Αν λοιπόν εγώ πληρώνω ασφάλιση υπαλλήλου γραφείου, κακώς κάνω σκληρότερες εργασίες χωρίς να πληρώνω επιπλέον για το ρίσκο που αναλαμβάνω.
Εννοείται αν δεν ήταν υποχρεωτική η αγορά των ενσήμων, λογικά κανείς δεν θ'άγοραζε κανένα και ποτέ.
Corto Maltese έγραψε:Έχουμε πολύ δυνατή dream team εδώ, πρέπει να προσπαθήσεις πολύ παραπάνω για να μπεις στο πάνθεον. Από μένα είναι 2.
nass έγραψε:red_monster έγραψε:Χρήστος Λάππας έγραψε:Πρέπει να απαλείψει ανόητους κανόνες (παλαιότερα, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα, για να βάψω εγώ το σπίτι μου μου έπρεπε να πληρώσω ένσημα στο ΙΚΑ).
Ο ελαιοχρωματισμός είναι εργασία που εκτελείται από οικοδόμο.
Οχι απαραιτήτως. Νομίζω ο Χρήστος Λάππας λέει ότι και ο ίδιος να πάει να το βάψει, το ΙΚΑ/ΕΦΚΑ ζητάει "νταβατζιλίκι". Επιβεβαιώνω, είχε συμβεί στον πατέρα μου προ ετών, σε δική μας οικοδομή, που λόγω έλλειψης €€€ έκανε τα βαψίματα μόνος του, το ΙΚΑ του ζήτησε ασφάλιστρα.
Anonymous Founder έγραψε:Πάμε σε μια διαφορετική ανάγνωση. Είναι λογικό κάποιος να κάνει οικοδομικές εργασίες, που συνεπάγονται και μεγαλύτερο ρίσκο τραυματισμού, χωρίς να είναι ασφαλισμένος γι'αυτό; Γιατί το ΙΚΑ, αυτό ακριβώς είναι, αξιολογεί κάποιες εργασίες αναλόγως και ασφαλίζει το προσωπικό για τον κίνδυνο που συνεπάγονται οι εργασίες.
Αν λοιπόν εγώ πληρώνω ασφάλιση υπαλλήλου γραφείου, κακώς κάνω σκληρότερες εργασίες χωρίς να πληρώνω επιπλέον για το ρίσκο που αναλαμβάνω.
Anonymous Founder έγραψε:Εννοείται αν δεν ήταν υποχρεωτική η αγορά των ενσήμων, λογικά κανείς δεν θ'άγοραζε κανένα και ποτέ.
) και θα πληρώσεις επιπλέον. Αυτό θεωρώ ήταν το νόημα της αρχικής δημοσίευσης του Χρήστου Λάππα.
nass έγραψε:@Red Garland: Σε οικοδομή με εργασίες σε εξέλιξη και ιδιοκτήτη τον πατέρα μου.
Χρήστος Λάππας έγραψε:Η προσωπική μου εμπειρία είναι από παλιά ισόγεια κατοικία που είχε αποπερατωθεί πριν από δεκαετίες.
vagmag έγραψε:Άλλη μια περίπτωση που το κράτος βρήκε έναν τρόπο να μαζέψει ένσημα , ταυτόχρονα να προστατέψει το συγκεκριμένο επάγγελμα κ να μην ελέγξει ποιος δουλεύει που ή αν είναι ασφαλισμένος ο σωστός άνθρωπος αλλα απλά να βάλει ένα γενικό κανόνα κ βλέπουμε .
Χρήστος Λάππας έγραψε:
Τελικά το σπίτι έμεινε χωρίς φρεσκάρισμα άλλα 20 χρόνια μέχρι που το γκρεμίσαμε και το Ελληνικό κράτος έχασε και το ΦΠΑ από τις μπογιές.
Χρήστος Λάππας έγραψε:Ήταν μια μικρή ισόγεια μονοκατοικία 75 τετραγωνικών μέτρων που δεν χρειαζόταν σκαλωσιά. Με μια σκάλα έκανες την δουλειά άνετα, σε πολύ περισσότερο χρόνο φυσικά (αλλά δεν υπήρχε κανένας που πίεζε να τελειώσει γρήγορα).
Τελικά το σπίτι έμεινε χωρίς φρεσκάρισμα άλλα 20 χρόνια μέχρι που το γκρεμίσαμε και το Ελληνικό κράτος έχασε και το ΦΠΑ από τις μπογιές.
Red Garland έγραψε:Αν πάμε σε cost benefit ανάλυση σε αυτό το μέτρο για το ΦΠΑ και τους λοιπούς θεωρητικά άδικους έμμεσους φόρους σε σχέση με τους θεωρητικά δίκαιους αλλά πρακτικά μη εισπράξιμους λόγω φοροδιαφυγής άμεσους φόρους φανταζόμαστε όλοι κατά που γέρνει η πλάστιγγα.
nass έγραψε:Anonymous Founder έγραψε:Πάμε σε μια διαφορετική ανάγνωση. Είναι λογικό κάποιος να κάνει οικοδομικές εργασίες, που συνεπάγονται και μεγαλύτερο ρίσκο τραυματισμού, χωρίς να είναι ασφαλισμένος γι'αυτό; Γιατί το ΙΚΑ, αυτό ακριβώς είναι, αξιολογεί κάποιες εργασίες αναλόγως και ασφαλίζει το προσωπικό για τον κίνδυνο που συνεπάγονται οι εργασίες.
Ενδιαφέρουσα οπτική αλλά δε νομίζω ότι το σκέφτονται τόσο επιστημονικά![]()
Πάντως για αυτό που λες δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός στο σύστημα ασφάλισης, δεν διαφοροποιούνται τα ασφάλιστρα ανάλογα με το είδος ή την επικινδυνότητα της εργασίας, "flat" είναι πλην βαρέων και ανθυγιεινών, που νομίζω ποτέ δεν ήταν στην κατηγορία αυτή οι οικοδόμοι και ειδικότερα οι ελαιοχρωματιστές.
Ασε που ο πατέρας μου ήταν υδραυλικός και άρα ήδη ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ (τότε) για αντίστοιχη εργασία.Anonymous Founder έγραψε:Εννοείται αν δεν ήταν υποχρεωτική η αγορά των ενσήμων, λογικά κανείς δεν θ'άγοραζε κανένα και ποτέ.
Προφανώς πρέπει να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση, αλλά στην περίπτωση αυτή το ελληνικό κράτος καλύπτει την παροιμιώδη ανικανότητά του για σωστό έλεγχο με οριζόντιες άδικες και τιμωρητικές διατάξεις. Μπετά δεν μπορείς να ρίξεις μόνος σου αλλά το να βάψεις μόνος σου το σπίτι σου είναι απλούστατο και το κάνουν πάρα πολλοί παγκοσμίως αλλά αν πας να το κάνεις νόμιμα θα μπλέξεις (πχ. νομίζω σε περατωμένο σπίτι θέλει άδεια για "εργασίες μικρής κλίμακας" δηλ. βόλτα από Πολεοδομία) και θα πληρώσεις επιπλέον. Αυτό θεωρώ ήταν το νόημα της αρχικής δημοσίευσης του Χρήστου Λάππα.
BTW ακριβώς το ίδιο κάνει το ελληνικό κράτος με τα τεκμήρια, δεν έχω δει όμως κανέναν να τα υπερασπίζεται![]()
@Red Garland: Σε οικοδομή με εργασίες σε εξέλιξη και ιδιοκτήτη τον πατέρα μου.
@vagmag: όπως τα λες, αλλά με λιγότερες λέξεις
. Το πρόβλημα είναι ότι η ασφάλιση των οικοδόμων στοιχίζει διπλά σε σχέση με την ασφάλιση των λοιπών επαγγελματιών και πολλοί σφυράνε αδιάφορα όταν ακούνε οικοδομικά ένσημα παρόλο που είναι η πλέον απαιτητική και επικίνδυνη εργασία. Σεβαστείτε τους επαγγελματίες που εργάζονται κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες και μη ρίχνετε νερό στο μύλο της ανασφάλιστης εργασίας.

Χμ, οκ, τώρα κατάλαβα: - σε SC η διαφορά χάνεται […]
Θα δούμε αγώνα άραγε; Χάλια φαίνεται ο καιρός το Σ[…]
Σε μας έρχονται είτε με δικές τους αεροπορικές είτ[…]
Αν γνωρίζει κάποιος για το ποιόν του συγκεκριμένου[…]
Τζόρνταν: Πουλήθηκε 12.3 εκατομμύρια δολάρια η φαν[…]
Πήγα πρόσφατα στο χωριό του γαμπρού μου στο Διδυμ[…]
https://www.in.gr/2026/09/28/life/piso-apo-ti-mask[…]
Δεν ξέρω γιατι το ποσταρα εδω, μπορει καποιος να τ[…]