Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By pro
Anonymous Founder έγραψε:Για μένα οι ευκαιρίες για τα παιδιά σε ένα ήσυχο προάστιο σαν τα Βριλήσσια, είναι μάλλον περισσότερες από αυτές σε μια μικρή επαρχιακή πόλη σαν την Χαλκίδα.

Όταν λες ευκαιρίες; Γιατί εγώ παρακολουθώντας αυτά που λέτε κατά καιρούς για σχολεία, καθημερινότητα, σπίτια, κόστη, κλπ αισθάνομαι πολύ τυχερός που έφυγα από Αθήνα πριν καμιά 15αριά χρόνια. Τρώτε τρελή ταλαιπωρία και σας φαίνεται και φυσιολογικό. Όποιος μπορεί να φύγει από Αθήνα υπό καλές προϋποθέσεις για μένα πρέπει να φύγει άμεσα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#828858 Εγώ συγκρίνω με αυτά που βλέπω στην επαρχία, μιας και εγώ από επαρχία είμαι (Γιάννενα). Προσωπικά δεν θα γύριζα για πολλούς και διάφορους λόγους, παρόλο που σαν πόλη είναι παραπάνω από καλή, αφού τα έχει όλα (εκτός από καλό κλίμα και γειτνίαση με τη θάλασσα).
Εξηγώ πάνω σε αυτά που ανέφερες, και βάζω σαν παράδειγμα τα Γιάννενα που τα γνωρίζω.
-Σπίτια: συγκρίνοντας μήλα με μήλα, θα συγκρίνουμε το να ζεις στο κέντρο των Ιωαννίνων (και όχι σε προάστιο χωριό στα 10 λεπτά οδήγησης από το κέντρο) το κόστος του σπιτιού είναι ίδιο με ένα καλό προάστιο της Αθήνας. Η τιμή/τμ δηλαδή είναι αντίστοιχη με τα Βριλήσσια, μην πω και μεγαλύτερη.
-Καθημερινότητα: αν ζεις σε προάστιο που έχει όσα χρειάζεσαι, είναι το ίδιο. Στην Αθήνα η διαφορά γίνεται αν δουλεύεις μακριά από τον τόπο κατοικίας σου. Αυτό, συμβαίνει πάντως και στην επαρχία. Πολλοί Γιαννιώτες δουλεύουν εκτός πόλης και τρώνε 1+ ώρα σε μετακινήσεις κάθε μέρα.
-Σχολεία: δεν γνωρίζω, δεν καταλαβαίνω όμως γιατί να είναι καλύτερα στα Γιάννενα από τα Βριλήσσια. Δεν μιλάω τώρα για την Γκράβα στο Γαλάτσι, εκεί προφανώς και η διαφορά είναι τεράστια. Είπαμε όμως, μήλα με μήλα.
-Κόστη: νομίζω πως οι τιμές είναι παρόμοιες. Στην Αθήνα το φαγητό έξω μπορεί να είναι λίγο ακριβότερο, αν και υπάρχουν και οι φθηνές επιλογές.

Κάτι που δεν αναφέρθηκε όμως: οι αμοιβές στην Αθήνα για την ίδια δουλειά, συνήθως είναι πολύ μεγαλύτερες. Φίλος προσπάθησε να φύγει από Αθήνα για Καλαμάτα, αλλά είδε πως θα έβγαζε τα μισά και του κόπηκε η όρεξη.

Θα ξαναπώ πάντως πως στην Αθήνα έχει τεράστια διαφορά το που ζεις: άλλο να είσαι στα Κάτω Πατήσια, άλλο στο Μετς, άλλο στα Βριλήσσια και άλλο στην Γλυφάδα και εντελώς, μα εντελώς άλλο στην Βουλιαγμένη. Από την τελευταία μόνον ένας παλαβός θα έφευγε να πάει επαρχία ξέρω γω.
:lol:
Άβαταρ μέλους
By Chris
#828861 Εγω το λεω και το ξαναλεω. Καποτε η Αθηνα ειχε κινηση βαρια μεχρι τις 18:00. Πλεον μεχρι τις 21:00 ειναι ολα πηγμενα. Η θεωρια μου ειναι πως το 80% αυτων ειναι μπαμπαδες και μαμαδες που τρεχουν απο γαλλικα σε μπαλετο σε καρατε σε φροντιστηρια. Και αν θες μιση ωρα πηγμενος να πας, μαλλον δεν αξιζει/προλαβαινεις να γυρισεις σπιτι σου, και περνας τα απογευματα σου κατω απο τα φροντιστηρια και τις σχολες μεσα στο αμαξι ή σε καφε. Η Αθηνα ειναι εχθρικη προς το μεσο ανθρωπο και απανθρωπη για τους γονεις. Τονιζω το μεσο, γιατι αν συζητησουμε για βουλιαγμενες κλπ, ουσιαστικα ουτε Αθηνα ειναι στο κεφαλι μου, ουτε για το 99%
Άβαταρ μέλους
By pro
#828863 Αν μένεις σε προάστιο και αν η δουλειά σου είναι κοντά και αν ο μισθός σου είναι καλός και αν έχεις και τον χρόνο να τον χαρείς η Αθήνα είναι υπέροχη. Επειδή όμως αποκλείεται να συμβούν όλα αυτά ταυτόχρονα για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, απλά μαμιέσαι χωρίς λόγο όλη μέρα. Δεν γίνεται να λέμε για ποιότητα ζωής στην Αθήνα λαμβάνοντας υπόψη μια ιδεατή περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#828865 Συμφωνώ πως όλα τα παραπάνω είναι δύσκολα έως πολύ δύσκολα για την πλειοψηφία των ανθρώπων, αλλά δεν βλέπω γιατί είναι πιο εύκολα στην επαρχία. Η ζωή είναι και εκεί πολύ ζόρικη βλέποντας τους φίλους και συνομήλικούς μου.
Να χρησιμοποιώ εγώ λάθος παράδειγμα με τα Γιάννενα; Μπορεί.
Ειλικρινά πάντως, δεν ζηλεύω καθόλου την ζωή που κάνουν (χωρίς αυτό να σημαίνει πως ζουν άσχημα, μην παρεξηγηθώ). Θεωρώ πως στην Αθήνα, αν είσαι σε καλή γειτονιά (και προφανώς δεν μιλάμε τώρα για Βουλιαγμένη) δεν έχεις ιδιαίτερα μειονεκτήματα σε σχέση με την επαρχία, το μόνο που είναι συνηθισμένο είναι οι μετακινήσεις και γι'αυτό και ιδανικά πρέπει να τις περιορίσεις. Κύριο πρόβλημα είναι η μετακίνηση προς την δουλειά, αλλά αυτό γίνεται γιατί το επιλέγουμε λόγω καλύτερης αμοιβής. Φίλος πρόσφατα διπλασίασε τον χρόνο μετακίνησης λόγω εσωτερικής μετακίνησης στην δουλειά του, μαζί με αύξηση, προαγωγή, εταιρικό αμάξι, benefits κλπ. Ε, αυτό στην επαρχία είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο.
Άβαταρ μέλους
By edmond
#828867 Δεν θέλουμε ούτε εταιρικό, ούτε μπένεφιτς ούτε τίποτα :lol: :roll:
Για Γιάννενα δεν ξέρω,(που δε θα με χάλαγε) αλλά εν Καλαμαί πήγαινα αντιπροχθές αν μου δινόταν η ευκαιρία.
Ένα κλάσμα της Αθήνας το τράφικ, 2 λεπτά στις παραλίες και χωρίς πολλά πολλά κρύα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#828868 Δεν αντιλέγω πως συγκεκριμένες πόλεις της επαρχίας έχουν πολλά πλεονεκτήματα, η Καλαμάτα (που παραδόξως δεν έχω πάει ακόμη, αφού κάθε φορά όλο και κάτι γίνεται και δεν πάμε), φαίνεται να έχει μπόλικα. Ή η Κρήτη για παράδειγμα, άνετα ζεις σε Άγιο Νικόλαο, Χανιά και Ρέθυμνο (Ηράκλειο σόρι, αλλά πολλή ασχήμια...), πολύ ωραίες πόλεις, αν και το καλοκαίρι γίνεται ένας χαμός.
Κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις, εγώ θέλω να πω απλώς πως δεν είναι μονόδρομος η επιλογή...
Ακούστε λίγο και την γνώμη κάποιων από εμάς που έχουμε μεγαλώσει επαρχία, και τα έχουμε δει και εκτός διακοπών: δεν όλα ρόδινα ή καλύτερα.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
edmond έγραψε:Δεν θέλουμε ούτε εταιρικό, ούτε μπένεφιτς ούτε τίποτα :roll:
Για Γιάννενα δεν ξέρω,(που δε θα με χάλαγε) αλλά εν Καλαμαί πήγαινα αντιπροχθές αν μου δινόταν η ευκαιρία.
Ένα κλάσμα της Αθήνας το τράφικ, 2 λεπτά στις παραλίες και χωρίς πολλά πολλά κρύα.
Γιάννενα αξίζει παρόλη την βροχή.. και μόνο που κάθε μέρα θα σπάω τα @@ του g...... αξία ανεκτίμητη.

Στα σοβαρά τώρα, Καλαμάτα θα ήθελα να μένω εδώ και 15 χρόνια. Δεν έγινε τότε θα γίνει με την σύνταξη.. Ήδη έχω βρει την μαύρη πέτρα που θα πετάξω

.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#828872 Θα προσπαθήσω να συμμαζέψω τα χάχανα μου :shifty: και θα πω μόνο αυτό.

Άνθρωπος με βασικό μισθό στα Γιάννενα λ.χ έχει απείρως καλύτερη ποιότητα ζωής από ότι στην Αθήνα.

Μάλλον θα το συμμαζέψω ακόμα περισσότερο εδώ που τα λέμε.

Πληρωνεεεεεε :adminpower:
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#828873 Η Αθηνα ειναι τρομερη μονο αν εχεις τεραστιο πορτοφολι και απλετο ελευθερο χρονο να εκμεταλευτεις τα γουστα που εχει.

Σε καθε αλλη "νορμαλ" περιπτωση ενος μεροκαματιαρη ανθρωπου, χανει σε ολα τα επιπεδα. Τρελες τιμες στα παντα και μεγαλες αποστασεις που σου τρωνε χρονο και καυσιμο.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#828874 Είναι δύσκολο να περιλάβουμε όλες τις περιπτώσεις στο ίδιο καλάθι, ο καθένας μας είναι μοναδική περίπτωση με άλλες ανάγκες, δυνατότητες και θέλω.
Πάντως για μένα μετράει η ύπαρξη καλού σχολείου και νοσοκομείου και ο μειωμένος χρόνος από/προς εργασία. Επιπλέον οι πιο χαλαροί ρυθμοί, μειωμένη μόλυνση, θάλασσα, η αυξημένη πιθανότητα να μπορώ να έχω σπίτι με κήπο και ένα ελάχιστο μέγεθος πόλης περί τις 70-100.000 ώστε να έχει τις περισσότερες υπηρεσίες και καταστήματα. Και θα αποφύγω κυρίως αγροτική πόλη καθώς χωρίς διάθεση προσβολής θα υστερεί στο μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων και των παιδιών τους (δεν συναναστρέφομαι ωραία με βουνίσιους ουγκ).
Η Χαλκίδα έχει πολλά καλά. Φυσικά δεν είναι τέλεια αλλά από τις καλές περιπτώσεις.

PeterPan έγραψε:Δυστυχώς ορισμένα βασικά επαγγέλματα που αποτελούν πυλώνα στη ζωή μας, δεν αναγνωρίζονται από το κράτος.
Δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί, νοσηλευτές, οδοκαθαριστές, ιατροί, αστυνομικοί υποαμοίβονται.
Δυστυχώς είναι όπως το λες, επαγγέλματα/λειτουργήματα που πραγματικά στηρίζουν και βελτιώνουν την δομή της κοινωνίας συστηματικά υποτιμούνται από όλες τις κυβερνήσεις* και τείνουν να αποτελούν τον πάτο του μισθωτού.
Και έτσι οδηγούνται στην αδιαφορία, τεμπελιά και στην διαφθορά (όλα για τα ιδιαίτερα, όλα για το φακελάκι, ας αράξουμε κι ό,τι αρπάξουμε, ας ρίξουμε την ενέργειά μας σε μια δεύτερη μαύρη δουλίτσα κλπ)
markvag έγραψε:Τα πανεπιστήμια κρατάνε ακόμα ευτυχώς, αλλά για πόσο;;
Δεν θα το έλεγα ότι κρατάνε αλλά είναι και κάτι που έχει να κάνει πολύ με συγκεκριμένες σχολές/τμήματα/πανεπιστήμια. Υποπτεύομαι ότι λίγα κρατάνε. Και πλέον ερχόμενος σε επαφή με πανεπιστήμιο της αλλοδαπής όπου εργάζεται η :inlove: επιβεβαιώνω τεράστιες διαφορές με αυτά που έζησα όταν εργαζόμουν εγώ σε ελληνικό ΑΕΙ. Δωρεάν βέβαια το ελληνικό αλλά πόσο νερό να βάλουμε στο κρασί μας.

* Να υπενθυμίσω ότι πριν μερικά χρόνια κάποιος εξήρε τους αγράμματους κι απαίδευτους ως καλούς ψηφοφόρους του. Οπότε γιατί να θέλει να τους μορφώσει...
Άβαταρ μέλους
By 224v
#828877 Η Συμβία μου είναι 30+ χρόνια στο ΕΜΠ ως γραμματεία σε τομεα των πολιτικών μηχανικών. Το επίπεδο ήταν πολύ καλό με καθηγητές παγκόσμιας αναγνώρισης από ΜΙΤ, και Λονδίνο κλπ. Σιγά σιγά βγαίνουν σύνταξη και οι υπάρχοντες είναι με λιγότερη διεθνή αναγνώριση, πολύ καλοί όμως ως καθηγητές. Μερικοί έχουν πάει και στο ελβετικό ΕΤΗ, ως full professors, και έχουν αυξήσεις τις συνεργασίες με το ΕΜΠ. Γενικά έχουν καλό όνομα στο εξωτερικο.

.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Geralt έγραψε:Αν θα μπορουσατε να το υποστηριξετε θα το κανατε?

Εγώ πάντως έφυγα από τη μεγάλη πόλη (Θεσσαλονίκη) και πήγα στη μικρή (Δράμα).

ΟΚ, δεν είναι ακριβώς το ίδιο, γιατί βρήκα δουλειά στη Δράμα και πολύ καλύτερη από αυτή που είχα στη Θεσσαλονίκη. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν το έχω μετανιώσει. Η ποιότητα ζωής μίας μικρής πόλης σαν τη Δράμα είναι τάξεις μεγέθους καλύτερη σε σχέση με τη χαβούζα που ονομάζουμε Θεσσαλονίκη (ή ακόμα χειρότερα Αθήνα :help: ). Ιδίως αν μεγαλώνεις παιδιά.

Τώρα, αν για εσένα ποιότητα ζωής είναι να έχεις άπειρη αγορά, επιλογές διασκέδασης, κτλ., τότε μείνε στ' αυγά σου. Δεν είναι κακό, απλά θα χαλαστείς πολύ στη μικρή πόλη... Εμένα δεν με απασχολούν καθόλου αυτά (αν και κανένα θέατρο, που δεν έχει εδώ, θα ήθελα να πηγαίνω καπ' καπ', αλλά τί να κάνουμε; :s_dunno ), οπότε δεν βλέπω κανένα αρνητικό. Το βασικό για μένα είναι το νοσοκομείο, αλλά το νοσοκομείο της Καβάλας είναι 35 λεπτά από το σπίτι μου, όσο πχ το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη από το εκεί σπίτι μου... Όλα σχετικά είναι... :lol: Αυτό που δεν είναι σχετικό είναι πως θα κάνω 35 λεπτά από το σπίτι μου στο νοσοκομείο της Καβάλας ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΩΡΑ, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αν πετύχω κίνηση στον περιφερειακό ο απαιτούμενος χρόνος αυξάνεται εκθετικά!

Από το σπίτι μου, θέλω 18 λεπτά να φτάσω στη δουλειά (που είναι εκτός Δράμας). Αν πετύχω κίνηση 19 λεπτά (και αυτοί οι χρόνοι είναι πραγματικοί)! :lol: Το ίδιο και στην επιστροφή. Στη Θεσσαλονίκη, ακόμα και όταν δούλευα στο αεροδρόμιο που είναι δίπλα στην Καλαμαριά που έμενα, ήθελα 20 λεπτά και αν πετύχαινα κίνηση, άγνωστο πόσο!

Και φυσικά δεν συζητάμε τον καθαρό αέρα, το βουνό / εξοχή δίπλα, το δασάκι στα 5 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο, κτλ... :inlove:

Εφόσον μάλιστα μπορείς να δουλεύεις από το σπίτι και το ίδιο ισχύει και για τη γυναίκα και συμφωνείτε και οι δύο, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα αρνητικό...

Σε ότι αφορά τη δουλειά, προφανώς και δεν υπάρχουν οι ευκαιρίες που υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις, και γι' αυτό μένουν τόσοι πολλοί σε Αθήνα και (λιγότερο) σε Θεσσαλονίκη. Αλλά, αν αυτό είναι λυμένο...

Chris έγραψε: Η Αθηνα ειναι εχθρικη προς το μεσο ανθρωπο και απανθρωπη για τους γονεις. Τονιζω το μεσο, γιατι αν συζητησουμε για βουλιαγμενες κλπ, ουσιαστικα ουτε Αθηνα ειναι στο κεφαλι μου, ουτε για το 99%

Συμφωνώ απολύτως, απλά ΟΛΕΣ οι Ελληνικές πόλεις είναι εχθρικές για τον μέσο άνθρωπο. Η διαφορά είναι ότι στις μικρές, λόγω μεγέθους ΚΑΙ ΜΟΝΟ, τα αρνητικά μειώνονται κατά πολύ. Κι εδώ πετυχαίνω κίνηση, γιατί ο κάθε ηλίθιος θα πάρει το αμάξι για ψύλου πήδημα και θα σταματήσει διπλοσειρά όπου του καπνίσει, αλλά χάνω το πολύ 3 λεπτά. Στη Θεσσαλονίκη έχω χάσει και 2 ώρες σταματημένος στον περιφερειακό...

Επίσης, εδώ τα παιδιά κυκλοφορούν μόνα τους σχεδόν παντού, από πολύ μικρά και οι αποστάσεις είναι αστείες, ακόμα και με τα πόδια, οπότε δεν χρειάζεται να τα πηγαίνεις στις διάφορες δραστηριότητες συνέχεια. ΟΚ, υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται αμάξι, αλλά μιλάμε για απόσταση 5 λεπτά, άντε 10 αν πας από τη μία άκρη στην άλλη! :lol: