Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
mirage έγραψε:Βεβαια καπου εδω να πούμε πως τα μηδενικά επιτόκια, με τα οποία κάποιοι ανδρωθηκαμε, δεν ειναι ακριβως και το πιο φυσιολογικό πράγμα.
Επίσης το υπάρχον περιβάλλον δεν το λες και ακριβώς "υψηλών επιτοκίων".

Αν το συγκρίνεις με την δραχμή, σίγουρα όχι. Αλλά το ευρώ είναι ένα διαφορετικό νόμισμα που προϋποθέτει χαμηλό πληθωρισμό, άρα και χαμηλά επιτόκια. Ιστορικά επίσης, αυτή την στιγμή κοντεύουμε να αγγίξουμε τα ιστορικά υψηλά για τα επιτόκια του ευρώ, τα οποία ποτέ δεν έχουν κρατήσει παραπάνω από κάποια λίγα χρόνια.
https://tradingeconomics.com/euro-area/interest-rate
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By mirage
#821025 Δεν τα συγκρίνω με την δραχμή. Τα συγκρίνω με ευρώ και δολάριο και κυριως με δολλαριο για το οποιο υπαρχουν περισσοτερα ιστορικα στοιχεια. Τα κοντά στο μηδέν/μηδενικά επιτόκια υπήρχαν για συγκεκριμένους λόγους και υπήρχαν συζητήσεις προ Covid για το κατά πόσο έχει λογική να παραμένουν χαμηλά και για πόσο ακόμα.
Επενδύσεις πάντως γίνονται ακόμα και με αυτά τα επιτόκια και στην Ευρώπη και παγκόσμια.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#821027 Προφανώς και δεν θα μηδενιστούν, αλλά θα κοστίσουν παραπάνω σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις. Ιστορικά πάντως είναι νομίζω σαφές πως τα μηδενικά ηταν για συγκεκριμένους λόγους, όπως και τα υψηλά, έχουν μικρή διάρκεια (περίπου 1 με 1.5 χρόνο σύμφωνα με το διάγραμμα).
Αν δεν έχω πληθωρισμό, δεν έχω κανένα λόγο να έχω υψηλά επιτόκια πάντως. Το χαμηλό επιτόκιο, το μόνο κακό που μπορεί να σου κάνει είναι υπερθέρμανση της οικονομίας. Είναι το μόνο του μειονέκτημα επί της ουσίας (ΟΚ, μαζί με αύξηση των τιμών στο real estate).
Άβαταρ μέλους
By Zorz
Anonymous Founder έγραψε:Προφανώς και δεν θα μηδενιστούν, αλλά θα κοστίσουν παραπάνω σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις. Ιστορικά πάντως είναι νομίζω σαφές πως τα μηδενικά ηταν για συγκεκριμένους λόγους, όπως και τα υψηλά, έχουν μικρή διάρκεια (περίπου 1 με 1.5 χρόνο σύμφωνα με το διάγραμμα).
Αν δεν έχω πληθωρισμό, δεν έχω κανένα λόγο να έχω υψηλά επιτόκια πάντως. Το χαμηλό επιτόκιο, το μόνο κακό που μπορεί να σου κάνει είναι υπερθέρμανση της οικονομίας. Είναι το μόνο του μειονέκτημα επί της ουσίας (ΟΚ, μαζί με αύξηση των τιμών στο real estate).

O Μιράζ έχει δίκιο, και για να καταλάβεις το πόσο outlier ήταν η περίοδος ~ 2008-2021 πρέπει να κάνεις μερικά βήματα πίσω και να ζουμάρεις έξω:

Εικόνα

Eight Centuries of Global Real Interest Rates, R-G, and the ‘Suprasecular’ Decline, 1311–2018

https://bankunderground.co.uk/2017/11/0 ... reversals/

:s_bye
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#821923 Αν δεν βάλεις μέσα και τον πληθωρισμό, δεν βγαίνει νόημα νομίζω από μόνο του.
Θαπω ξανά πάντως πως δεν είπα ποτέ πως τα επιτόκια της κρίσης ήταν τα φυσιολογικά.
Ούτε έχω πρόβλημα να δεχτώ πως έχει κάποιος άλλος δίκιο, αν πάντως τα επιτόκια μείνουν εδώ που είναι, πολύς πολύς κόσμος (και επιχειρήσεις) θα έχει πρόβλημα.
Άβαταρ μέλους
By GTS
Anonymous Founder έγραψε:Προφανώς και δεν θα μηδενιστούν, αλλά θα κοστίσουν παραπάνω σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις. Ιστορικά πάντως είναι νομίζω σαφές πως τα μηδενικά ηταν για συγκεκριμένους λόγους, όπως και τα υψηλά, έχουν μικρή διάρκεια (περίπου 1 με 1.5 χρόνο σύμφωνα με το διάγραμμα).

Επιτοκια θα πανε 10% συντομα οποτε πρεπει να μαθεις να ζεις με αυτα. Αν μηδενισουν τα επιτοκια απλα θα ερθει υπερπληθωρισμος και ο κοσμος θα ξεσηκωθει και θα καψει τα παντα γιατι δεν θα εχει τι να φαει.

Το λογικο ειναι να ανεβουν τα επιτοκια και οχι να πεσουν.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#821945 OK. Ευτυχώς λοιπόν που είμαι άπλας και ακόμη και αυτό το σενάριο να έρθει, δεν έχω πρόβλημα. Εξάλλου, αν είχα πρόβλημα, θα είχα αγοράσει σπίτι κοντά στον Μαρτίνο; Όχι βέβαια.
:s_laughat
Μιας και είναι η μέρα των προβλέψεων όμως, εγώ θα πω πως τελικά φαίνεται πως θα έχουμε σίγουρα άλλο 0.25% τον Ιούλιο και σχεδόν σίγουρα άλλο τόσο το Σεπτέμβριο. Μετά, μάλλον θα μπουν σε μια φάση αναμονής, βλέποντας και κάνοντας.
:s_blush
Πάνω κάτω ό,τι έκανε και η FED (που τρέχει ούτως ή άλλως υψηλότερα επιτόκια).
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#823283 Τα απόνερα της αύξησης των επιτοκίων: πτώση τιμών στην Γερμανία, που ήταν από τις πιο σταθερές αγορές. Εμείς ακόμη δεν έχουμε φόβο, έχουμε πιο πολύ μαύρο χρήμα! :lol:
https://www.euro2day.gr/news/world/arti ... rmani.html
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#826296 To πρόβλημα των ακριβών σπιτιών, δεν είναι μόνον ελληνικό. Φαίνεται κιόλας πως δεν είναι μόνον ελληνικό το πρόβλημα ν'αγοράζονται σπίτια από πολίτες άλλων χωρών με άλλα εισοδήματα. Οι Γερμανοί, δυσκολεύονται ν'αγοράσουν στην Γερμανία, και αγοράζουν στην Πολωνία πλέον.
Οι Πολωνοί πού θ'αγοράσουν όμως;
Γιατί οι Γερμανοί αγοράζουν σπίτι στην Πολωνία
https://www.capital.gr/diethni/3727328/ ... n-polonia/
Τα επιτόκια αυξάνονται και πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία δεν μπορούν πλέον να αποκτήσουν δικό τους σπίτι. Μήπως η επένδυση στην Πολωνία είναι μία εναλλακτική λύση;Μονοκατοικία με κήπο, μοντέρνα διαρρύθμιση, 150 τετραγωνικά μέτρα και τιμή που δεν υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Όλα αυτά στον οικισμό Κουνοβίτσε της Πολωνίας, μόλις δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο από τα γερμανοπολωνικά συνόρα και συγκεκριμένα την Φρανκφούρτη στον ποταμό Όντερ. "Ωστόσο, τέτοια ακίνητα έχουν γίνει πιο σπάνια", λέει ο κτηματομεσίτης Ντάβιντ Λις. Ο ίδιος μετράει ακόμα έξι στο Κουνοβίτσε.

Πολλά έχουν ήδη πουληθεί. Δύο δρόμους πιο κάτω, ο Λις σταματάει σε κάποιον που πρόλαβε να αγοράσει νωρίς. Μετά τη συνταξιοδότησή του, λέει ο 65χρονος ιδιοκτήτης, ο στόχος του ήταν πάντα νε μετακομίσει στην ύπαιθρο. "Αυτή η φύση, οι παπαρούνες, τα άλογα..." λέει με ενθουσιασμό.

"Είναι ένα υπέροχο τοπίο". Για πολύ καιρό προσπαθούσε να βρει αυτή την ευτυχία στη Γερμανία, ειδικά στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου ή του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας. "Αποταμιεύαμε μια ζωή", εξηγεί ο συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο, τελικά τα χρήματα δεν ήταν αρκετά.

Μονοκατοικία ούτε 200.000 ευρώ
Στην Πολωνία το οικόπεδο του εκτείνεται σε 1.600 τετραγωνικά μέτρα και ο χώρος κατοικίας σε 150 τετραγωνικά μέτρα. Όταν το αγόρασε δεν κόστιζε ούτε 200.000 ευρώ.

"Λόγω της ανακαίνισης και μόνο, θα ήταν σίγουρα περίπου 50% ακριβότερο σήμερα", λέει ο Λις. Η περιοχή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, κάτι που επιβεβαιώνεται και με μια γρήγορη ματιά στη γειτονιά. Ακριβά δάνεια, λίγες αποταμιεύσεις. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, η απόκτηση κατοικίας στη Γερμανία παραμένει ένα ανεκπλήρωτο όνειρο για πολλούς. Στην Πολωνία μπορεί ακόμα να γίνει πραγματικότητα.

Διότι,παρά τις αυξανόμενες τιμές, όλα εξακολουθούν να είναι λίγο φθηνότερα στη γειτονική χώρα. "Ακόμα κι αν οι τιμές στην Πολωνία έχουν αυξηθεί, τα σπίτια και τα διαμερίσματα εξακολουθούν να είναι 20, 30 ή 40% φθηνότερα από εδώ", λέει ο Φλόριαν Κοχ, καθηγητής διαχείρισης ακινήτων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Βερολίνο. Βέβαια η μετανάστευση από την Ουκρανία στην Πολωνία εξακολουθεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στη Γερμανία, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση και συνεπώς τις τιμές.

Ωστόσο, "δεδομένων των διαφορών στα εισοδήματα, είναι απίθανο οι τιμές των ακινήτων στην Πολωνία και τη Γερμανία να εξισωθούν", λέει ο Κοχ. Και όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά τιμών, οι άνθρωποι προσπαθούν να την αξιοποιήσουν.

"Το ίδιο βλέπουμε και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές, όπως αυτή με τη Γαλλία", αναφέρει ο Κοχ. Πάντως η απόκτηση ενός σπιτιού έχει επίσης γίνει λίγο πιο φθηνή στη Γερμανία. Οι τιμές των οικιστικών ακινήτων το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 23 ετών, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Κατά μέσο όρο κοστίζουν 6,8% λιγότερο σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων που κρατούσε χρόνια, υποχωρεί προς το παρόν. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνεχείς κρίσεις εξαντλούν την αγοραστική δύναμη των ενδιαφερομένων.

Ο υψηλός πληθωρισμός άφησε το στίγμα του και σε ορισμένους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Τα δάνεια και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι σημαντικά πιο ακριβά σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

"Ένα συγκρίσιμο ακίνητο στην πολωνική πλευρά κοστίζει το πολύ τα δύο τρίτα της τιμής ενός ακινήτου στη γερμανική πλευρά των συνόρων", λέει ο Φρεντ Μάρο, δήμαρχος της συνοριακής πόλης Γκούμπεν στη Λουσατία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων στο Γκούμπεν μειώθηκαν ελαφρώς. "Όπως ακριβώς και σε ολόκληρο το Βρανδεμβούργο", λέει ο Μάρο.

Φθηνά ακίνητα και στη γερμανική πλευρά
Συνεπώς υπάρχουν πλέον φθηνά ακίνητα στη γερμανική πλευρά των συνόρων, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Γιατί λοιπόν να μετακομίσει κανείς σε μια ξένη χώρα; "Αυτό επίσης οφείλεται στις ενεργειακές προδιαγραφές (στη γερμανική πλευρά)", λέει ο Κοχ. Γενικά είναι πιο χαλαρά τα πράγματα στην Πολωνία. Αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο - ειδικά αν το σπίτι που έχετε αγοράσει χρειάζεται ανακαίνιση. Επιπλέον, γίνεται όλο και πιο εύκολο για τους Γερμανούς να μετακομίσουν στην Πολωνία, λέει ο μεσίτης Λις.

"Μέχρι το 2016 χρειαζόταν ειδική άδεια από το υπουργείο ή ένας Πολωνός υπήκοος-αχυράνθρωπος, που θα ήταν εγγεγραμμένος ως ιδιοκτήτης του σπιτιού", λέει. Στο μεταξύ όμως οι Γερμανοί μπορούν να αγοράσουν υπό τους ίδιους όρους με τους Πολωνούς γείτονές τους.

"Οι Γερμανοί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων αγοραστών στην Πολωνία εδώ και χρόνια, πίσω από τους Ουκρανούς". Ακόμη και για τον ιδιοκτήτη ενός μεγάλου οικοπέδου η γραφειοκρατία παραμένει διαχειρίσιμη. Εκτός από το υπέροχο τοπίο και το πολύ πράσινο, αυτό που εκτιμά στο Κουνοβίτσε είναι ότι βρίσκεται σχετικά κοντά στο Βερολίνο, λέει ο ίδιος.

"Το να είμαστε κοντά στα σύνορα ήταν σημαντικό για εμάς", λέει. Είτε για ένα ραντεβού στον γιατρό, είτε για μία επίσκεψη στην οικογένεια, είναι εύκολο να επιστρέψει κανείς γρήγορα στην ...παλιά του πατρίδα.
Επιμέλεια: Ευθύμης Αγγελούδης

Στην Ελλάδα βέβαια, αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα, μιας και οι ελληνικοί μισθοί είναι αστεία μικρότεροι και ο τουρισμός δημιουργεί κι άλλες στρεβλώσεις.
Περαστικά μας.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#826434 Έτσι ήταν και στην Βιέννη , παρα πολλά ακίνητα αγόρασμενα από αυστριακούς όχι μόνο μισή ωριτσα ανατολικά προς Μπρατισλάβα αλλά και Ουγγαρία -Τσεχία κυρίως εξοχικά .
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#828497 Οι χορηγήσεις δανείων πέφτουν, από την άλλη οι πωλήσεις σπιτιών και οι αυξήσεις των τιμών τους καλά κρατούν. Πού; Πού αλλού, στο ηλιόλουστο προτεκτοράτο των βαλκανίων, εκεί που κουμάντο κάνει μόνον το χρήμα και οι μαφιόζοι με τις σακούλς με μαύρα λεφτά.
Το 80% και πλέον των σπιτιών, πωλούνται χωρίς δάνειο.
Αυτή την στιγμή δηλαδή, στα καλά προάστια της Αττικής που δεν υπάρχει τίποτε νεόδμητο κάτω από 4Κ, ο άλλος έχει 500Κ στην τράπεζα για διαμέρισμα ξέρω γω. Ή και (πολύ) παραπάνω.
Το παράδοξο της αγοράς ακινήτων – Τα στεγαστικά μειώνονται, οι αγορές αυξάνονται
https://www.kathimerini.gr/economy/5625 ... yxanontai/
Ενισχύεται, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, το μερίδιο των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η απότομη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού έχει περιορίσει κατακόρυφα τη ζήτηση στεγαστικών δανείων, αλλά την ίδια στιγμή οι συναλλαγές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, όπως άλλωστε και οι τιμές πώλησης, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ροή χρηματοδότησης στη στεγαστική πίστη υποχώρησε κατά 646 εκατ. ευρώ κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο τον Ιούνιο η αρνητική ροή χρηματοδότησης άγγιξε τα 38 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίζει η ΤτΕ, «η αποφυγή δανεισμού αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των κατοικιών, που αποθαρρύνει τις πρωτοβουλίες για απόκτηση κατοικίας, παρά τη συγκράτηση των νέων επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια που προσφέρουν οι τράπεζες». Στην πρόσφατη έκθεση για τη νομισματική πολιτική η ΤτΕ είχε σημειώσει ότι κατά το φετινό πρώτο τετράμηνο το συνολικό ύψος των νέων στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 7,2% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 67,3% που είχε σημειωθεί κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022. Παράλληλα, έπειτα από δύο χρόνια συνεχούς αύξησης της ζήτησης στεγαστικών δανείων, έχει παρατηρηθεί μείωση για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα (έως και το πρώτο τρίμηνο του 2023).

Αύξηση πράξεων
Τη στιγμή, όμως, που τα στοιχεία από την πορεία της στεγαστικής πίστης θα έπρεπε να αντανακλούν και μια γενικότερη υστέρηση των πράξεων αγοραπωλησίας, αλλά και την επιβράδυνση της ανόδου των τιμών έως και τη σταθεροποίησή τους, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης (που καταβάλλεται σε κάθε αγοραπωλησία ακινήτου) ανήλθαν σε 56.000 κατά το φετινό πρώτο τετράμηνο. Πρόκειται για μέγεθος που μεταφράζεται σε 168.000 συναλλαγές σε ετησιοποιημένη βάση, αριθμός που εφόσον επιβεβαιωθεί θα συνιστά ετήσια αύξηση της τάξεως του 21% σε σχέση με το 2022, όταν οι αντίστοιχες δηλώσεις είχαν ανέλθει σε 139.239.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, είναι σαφές ότι στην αγορά κατοικίας διακινούνται πλέον περισσότερα μετρητά και ίδια κεφάλαια συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης είχε αναφέρει σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ότι το 80% των αγορών κατοικίας πραγματοποιούνται χωρίς τραπεζικό δανεισμό, δηλαδή αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια.

ΣΗΜ: Αυτός ο ογκόλιθος της οικονομίας, που έγινε διάσημος για τα email του (αλλά και για την φυγάδευση χρημάτων στο εξωτερικό ενώ ήταν Υπουργός Οικονομικών), κάνει πολύ πετυχημένες διαπιστώσεις τελικά... :eat:
Αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, οι αγοραπωλησίες του 2023 θα είναι περισσότερες κατά 21% σε σύγκριση με το 2022.

Αυτή η αύξηση του μεριδίου των ιδίων κεφαλαίων που δαπανώνται για την αγορά κατοικίας οφείλεται κατ’ αρχάς στη διατήρηση του υψηλού αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, που ασφαλώς δεν πραγματοποιείται με τραπεζικό δανεισμό από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό ανήλθαν σε 497 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 33% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 374 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, από τις αιτήσεις για λήψη πρώτης άδειας μόνιμου επενδυτή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή βίζα», προκύπτει ότι κατά το φετινό πεντάμηνο (Ιανουάριος – Μάιος) έχουν πραγματοποιηθεί αγοραπωλησίες αξίας 831 εκατ. ευρώ, έναντι 361 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Χρυσή Βίζα σημαίνει ουσιαστικά μόνον μαύρα λεφτά, από ανθρώπους που ψάχνουν να ξεπλύνουν τα δικά τους και να πάρουν δώρο και ένα διαβατήριο ξέρω γω... Η Golden Visa που το μόνο που έχει προσφέρει είναι να στείλει στο θεό τις αξίες των σπιτιών καθιστώντας την στέγη είδος πολυτελείας για τον μέσο Έλληνα. Αυτή την στιγμή ακόμη και η Κυψέλη έχει φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης.
Το «μαύρο» χρήμα
Αναμφίβολα, όμως, ένα σημαντικό μέρος των αγορών ακινήτων αφορά Ελληνες αγοραστές και πραγματοποιείται τόσο μέσω αποταμιεύσεων όσο και με αδήλωτο πλούτο, δηλαδή κεφάλαια που έχουν αποκτηθεί, π.χ., μέσω φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής και άλλων δραστηριοτήτων. Πρόκειται για μια χρόνια παθογένεια του τομέα των ακινήτων (ως «υποδοχέα» τέτοιων κεφαλαίων), που δεν φαίνεται να επιλύθηκε ούτε με την υποχρέωση δήλωσης «πόθεν έσχες» κατά την αγορά. Αλλωστε υπάρχουν τρόποι να παρακαμφθεί και αυτή η υποχρέωση, είτε μέσω λογιστικών μεθόδων είτε και μέσω της αναγραφής χαμηλότερου ποσού από το πραγματικό ύψος της αγοραπωλησίας κατά τη σύνταξη του συμβολαίου.

Ποιοι αγοράζουν
Σύμφωνα με μεσιτικές πηγές, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων αγοραστών κατοικίας αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, π.χ. γιατρούς, δικηγόρους ή ακόμη και επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής (π.χ. υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι), όπως επίσης και στελέχη επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παραπάνω επαγγελματιών δηλώνει στην εφορία εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο συνιστά μια πολύ ξεκάθαρη ένδειξη για την προέλευση των χρημάτων με τα οποία γίνονται οι αγορές κατοικιών.

Αυτή η εξέλιξη συντηρεί σε υψηλό επίπεδο τη ζήτηση για αγορά κατοικίας και συνεπώς τροφοδοτεί και το «ράλι» των τιμών, καθιστώντας όλο και πιο απρόσιτη την απόκτηση ακινήτου από μισθωτούς που δεν έχουν τρόπους να «κρύψουν» εισοδήματα, τουλάχιστον όχι με την ίδια ευκολία. Με βάση τους δείκτες τιμών της ΤτΕ υπολογίζεται ότι από την έναρξη της ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας, δηλαδή από το πρώτο τρίμηνο του 2017 μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, η μέση άνοδος των τιμών πώλησης στην Αττική διαμορφώνεται σε 68%! Μόνο κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο η ετήσια αύξηση άγγιξε το 16,5%, επίδοση που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση της περιόδου 2017-2023 αγγίζει το 50% (14,5% κατά το πρώτο τρίμηνο).

Ακόμη και μέτρα σαν το "Σπίτι μου" που βγήκαν για να βοηθήσουν, κατέληξαν να φουσκώσουν σε δυσθεώρητα επίπεδα τις τιμές των προσιτών σπιτιών, καθιστώντας τα πολύ πιο ακριβά από πριν. Το χειρότερο είναι πως τα εν λόγω ακίνητα είναι πολύ λίγα και δεν φτάνουν ούτε καν για τους δικαιούχους του προγράμματος. Το ακόμη χειρότερο είναι πως αν είσαι νέος και είσαι εκτός του προγράμματος, αν δεν βάλουν οι γονείς βαθιά το χέρι στην τσέπη, σπίτι δεν παίρνεις.
:s_shout
Άβαταρ μέλους
By mirage
#828502 Εμένα μου έσκασε αυτή η "στοχευμένη" διαφήμιση σήμερα.
https://ellada.bbf.com/de?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=gas_promo_serenity&fbclid=PAAaYnE_tuiAWP_L7CG50Vrm8RpGvrQngZI4JrtpxQerY-Poru8quywjg7cz4_aem_AdcxuifJFd6tZqNhlchequONwMk5JX69WSQaN2UeyNA6UWGXNx69kFvkk_OFB6DSr7IJuNwjiVvjVlRC9193Wdjg
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#829839 Σκέφτομαι αγορά ενός μικρού εξοχικού στη θάλασσα.
Αρχική σκέψη ήταν κάποιο νησί που μας αρέσει, πχ Σέριφο ή Μήλο, αλλά μετά λες και πότε θα πηγαίνουμε; 1-2 φορές το χρόνο;
Αν ήταν πιο κοντά στην Αθήνα θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε πιο συχνά και ίσως και το χειμώνα πσκδ με καμία τηλεργασια.
Τι θα προτείνατε από περιοχές;
Ζητούμενο βασικά η καλή θάλασσα, ίσως και Αττική αν γίνεται.
Ξέρω ότι είναι πολλές οι επιλογές αλλά έτσι να πάρουμε καμια ιδέα για ψάξιμο.

< >