Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
kostis20 έγραψε:Εγω δε δικαιολογώ καμία ευνοϊκή συμπεριφορά. Η παραχώρηση των αεροδρομίων ήταν μνημονιακή υποχρέωση (3ο μνημόνιο) οπότε τις ευθύνες μάλλον πρέπει να της αναζητήσεις σε αυτούς που χρεωκόπησαν τη χώρα και σε αυτούς που υπέγραψαν μνημόνια και συμφωνίες. Η Fraport έδωσε τα περισσότερα λεφτά και τα πήρε .Ο δεύτερος εδινε τα μισά. Από που θα δανειστεί η Fraport επίσης δε μπορούσαμε να το ελέγξουμε .Μπορούσε να δανειστεί και από ξένες τράπεζες, αλλά προτίμησε ελληνικές μάλλον γιατί η επένδυση ήταν στην Ελλάδα.
Από την άλλη μεριά η συμφωνία παραχώρησης εχει και το πλεονέκτημα ότι έγιναν ανθρώπινα τα ελεεινά δημόσια αεροδρόμια τα οποία αποτελούσαν μεγάλο πρόβλημα και επίσης ότι η Fraport σαν πολυεθνική που είναι εχει άμεσες διασυνδέσεις με τους ξένους tour operators και επιδιώκει να φέρει παραπάνω κόσμο για να αυξήσει τα κέρδη της. Που βλέπεις το περίεργο? Κανείς δεν είπε ότι οι τουρίστες έρχονται για τα αεροδρόμια πάντως ,για να απαντήσω και στην ευθεία ερώτηση σου.
Θα ήταν καλύτερα να τα φτιάχναμε μόνοι μας τα αεροδρόμια και να παρέμεναν ελληνικά ? Προφανώς, όπως θα ήταν καλύτερα και να μην είχαμε χρεοκοπήσει

Δεν είπα ότι δικαιολογείς ευνοϊκή συμπεριφορά, άλλοι το κάνουν και σε αυτούς απάντησα.
Το τι φέρνουν οι frapoρτιανοί από κόσμο αμφισβήτησα.

kostis20 έγραψε:Πάντως νομίζω περιλαμβανόταν και στο 3ο που πήραμε τα 86δισ.

Σίγουρα περιλαμβανόταν και στο 3ο γιατί σε εκείνο βάλαμε όλη την ακίνητη περιουσία του δημοσίου στο Υπερταμείο για "αξιοποίηση". :shifty:
Άβαταρ μέλους
By 224v
#821277 Αξιοποιηθηκαν πάντως, και είναι λογικό χώρα εν έτη 2023 που θέλει τουρισμό να έχει αξιοπρεπή αεροδρόμια ως πύλες εισόδου. Το γεγονός ότι τα είχαμε αφήσει να ρημαξουν χαρακτήριζαν τις κυβερνήσεις και την διοικητική ικανότητα των υπευθύνων, εκλεγμένων η όχι στις θέσεις ευθύνης.

.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
224v έγραψε:. Το γεγονός ότι τα είχαμε αφήσει να ρημαξουν χαρακτήριζαν τις κυβερνήσεις και την διοικητική ικανότητα των υπευθύνων, εκλεγμένων η όχι στις θέσεις ευθύνης.

Χαρακτηρίζει την αριστερή επιχειρηματικότητα. Μη περιμένεις να πονέσει κάποιος για κάτι που δεν είναι δικό του. Σαν τους συνεταιρισμούς που ρήμαξαν απ'τις κλεψιές και την κακοδιαχείριση,
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#821689 Υπάρχει μπόλικη γκρίνια για τον τουρισμό και όλοι μιλάνε για μειωμένες κρατήσεις. Ακόμη και η Μύκονος.
https://www.capital.gr/oikonomia/372109 ... exoteriko/
Κατά 29,1% υποχώρησε η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών από το εξωτερικό ανήλθε τον Απρίλιο του 2023 σε 21.806 έναντι 30.760 το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, καταγράφοντας μια μείωση της τάξεως του 29,1%. Σε ό,τι αφορά την πορεία του τετράμηνου, η διεθνής επιβατική κίνηση έφτασε τους 22.735, κινούμενη πτωτικά κατά 28,1% σε σχέση με τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, όπου είχε αγγίξει τους 31.609.

Η υποχώρηση αποτυπώθηκε και στον αριθμό των απευθείας διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Μυκόνου. Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2023, ο αριθμός πτήσεων στο δίκτυο εξωτερικού διαμορφώθηκε σε 193 από 372 το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σημειώνοντας μείωση 48,1%. Την ίδια στιγμή στους τέσσερις πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ο αριθμός των διεθνών πτήσεων έφτασε τις 237 έναντι 434 κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μειωμένος κατά 45,4%.

Αν και ακόμη είναι πρώιμο να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για το σύνολο της σεζόν, ωστόσο η πτωτική πορεία του Απριλίου, ο οποίος ουσιαστικά συνέβαλε το μέγιστο στη διαμόρφωση των επιδόσεων του τετράμηνου, δίνει μια πρώτη "αδύναμη" εικόνα για το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, το οποίο πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας για μια σειρά πολεοδομικών αυθαιρεσιών που έγιναν από ορισμένες από τις πιο γνωστές παραθαλάσσιες επιχειρήσεις της Μυκόνου.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετά βίντεο που έχουν αναρτηθεί από ξένους επισκέπτες, οι οποίοι μιλούν αναλυτικά για τις…τσουχτερές τιμές του νησιού, καθώς απευθύνεται κατά βάση σε υψηλά βαλάντια. Θυμίζουμε ότι κατά την περσινή χρονιά υπήρξαν μια σειρά από δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, τα οποία φιλοξενούσαν διάφορες καταγγελίες τουριστών, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για ένα γεύμα.

Ειδικά την Μύκονο, δεν την λυπάμαι καθόλου πάντως, αν έγινε τόσο ακριβή που δεν πατάει κανείς, τόσο το καλύτερο.

Πουθενά δεν έχω διαβάσει πάντως για αυξημένο αριθμό τουριστών, παίζει να πάει χειρότερα από πέρυσι, ενώ σίγουρα χειρότερα από το 2019 των ζαίων.
:s_blush
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#821690 ειμαι Κρητη,και ενω εχει κοσμο απο τουρισμο,υπαρχουν παρα πολλα παραπονα οτι δεν χαλανε χρηματα εξω.Καπου λογικο οταν τα παντα ειχαν αυξηθει και στην Ευρωπη.
Θα πανε δλδ διακοπες,αλλα με λιγοτερο μπατζετ,ή με λιγοτερη διαθεση για να ξοδεψουν χρηματα.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#821691 + all inclusive που μπορείς να κανεις προγραμματισμό τι κοστίζει και δεν έχει εκπλήξεις
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#821745 Η γκρίνια πάντως είναι... συστατικό στοιχείο του τουρισμού. Κάθε χρονιά που θυμαμαι τον εαυτό μου ακούω "κάθε πέρσι και καλύτερα".

Επίσης, ως ένα βαθμό το να ψιλογκρινιαζουν οι επαγγελματίες αλλά να έχουμε και ένα σωρό αφίξεις δεν είναι αντιφατικό, αν αναλογιστούμε το ποσό περισσότεροι δραστηριοποιούνται. Αν πριν 15 χρονια έτρωγαν ψωμί 10 οικογενειες σε ένα χωριό, τώρα τρώνε 20. Μεγαλώνει η πίτα, αλλά πληθαίνουν και τα κομμάτια.
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#821749 Η Μύκονος πράγματι έχει μείωση σε αεροπορική και τουριστική κίνηση φέτος. Πόσο πια άνοδος όμως, ήταν ασανσέρ τα χρόνια προ κόβηντ.
Τα υπόλοιπα αεροδρόμια είναι + σε σχέση με πέρυσι, λίγα περίπου σταθερά, κάποια καλύτερα και από 2018-19.
Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα, γιατί από τέλος Ιουνίου 2022 και μετά κινηθήκαμε σε φουλ επίπεδα.

Αυτό όμως δε μεταφράζεται απαραίτητα και σε αντίστοιχες πληρότητες. Έχω κι εγώ αρκετούς γνωστούς που γκρινιάζουν, αλλά παραγνωρίζουν ότι φέτος έχουν αυξηθεί κατά πολύ και τα προσφερόμενα καταλύματα στις τουριστικές περιοχές.

Θα δούμε στο τέλος τι θα γράψει το κοντέρ, σε αριθμούς και οικονομικά στοιχεία.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#821757 ΟΚ, για το 2023 θα δούμε λοιπόν, τα μαντάτα δεν είναι καλά προς το παρόν, καμία τεράστια αύξηση δεν έγινε, εκτός από τις... αυξήσεις στην εστίαση και τα καταλύματα. Και παίζει αυτό να πονέσει στο τέλος...
Ούτε το 2022 πάντως πιάσαμε τα νούμερα του 2019. Με γνώμονα πως το 2019 ουσιαστικά μιλάμε για μια χρονιά που είχαν τρέξει κυρίως οι ζαίοι, αφού ετούτοι ανέλαβαν τον Ιούλιο, και αφού οι ζαίοι όπως λέει ο πθ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε, το ότι δυσκολεύεται τόσο να ξεπεράσει εκείνα τα νούμερα, μήπως λέει κάτι για την ικανότητα των τωρινών;

Δεν ξέρω, ερωτήσεις κάνω.
Πχ, μήπως κάτι καραγκιοζιλίκια σαν αυτά εδώ θα έπρεπε επιτέλους να κοπούν μαχαίρι; Γιατί παλιότερα δεν υπήρχαν, ξεκίνησαν με ετούτους εδώ.
https://www.kathimerini.gr/economy/loca ... to-limani/
Άβαταρ μέλους
By GTS
Anonymous Founder έγραψε:Υπάρχει μπόλικη γκρίνια για τον τουρισμό και όλοι μιλάνε για μειωμένες κρατήσεις. Ακόμη και η Μύκονος.
https://www.capital.gr/oikonomia/372109 ... exoteriko/
Κατά 29,1% υποχώρησε η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών από το εξωτερικό ανήλθε τον Απρίλιο του 2023 σε 21.806 έναντι 30.760 το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, καταγράφοντας μια μείωση της τάξεως του 29,1%. Σε ό,τι αφορά την πορεία του τετράμηνου, η διεθνής επιβατική κίνηση έφτασε τους 22.735, κινούμενη πτωτικά κατά 28,1% σε σχέση με τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, όπου είχε αγγίξει τους 31.609.

Η υποχώρηση αποτυπώθηκε και στον αριθμό των απευθείας διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Μυκόνου. Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2023, ο αριθμός πτήσεων στο δίκτυο εξωτερικού διαμορφώθηκε σε 193 από 372 το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σημειώνοντας μείωση 48,1%. Την ίδια στιγμή στους τέσσερις πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ο αριθμός των διεθνών πτήσεων έφτασε τις 237 έναντι 434 κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μειωμένος κατά 45,4%.

Αν και ακόμη είναι πρώιμο να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για το σύνολο της σεζόν, ωστόσο η πτωτική πορεία του Απριλίου, ο οποίος ουσιαστικά συνέβαλε το μέγιστο στη διαμόρφωση των επιδόσεων του τετράμηνου, δίνει μια πρώτη "αδύναμη" εικόνα για το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, το οποίο πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας για μια σειρά πολεοδομικών αυθαιρεσιών που έγιναν από ορισμένες από τις πιο γνωστές παραθαλάσσιες επιχειρήσεις της Μυκόνου.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετά βίντεο που έχουν αναρτηθεί από ξένους επισκέπτες, οι οποίοι μιλούν αναλυτικά για τις…τσουχτερές τιμές του νησιού, καθώς απευθύνεται κατά βάση σε υψηλά βαλάντια. Θυμίζουμε ότι κατά την περσινή χρονιά υπήρξαν μια σειρά από δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, τα οποία φιλοξενούσαν διάφορες καταγγελίες τουριστών, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για ένα γεύμα.

Ειδικά την Μύκονο, δεν την λυπάμαι καθόλου πάντως, αν έγινε τόσο ακριβή που δεν πατάει κανείς, τόσο το καλύτερο.

Πουθενά δεν έχω διαβάσει πάντως για αυξημένο αριθμό τουριστών, παίζει να πάει χειρότερα από πέρυσι, ενώ σίγουρα χειρότερα από το 2019 των ζαίων.
:s_blush

Απο ποστς στο ινστα εγω βλεπω οτι η Μυκονος ειναι αδεια απο τουριστες η σχεδον. Αλλα ειναι νωρις ακομα.
Άβαταρ μέλους
By vagmag
dimviii έγραψε:ειμαι Κρητη,και ενω εχει κοσμο απο τουρισμο,υπαρχουν παρα πολλα παραπονα οτι δεν χαλανε χρηματα εξω.Καπου λογικο οταν τα παντα ειχαν αυξηθει και στην Ευρωπη.
Θα πανε δλδ διακοπες,αλλα με λιγοτερο μπατζετ,ή με λιγοτερη διαθεση για να ξοδεψουν χρηματα.

Hellenic tifosi έγραψε:Η γκρίνια πάντως είναι... συστατικό στοιχείο του τουρισμού. Κάθε χρονιά που θυμαμαι τον εαυτό μου ακούω "κάθε πέρσι και καλύτερα".

Επίσης, ως ένα βαθμό το να ψιλογκρινιαζουν οι επαγγελματίες αλλά να έχουμε και ένα σωρό αφίξεις δεν είναι αντιφατικό, αν αναλογιστούμε το ποσό περισσότεροι δραστηριοποιούνται. Αν πριν 15 χρονια έτρωγαν ψωμί 10 οικογενειες σε ένα χωριό, τώρα τρώνε 20. Μεγαλώνει η πίτα, αλλά πληθαίνουν και τα κομμάτια.

Κ εγώ κρητη αυτή την εβδομάδα για επαγγελματικό σκοπό .

Πολλές νέες κατασκευές καθώς κ πολλές ανακαινίσεις .
Σε κάποια μέρη διαμαρτύρονται ότι ο κόσμος δεν είναι όσος περίμεναν .
Ο καιρός ; Μπορεί … Εντάξει αυτή την εβδομάδα είναι πλέον καλός αλλά δεν έκανε κ τα χατήρια .
Η χρόνια γκρίνια ; Δε θυμάμαι κάποια χρονιά να ήταν ευχαριστημένοι .
Σίγουρα η πίτα μοιράζεται . Πολλά τα νέα ξενοδοχεία , πολλά τα νέα σπίτια , πολλές οι βίλες , πολλα τα καταλύματα , πολύ περισσότερα κάθε χρόνο . Βέβαια υπάρχει μεγάλη δυσκολία να βρεις δωμάτιο ήδη !

Ακρίβεια τόσο στα αεροπορικά εισιτήρια , όσο κ στις τιμές των δωματίων .
Η ακρίβεια όντως έχει μειώσει κ την οικονομική δυνατότητα των τουριστών που έρχονται , μιας κ όντως κ συις χώρες τους ξόδεψαν περισσότερα κ έρχονται με μικρότερο budget !

Όλα επηρεάζουν σίγουρα !

Τα Χανιά ήταν πολύ όμορφα κ είχαν πολύ κόσμο το βράδυ .
Το Ηρακλειο επίσης !

Δεν ξέρω γιατί πρέπει κ εδώ μα αναφέρουμε επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα την κίνηση του 2019 κ να την συγκρίνουμε με αυτή του 2023 κλπ κ να αφορά το πόσο καλύτερη είναι μια κυβέρνηση από μια άλλη .
Οκ , καθένας έχει τα πιστεύω του , καθένας μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα , αλλά … υπάρχει μια διάθεση να σπρώξουμε προς κάποια κατεύθυνση .
Καταλαβαίνω ότι είναι κ προεκλογική περίοδος πάλι .

Μακάρι να πάει καλά ο τουρισμός !
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#821902 Αναφέρω το 2019, γιατί μας έχουν γαζώσει τα αυτιά για το πόσο γαμάτα πάει ο τουρισμός, ενώ ακόμη δεν έχουμε πιάσει το 2019.
Τους ζαιους δεν τους ψήφισα για να με καίει τι έκαναν τότε, με τους σημερινούς ψεύτες έχω πρόβλημα, που κάνουν το μαύρο - άσπρο.
Ελπίζω να είναι σαφέστερο τώρα.
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#821907 Ο τουρισμός πάει σταθερά καλά τα τελευταία χρονια, και δε νομίζω ότι έκανε κάτι καλό ντε και καλά κάποια κυβέρνηση για αυτό. Ενδέχεται να ήταν και ψιλό....νομοτελειακό, ποιος ξέρει;
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#821912 Εντάξει, περάσαμε και μια παγκόσμια πανδημία που έκατσε τις μετακινήσεις για 2 σεζόν.
Για την αεροπορική κίνηση, οι συντηρητικές εκτιμήσεις του Eurocontrol ήταν ότι το 2024 θα ξεπεραστεί ο σκόπελος του κόβηντ πανευρωπαϊκά και θα πιάσουμε νούμερα 2019.

Για την Ελλάδα, ούτως ή άλλως, το 2019 ήταν περίπου οριακό για τις υποδομές μας στον αεροπορικό τομέα. Δεν ξέρω αν πάει παραπάνω, κυρίως στα μεγάλα αεροδρόμια που κάνουν και τη διαφορά. Πάει, αν φουσκώσουν οι πέριξ της σεζόν μήνες, όπως και έχει αρχίσει να γίνεται. Αλλά και πάλι, ακόμα κι αν υπήρχε ζήτηση, θέλει άλλου είδους επενδύσεις για να γίνει σταθερά εκμεταλλεύσιμη. Όπως πχ το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου, που σε βάθος 10ετιας λειτουργίας θα έχει τη διπλάσια ικανότητα αφίξεων/ώρα από το υφιστάμενο.
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#821913 Πάντως αν μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη σεζόν 1 μήνα μπρος και 1 πίσω, ακόμα κι αν ο συνολικός αριθμός δεν αυξηθεί, θα είναι σαφως καλύτερα τα πράγματα για.... τα νεύρα μας :P