- 23 Αύγ 2023, 10:15
#831695
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 1393195391Έτσι ακριβώς.. αντιγράφω:
"Το επιτελικό κράτος πέτυχε
Στην Ελλάδα το κράτος δεν αξιολογούταν ποτέ από τους πολίτες του ως προς την αποτελεσματικότητά του, αλλά ως προς τη χρησιμότητά του, σε ατομικό/ οικογενειακό πλαίσιο.
Αν το κράτος μοιράζει λεφτά, επιδόματα, κάνει προσλήψεις, προσφέρει ευκαιρίες για ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα, τότε λειτουργεί σωστά, είναι καλό.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες, το εύρος και η αποτελεσματικότητά τους, ήταν και παραμένουν δευτερεύοντα. Κανένας δεν περιμένει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από το ελληνικό κράτος, γνωρίζει εκ πείρας ότι τέτοιες δεν μπορεί να προσφέρει.
Ούτε όμως και είναι διατεθειμένος να επωμιστεί το κόστος ώστε να τις παρέχει, να γίνει, δηλαδή, το κράτος πιο αποτελεσματικό γιατί κάτι τέτοιο θα ερχόταν αντικειμενικά σε σύγκρουση με τη «χρησιμότητά» του, όπως περιγράφεται πιο πάνω.
Για αυτό η γενικευμένη ιδιωτικοποίηση, άμεση ή έμμεση, των κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, ενέργεια, ασφάλεια κλπ.) τα τελευταία χρόνια, συνάντησε τόσο μικρές κοινωνικές αντιστάσεις.
Ο πολίτης όμως περιμένει από το κράτος να μην τον ταλαιπωρεί, στη λογική – δεν μου προσφέρεις που δεν μου προσφέρεις πολλά, τουλάχιστον μη μου κάνεις τη ζωή δύσκολη.
Για αυτό είναι τόση δημοφιλής η περιβόητη ψηφιοποίηση του Πιερρακάκη. Μειώνει την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία σε εκείνες τις λειτουργίες του κράτους από τις οποίες οι πολίτες δεν αποκομίζουν κάποιο απτό όφελος.
Παρότι συνοδεύτηκε από τραγική υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας, λειτουργιών δηλαδή, απείρως πιο σημαντικών από τα ψηφιακά πιστοποιητικά.
Το 112 αποδείχτηκε πιο «αποτελεσματικό» (και πολύ πιο φθηνό) από την οργάνωση της πρόληψης και της πυροπροστασίας.
Αλλά το e-gov είναι δημοφιλές και για έναν επιπλέον λόγο. Δίνει την εικόνα ενός κράτους που εκσυγχρονίζεται, που συμβαδίζει με την εποχή του κι ας μην πλαισιώνεται από κάποιο ουσιαστικό περιεχόμενο.
Εικόνα πολύ σημαντική για μια ιδιαιτέρως κατακερματισμένη, μικροαστική κοινωνία που δεν μπορεί να υποστηρίξει (και ίσως να ανεχτεί) τις λειτουργίες ενός δυτικού κράτους, θέλει όμως να φαίνεται ότι ανήκει στις τάξεις της ανεπτυγμένης Δύσης.
Για τον ίδιο λόγο ήταν δημοφιλείς οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, παρότι ήταν οι πιο ακριβοί στην ιστορία και συνέβαλαν στη χρεοκοπία, ενώ άφησαν πίσω τους δεκάδες πολυτελή κουφάρια. Γιατί έδιναν την εικόνας μιας Ελλάδας, σύγχρονης, πλούσιας - κανονικής πρωταθλήτριας.
Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη πέτυχε γιατί βασίζεται, ως φιλοσοφία και πρακτική, σε αυτή την βαθιά ριζωμένη κοινωνική πραγματικότητά.
Δύο είναι οι πυλώνες του: η κεντρική οργάνωση των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς, η οποία διαχέεται σε ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας.
Και η «τελειοποίηση» της επικοινωνίας, μέσα από το διαρκές μπούκωμα των ΜΜΕ με κρατικό χρήμα, αλλά και την αξιοποίηση επαγγελματικών μεθόδων προπαγάνδας. Εδώ η κυβέρνηση έχει πραγματικά αριστεύσει.
Προϋπόθεση όλων αυτών, βέβαια, είναι λεφτά να υπάρχουν. Που τα τελευταία 4 χρόνια υπάρχουν, ελέω πανδημίας, χαλάρωσης του δημοσιονομικού πλαισίου από την ΕΕ και πληθωρισμού που φουσκώνει τα κρατικά έσοδα,. Αρκετά ώστε να λειτουργεί ομαλά το κύκλωμα «επιδόματα, μίζες, επικοινωνία».
Το επιτελικό κράτος λοιπόν δεν έτυχε, πέτυχε. Και θα συνεχίζει να πετυχαίνει, όσες φορές και αν εκκενωθούν μωρά σε θερμοκοιτίδες από νοσοκομεία που κινδυνεύουν να καούν.
Αφού το 112 θα έχει λειτουργήσει άψογα και τα μωρά δεν θα μεταφερθούν σε πλοίο της γραμμής, αλλά σε «πλωτό νοσοκομείο».
Και ο Μητσοτάκης θα συνεχίζει να κερδίζει τις εκλογές, όσες φορές και αν καεί η Ελλάδα.
Όπως τις κέρδισε και ο Κώστας Καραμανλής το 2007, όταν είχε καεί η Πελοπόννησος, αλλά έστειλε τους υπουργούς του να μοιράζουν λεφτά σε σακούλες και «γύρισαν το παιχνίδι» (Δούκας).
Ο ρόλος του κράτους στην Ελλάδα είναι μοιράζει λεφτά και να κάνει επικοινωνία. Για όλα τα υπόλοιπα οι Έλληνες έχουμε την… προσευχή."
Bonus.. το παπαδαριο να κάνει ευχέλαια να σβήσει η φωτιά......
Μιλάμε για κατάντια.
< >
I would never die for my beliefs because I might be wrong.