Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
leobsch έγραψε:Μισθωτός δεν θυμάμαι ποτέ να μπορούσε να ζήσει οικογένεια μόνος του, κι είμαι πενήντα. Πάνω κάτω όπως είναι σήμερα.
Αυτό που θυμάμαι π.χ. σε σχέση με τους μισθούς της Γερμανίας (επειδή είχα ένα θείο μου εκεί) είναι ότι ο μέσος ελληνικός μισθός (τέλη δεκαετίας 80) ήταν το 1/6 του μέσου γερμανικού.

Θυμάσαι λάθος. Μισθωτός σε καλή θέση στον ΙΤ έφταναν άνετα κάποτε. Στο δημόσιο, όχι πάντα, όχι τόσο άνετα, αλλά και εκεί σαφώς καλύτερα από σήμερα.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
leobsch έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Η απλή τύχη παίζει συνήθως τον μεγαλύτερο ρόλο στο τι περιουσία θα κάνει κάποιος, γιατί αν περιμένεις να το πετύχεις με την σκληρή δουλειά, μάλλον είναι δύσκολο έως πάρα πολύ δύσκολο. Σήμερα, στα όρια του απίθανου, ίσως το 80' κάποιος να το πετύχαινε.

Ο πατέρας μου πέτυχε πάντως με μόνο όπλο τη σκληρή δουλειά. 1950-2010, περίπου, τα χρόνια που εργάστηκε. Από 12 χρονών.

Anonymous Founder έγραψε:Από την άλλη, και χωρίς περιουσία, προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ανθρώπων να τα καταφέρουν με μόνο όπλο το μυαλό τους. Όπως και τα αδέσποτα σκυλιά είναι συχνά πιο έξυπνα από τα σαλονάτα, έτσι και οι λιγότερο προνομιούχοι, συχνά είναι πιο ικανοί και πιο εφευρετικοί, γιατί έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις δυσκολίες. :s_yes

Πράγματι, ισχύει συχνά.

Σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές είμαστε βουτυρομπεμπέδες και τεμπέληδες.
Σήμερα στην Ελλάδα τα καταφέρνουν (και προκόβουν) οι Αλβανοί δουλεύοντας στην οικοδομή.
Έτσι δούλευαν οι γονείς μας, τουλάχιστον οι δικοί μου.
(εμείς ποστάρουμε στα φόρα :lol: , ακόμα κι απ' τη δουλειά)
1950-2010 ήταν μια πολύ διαφορετική οικονομία (και Ελλάδα)

Δεν γίνονται σήμερα αυτά τα πράγματα
Άβαταρ μέλους
By leobsch
Asimov έγραψε:1950-2010 ήταν μια πολύ διαφορετική οικονομία (και Ελλάδα)

Αυτοί που δούλεψαν τότε θα σου πουν ότι ήταν πολύ χειρότερα τότε κι ότι σήμερα 'τα χουμε όλα έτοιμα'.

Anonymous Founder έγραψε:Θυμάσαι λάθος.

Μια χαρά θυμάμαι αλλά πιθανόν να είναι εντελώς διαφορετικά τα "δείγματά" μας.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
leobsch έγραψε:

Αυτοί που δούλεψαν τότε θα σου πουν ότι ήταν πολύ χειρότερα τότε κι ότι σήμερα 'τα χουμε όλα έτοιμα'.

Anonymous Founder έγραψε:Θυμάσαι λάθος.

Μια χαρά θυμάμαι αλλά πιθανόν να είναι εντελώς διαφορετικά τα "δείγματά" μας.
Τότε αν ήθελες να δουλέψεις , δουλειά υπήρχε και αντίστοιχα αμοιβές ( όχι στο δημόσιο ).
Οι ΔΥ σώθηκαν από το 81 και μετά.

Σήμερα μπορεί να έχεις πιο πολλή δουλειά αλλά @@ αμοιβές έχεις.

Επίσης τότε ήταν ακριβά πράγματα εισαγωμενα αλλά τσάμπα τα βασικά ήδη διατροφής ενώ τώρα είναι πανάκριβα όλα

.
Άβαταρ μέλους
By pro
#830198 Σαφώς και ήταν χειρότερα τα πράγματα το 50 ακόμη και το 80 και το 90, δεν υπάρχει συζήτηση. Η διαφορά είναι ότι τότε υπήρχε μια ανοδική τάση που έκανε τον κόσμο αισιόδοξο και ότι δεν υπήρχαν οι ανάγκες και οι "ανάγκες" οι σημερινές.
Άβαταρ μέλους
By leobsch
#830199 Τότε ήταν πανάκριβα τα ηλεκτρονικά πχ. αλλά φτηνά τα εγχώρια παραγόμενα τρόφιμα.
Ή τα...οικόπεδα!
Σε σύγκριση με Γερμανία.
Τελευταία επεξεργασία από leobsch και 11 Αύγ 2023, 14:22, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By g8777
pro έγραψε:Σαφώς και ήταν χειρότερα τα πράγματα το 50 ακόμη και το 80 και το 90, δεν υπάρχει συζήτηση. Η διαφορά είναι ότι τότε υπήρχε μια ανοδική τάση που έκανε τον κόσμο αισιόδοξο και ότι δεν υπήρχαν οι ανάγκες και οι "ανάγκες" οι σημερινές.

+1
Άβαταρ μέλους
By markvag
leobsch έγραψε:

Και οι πατεράδες αυτών τους λέγανε τα ίδια, και οι πατεράδες τους, κοκ, μέχρι την πρώτη αμοιβάδα που διαιρέθηκε σε 2 κύτταρα... :lol: :lol:

pro έγραψε:δεν υπήρχαν οι ανάγκες και οι "ανάγκες" οι σημερινές.

Διαφωνώ κι εδώ. Υπήρχαν άλλες ανάγκες. Πχ ο παππούς μου έπρεπε να έχει άλογο που ήταν πανάκριβο για τις δυνατότητες ενός φτωχού αγρότη.

Επίσης, ποιές είναι οι "ανάγκες" (πλασματικές δηλαδή) που δεν είχαν κάποτε και σήμερα μας κοστίζουν; Ρεύμα; Τηλεπικοινωνίες; Τηλεόραση; Διακοπές;
Άβαταρ μέλους
By Asimov
leobsch έγραψε:

Ξέρω τι θα μου πουν. Μου τα έλεγε ο πατέρας μου που ήταν ακριβώς σαν τον δικο σου.

Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι είναι η μισή αλήθεια.

Επίσης δεν αλλάζει η ουσία, ότι δηλαδή ο πλούτος των νεοελλήνων προέρχεται κυρίως από ακίνητα για τα οποία δεν έχουν δουλέψει. Τουλάχιστον όχι οι σύγχρονοι.
Άβαταρ μέλους
By edmond
#830208 Θυμάμαι κάποιον να έλεγε πως:
- οι παππούδες Δημιούργησαν
- οι γονείς Διατηρούν
- τα παιδιά Διαλύουν
Τα 3Δ δηλαδή :lol:
Μέσες άκρες βέβαια αυτά.
Το αν είναι ίδιες οι εποχές σε σχέση με 50s 60s 70s κοκ νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε τι και πως. Βασικά πως φτουράνε τα λεφτά και τι "ανάγκες" αγοράζεις όπως σωστά ειπώθηκε παραπάνω.
Γρηγόριε αναρωτιέμαι αν θα έλεγες τα ίδια εαν είχες να λαμβάνεις ή διαχειρίζεσαι περιουσία.

Έχω γειτόνισα που ο πατέρας τους(με τον αδερφό της) τους έχει αφήσει το μισό Αιγάλεω σε ακίνητα. Ο αδερφός της μάλιστα δεν έχει δουλέψει ποτέ στην ζωή του καθόσον λαμβάνει κάθε μήνα σεβαστό ποσό ενοικίων. Who' s gonna blame him :lol:
Που βρήκε λοιπόν ο πατέρας τους τόσα ακίνητα; Του τα έδωσαν οι Γερμανοί στην κατοχή, μιας και ήξερε καλά να βάζει κουκούλα και να δείχνει με το δάχτυλο... :ninja: :ninja:
Το ίδιο και γείτονας στην δουλειά μου. Επί κατοχής φτιάχτηκε το...Ε9 του και επι χούντας ολίγον αυξήθηκε :roll: Τώρα έχει 1 πολυκατοικία απέναντι μας, άλλη 1 στα Σεπόλια, 1 στον Κολωνό και 2(!!!) στην Τρίπολη. Α, και με 1 μύριο στην τράπεζα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
edmond έγραψε:Γρηγόριε αναρωτιέμαι αν θα έλεγες τα ίδια εαν είχες να λαμβάνεις ή διαχειρίζεσαι περιουσία.

Αστειεύεσαι; Θα έλεγα πως τα αξίζουμε οικογενειακώς, θα απαιτούσα μηδενικούς φόρους περιουσίας και θα έλεγα πως όποιος δεν έχει σπίτι και έχει δάνειο είναι επειδή είναι αυτός και οι πρόγονοί του τεμπέληδες.
Αλίμονο.
:s_sarcastic

Από την άλλη, σήμερα που ξέρω πώς δουλεύει το πράγμα, θεωρώ και επιμένω πως ο ΕΝΦΙΑ είναι ο σωστότερος φόρος. Αλλά πρέπει να είναι κλιμακωτός βάσει της αντικειμενικής τιμής, αλλά και να βαίνει περίπου... εκθετικά αυξανόμενος στην περίπτωση μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Αν κάποιος θέλει να κάθεται και να εισπράττει νοίκιας, no problemo, αλλά θα πρέπει να πληρώνει και σοβαρούς φόρους. Να θυμίσω πως όλα τα στελέχια υπάλληλοι πληρώνουν κρατήσεις τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και φόρους άνω του 40% (και αν με ρωτάς, πολύ καλά κάνουν, έτσι θα έπρεπε να είναι).
Αντίστοιχα ο εισοδηματίας που εισπράτει 2Κ ή 3Κ ή πόσο μάλλον 5Κ σε νοίκια, πληρώνει αναλογικά πολύ μικρό φόρο σε σχέση με τον πρώτο, για να μην μιλήσω τι προσφέρει στην οικονομία ως πολλαπλασιαστές ο πρώτος και τι ο δεύτερος.
:ninja:
Άβαταρ μέλους
By markvag
pro έγραψε:Το iphone σε παιδιά γυμνασίου. Θες κι άλλες;

.

Δεν παίρνεις. :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimik
#830218 Από τα χέρια του μέσου νεοελληνα πέρασαν αρκετά λεφτά επί 30χρονια ίσως και περισσότερο από 70s μέχρι 2000+. Χρήματα που από εμάς και τους απογόνους μας πολύ δύσκολα θα περάσουν.

Αυτά άλλοι τα έκαναν διαμερίσματα, άλλοι εξοχικά, άλλοι επιχειρήσεις, άλλοι αυτοκίνητα και ταξιδάκια και άλλοι συνάλλαγμα στην Μολδαβία.

Μιλάμε πάντα για την μέση κατάσταση ΔΥ-ΙΥ όχι για τα τζάκια και αυτούς που είχαν-έκαναν περιουσία γιατί τυχαία είχαν ένα οικόπεδο που απέκτησε αξία ή επειδή πουλούσαν λάδι οικογενειακώς στην κατοχή.

Ένας μέσος (υπάλληλος ορυχείου όχι διευθυντής ή μηχανικός) υπάλληλος ΔΕΗ πχ είχε εκκαθαριστικό κοντά στα 10.000.000 και το έχω δει με τα μάτια μου.
Αν ήταν νοικοκύρης σπούδαζε τα παιδιά του τους έδινε και από ένα διαμέρισμα ή σπίτι+εξοχικό/2 τουλάχιστον, αν η από άποψη άνεργη γυναικα του ήθελε ταξιδάκια εξωτερικό καινούριο μερσεντε κλπ για να την πει στην γειτόνισσα και ο σύζυγος έπαιρνε τον γείτονα και έβγαιναν στα κωλομπαρα το βράδυ να ξεχάσουν την μίζερη ζωή τους τα παιδιά έπαιρναν το μακρύτερο αντε καμία Λουί Βιτον τσάντα της μάνας που αγόρασε από μαύρο έξω από τον πύργο του Άιφελ.

True story τα παραπάνω τα οποία θεωρώ αντικατοπτριζουν την ελληνική κοινωνία όπως διαμορφώθηκε στην μεταπολιτευση.

Φυσικά υπάρχουν και καλύτερες αλλά και χειρότερες περιπτώσεις αλλά η "αστική" με την έννοια της διαμονής τάξη στην Ελλάδα σε αστικά κέντρα και επαρχία κάπως έτσι σε διάφορες παραλλαγές ζούσε.

< >