Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimik
Hellenic tifosi έγραψε:Εξυπνο σχολιο.

Κοίταζα το πως πετάνε, και τελικά δεν παιρνουν νερό απο λίμνη. Σηκώνονται σε ομάδες απο Τατόι, περνάνε πάνω από Κρυονέρι/Αγ. Στέφανο, κανουν 2-3 κυκλους στη λίμνη(γιατι άραγε; ) και μετά κατευθύνονται προς την Πάρνηθα για ρίψη επιβραδυντικού.

Κάνουν κύκλους περιμένοντας την σειρά τους/να αδειάσει ο εναέριος πάνω από την περιοχή, να τους πουν το σημείο που θα ρίξουν, να διαλέξουν στόχο και πορεία προσέγγισης κλπ.

Η λίμνη είναι απλά καλό γεωγραφικό σημείο που βρίσκεις εύκολα στον χάρτη και δεν έχει εμπόδια.

< >
Άβαταρ μέλους
By markvag
#831925 Έγραψα πολλά, αλλά ευτυχώς, ο συνφορουμίτης μου έδωσε το καλύτερο επιχείρημα ΕΝΑΝΤΙΑ σε αυτά που λέει:

Χρήστος Λάππας έγραψε:Τα νούμερα κόπι πάστε από το Copernicus:

Εικόνα

Έκανα μερικούς υπολογισμούς... :inlove: 5 λεπτά στο excel να περάσεις τα νούμερα και να γράψεις 2 τύπους... ΑΝ είχα το Link θα ήταν πιο γρήγορα βεβαίως, αλλά δεν παρατέθηκε πηγή, απλά ένα print screen.

Εικόνα

Τα νούμερα από τον Κοπέρνικο (θα ήθελα επίσης ένα link, γιατί σαν να μου φαίνεται ότι δεν συμφωνούν με τα νούμερα που έβαλε ο ίδιος πριν). Οι εκτάσεις είναι φαντάζομαι σε εκτάρια, οπότε και η έκταση της χώρας είναι αντίστοιχα σε εκτάρια (1 τετ. χλμ = 100 εκτάρια).

Όπως φαίνεται η Ελλάδα διαχρονικά είναι χειρότερα απ' ότι οι υπόλοιπες χώρες, αλλά από το 2020 κι έπειτα η κατάσταση είναι τραγική. Κάθε χρόνο καίγεται περίπου το 0,6% της χώρας...

Επίσης το 2023 είμαστε από 5 έως και 30 φορές χειρότεροι από τις συγκρίσιμες χώρες.

Δηλαδή τα νούμερα που έβαλε για να δείξει ότι δεν φταίει η κυβέρνηση δείχνουν πόσο χειροτέρεψε η κατάσταση ΜΕ αυτή την κυβέρνηση, ιδίως φέτος. Η μόνη κυβέρνηση που τα έκανε πιο σκατά από την τωρινή ήταν το 2007 του σουβλακοφάγου.

Η κυβερνησάρα κάνει καταπληκτική δουλειά!

dimviii έγραψε:
δεν εχεις βαρεθει να ξεφτιλιζεσαι για ενα κομμα?

Σκέψου πως ούτε αυτοί που πληρώνονται έσκασαν μύτη... :ninja:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Χρήστος Λάππας έγραψε:Θέλεις να δούμε στα αλήθεια πως τα πάει η Ελλάδα σύμφωνα με το Copernicus σε σχέση με άλλες χώρες της Ένωσης που έχουν επίσης μεσογειακό κλίμα και αντίστοιχα προβλήματα πυρκαγιών; Σου έβαλα 4 χώρες μαζί σε ένα Excel για να είναι λίγο πιο νιανιά που λες και εσύ. Τα νούμερα κόπι πάστε από το Copernicus:

Εικόνα
Εικόνα

Όλες οι μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Και αν δεν το αντιμετώπισαν φέτος, το αντιμετώπισαν πέρσι και θα το αντιμετωπίσουν του χρόνου, ή του παραχρόνου. Μια ματιά εδώ σε όποια χώρα και αν επιλέξεις είναι αρκετή για να δείξει ότι δεν υπάρχουν μαγικές σφαίρες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ούτε υπάρχουν χώρες με παραπλήσιο κλίμα και χλωρίδα που να κατάφεραν σε βάθος πολλών ετών να έχουν σταθερά καλά αποτελέσματα.

Μου συγκρινεις χωρες πολυ μεγαλυτερες απο την δικη μας και τα νουμερα που εσυ εβαλες δεν σε δικαιωνουν.

Διοτι η Ισπανια που ειναι 3,8 φορες μεγαλυτερη δεν εχει αντιστοιχα περισσοτερες εκτασεις, οπως και η Ιταλια που ειναι 2,3 φορες μεγαλυτερη.
Αν δουμε την Γαλλια δε, 5 φορες μεγαλυτερη απο την Ελλαδα, εχει κατα πολυ χαμηλοτερα νουμερα.

Για την Γαλλια ειχε μπει κι ενα αρθρο απο το dasarxeio.com που αναλυει τι κανουν εκει που εχουν 4πλασιες εκτασεις ευλεκτων δασων... Το βρηκα.
https://dasarxeio.com/2023/05/30/125724 ... 2k-5YexxjQ

Ακουγα χθες τον υπουργο κλιματικης κρισης :svivhaha: και πολιτικης προστασιας :s_rofl :s_rofl , να λεει οτι ειναι η χειροτερη χρονια η φετινη σε ημερες με πανω απο 4 επικινδυνοτητα για πυρκαγιες... Κανενας ομως δεν του ειπε οτι η φετινη ειναι καλυτερη απο αυτες που θα ερθουν

Να σου πω και το αλλο. Δεν ειναι θεμα ευθυνων μιας κυβερνησης, ειναι διαχρονικο το θεμα. Οι μεγαλες φωτιες του Υμηττου, της Πεντελης μπηκαν το 80 και ο μεν πρωτος καηκε 2 φορες η δε δευτερη 4 ή 5 μεχρι σημερα.

Αλλα οταν βλεπεις τα χρηματα που πανε στην δασοπροστασια, στα δασαρχεια να μειωνονται (οχι δεν ειναι ιδιο με την δασοπυροσβεση) και την ιδια στιγμη δινει 15,5 εκατομμυρια για υδροφορες μεσω της περιφερειας με απευθειας αναθεση βεβαιως βεβαιως....

Οταν δε τον Νοεμβριο του 21 οι Πυροσβεστες ζητουσαν προσληψεις, το αποτελεσμα ηταν αυτο:

Εικόνα

Την ιδια χρονια η κυβερνηση εβαλε στο συρταρι το συστημα προγνωσης πυρκαγιων IRIS του Εθνικου Αστεροσκοπιου

https://www.avgi.gr/koinonia/458483_o-k ... agion-iris
(ναι ξερω Αυγη αλλα δεν το παιζει αλλος κανεις απο τα ΑΡΔακια και τα Πετσωμενα)

Μια χωρα λοιπον που καθε χρονο βιωνει χειροτερα την κλιματικη αλλαγη, που καιγεται απο ακρη σε ακρη χανοντας κρισιμου πνευμονες πρασινου, θα επρεπε να κανει πραγματα να ενισχυσει, βελτιωσει την θεση της για να μπορεσει να τα αντιμετωπισει οσο καλυτερα γινεται. Ε, δεν το κανει. Για αυτα δε τα 4 χρονια που ηδη κυβερνησε εχει την πληρη και αποκλειστικη ευθυνη για ο,τι εκανε
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
dimik έγραψε:
Hellenic tifosi έγραψε:Εξυπνο σχολιο.

Κοίταζα το πως πετάνε, και τελικά δεν παιρνουν νερό απο λίμνη. Σηκώνονται σε ομάδες απο Τατόι, περνάνε πάνω από Κρυονέρι/Αγ. Στέφανο, κανουν 2-3 κυκλους στη λίμνη(γιατι άραγε; ) και μετά κατευθύνονται προς την Πάρνηθα για ρίψη επιβραδυντικού.

Κάνουν κύκλους περιμένοντας την σειρά τους/να αδειάσει ο εναέριος πάνω από την περιοχή, να τους πουν το σημείο που θα ρίξουν, να διαλέξουν στόχο και πορεία προσέγγισης κλπ.

Η λίμνη είναι απλά καλό γεωγραφικό σημείο που βρίσκεις εύκολα στον χάρτη και δεν έχει εμπόδια.

< >

Ναι εχει λογική αυτό που λες!

Σήμερα είδα έκαναν το ίδιο στην Ιπποκράτειο πολιτεία (ίσως επειδη εχει κι εκει λίμνη και τους αρέσει :lol: ).
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#831939 Η σύγκριση θα ήταν καλό να γίνει με Ισπανία και Πορτογαλία, με τις οποίες είμαστε σχεδόν στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος.

Σε σχέση με την Νότια Ιταλία δεν είμαστε τόσο χειρότερα σε ότι αφορά το πλήθος των πυρκαγιών, το θέμα είναι πως στην περίπτωση μας πολλές φορές δεν μπορούμε να ελέγξουμε όσο είναι νωρίς τις πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να γίνονται ανεξέλεγκτες και να καίγονται τεράστιες εκτάσεις (Ρόδος, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Αττική, κλπ).

ΥΓ. Αυτό που φαίνεται στην πεδιάδα τις Θεσσαλονίκης είναι η φωτιές που βάζουν οι αγρότες στους ορυζώνες.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#831949 Δε θυμαμαι αν ποσταρισε κανενας αλλος το συγκεκριμενο διαγραμμα αλλα τωρα που το πετυχα ας το ποσταρω γιατι λεει πολλα για την ανικανοτητα της τωρινης κυβερνησης. Δειχνει λοιπον οτι το 2007 για παραδειγμα που καηκε η μεγαλυτερη εκταση συνολικα, ειχαμε και τις περισσοτερες φωτιες στην ιστορια. Φετος εχουν καει τεραστιες εκτασεις με σχετικα μικρο αριθμο φωτιων. Δηλαδη μιλαμε για απιστευτη αναποτελεσματικοτητα στην κατασβεση. Οι φωτιες σβηνουν μονο οταν καψουν τα παντα και φτασουν στη θαλασσα :thumbsdown:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#831953 Νέα εστία φωτιάς ξέσπασε πάνω από τον Αυλώνα, στο Δρυμό της Πάρνηθας και συγκεκριμένα, στη θέση Άγιος Γεώργιος. Πρόκειται για τη δέκατη πυρκαγιά που ξεσπά στην περιοχή σήμερα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή υπάρχει καταδίωξη ύποπτου αυτοκινήτου.

https://www.ethnos.gr/greece/article/27 ... sparnhthas
Άβαταρ μέλους
By mousatos
Νίκος Παππάς έγραψε:σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή υπάρχει καταδίωξη ύποπτου αυτοκινήτου.

Διψάω για αίμα . :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By georgetz
axel12p έγραψε:Η σύγκριση θα ήταν καλό να γίνει με Ισπανία και Πορτογαλία, με τις οποίες είμαστε σχεδόν στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος.

Σε σχέση με την Νότια Ιταλία δεν είμαστε τόσο χειρότερα σε ότι αφορά το πλήθος των πυρκαγιών, το θέμα είναι πως στην περίπτωση μας πολλές φορές δεν μπορούμε να ελέγξουμε όσο είναι νωρίς τις πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να γίνονται ανεξέλεγκτες και να καίγονται τεράστιες εκτάσεις (Ρόδος, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Αττική, κλπ).

ΥΓ. Αυτό που φαίνεται στην πεδιάδα τις Θεσσαλονίκης είναι η φωτιές που βάζουν οι αγρότες στους ορυζώνες.

Εικόνα

εκτός απο τη δεδομένη ανικανότητα των κυβερνήσεων ενός χρεοκοπημένου κράτους , καλό είναι να λαμβάνονται υπόψιν και το γεωμορφολογικό, οι αέρηδες, ο τύπος της χλωρίδας κλπα.
Παράγοντες δηλαδή που είναι δύσκολο να συνεκτιμηθούν όσα ΚΑΝΑΝΤΕΡ και να πάρει κανείς , όσοι Πολωνοί κ να έρθουν κλπα

Αυτό δεν "ξεπλένει" για τις όποιες ευθύνες κανέναν , είναι δεδομένο οτι είχαμε, έχουμε και θα έχουμε φωτιές οπότε χρειαζόμαστε πρόληψη, εγκαιρη κινητοποίηση πολλαπλών επεμβάσεων και αποτελεσματικότητα.

ΥΓ βλέπεις τέτοιους και τόσους εμπρησμούς , χρειάζονται πλέον νέοι τρόποι αντιμετώπισης , πιθανόν επαναφορά δασαρχών-επιτηρητών και πολλών ακόμη μεθόδων πρόληψης.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#831968 Πέφτουν χιόνια τον χειμώνα, μπλοκάρουν τα πάντα, λέμε δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια καιρικά φαινόμενα. Δεν είμαστε Σκανδιναβία να ξέρουμε να χειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις.

Καιγόμαστε κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεσματικότητα στο ίδιο επίπεδο, μη πω και χειρότερο... :thumbsdown:
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#831970 Αντιλαμβάνομαι ότι έχει καταστραφεί το κομμάτι της ανάβασης στις φουρκέτες (χωρίς να έχω κάνει αυτοψία ακόμη). Συγνώμη για τον προσωπικό πόνο, μα αυτό το κομμάτι ήταν το φυσικό χαλαρωτικό μου. Ανέβαινα με 20 πίεση και ναγίδιαπά και γύρναγα σε απόλυτη ηρεμία. Τί να πρωτοπεί κανείς, για το πανέμορφο αυτό κομμάτι. Σκέφτομαι και όλες αυτές τις ψυχούλες που υπήρχαν στην περιοχή, ελάφια, αλεπούδες, κοκ. Δε χωνεύεται αυτή η κατάσταση. Κερασάκι στην τούρτα ότι πήγε να καεί κυριολεκτικά ο κήπος και το σπίτι μου (ΟΚ, και πάλι συγνώμη για τον προσωπικό πόνο).

Δε με κρατάει τίποτα εδώ πλην μιας υποχρέωσης. Με το που μου δωθεί η ευκαιρία φεύγω από το γιδότοπο.&-
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
diplomat έγραψε:Αντιλαμβάνομαι ότι έχει καταστραφεί το κομμάτι της ανάβασης στις φουρκέτες (χωρίς να έχω κάνει αυτοψία ακόμη). Συγνώμη για τον προσωπικό πόνο, μα αυτό το κομμάτι ήταν το φυσικό χαλαρωτικό μου. Ανέβαινα με 20 πίεση και ναγίδια και γύρναγα σε απόλυτη ηρεμία. Τί να πρωτοπεί κανείς, για το πανέμορφο αυτό κομμάτι. Σκέφτομαι και όλες αυτές τις ψυχούλες που υπήρχαν στην περιοχή, ελάφια, αλεπούδες, κοκ. Δε χωνεύεται αυτή η κατάσταση. Κερασάκι στην τούρτα ότι πήγε να καεί κυριολεκτικά ο κήπος και το σπίτι μου (ΟΚ, αυτό αφορά μόνο εμένα).

Δε με κρατάει τίποτα εδώ πλην μιας υποχρέωσης. Με το που μου δωθεί η ευκαιρία φεύγω από το γιδότοπο.&-
Σε καταλαβαίνω.. Πήγαινα συχνά στην Βαρυμπόμπη στην πλατεία ειδικά μέρες καύσωνα.
Είχε πάντα 8 βαθμούς κάτω από εκεί που μένω.
Παλιότερα πηγαίναμε με μηχανές εκεί , βόλτα στους δασικούς δρόμους χαμηλά στο βουνό. Τι παράδεισος!
Από προπερσι που κάηκε δεν ξαναπήγα γιατί θα μαυρίσει η ψυχή μου

Τώρα καίγεται άλλο κομμάτι, πιο παρθένο... Άστα διαλα....

.
Άβαταρ μέλους
By otso
diplomat έγραψε:Αντιλαμβάνομαι ότι έχει καταστραφεί το κομμάτι της ανάβασης στις φουρκέτες (χωρίς να έχω κάνει αυτοψία ακόμη). Συγνώμη για τον προσωπικό πόνο, μα αυτό το κομμάτι ήταν το φυσικό χαλαρωτικό μου. Ανέβαινα με 20 πίεση και ναγίδιαπά και γύρναγα σε απόλυτη ηρεμία. Τί να πρωτοπεί κανείς, για το πανέμορφο αυτό κομμάτι. Σκέφτομαι και όλες αυτές τις ψυχούλες που υπήρχαν στην περιοχή, ελάφια, αλεπούδες, κοκ. Δε χωνεύεται αυτή η κατάσταση. Κερασάκι στην τούρτα ότι πήγε να καεί κυριολεκτικά ο κήπος και το σπίτι μου (ΟΚ, και πάλι συγνώμη για τον προσωπικό πόνο).

αυτη ειναι η πραγματικη ομορφια της ελλαδασ
το απροσμενο
που να πας εκει που ολα ειναι προγραμματισμενα;
σκεψου τι συγκινησεις εζησες την τελευταια βδομαδα , ποσα συναισθηματα
εδω αλλοι πληρωνουν οσο οσο για να βγουν λιγο απο την ρουτινα
Βαλε οτι μεσον εχεις να μπεις στο δημοσιο κι ασε τις σκεψεις για φευγιο
Δικτυώσου σε ενα κομμα , ιδανικα κκε (αυτοι ξερουν τα παντα στο πως χωνεσαι και θα σε υποστηριζουν) Αν δεν το μπορεις γινε μασωνος ιεχωβας η ευαγγελιστης και χαλαρωσε , μεχρι γκομενα θα σου βρουν .
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#831977 Δεν ξερω για εσας, εγω παντως αισθανομαι ηδη πιο ηρεμος :s_yes

Οργισμένο μήνυμα Κικίλια στους εμπρηστές: «Αλητήριοι θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη»