- 17 Απρ 2023, 11:56
Συνεχίζω το πιο πάνω θέμα αφού από τις φωτογραφίες έχω περάσει και στην ταυτόχρονη αρχειοθέτηση των παλιών video στο ίδιο album με τις φωτογραφίες. Αυτό που τώρα είναι το νορμάλ, το 2010 με 2020 που είχα videocamera που έκανε HD video ήταν τόσο μεγάλα αρχεία που τα είχα σε δική τους αρχειοθήκη, πεταμένα χύμα ανά χρονολογία και το σκεπτικό να τα συμμαζέψω κάποτε.
Οκ, το μεγαλύτερο μέρος είναι γιορτές κτλ με τα παιδιά, δραστηριότητες και ταξίδια, τα οικογενειακά δηλαδή.
Αυτά όμως είναι σε μορφή .MTS ή .M2TS που στην ουσία είναι streaming codec αλλά για κάποιο λόγο είναι Interlaced σε κάποια ρύθμιση (πχ στην κάμερα το έβαζα στο long play και για την ίδια ανάλυση προφανώς έπιανε το μισό χώρο) αλλά που τότε δεν το είχα πάρει χαμπάρι.
Επίσης η κάμερα ως γνωστό έκανε 3-4 αρχεία σε κάθε.. εκδήλωση οπότε ήθελαν και συνένωση μεταξύ τους τα πλάνα.
Οκ, δεν θα κάτσω να δουλέψω video edit για απλή αρχειοθέτηση video και παλιότερα το είχα ξανακάνει. Οπότε πάνω κάτω τα .. βήματα που ακολουθώ είναι
- Ένωση πολλές σκηνές .MTS αρχεία σε ένα μεγάλο .MTS
Ένα εργαλειάκι για να ενώνω τα .MTS μεταξύ τους εύκολα και γρήγορα χωρίς video-edit κτλ. Τώρα πιάστηκα με το
tsMuxer και κάνει εύκολα και γρήγορα το join σε ένα αρχείο .MTS
Σαν ένα file explorer μοιάζει, δε βλέπεις πουθενά video.
Μετατροπή του "ασύμβατου" .MTS σε .MP4 για εύκολη προβολή από όλες τις συσκευές.
- Παλιά έβαζα το .MTS σε ένα video edit προγραμμα και έκανα ένα .MP4 με συμπίεση του αρχικού. Αυτά τα MP4 όμως τώρα που δοκίμασα να τα περάσω στο photoprism για προβολή από το LAN, είδα ότι καθυστερούσε να ξεκινήσει και κατάλαβα ότι φόρτωνε όλο το .mp4 στον browser και μετά ξεκινούσε να παίζει.
Βρήκα λοιπόν ένα εργαλείο για να ξανακάνω transcoding από τo μεγάλο .MTS σε ένα νέο .MP4 και δουλεύω το
Handbrake.
Αυτό λοιπόν μου φάνηκε τόσο χρήσιμο και εύκολο επειδή έχει μια επιλογή "web optimized" για το νέο video και κάνει αυτό ακριβώς. Το ετοιμάζει για άμεση έναρξη της προβολής με το που ανοίξει σε μια ιστοσελίδα ή πρόγραμμα. Και η διαφορά σε ένα μεγάλο video είναι η μέρα με τη νύχτα, αλλά βολέυει και στο σενάριο που πάω να δω κάτι μέσω.. VPN όταν είμαι εκτός σπιτιού. Δε χρειάζεται να κατέβει όλο το video για να ξεκινήσω να βλέπω. Έχω λοιπόν το... προσωπικό μου YouTube τώρα και αυτά τα MP4 είναι ότι πιο εύκολο να τα στέλνω και στις γιαγιάδες να χαίρονται τώρα που μάθανε να κρατάνε smartphone.
Το δεύτερο που βόλεψε φέτος είναι που πήρα και μια GTX 1050ti για 100€ πριν λίγο καιρό και είδα τώρα ότι μου δίνει hardware accelerated GPU encoding στο Handbrake για να τα ξεπετάει γρήγορα. Σώθηκα! Τώρα πια κάνω το .MP4 σε HD ανάλυση στο ίδιο bitrate με το αρχικό .MTS και τελειώνω σε λίγα λεπτά έχοντας όμως τις ευκολίες προβολής που λέω πιο πάνω.
Έτσι για τη δοκιμή τώρα τις γιορτές μπήκα από το wifi των παππούδων να δω πως φαίνονται μέσω VPN και είναι εφικτή η προβολή τους από τις 50αρες γραμμές που έχουμε για VDSL στην Κοζάνη σαν stream μετάδοση. Αργότερα τους βάζω στις συσκευές τους και τα αρχεία με γιορτάσια κτλ και σε κινητά και laptop.
Οπότε ήρθε η ώρα για ξεσκόνισμα 10 χρόνια ατάκτως εριγμένα πλάνα από εκείνη την κάμερα για να τα έχω τώρα πια έτοιμα και εύκολα για προβολή. Είναι το γιορτινό task...
Όση ώρα γράφω έκανα 2 γενέθλια transcode και πέρασμα στο.. προσωπικό youtube (το photoprism).