Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By g8777
#830672 Όχι, έχει το κράτος όμως μικρε μας φίλε ερωτησιαρη.
Άβαταρ μέλους
By Serf
#830673 Νομική άμεση υποχρέωση δεν έχουν. Όμως, με φόρους τύπου ΕΝΦΙΑ, μεταξύ άλλων, και ωθεί το κράτος να μη μενουν ακίνητα ανεκμετάλλευτα. Από τις λίγες περιπτώσεις όπου τόσο καπιταλιστικά (χρήση ιδιοκτησίας για παραγωγή πλούτου) όσο και σοσιαλιστικά ένας φόρος έχει νόημα.

Προφανώς το ύψος του φόρου είναι υπό συζήτηση.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
Anonymous Founder έγραψε:
PeterPan έγραψε:
bibendum έγραψε:Ποσο ωραίες κουμουνιστικες ιδεες ακούγονται όταν τσούζει το ποπουδακι μας.

< >
Οκ, μπορεί να τσούζει τον ΧΛ και να έβγαλε το παράπονο του, όμως είναι σωστό να πληρώνει κανείς τόσους φόρους με βάση την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;

Στη Γερμανία για να μιλήσω εμπράγματα, σπίτι 115 τμ καθαρά, 4 υπόγειες θέσεις σε γκαράζ και 1 υπόγειο ακόμη που προσμετράται έξτρα (δλδ δύο υπόγειοι χώροι σύνολο) πληρώνω 580€ τον χρόνο, στην καλύτερη περιοχή του Essen, μιας πόλης σχεδόν 1 εκατ. κατοίκων. Δε μιλώ για χωριά των 50.000 κατοίκων.

Αν στην Ελλάδα ένα αντίστοιχο ακίνητο έχει Ενφια 1000€, μιλούμε για 4πλάσια επιβάρυνση, αν πούμε ότι οι μισθοί στη Γερμανία είναι διπλάσιοι.

Δε λέω να μην πληρώνουμε, αλλά έχω την εντύπωση πως πολλοί μη έχοντας γνώση πόσο πληρώνει ένας στο εξωτερικό, είναι και ευχαριστημένοι με το ύψος του Ενφια στην Ελλάδα

Στο Ελληνικό που λέει ο ΧΛ, για κάτι αντίστοιχο ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος πάντως.
Και στην Γλυφάδα, με εξαίρεση ίσως την κάτω Γλυφάδα, που εκεί τα σπίτια κοστίζουν πλέον εκατομμύρια, άρα το φτωχό ζευγάρι δεν είναι πραγματικά φτωχό.
Αν ο Ενφια είναι και εκεί γύρω στο 500€, οκ. Δεν είναι και τραγικό.

Πάντως μη νομίζετε ότι το να νοικιάζεις ακίνητα είναι εύκολο. Το ξέρετε σίγουρα

Ξέρω ενοικιαστές που τους χρωστούν πολλούς μήνες, ακόμη και 1-2 χρόνια ενοίκια… και μιλάμε όχι για σπίτια μόνο, αλλά καταστήματα με υψηλό ενοίκιο. Χρωστούν 5ψήφια νούμερα στο χαλαρό.

Και δεν μπορείς να κάνεις κάτι εύκολα.

πχ η σύζυγος υποβάλει κάθε χρόνο αγωγή (έστω και τυπικά) ώστε να αποδείξει στο Ε1 πως δεν έχει λάβει όλα τα ενοίκια από 1-2 ενοικιαστές, ώστε να μη φορολογηθεί για όλο το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο παρά μόνο για όσα της έχει δώσει ο ενοικιαστής.
Άβαταρ μέλους
By Serf
#830678 Κάνεις δεν είπε ότι είναι εύκολο. Λεφτά βγάζει, όμως. Διαφορετικά θα τα ξεφορτωνοταν, σωστά;
Άβαταρ μέλους
By leobsch
PeterPan έγραψε:Ξέρω ενοικιαστές που τους χρωστούν πολλούς μήνες, ακόμη και 1-2 χρόνια ενοίκια… και μιλάμε όχι για σπίτια μόνο, αλλά καταστήματα με υψηλό ενοίκιο. Χρωστούν 5ψήφια νούμερα στο χαλαρό.

Και δεν μπορείς να κάνεις κάτι εύκολα.

Τι εννοείς δεν μπορείς να κάνεις κάτι εύκολα;
Εξώδικο τους έκανε;

Πλέον τους διώχνεις πολύ πιο εύκολα, ξαναρώτα δικηγόρο (που αναλαμβάνει τέτοιες υποθέσεις).
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#830701 Υπάρχει πλέον και η λύση εταιριών που αναλαμβάνουν να επιπλώσουν και να νοικιάσουν το ακίνητο και εσυ δεν ασχολείσαι με τίποτα. Οι τιμές που ζητούν είναι εξωφρενικές, αλλά ακόμα δεν ξέρω τι ποσοστό από αυτά παίρνει ο ιδιοκτήτης.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
PeterPan έγραψε:
bibendum έγραψε:Ποσο ωραίες κουμουνιστικες ιδεες ακούγονται όταν τσούζει το ποπουδακι μας.

< >
Οκ, μπορεί να τσούζει τον ΧΛ και να έβγαλε το παράπονο του, όμως είναι σωστό να πληρώνει κανείς τόσους φόρους με βάση την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;

Στη Γερμανία για να μιλήσω εμπράγματα, σπίτι 115 τμ καθαρά, 4 υπόγειες θέσεις σε γκαράζ και 1 υπόγειο ακόμη που προσμετράται έξτρα (δλδ δύο υπόγειοι χώροι σύνολο) πληρώνω 580€ τον χρόνο, στην καλύτερη περιοχή του Essen, μιας πόλης σχεδόν 1 εκατ. κατοίκων. Δε μιλώ για χωριά των 50.000 κατοίκων.

Αν στην Ελλάδα ένα αντίστοιχο ακίνητο έχει Ενφια 1000€, μιλούμε για 4πλάσια επιβάρυνση, αν πούμε ότι οι μισθοί στη Γερμανία είναι διπλάσιοι.

Δε λέω να μην πληρώνουμε, αλλά έχω την εντύπωση πως πολλοί μη έχοντας γνώση πόσο πληρώνει ένας στο εξωτερικό, είναι και ευχαριστημένοι με το ύψος του Ενφια στην Ελλάδα
Το αντίστοιχο στην καλύτερη περιοχή οποιασδήποτε ελληνικής πόλης πλην Αθήνας (και στην Αθήνα όμως μόνες εξαιρέσεις είναι Βουλιαγμένη, κάτω Γλυφάδα, Βούλα, Εκάλη, ιστορικό κέντρο ίσως) είναι στα 500, ίσως και πιο κάτω.
Αλλά οκ ας δεχτούμε ότι το ύψος του φόρου είναι υπό συζήτηση.
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#830709 Υποθέτω ότι αν έχεις 1 σπίτι να νοικιάζεις, και προφανώς μια πρωινή δουλειά, μπορεί να είναι λίγο βάσανο, με την έννοια ότι σίγουρα έχει κάποιο τρέξιμο, κάποιο άγχος, κλπ.

Αν είσαι στην εξαιρετικά καλή θέση να έχεις.... πορτφόλιο ακινήτων, υποθέτω θα μπορούσες να πληρώνεις κάποιους για τα τρεξίματα. Οκ, θα σου μένουν λιγότερα, αλλά και πάλι η θέση σου είναι ζηλευτή.
Άβαταρ μέλους
By NickTG
Hellenic tifosi έγραψε:Αν είσαι στην εξαιρετικά καλή θέση να έχεις.... πορτφόλιο ακινήτων, υποθέτω θα μπορούσες να πληρώνεις κάποιους για τα τρεξίματα. Οκ, θα σου μένουν λιγότερα, αλλά και πάλι η θέση σου είναι ζηλευτή.

Μάλλον δεν διάβασες στα προηγούμενα posts για το δράμα που βιώνουν όσοι έχουν πολλά ακίνητα. :rtfm:

Κλαίω συνεχόμενα από όταν το έμαθα! :s_cry
Άβαταρ μέλους
By dimviii
Χρήστος Λάππας έγραψε:Υπάρχει πλέον και η λύση εταιριών που αναλαμβάνουν να επιπλώσουν και να νοικιάσουν το ακίνητο και εσυ δεν ασχολείσαι με τίποτα. Οι τιμές που ζητούν είναι εξωφρενικές, αλλά ακόμα δεν ξέρω τι ποσοστό από αυτά παίρνει ο ιδιοκτήτης.

φθανει to 40-45% του μισθωματος
Άβαταρ μέλους
By g8777
#830722 Υπάρχει και η λύση του να χτίσεις ενα υπέροχο ναΐδιο στην υπέροχη αυλή δίπλα από την υπέροχη pilotis. :inlove:

Απλά μια φορά τον χρόνο πρέπει να το λειτουργεί ο παπαΦανκυ μας. :inlove:

Το ζήτημα είναι βέβαια να ξεπεραστούν οι ηθικές αναστολές και να παρακαμπτουν τα ηθικά εμπόδια των απόρων γαιοκτημόνων όσον αφορά τις σχέσεις τους με την Εκκλησία.

Χιντ.

Η σωτηρία της ψχης είναι πολύ μεγάλο πράγμα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#830769 Κάτι που οι περισσότεροι νομίζω προσπερνάτε είναι ότι ένα ακίνητο δεν έρχεται στη ζωή μας (είτε το αγοράσουμε είτε το κληρονομήσουμε) έτοιμο και άφθαρτο και έτοιμο προς ενοικίαση.
Ούτε έχουν την τύχη της μάνας μου που είχε νοικιάσει διαμέρισμα στους ίδιους για 30-40 χρόνια, έφτιαχναν όσα χρειάζονται, πληρώναν τα κοινόχρηστσ και το ενοίκιο στην ώρα τους και το αφήσαν σε καλή κατάσταση. Βασικά δεν χρειαστηκε να ασχοληθεί ποτέ της με τίποτα και το ενοίκιο έπεφτε κάθε μήνα.
Αυτός όμως δεν είναι ο κανόνας. Είχα την ψιλή κυριότητα ενός μικρού διαμερίσματος 59τμ σε καλή περιοχή για το οποία πλήρωνα πρακτικά πλήρες ΕΝΦΙΑ για πολλά χρόνια χωρίς να μπορώ να το κάνω τίποτα (άλλη βλακεία κι αυτή να πληρώνεις πρακτικά όλο το ΕΝΦΙΑ αν είναι γέρος ο επικαρπωτής). Όταν πέθανε ο επικαρπωτής αυτό έγινε δικό μου και λέω θα το νοικιάσω να έχω ένα εισόδημα και να μην πληρώνω κερατιάτικα. Πλην όμως ήταν γεμάτο σαβούρα που έπρεπε να ξεκαθαρίσω (χάσιμο χρόνου, κόπος) και να πληρώσω για να μου μεταφέρουν και πετάξουν διάφορα. Το σπιτάκι είχε μείνει ακατοίκητο τα τελευταία 40+ χρόνια εκτός από 1 χρόνο κάπου το 1995. Χρεαζόταν γενικό ρεκτιφιέ (πατώματα, κουζίνα, μπάνιο, υδραυλικά, ηλεκτρικά, πόρτα, κουφώματα, τέντες, κάγκελα κλπ) που πλήρωσα για να έρθει σε μια καλή κατάσταση και να νοικιαστεί αλλά και να διατηρεί την αξία του αν ήθελα να το πουλήσω. Υπολόγισα χοντρικά ότι βγάζοντας το ΕΝΦΙΑ και την εφορία κάθε χρόνου χρειάστηκαν γύρω στα 3-4 χρόνια για να βγάλει τα έξοδα του εξωραισμού και να αρχίσει να αποφέρει εισόδημα. Οπότε επένδυσα λεφτά που μπορεί να μην είχα και να στερήθηκα σε ένα διαμέρισμα με μηδενική απόδοση για 3+ χρόνια. Αν τα έβαζα στην τράπεζα θα έπαιρνα και λίγους τόκους χωρίς κανένα ρίσκο ή κόπο. Επίσης έχασα ώρες να ασχολούμαι με μεσίτες και υποψήφιους, βενζίνες, τηλέφωνα, ταλαιπωρία, άγχος. Και ήμουν και τυχερός γιατί οι μέχρι τώρα νοικιάρηδες δεν έκαναν ζημιές και πληρώναν κανονικά τα κοινόχρηστα και εμένα στην ώρα τους. Για φανταστείτε αν έπρεπε να τρέχω σε δικηγόρους κλπ. Ακόμα μεγαλύτερη η χασούρα.
Και γενικά για κάθε φορά που αλλάζεις νοικιάρη χρειάζεται μια ανανέωση-βάψιμο και βέβαια έχεις και τη χασούρα των μεσιτικών.
Δε λέω, δεν το δούλεψα για να το αγοράσω, "τζάμπα" το απέκτησα αλλά η αλήθεια είναι και αυτό θέλω να σας μείνει ότι δεν είναι πραγματικά τζάμπα. Και αν μου κάτσει καλός ενοικιαστής για πολλά χρόνια και έχω το εύκολο σταθερό εισόδημα για πολλά χρόνια δεν θα είμαι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση.
Άβαταρ μέλους
By edmond
#830775 Εγώ πάλι απορώ πάλι πως ζούσαμε τόσα χρόνια(από πάντα δλδ) χωρίς τον ΕΝΦΙΑ και ξαφνικά είναι ένας δίκαιος φόρος και καλάμαςκάνουνε :s_dunno :s_dunno