Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#817287 Δεν εχασαν Γρηγορη. Πηραν πισω τα λεφτα που εδωσαν και θα τα δωσουν σε αλλον με εξισου υψηλο επιτοκιο που πιθανον να μην προεξοφλει. Αυτοι ειχαν υπολογισει τους τοκους για 30 χρονια και εσυ θα τους δωσεις λιγοτερα σε 16. Οχι καλο για τα μπονους των τσεων
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#817288 Το margin που θα δώσουν θα είναι μικρότερο από αυτό που είχα εγώ. Και δεν χρειάζεται να εξοφληθεί ένα δάνειο για να το δώσουν αλλού, τουναντίον The more the merrier.
Για Την τράπεζα τα δάνεια είναι τα assets, όχι οι καταθέσεις, αυτές ουσιαστικά είναι liability γιατί ακόμη και με το ελάχιστο επιτόκιο φέρνουν ζημιά.
Εγώ ζητούσα το margin της σημερινής αγοράς και όχι κάτι που δεν μπορούσαν να το δώσουν.
Θεωρώ πως ο λόγος είναι πιο απλός : "σιγά μην κατάφερει να βρει τράπεζα να το εξαγοράσει, και αν βρει, σιγά μην μπει στον κόπο μόλις δει την διαδικασία".
Άβαταρ μέλους
By GTS
Νίκος Παππάς έγραψε:Δεν εχασαν Γρηγορη. Πηραν πισω τα λεφτα που εδωσαν και θα τα δωσουν σε αλλον με εξισου υψηλο επιτοκιο που πιθανον να μην προεξοφλει. Αυτοι ειχαν υπολογισει τους τοκους για 30 χρονια και εσυ θα τους δωσεις λιγοτερα σε 16. Οχι καλο για τα μπονους των τσεων

Λοιπον επηδη πρεπει να υπαρχουν γνωσεις για τα τραπεζικα. Προφανως και εχασαν αν το δεις οτι ειναι ιδιωτες γιατι ειχαν ενα δανειο σε καλο επιτοκιο το οποιο τωρα πρεπει να βρουν αλλον να το δωσουν οχι πως δεν υπαρχουν υποψηφιοι (ξερω εναν γνωστο που ετοιμαζεται να παρει απο Εθνικη και ειναι και ΔΥ). αλλα πρεπει αυτος που εχει το δανειο να το πληρωνει. Η τραπεζα χανει οταν υπαρχει σταση πληρωμων.

Ομως οπως ειπα δεν ειναι ιδιωτες, μερος του κρατους ειναι οποτε δεν εχασαν τιποτα γιατι ολα τα δανεια αν δεν πληρωθουν προστιθοντε στα εθνικο χρεος (μεσω ταν ανακεφαλαιωσεων των τραπεζων) αρα Νικο πληρωνεις και εσυ και εγω και ολοι οσοι πληρωνουν φορους.
Άβαταρ μέλους
By GTS
Anonymous Founder έγραψε:Το margin που θα δώσουν θα είναι μικρότερο από αυτό που είχα εγώ. Και δεν χρειάζεται να εξοφληθεί ένα δάνειο για να το δώσουν αλλού, τουναντίον The more the merrier.
Για Την τράπεζα τα δάνεια είναι τα assets, όχι οι καταθέσεις, αυτές ουσιαστικά είναι liability γιατί ακόμη και με το ελάχιστο επιτόκιο φέρνουν ζημιά.
Εγώ ζητούσα το margin της σημερινής αγοράς και όχι κάτι που δεν μπορούσαν να το δώσουν.
Θεωρώ πως ο λόγος είναι πιο απλός : "σιγά μην κατάφερει να βρει τράπεζα να το εξαγοράσει, και αν βρει, σιγά μην μπει στον κόπο μόλις δει την διαδικασία".

Για τετοια προιοντα υπαρχουν κανονες που ακολουθει ο υπαλληλος στο καταστημα δυσκολα να ανατραπουν απο καποιον στα κεντρικα ο οποιος πιθανον να ασχοληθει με πολυ μεγαλα δανεια.

Απο την δικη σου την πλευρα θελεις να πληρωνεις οσο το δυνατον λιγοτερο και δεν εχεις θεμα στο δανειο σε ποια τραπεζα θα πας (ενω στις καταθεσεις πρεπει να προσεχεις και την αξιοπιστια) αρκει να παρεις τα χρηματα. Απλα εχεις το κοστος της μεταφορας το οποιο ειναι σημαντικο, δεν μπορεις να αλλαζεις καθε 3 χρονια πχ.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#817297 Φτάσαμε τόσο στον υπάλληλο του καταστήματος, όσο και στα κεντρικά. Τα κεντρικά είπαν πως είναι πολιτική της τράπεζας να μην συζητά αλλαγή επιτοκίου και δεν το κάνει γενικά, ακόμη κι όταν είναι βέβαιο πως το δάνειο θα φύγει.
Υποθέτω γιατί θεωρούν πως λίγοι θα μπουν στον κόπο.
Από πουθενά δεν συμφέρει να χάσεις ένα υφιστάμενο, ενήμερο δάνειο αρνούμενος να δώσεις το ίδιο επιτόκιο που δίνεις στα νέα δάνεια.
Αλλά αυτό είναι που συμβαίνει, στην Ελλάδα του μηδενικού τραπεζικού ανταγωνισμού.
Οπουδήποτε αλλού, δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά τα επιτόκια, το μέσο σπίτι πληρώνει αυτά που είδατε παραπάνω και μάλιστα κυμαινόμενα, όταν στην Ευρώπη παίζουν κάτω από 2% σταθερά.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#817298 Όλων των τραπεζών μας είναι αυτή η στάση. Δεν γνωρίζω για την optima και της Κρήτης..που είναι ίσως πιο επιθετικές.

.
Άβαταρ μέλους
By markvag
GTS έγραψε:Oπως ειπαμε ειναι λογικο να ανεβουν τα επιτοκια επηδη εχει πληθωρισμο 15% σχεδον. θα ανεβουν και αλλο και θα κρατησει χρονια αυτο.

Δεν νομίζω. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον, οπότε θα δούμε.

Ελπίζω να έχω δίκιο (όχι για να στην πω προφανώς, αλλά για να μην έχουμε πληθωρισμό).

Δεν λέω ότι θα πέσουν οι τιμές, αλλά θα σταματήσουν οι αυξήσεις (που είναι ο πληθωρισμός).
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#817464 Μιλάμε για εποχές δραχμής ή και για περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο;
Γιατί η Αργεντινή ή η Τουρκία είχαν και έχουν θέματα πληθωρισμού για πολλά χρόνια. Η Ελλάδα επί δραχμής, είχε επίσης πρόβλημα για πολλά χρόνια.
Χώρες με σκληρά νομίσματα, όταν είχαν πληθωρισμό ήταν για λίγα χρόνια (ή και μήνες). Για την ΕΕ δεν υπάρχουν τόσα στοιχεία, αλλά για τις ΗΠΑ, υπάρχουν και το μεγαλύτερο διάστημα υψηλού πληθωρισμού, ήταν μεταξύ 1978-1981, για περίπου 3.5 χρόνια. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε κάτι αντίστοιχο και ο στόχος όλων είναι να μην υπάρξει.
https://www.usinflationcalculator.com/i ... ion-rates/
Εννοείται βέβαια πως τότε είχες κανονικά κρίση/ύφεση και η οικονομία είχε φάει απίστευτη σφαλιάρα:
Recession of 1981–82
July 1981–November 1982
Lasting from July 1981 to November 1982, this economic downturn was triggered by tight monetary policy in an effort to fight mounting inflation.

https://www.federalreservehistory.org/e ... of-1981-82

Γενικώς ο πληθωρισμός είναι κακός για όλους, αλλά και τα υψηλά επιτόκια είναι ακόμη χειρότερα για όλους. Γιατί από την μία ο πληθωρισμός είναι κάτι σαν φόρος για τον πολίτη, αλλά τα υψηλά επιτόκια είναι φρένο για την ανάκαμψη και την μεγέθυνση της οικονομίας.

Τώρα τι θα γίνει με τα επιτόκια, θα το δούμε. Στην Ελλάδα, με το μπόλικο μαύρο χρήμα, ακόμη δεν έχει γίνει ζημιά, ούτως ή άλλως σοβαρές επενδύσεις δεν γίνονται.
Το real estate ΔΕΝ είναι σοβαρή επένδυση, ειδικά όταν γίνεται από μαυραγορίτες ή όταν ξεπουλάς τα ασημικά της χώρας. Ούτε προφανώς είναι σοβαρή ξένη επένδυση οποιαδήποτε χρησιμοποιεί δανεικά από τις ελληνικές τράπεζες. Δυστυχώς.

Από την άλλη, αν κάποιος επέλεξε να κρατήσει τα λεφτά του στην τράπεζα και δεν αγόρασε ακίνητο στην παρούσα συγκυρία, είναι λογικό να είναι δυσαρεστημένος, γιατί έχει χάσει ένα σκασμό λεφτά από τον πληθωρισμό και δεν έχει πάρει και υπεραξίες από την άνοδο στο real estate.
Να πω εδώ πως δεν είναι όμως όλα τα πράγματα επενδύσεις, κάποιες φορές θέλεις απλώς ένα όμορφο σπίτι για να μείνεις. Εντελώς ανθρώπινη ανάγκη.
:s_roses
Άβαταρ μέλους
By markvag
GTS έγραψε:Δεν ειναι πρωτη φορα που υπαρχει πληθωρισμος. Εχει συμβει πολλες φορες στο παρελθον.

Ποιός είπε το αντίθετο; :hmmm:

Απλά είπα πως δεν πιστεύω ότι θα κρατήσει πολύ, και (αρκετά) σίγουρα όχι 10 χρόνια.
Άβαταρ μέλους
By GTS
Anonymous Founder έγραψε:Μιλάμε για εποχές δραχμής ή και για περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο;
Γιατί η Αργεντινή ή η Τουρκία είχαν και έχουν θέματα πληθωρισμού για πολλά χρόνια. Η Ελλάδα επί δραχμής, είχε επίσης πρόβλημα για πολλά χρόνια.
Χώρες με σκληρά νομίσματα, όταν είχαν πληθωρισμό ήταν για λίγα χρόνια (ή και μήνες). Για την ΕΕ δεν υπάρχουν τόσα στοιχεία, αλλά για τις ΗΠΑ, υπάρχουν και το μεγαλύτερο διάστημα υψηλού πληθωρισμού, ήταν μεταξύ 1978-1981, για περίπου 3.5 χρόνια. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε κάτι αντίστοιχο και ο στόχος όλων είναι να μην υπάρξει.
https://www.usinflationcalculator.com/i ... ion-rates/
Εννοείται βέβαια πως τότε είχες κανονικά κρίση/ύφεση και η οικονομία είχε φάει απίστευτη σφαλιάρα:
Recession of 1981–82
July 1981–November 1982
Lasting from July 1981 to November 1982, this economic downturn was triggered by tight monetary policy in an effort to fight mounting inflation.

https://www.federalreservehistory.org/e ... of-1981-82

Γενικώς ο πληθωρισμός είναι κακός για όλους, αλλά και τα υψηλά επιτόκια είναι ακόμη χειρότερα για όλους. Γιατί από την μία ο πληθωρισμός είναι κάτι σαν φόρος για τον πολίτη, αλλά τα υψηλά επιτόκια είναι φρένο για την ανάκαμψη και την μεγέθυνση της οικονομίας.

Τώρα τι θα γίνει με τα επιτόκια, θα το δούμε. Στην Ελλάδα, με το μπόλικο μαύρο χρήμα, ακόμη δεν έχει γίνει ζημιά, ούτως ή άλλως σοβαρές επενδύσεις δεν γίνονται.
Το real estate ΔΕΝ είναι σοβαρή επένδυση, ειδικά όταν γίνεται από μαυραγορίτες ή όταν ξεπουλάς τα ασημικά της χώρας. Ούτε προφανώς είναι σοβαρή ξένη επένδυση οποιαδήποτε χρησιμοποιεί δανεικά από τις ελληνικές τράπεζες. Δυστυχώς.

Από την άλλη, αν κάποιος επέλεξε να κρατήσει τα λεφτά του στην τράπεζα και δεν αγόρασε ακίνητο στην παρούσα συγκυρία, είναι λογικό να είναι δυσαρεστημένος, γιατί έχει χάσει ένα σκασμό λεφτά από τον πληθωρισμό και δεν έχει πάρει και υπεραξίες από την άνοδο στο real estate. :s_roses

Τα υψηλα επιτοκια καλο κανουν σε ολους εκτος αυτους που αγορασαν ακριβα ακινητα με μεγαλα δανεια σε περιοχες που δεν εφτανε η οικονομικη τους δυνατοτητα. Και εγω θελω ενα ομορφο σπιτι στην Βουλα διπλα στον Μαρτινο αλλα δεν ειμαι εφοπλιστης οποτε θα πρεπει να παρω ενα τεραστιο δανειο για νο αγορασω. Αλλα επηδη σε τελικη αναλυση θα ανεβουν τα επιτοκια για μια δεκαετια δεν προκειται να το κανω. :s_airkiss
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#817483 Τα υψηλά επιτόκια καλό κάνουν μόνον σε όσους έχουν μετρητά στην τράπεζα. Σε κανέναν άλλο. Γι'αυτό και όλες οι οικονομίες προσπαθούν να έχουν όσο το δυνατό χαμηλότερο πληθωρισμό και όσο το δυνατό χαμηλότερα επιτόκια. Γιατί μόνον έτσι έχεις ανάπτυξη.

Τώρα για τα δάνεια, μάλλον μιλάς για εποχές προ κρίσης, σήμερα καμία τράπεζα δεν σου δίνει δάνειο παραπάνω από τις δυνατότητές σου. Επειδή έχουμε πάρει (με την γυναίκα μου μαζί, αθροίζεται δηλαδή το εισόδημά μας) 2 δάνεια τα τελευταία 4 χρόνια, ο έλεγχος που γίνεται είναι εξονυχιστικός.
Ειδικά στο πρώτο δάνειο που ήταν και μεγαλύτερο, έπρεπε να φέρουμε και αποδεικτικά πως έχουμε καταθέσεις.
Το δεύτερο επειδή ήταν χαμηλότερο και το σπίτι ακριβότερο (χοντρικά, το σπίτι κοστίζει περίπου το υπερδιπλάσιο έως τριπλάσιο του δανείου) και είναι υποθήκη στην τράπεζα, θεωρείται υπέραρκετό ως ενέχυρο.

Γενικώς, ακόμη και στην Ελλάδα αν ζητάς ένα λογικό δάνειο, και το καλύπτεις με τα εισοδήματά σου, δεν έχει λόγο η τράπεζα να μην στο δώσει. Ειδικά αν είσαι ζευγάρι, υπάρχουν καταθέσεις, ή ο ένας είναι στο Δημόσιο, κλπ κλπ.
Αν δεν είσαι λοιπόν ο Μαρτίνος, άλλος τρόπος να πάρεις σπίτι δεν υπάρχει: ή κληρονομιά (ο καλύτερος όλων, δυστυχώς εγώ δεν έχω κληρονομήσει τίποτε ακόμη) ή θα πάρεις δάνειο, γιατί να μπορέσεις να αποταμιεύσεις με την εργασία σου όλο το ποσό, είναι στα όρια του αδύνατου για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Αν είσαι ζευγάρι, θα πάρεις ακόμη μεγαλύτερο δάνειο και με καλύτερες προϋποθέσεις. Παντού στον κόσμο αυτό γίνεται, δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Τουναντίον, στην Ελλάδα η απόκτηση σπιτιού είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω χαμηλών εισοδημάτων και ακριβών (πλέον) σπιτιών.

Το πιο σημαντικό επίσης είναι να είσαι χαρούμενος εκεί που είσαι, έστω και αν είσαι στο νοίκι. Εγώ υπήρξα ενοικιαστής για πολλά χρόνια (περίπου 27 αν τα υπολογίζω σωστά), άλλαξα 2 πόλεις (Πάτρα, Αθήνα) , και 5 σπίτια πριν αγοράσω το δικό μου. Μια χαρά ήμουν λοιπόν, όπως μια χαρά είμαι και σήμερα. Αν ζοριζόμουν να εξυπηρετήσω το δάνειο, θα ήταν αλλιώς βέβαια. Δίπλα στον Μαρτίνο, δεν ξέρω πόσο καλά είναι, φαντάζομαι πως μάλλον ναι, αλλά σίγουρα δεν είναι προαπαιτούμενο για να είναι κάποιος καλά ή να είναι το σπίτι του ωραίο. Βασικό είναι να περνάς καλά όντας μέσα στο σπίτι σου, ανεξαρτήτως ποιος είναι ο γείτονας. Ακόμη και δίπλα στον Μαρτίνο αν έμενα, μάλλον θα με είχε γραμμένο στα @@ του. Λογικό το βρίσκω.
:s_howdy
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#817504 Μόνο που εμείς HF έχουμε υψηλά επιτόκια δανεισμού και, ακόμη, σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#817508 Οι τράπεζες δεν έχουν ανάγκη τα λεφτά μας γι'αυτό. Αφού η ΕΚΤ τους δίνει ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο, εκεί καθορίζεται και το επιτόκιο καταθέσεων που δίνουν. Δεν είναι δηλαδή πως σήμερα οι τράπεζες δανείζουν χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις μας.
Θυμάμαι λίγο πριν την κρίση (και μέσα στην κρίση αν δεν κάνω λάθος), είχα προθεσμιακές με 5% επιτόκιο σε 2 τράπεζες.