- 09 Σεπ 2023, 00:06
Πάντα είχα απορία πού βρίσκονται οι βάρκες σε στεριανά μέρη, αλλά το αποδέχομαι σαν ..θαύμα. να 'ναι καλά οι άνθρωποι.
Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, δεν περιμένω η
πολιτεία να έχει βάρκες standby σε Τρίκαλα ναι Καρδίτσα. Δηλαδή, οκ, έχουμε 4 βάρκες στον Ληθαίο για γούστα των επισκεπτών, αλλά πέρα από αυτό;
Φυσικά δεν είμαι της πολιτικής προστασίας ή των δυνάμεων για να ξέρω τι σχέδια υπάρχουν. Πάντως ήταν τόσες πολλές οι περιπτώσεις που δεν ξέρω καν αν υπάρχει στοιχειώδες σχέδιο ή σώζουν ο,τι βρεθεί μπρος τους.
Για να μην είμαστε εντελώς άδικοι, θα πω ένα παράδειγμα παρέμβασης που ίσως υπήρξε κρίσιμο. Ο μέχρι πριν δύο μήνες δήμαρχός μας, μετά τον Ιανό, και σε πείσμα κόντρα σε οικολογικές μαζώξεις που διαμαρτύρονταν, έτρεξε πρόγραμμα καθαρισμού του Αγιαμονιώτη ποταμού, κόβοντας και ο,τι ήταν φυτρωμένο στην κοίτη του, σε όλο το τμήμα στις παρυφές της πόλης. Το ποτάμι αυτό περνάει δίπλα στον Μύλο των Ξωτικών, όσοι έχετε έρθει, και ρέει στον Πηνειό. Ήταν πάντα μεγάλη η ανησυχία του για αυτό επειδή είναι ποτάμι με μικρή κοίτη, στα επικίνδυνο για υπερχείλιση.
Προχθές λοιπόν, οι παραδιπλανοί συνοικισμοί ήταν από τους πιο επιβαρυμένους βάσει τοποθεσίας. Ότι δεν πνίγηκαν εντελώς σαν τα Μ. Καλύβια ή τα χωριά της Καρδίτσας, ίσως οφείλεται και σε αυτό.
Δεν το λέω για να τον λιβανισω, δεν το χρειάζεται. Για να πω ότι α) μπορούν να γίνουν βελτιωτικά έργα παντού. β) δεν είναι συλλήβδην όλη η πολιτεία άχρηστη, ούτε φταίει για το σύνολο των καταστροφών. Συνήθως όλα είναι διαχρονική αλυσίδα λαθών, ανικανότητας, ξεχασμένων έργων, μεγάλων υποσχέσεων ή μεγάλων δικών μας προσδοκιών. Αλίμονο αν περιμένουμε στα Τρίκαλα να γίνουν αντιπλημμυρικά τύπου ..Βενετίας. Αλλά αλίμονο κι αν αφήνονται όλα στην τύχη τους.
Τελικά, σε όλη την κοινωνική ζωή, μας έχουν αφήσει στην καταραμένη
ατομική ευθύνη. Η συλλογική έχει πάει περίπατο.
«Πολλοὶ δὲ ἔσονται πρῶτοι ἔσχατοι καὶ ἔσχατοι πρῶτοι»
(Ματθ.ιθ΄30 / Μάρκ.ι΄31)