίπος την σώζει.

George_Prix έγραψε:Προφανως συμφωνω με το μαγειρεμα στο σπιτι. Τα καλυτερα ψαρια και τα καλυτερα κρεατα (με εξαιρεση την ωριμασμενη σπαλομπριζολα που ανεφερα πριν) τα εχω φαει στο σπιτι μου. Ξερεις απο πριν τι ποιοτητα εχεις αγορασει και τα εχεις πληρωσει στη μιση τιμη. Ασε που τα ψηνεις ακριβως στα γουστα σου!:

Το θέμα όμως να έχεις τα μέσα και κυρίως να ξέρεις πως να τα μαγειρέψεις, πράγμα δύσκολο. Συνήθως ο επαγγελματίας, στο μαγαζί, ξέρει καλύτερα.
Άβαταρ μέλους
By skous
markvag έγραψε:Φαντάζομαι με το "νωπά" εννοείς πελαγίσια και όχι ισθυοτρφείου. Όπως έχω γράψει πάμπολλες φορές εδώ μέσα, η εμπειρία μου με ιχθυόσκαλες και ανθρώπους που έχουν φάει 30+ χρόνια σε αυτές λέει πως ναι, τα πελαγίσια μπορεί να είναι εξαιρετικά ψάρια, αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό είτε ΔΕΝ είναι πελαγίσια, είτε είναι ακριβώς τα ίδια ψάρια με του ιχθυοτροφείου, κυκλοφορούν γύρω από το ιχθυοτροφείο και τρώνε τα ίδια φαγητά με του ισχθυοτροφείου.

Άρα, η πλειοψηφία των πελαγίσιων στην αγορά είναι πάνω κάτω ίδια με τα ισχθυοτροφείου.

Επίσης, τα ψάρια ιχθυοτροφείου είναι πολύ καλά ψάρια και συχνά πιο φρέσκα από τα πελαγίσια.

Και τέλος, σε συντριπτικό ποσοστό, οι διαφορές στη γεύση οφείλονται στο μαγείρεμα ή σε άλλους παράγοντες (πχ το ένα είναι πιο μεγάλο) και όχι στο αν ένα ψάρι είναι πελαγίσιο ή ιχθυοτροφείου.

Οπότε, προσωπικά, το Σάββατο που θα βγω τη βόλτα μου στην αγορά, θα κοιτάξω να πάρω ένα μεγάλο, φρέσκο, καλό ψάρι, και όχι αν είναι ιχθυοτροφείου ή μη.

Υπάρχει τεραστια διαφορα καταρχας σε οτι αφορά την λιπαρότητα, και αυτο το καταλαβαινεις αν τα βαλεις στο γκριλ.

Εγω προτιμώ στα μεγάλα ψάρια στυλ στείρα, γλώσσα κλπ που ειναι ψιλο-δύσκολα να ειναι απο ιχθυοτροφείο, αλλά γενικα εχω βρει 2-3 προμηθευτές που εμπιστεύομαι σε οτι αφορά την ποιότητα.

< >
Άβαταρ μέλους
By egobrain
224v έγραψε:Έχω 1 κιλό Καβουρμά από εργαστήριο της Κομοτηνής!!! Εκτος από τα αυγά για τηγάνισμα τι άλλο μπαχαρι κλπ βάζουμε ώστε να γίνει κάτι εξωτικο??

.
Μπορείς να τσιγαρίσεις κρεμμύδι και πιπεριές, να βάλεις καβουρμά ισα να κανει κρούστα, μετά ντομάτα + μπαχαρικά και βγαίνει μεζές.
Επίσης τσιγάρισε μόνο του και βαλ'τον σε ψωμί για σπιτικό σαντουϊτς με οποία συνοδευτικά θες.
Άλλο: εφόσον είναι σε φραντζολα, κοψε μια χοντρή φέτα, τσιγαρισε την πανω-κάτω και χρησιμοποίησε το σαν κρέας για μπεργκερ.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#842871 @markvag για τα ψάρια καλλιέργειας, μην ξεχνάμε τη σαπίλα που κυκλοφορεί στις τροφές που δίνουν και πόσο ανθυγιεινά μπορεί να είναι.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
egobrain έγραψε:@markvag για τα ψάρια καλλιέργειας, μην ξεχνάμε τη σαπίλα που κυκλοφορεί στις τροφές που δίνουν και πόσο ανθυγιεινά μπορεί να είναι.

Σκέψου όμως πόσο μολυσμένες είναι οι ίδιες οι θάλασσες. Προσωπικά προτιμώ την χορηγούμενη τροφή, παρά το να τρώει το ζώο/ψάρι ό,τι βρωμιά βρει. Σε δε έρευνες, τα ελεύθερα ψάρια έχουν βρεθεί με μεγαλύτερα ποσοστό βαρέων μετάλλων στον οργανισμό τους, σε σχέση με τα εκτροφής:

"Comparatively, the heavy metals concentration was mostly higher (P < 0.05) in wild fish."
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37178449/

Υπάρχουν δε γιατροί που πιστεύουν ότι οτιδήποτε προέρχεται από την θάλασσα πρέπει να αποφεύγεται.