Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimviii
Dimitris_P έγραψε:Έχω πάρει ένα ψεκαστήρα για να βάζω μετρημένο και όχι όσο πέσει από το μπουκάλι

να βαλεις κεραστηρι :s_yes
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#837972 Δεν υπαρχει πιο αηδια να βλεπεις στη σαλατα να ειναι περισσοτερο το ζουμι απο τις ντοματες απο οτι ειναι το λαδι. Ριχτε πραμα ρε, στο λαδακι θα κανουμε οικονομια? :protest:
Άβαταρ μέλους
By nikos
#837973 Εγώ τόσα χρόνια δεν έκανα βούτημα με ψωμί στη σαλάτα. Τώρα που ακριβηνε το λάδι το θυμήθηκα και το κακό είναι ότι μ αρέσει πολυ
Άβαταρ μέλους
By mousatos
REALZEUS έγραψε:Πρόσεχε τα λόγια σου όμως για το κρασί. Έχω καταρρίψει αεροπλάνο Πριγκόζιν για λιγότερα... :roll:

224v έγραψε: Γιατί η παραγωγή της Ισπανίας Ιταλίας κλπ είναι μικρή

Μεγάλος μύθος.

"Στην πέμπτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου βρίσκεται η Ελλάδα για το 2021, με 225.000 τόνους, χάνοντας τρεις θέσεις στη συνολική κατάταξη. Η παραγωγή του 2021 ήταν μειωμένη κατά 18,2% συγκριτικά με το 2020. Στην πρώτη θέση βρίσκεται αδιαμφισβήτητα η Ισπανία, με παραγωγή 2021 ανώτερη των 1.300.000 τόνων. Την άλλοτε δεύτερη Ελλάδα ξεπέρασαν αρχικά η Ιταλία, που παρήγαγε 315.000 τόνους ελαιολάδου το 2021./

η περσινή Ισπανική παραγωγή ήταν στους 750,000 τόνους? και η φετινή προβλέπεται κάτω από 1εκ , μερικοί την υπολογίζουν στους 850,000 τόνους.
https://www.oliveoiltimes.com/productio ... ain/124506
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#837990 Η ετήσια ελ.παραγωγή είναι 200,000-300,000 τόνοι και διαβάζω οτι στα ράφια των ΣΜ οι πωλήσεις τώρα αντιστοιχούν σε 12,000 τόνους μόνο , παρουσιάζοντας πτώση 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν 18,000 τόνοι.
Άβαταρ μέλους
By bebes
#837991 Οι τιμες του ελαιολαδου εχουν αυξομοιωσεις με τα χρόνια. Ειχε ξαναυπαρξει έξαρση (οχι βεβαια οπως φετος) αλλά ξαναγύρισε σε χαμηλα επιπεδα πολυ συντομα. Περυσι και φετος ειναι η συγκυρια της έλειψης λαδιου σε Ισπανια Ιταλία, οπότε βγαινουν οι εμποροι τους στην αγορα και παιρνουν οσο οσο προκειμενου να εξυπηρετησουν τα συμβολαια τους.
Ολη η Μεσόγειος εβαλε πλεον ελιες, μπηκαν πολλές σε Αυστραλια, Νοτια Αφρική μεχρι και Καλλιφόρνια.
Μπορει να μην εχουν την ποιοτητα του Ελληνικού, αλλά για τους περισσότερους νεους πελατες που μεχρι χθες μαγείρευαν με ζωικα λίπη ή σπορέλαια είναι...αμβροσία.
Οι τιμες θα αποκλιμακωθουν και ελπιζω να μην πεσουν ξανα στα επιπεδα των 3€ γιατι δεν θα αξίζει να καλλιεργεί κανείς.
Μια τιμή παραγωγού γυρω στα 5€ είναι καλη για ολους (παραγωγούς και καταναλωτες)

Στο σπιτι μεχρι πρότινος δεν χρησιμοποιούσαμε κατι αλλο εκτος απο ελαιολαδο (μαγείρευμα, σαλατες, τηγανισμα, πίτες τσιγαρισμα, ρυζι, μακαρονια κλπ)
Τωρα τελευταια πηραμε ηλιέλαιο για να τηγανιζουμε τις πατατες, τολμω να πω οτι γινονται καλύτερες, πιο ελαφριες και τραγανες
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#837992 με τιμές πετρελαίου στα 70-100$ δεν πρόκειται να πέσει τίποτα
Άβαταρ μέλους
By dimviii
bebes έγραψε:Τωρα τελευταια πηραμε ηλιέλαιο για να τηγανιζουμε τις πατατες, τολμω να πω οτι γινονται καλύτερες, πιο ελαφριες και τραγανες

ασχετα απο το κοστος,με το ηλιελαιο γινονται μακραν πιο νοστιμες.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#837997 και με καλαμποκέλαιο πιο τραγανές
Άβαταρ μέλους
By edmond
#837999 Το ηλιέλαιο καλά κάνει και υπάρχει για σχετικές καταναλώσεις, εμείς παίρνουμε καναδύο μπουκάλια το χρόνο.
Η τιμή συνέχεια αυξομειώνεται κυρίως βάσει προσφοράς και ζήτησης με ιταλοισπανίες. Στο ναδίρ έχει φτάσει και το 2.80€, στον αντίποδα έχει πιάσει 4άρι. Οι φετινές τιμές σίγουρα είναι υπερτιμημένες, ωστώσο δεν νομίζω να πέσουν ποτέ κάτω από πχ 5€. Τα κόστη παραγωγής δεν είναι τα ίδια και βασικά δεν θα είναι ποτέ τα ίδια(λιπάσματα, εργατικά κλπ).
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#838001 ενας πελατης μου στη Καλαματα που εχει πολλες ελιες προχθες ,μου ειπε, οτι τα λιπασματα που εριχνε στις ελιες επεσαν στα προ κρισης επιπεδα. :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By edmond
#838004 Με την καμία! Να έχουν κρατηθεί στα ίσα μπορεί άαααντε να έχουν ελαφρώς ξεπρηστεί.
Εμείς δεν βάζουμε έτσι κι αλλιώς, προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο γίνεται πιουρίστικη καλλιέργεια. Το δοκιμάσαμε πριν χρόνια και το κρατάμε.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#838017 Οι εισροές ( λιπάσματα και φυτοφάρμακα) έχουν διπλασιάσει τιμή (πάνω κάτω) μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ναι, αυτή που μας είπε ο Διάκος ότι δεν θα συμβεί και αναβάλλαμε την αγορά χιλιάδων παλετών.

:x

Έχουμε καιρό ακόμα μέχρι την ελαιοσυλλογή . Μην ονειρεύονται και ράβδους χρυσού στην τσέπη τους οι κωλοβλαχοι. :shifty:

Μια αναποδια να τύχει.... :ninja:
Άβαταρ μέλους
By bill33
#838019 Το ίδιο με την ελιά άκουγα απο εργαζόμενο σε ντόπιο οινοποιείο .Τα βιολογικά της Μαντινείας έχουν καταστραφεί,μονο όσα ραντίστηκαν με φάρμακα θα κάνουν τρύγο φέτος.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#838020 Ο πατερας μου ειχε αμπελια και μανταρινια κατω στο χωριο. Μια ζωη ολοκληρη θυμαμαι το ιδιο σκηνικο...

Οταν ηταν φορτωμενα τα δεντρα (του πατερα μου και των υπολοιπων φυσικα) η τιμη ηταν χαμηλη οποτε εβγαζε τα @@ του. Και οταν η σοδεια ηταν μικρη (επισης για ολους τους αγροτες της περιοχης) η τιμη ηταν καλη, αλλα αναλογικα παλι τα @@ του εβγαζε.

Η μανα μου εχει να το λεει... Ολη της τη ζωη, μια Στιρελα της πηρε δωρο ο πατερας μου απο τα χτηματα :lol: