Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
otso έγραψε:
markvag έγραψε:
dimik έγραψε:
Πάντως θυμάμαι παιδί κάθε καλοκαίρι οι αγρότες κλπ να καίνε ελεγχόμενα χωράφια και όχι μόνο, σταδιακά απαγορεύτηκε και εξαφανίστηκε σαν πρακτική. Τώρα διαβάζοντας τα παραπάνω βρίσκω κάποια λογική σε αυτό καθώς δημιουργούν "αντιπυρικές" ζώνες κατά κάποιο τρόπο.

< >

Οι αγρότες δεν έκαιγαν / καίνε τα χωράφια για να περιοριστεί η καύσιμη ύλη. Ούτως ή άλλως το χωράφι οργώνεται μετά και ξαναφυτεύεται, οπότε δεν έχει κανέναν νόημα κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει καύσιμη ύλη μετά από λίγο. Οι αγρότες έκαιγαν / καίνε τις ξεραμένες καλαμιές από σιτάρια, κτλ., για να οργωθεί πιο εύκολα το χωράφι και να μην ζορίζεται το τρακτέρ. Τουλάχιστον αυτό έλεγαν οι γονείς μου (που δεν ήταν αγρότες) και συγγενείς (που ήταν αγρότες) στο χωριό...

Έχει λογική βέβαια να εξαφανιστούν οι ξεραμένες καλαμιές το καλοκαίρι (μέχρι να οργωθεί το χωράφι τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου), αλλά το ίδιο πετυχαίνεις και με το να οργώσεις το χωράφι... Χωρίς το ρίσκο της φωτιάς...

Γιατί μερικές φορές βέβαια η φωτιά ξέφευγε και ακόμα θυμάμαι όταν ήμουν 4-5 ετών στο εξοχικό που κοντέψαμε να καούμε 2 οικογένειες από τη φωτιά που έφτασε μέχρι τις παρυφές της Θεσσαλονίκης...

Βασικα καιγονται για λιπασμα ασχετα αν δεν το γνωριζουν οι περισσοτεροι https://peliti.gr/stachti-i-evergetiki/ δευτερον καιγονται για να εξοντωσεις μυκητες ζιζανια ασθενιες . Για σκεφτειτε μολυσμενα κλαδια δεντρων δεν τα καιμε να μην εξαπλωθει η ασθενεια ;
Πλεον απαγορευεται , πριν 10 χρονια επαιρνα αδεια απο την πυροσβεστικη και πρωινες ωρες με απνοια και αφου οργωνες περιμετρικα επαιρνες τηλ και σου ελεγαν ναι η οχι σημερα και σε παρακολουθουσαν με τα κυαλια απο τα παρατηρητήρια απο τα γυρω βουνα μην γινει στραβη .

Περίμενα (και ήλπιζα σε) διόρθωση από otso, χαίρομαι που το ξεκαθάρισες! :thumbsup:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#826894 Εγώ δεν γνώριζα πως είχε απαγορευτεί εντελώς στην Ελλάδα, νόμιζα πως απαγορευόταν συγκεκριμένες εποχές και σε συγκεκριμένες περιοχές, κάτι μάθαμε και σήμερα!

@dimik, αν θυμάμαι καλά μένεις Λεμεσό, η φάση με την Βρετανική βάση εκεί πώς είναι; Εννοώ, προφανώς και μιλάμε για άλλο κράτος μιας και ανήκει στο UK, και η περιοχή αυτή είναι μια ανάσα από την πόλη.
https://en.wikipedia.org/wiki/Akrotiri_and_Dhekelia
Άβαταρ μέλους
By dimik
Anonymous Founder έγραψε:Εγώ δεν γνώριζα πως είχε απαγορευτεί εντελώς στην Ελλάδα, νόμιζα πως απαγορευόταν συγκεκριμένες εποχές και σε συγκεκριμένες περιοχές, κάτι μάθαμε και σήμερα!

@dimik, αν θυμάμαι καλά μένεις Λεμεσό, η φάση με την Βρετανική βάση εκεί πώς είναι; Εννοώ, προφανώς και μιλάμε για άλλο κράτος μιας και ανήκει στο UK, και η περιοχή αυτή είναι μια ανάσα από την πόλη.
https://en.wikipedia.org/wiki/Akrotiri_and_Dhekelia
Ναι Λεμεσό.

SBA https://www.sbaadministration.org/
Ντόπιοι υπάλληλοι οι περισσότεροι εκτός του στρατιωτικού προσωπικού, δική τους αστυνομία, πυροσβεστική κλπ επανδρωμένη με ντόπιους, ακόμα και κομμάτι της εθνικής οδού Λεμεσού-Πάφου ανήκει στις βάσεις και μπορεί να σε γράψει η αστυνομία των βάσεων, όπως και οι βάσεις ανταποκρίνονται σε ατυχήματα.

Η παραλία που πάω για μπάνιο κάθε ΣΚ πχ είναι στην περιοχή των βάσεων και για αυτό πχ δεν έχει ασφαλτοστρωση στον δρόμο ενώ πίσω από την παραλία είναι προστατευομενη περιοχή-αλυκη. Tα beach bar που έχει τα διαχειρίζονται ντόπιοι, άγνωστο υπό ποιες προϋποθέσεις.
Το αεροδρόμιο είναι δίπλα και σαν bonus βλέπουμε όλες τις αποπροσγειωσεις περίεργων αεροσκαφών.

Δεν υπάρχουν σύνορα η κάτι και ουσιαστικά δεν γνωρίζεις πότε μπαίνεις σε βρετανικό έδαφος.

Προφανώς υπάρχει συνεργασία και αλληλοβοηθεια με το κυπριακό κράτος σε πολλά θέματα, μεταξύ άλλων και στην πυροσβεση για να είμαστε on topic.

Φώτο από την παραλία, στην χερσόνησο που εκτείνεται στα αριστερά είναι το αεροδρόμιο, εντός της γενικότερης περιοχής έχει στρατόπεδα, περιφραγμενα χωριά με σπίτια αγγλικού τύπου όπου μένουν οι στρατιωτικοί, μέχρι και στάβλους και γήπεδα πόλο (αυτό με τα άλογα)
Εικόνα

< >
Άβαταρ μέλους
By axel12p
Anonymous Founder έγραψε:Εγώ δεν γνώριζα πως είχε απαγορευτεί εντελώς στην Ελλάδα, νόμιζα πως απαγορευόταν συγκεκριμένες εποχές και σε συγκεκριμένες περιοχές, κάτι μάθαμε και σήμερα!

Και εγώ το ίδιο γνώριζα ότι ισχύει.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Πλατής ενημέρωσε για το άρθρο 5 της πυροσβεστικής διάταξης σύμφωνα με το οποίο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου επιτρέπεται η ελεγχόμενη καύση με τήρηση των κανόνων ασφαλείας μετά από άδεια αρμόδιας υπηρεσίας και μετά την 31η Οκτωβρίου χωρίς άδεια

https://www.b2green.gr/el/post/17120/pote-borei-na-ginetai-i-kaysi-ton-georgikon-ypoleimmaton
Βέβαια το link που βρήκα είναι αρκετά παλιό, δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι πλέον.

Οι ριζοκαλλιεργητές έκαιγαν αβέρτα τις καλαμιές και κυρίως τα καλάμια ανάμεσα στα χωράφια, αλλά όταν άρχισαν να τους απειλούν ότι όποιος καίει το χωράφι του δεν θα παίρνει την επιδότηση, οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν :lol:

Θυμάμαι επίσης παλιότερα, στην περιοχή της Κοζάνης, να καίνε τέλη Αυγούστου όλες τις καλαμιές από τα σιτάρια. Οπότε έβλεπες στα στατιστικά, τον νομό Κοζάνης να είναι πρώτος στις πυρκαγιές και ας έχει ελάχιστα βουνά με δάση :lol:
Βέβαια και εκεί αυτή η πρακτική έχει πλέον εκλείψει εδώ και πολλά χρόνια.
Άβαταρ μέλους
By Serf
dimik έγραψε:
markvag έγραψε:
dimik έγραψε:
Πάντως θυμάμαι παιδί κάθε καλοκαίρι οι αγρότες κλπ να καίνε ελεγχόμενα χωράφια και όχι μόνο, σταδιακά απαγορεύτηκε και εξαφανίστηκε σαν πρακτική. Τώρα διαβάζοντας τα παραπάνω βρίσκω κάποια λογική σε αυτό καθώς δημιουργούν "αντιπυρικές" ζώνες κατά κάποιο τρόπο.

< >

Οι αγρότες δεν έκαιγαν / καίνε τα χωράφια για να περιοριστεί η καύσιμη ύλη. Ούτως ή άλλως το χωράφι οργώνεται μετά και ξαναφυτεύεται, οπότε δεν έχει κανέναν νόημα κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει καύσιμη ύλη μετά από λίγο. Οι αγρότες έκαιγαν / καίνε τις ξεραμένες καλαμιές από σιτάρια, κτλ., για να οργωθεί πιο εύκολα το χωράφι και να μην ζορίζεται το τρακτέρ. Τουλάχιστον αυτό έλεγαν οι γονείς μου (που δεν ήταν αγρότες) και συγγενείς (που ήταν αγρότες) στο χωριό...

Έχει λογική βέβαια να εξαφανιστούν οι ξεραμένες καλαμιές το καλοκαίρι (μέχρι να οργωθεί το χωράφι τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου), αλλά το ίδιο πετυχαίνεις και με το να οργώσεις το χωράφι... Χωρίς το ρίσκο της φωτιάς...

Γιατί μερικές φορές βέβαια η φωτιά ξέφευγε και ακόμα θυμάμαι όταν ήμουν 4-5 ετών στο εξοχικό που κοντέψαμε να καούμε 2 οικογένειες από τη φωτιά που έφτασε μέχρι τις παρυφές της Θεσσαλονίκης...
Δεν γνωρίζω γιατί έκαιγαν τις καλαμιές, κι εγώ αυτή την έκφραση άκουγα.
Πολύ πιθανόν με το οργωμα να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα με μεγαλύτερο κόστος βέβαια και δεν το κάνουν παντού.

Σημασία έχει ότι το φαινόμενο το οποίο επιστημονικά παρατήρησαν υπάρχει και η λύση δεν είναι συνεχώς διογκουμενες υπηρεσίες πυρόσβεσης αλλά υπηρεσίες διαχείρισης του δάσους και όχι μόνο.

Πχ εδώ στην Κύπρο οποίος έχει άδειο οικόπεδο-χωράφι και δεν φροντίσει την βλάστηση πριν το καλοκαίρι έρχεται αεροπλανικα το πρόστιμο.

Για του λόγου το αληθές, χωράφια γύρω από το σπίτι μου Εικόνα

< >
Προφανώς για να έρθει ουρανοκατέβατη η κλήση υπάρχει κτηματολόγιο που με στίγμα GPS αναγνωρίζεται άμεσα ο ιδιοκτήτης.
Άβαταρ μέλους
By dimik
Serf έγραψε:
dimik έγραψε:
markvag έγραψε:
dimik έγραψε:

< >

Δεν γνωρίζω γιατί έκαιγαν τις καλαμιές, κι εγώ αυτή την έκφραση άκουγα.
Πολύ πιθανόν με το οργωμα να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα με μεγαλύτερο κόστος βέβαια και δεν το κάνουν παντού.

Σημασία έχει ότι το φαινόμενο το οποίο επιστημονικά παρατήρησαν υπάρχει και η λύση δεν είναι συνεχώς διογκουμενες υπηρεσίες πυρόσβεσης αλλά υπηρεσίες διαχείρισης του δάσους και όχι μόνο.

Πχ εδώ στην Κύπρο οποίος έχει άδειο οικόπεδο-χωράφι και δεν φροντίσει την βλάστηση πριν το καλοκαίρι έρχεται αεροπλανικα το πρόστιμο.

Για του λόγου το αληθές, χωράφια γύρω από το σπίτι μου Εικόνα

< >
Προφανώς για να έρθει ουρανοκατέβατη η κλήση υπάρχει κτηματολόγιο που με στίγμα GPS αναγνωρίζεται άμεσα ο ιδιοκτήτης.
Ούτε καν, απλά περνάει υπάλληλος του Δήμου και ελέγχει οπότε μετά μέσω κτηματολόγιου πάει στον ιδιοκτήτη το πρόστιμο.

Το ίδιο κάνουν και για τους ιδιοκτήτες σκύλου που δεν τον έχουν δηλώσει και δεν πληρώνουν το δημοτικό τέλος για αυτόν.

< >
Άβαταρ μέλους
By 224v
#826937 Στο νησι απαγορεύεται η καύση από 1 Μαΐου μέχρι Οκτώβριο. Δεν ρωτάνε την πυροσβεστική.αλλα επειδή δεν έχει πιάσει φωτιά ποτέ σχεδόν οι πυροσβέστες ντόπιοι ως επί το πλείστον ξέρουν τους ιδιοκτήτες και συνενοουνται ανεπισημα. Άλλωστε ξερόχορτα είναι που τα ντσνισζουν μεσα στην ιδιοκτησία και τα καίνε.η περνάνε οι βοσκοί με τα κατσίκια και τρεφουν το κοπάδι.

.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
dimik έγραψε:Ούτε καν, απλά περνάει υπάλληλος του Δήμου και ελέγχει οπότε μετά μέσω κτηματολόγιου πάει στον ιδιοκτήτη το πρόστιμο.

Το ίδιο κάνουν και για τους ιδιοκτήτες σκύλου που δεν τον έχουν δηλώσει και δεν πληρώνουν το δημοτικό τέλος για αυτόν.

:lipsealed:

Όσο για το Κτηματολόγιο, εδώ ακόμη δεν έχουμε :lol:
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#826962 Ένα δήμαρχος στο ράδιο έλεγε ότι ακόμα και στις περιοχές που υπάρχει Κτηματολόγιο είναι προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση. Δεν ξέρω ποσο αλήθεια είναι αυτό όμως.

Όσον αφορά τις φωτιές στα 40 μου χρόνια θυμάμαι δυο καταστροφικές φωτιές. Μια στο ματι που σε μισό απόγευμα έκανε καταστροφή. Μια στην Ηλεία που η φωτιά κόντεψε να κάνει τον γύρο της Πελοποννήσου και κάηκαν κάποιοι άνθρωποι.

Δεν θεκει ιδιαίτερο κόπο να είσαι καλυτερο από δυο ακραία σενάρια.

< >
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#826967 Δεν είναι αλήθεια, τα στοιχεία του κτηματολογίου και των υποθηκοφυλακείων είναι δημοσίως προσβάσιμα, αρκεί η σχετική έρευνα να ανατεθεί σε δικηγόρο.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#826978 Η σε κτηματολόγικο γραφείο. Δεν γίνεται να μην ξέρω σε ποιον ανήκει το πλαϊνό μου οικόπεδο.

.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#827036 Μάλλον μας διαβάζουν. Το σίγουρο είναι πως τελικά δεν φτάνουν τα αεροπλάνα.
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ελευσίνα: "Θα αναβαθμίσουμε τα αεροπλάνα και θα αποκτήσουμε καινούργια Canadair"
https://www.news247.gr/politiki/episkep ... 22464.html
Άβαταρ μέλους
By Dodger
224v έγραψε:Η σε κτηματολόγικο γραφείο. Δεν γίνεται να μην ξέρω σε ποιον ανήκει το πλαϊνό μου οικόπεδο.

.

Προ μηνων, έστειλα email στο κτηματολόγιο δηλώνοντας ονοματεπώνυμο και αριθμό οικοπέδου, ρωτώντας ποιος είναι κύριος του διπλανού οικοπέδου μου. Μου απάντησαν την επόμενη μέρα κανονικά.
Άβαταρ μέλους
By dimik
Anonymous Founder έγραψε:Μάλλον μας διαβάζουν. Το σίγουρο είναι πως τελικά δεν φτάνουν τα αεροπλάνα.
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ελευσίνα: "Θα αναβαθμίσουμε τα αεροπλάνα και θα αποκτήσουμε καινούργια Canadair"
https://www.news247.gr/politiki/episkep ... 22464.html
Ότι θα αντικατασταθουν τα 215 με 515 λέει το άρθρο όχι ότι θα αποκτηθουν εξτρα αεροσκάφη.

Όλα αυτά εάν, όταν και εφόσον ανοίξει η παραγωγή ξανά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μητσοτάκη πάντα.

< >