- 30 Ιουν 2023, 15:54
Η παρουσία του Τσίπρα δεν είχε στριμώξει μόνο το κατεστημένο, μάλλον έφερνε πια σε αμηχανία τον δικό του ιδεολογικό χώρο (αν υπάρχει τελικά τέτοιος).
Η δήλωση αποχώρησής του ήταν μετρημένη και ώριμη, όπως η έσχατη αρχηγική του διαδρομή. Άλλαξε πολύ και ο Τσίπρας όλα αυτά τα 15+ χρόνια, όπως άλλωστε και η ζωή μας.
Η δήλωση του Μητσοτάκη ήταν ελεεινή, δεν περίμενα (εγώ προσωπικά) κάτι καλύτερο απ' αυτόν. Μπορεί να έχει άλλα προτερήματα σαν πολιτικό πρόσωπο, αλλά η πολιτική αβρότητα και η ..μεγαλοψυχία σίγουρα δεν είναι από τα ατού του.
Ανέφερε κάποιος ότι βλέπει τον Τσίπρα μελλοντικά σε δικό του κόμμα. Δε θα το απέκλεια κι εγώ, θα ήταν μια ενδιαφέρουσα πολιτική εξέλιξη. Πώς το είπε ο Βαξεβάνης στην πετυχημένη ανάλυσή του προ ημερών, ότι όποιος φεύγει από τον Σύριζα φτιάχνει το κόμμα του. Μόνο που αυτό δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό των φευγάτων του Σύριζα, αλλά και άλλων πολιτικών χώρων. Επίσης, ο Τσίπρας δεν είναι φευγάτος. Θα είναι εκεί (αλλά και δε θα είναι). Ήταν έξυπνη η δήλωσή του, αφήνει το περιθώριο για όποια πρωτοβουλία, εντός ή εκτός νέου ΣΥΡ.
Ωστόσο, όπως πάλι εύστοχα έγραφε ο Βαξ, είναι ο πολιτικός ναρκισσισμός που οδηγεί αυτές τις εξελίξεις, και φυσικά ο Τσίπρας δε θα ξεφύγει αυτού. Ούτως ή άλλως, σπάνιο να βρεις πολιτικό χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ως προς τη διαδοχή, Πράγματι, η Δούρου θα ταίριαζε στον ΣΥΡ, όπως αυτός είναι τώρα. Ωστόσο, μάλλον ο ίδιος ο ΣΥΡ χρειάζεται αλλαγή, οπότε δεν μπορεί (imo) να περπατήσει σε νέα χωράφια με ηγέτη τη Δούρου. Θα ήθελα κι εγώ να δω την Αχτσιόγλου να αναμετράται με αυτή την ευθύνη, κυρίως του ανασχηματισμού του κινήματος, και μετά την ευθύνη της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Το ξαφνικό ξεπέταγμα Σακελλαρίδη δίνει αφορμές και πιθανότητες. Όποιος κι αν επιλεγεί να αναλάβει, πρώτα θα πρέπει να αναμετρηθεί με την υφιστάμενη κατάσταση, με τη φθορά του ηττημένου ΣΥΡ, με τα πρόσωπα και τις διαδικασίες που τον τράβηξαν πίσω. Αυτό θα είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της εξέλιξης. Θα άξιζε να μείνει ανοιχτό το τόπικ, ίσως με άλλο όνομα, προκειμένου να "παρακολουθήσουμε" τις εξελίξεις.
Please, κουραστήκαμε με τις προσωπικές εκατέρωθεν γκρίνιες.
«Πολλοὶ δὲ ἔσονται πρῶτοι ἔσχατοι καὶ ἔσχατοι πρῶτοι»
(Ματθ.ιθ΄30 / Μάρκ.ι΄31)