Ενότητα για τους κατασκευαστές γενικά
Άβαταρ μέλους
By Scotch
axel12p έγραψε:Οπότε η μόνη χρέωση που είχες σε όλο το ταξίδι ήταν στο Lidl και στην Φρόντζου;
Στην Φρόντζου πρέπει μάλλον να βάλουν και άλλο φορτιστή (δεν ξέρω αν το έχουν κάνει ήδη) γιατί όποτε έχω πάει έχει πάντα ηλεκτρικό από έξω να φορτίζει :lol:

Υ.Γ. Δεν περίμενα να βγαίνει το Αθήνα-Κέρκυρα με μία φόρτιση. Εντυπωσιακή η κατανάλωση του Tesla!

Η μόνη χρέωση που είχα ήταν στο σπίτι μου, για να καλύψω τη διαφορά του soc έναρξης και λήξης. Δηλαδή έφυγα με 84% από το σπίτι και επέστρεψα με 37%. Η διαφορά από το 37% στο 84% είναι περίπου 35kWh, ήτοι 3,5€ με νυχτερινό. Στη Φρόντζου δεν πλήρωσα γιατί δεν φόρτισα τελικά, ενώ στο lidl ήταν δωρεάν (όπως και στο δωμάτιο στην Κέρκυρα).
Στην Φρόντζου είναι πια με χρέωση, οπότε δεν θα βλέπεις πια κόσμο :lol: (τη μία ώρα που κάθισα εκεί δεν ήρθε κανένας για φόρτιση).

Το Αθήνα-Ηγουμενίτσα:
kWh Used 91.66 kWh
Wh/km 182 Wh

Το Ηγουμενίτσα-Αθήνα:
kWh Used 87.03 kWh
Wh/km 175 Wh

Στην Κέρκυρα:
40 Drives
Total Kilometers 442.92
Rated Kilometers Used 413.05
Efficiency 107.23 %
Time Driven 12 Hours 24 Minutes
kWh Used 57.65 kWh
Wh/km 130 Wh
Average Temp 15.12 C
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#813529 Οπότε στον αυτοκινητόδρομο με normal συνθήκες έχεις μια αυτονομία της τάξης των 430Km περίπου.
Έχω την αίσθηση ότι η Tesla θα πρέπει να το προχωρήσει λίγο πιο γρήγορα στο κομμάτι των υποδομών. Τόσο δύσκολο είναι να εγκαταστήσει superchargers σε Γιάννενα, Θεσσαλονίκη και πιθανότατα κάπου προς την Θράκη;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#813532 O Scotch επιλέγει να μην έχει την μπαταρία του πλήρως φορτισμένη. Αν την φορτίσει πλήρως, θα έχει λίγο καλύτερη αυτονομία.
Γιάννενα και Θεσσαλονίκη νομίζω ετοιμάζονται ταχυφορτιστές Tesla.
Τι να πουν και οι υπόλοιποι, που βασίζονται στους φορτιστές άλλων;
Άβαταρ μέλους
By Scotch
axel12p έγραψε:Οπότε στον αυτοκινητόδρομο με normal συνθήκες έχεις μια αυτονομία της τάξης των 430Km περίπου.
Έχω την αίσθηση ότι η Tesla θα πρέπει να το προχωρήσει λίγο πιο γρήγορα στο κομμάτι των υποδομών. Τόσο δύσκολο είναι να εγκαταστήσει superchargers σε Γιάννενα, Θεσσαλονίκη και πιθανότατα κάπου προς την Θράκη;

Ναι, αλλά ποτέ δεν την εξαντλείς, εκτός κι αν είναι μεγάλη ανάγκη (edit, όπως σωστά λέει κι ο HF). Συνήθως στα 300km φορτίζεις, για παν ενδεχόμενο.
Επειδή πήγα πρόσφατα Θεσσαλονίκη, με τους φορτιστές της Λάρισας και της Αταλάντης πας (και έρχεσαι) υπερ-άνετα (πλην αυτών που το κάνουν μονορούφι - προσωπικά ούτε με θερμικό δεν το έκανα). Οπότε αν/όταν μπουν φορτιστές Θεσσαλονίκη (κάτι ακούγεται, αλλά δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο), Ξάνθη και Ιωάννινα (του χρόνου τέτοια εποχή λογικά θα έχει μπει στα Ιωάννινα), πας άνετα παντού στην Ελλάδα.
Άβαταρ μέλους
By Serf
#813535 Εμείς από την πλευρά μας, όταν η διαδρομή δεν καλύπτεται με μία φόρτιση, πάντα ξεκινάμε με 95-100%. Απλά προγραμματίζουμε να ολοκληρωθεί η φόρτιση λίγο πριν την αναχώρηση. Ώστε να μη μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα η μπαταρία πλήρως φορτισμένη.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Serf έγραψε:Εμείς από την πλευρά μας, όταν η διαδρομή δεν καλύπτεται με μία φόρτιση, πάντα ξεκινάμε με 95-100%. Απλά προγραμματίζουμε να ολοκληρωθεί η φόρτιση λίγο πριν την αναχώρηση. Ώστε να μη μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα η μπαταρία πλήρως φορτισμένη.

Εχεις υπολογισει καταναλωση με 130 στον αυτοκινητοδρομο, ποση ειναι η ασφαλης αυτονομια; (να μην ξελιγωσεις την μπαταρια δηλαδη ), ας πουμε απο 95% στο 20
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Serf έγραψε:Η Tesla έριξε πάλι τις τιμές! Το Model 3 ξεκινάει από €41.990. Με την 8k επιδότηση, κοστίζει 34k! Κι αν μπει σε εταιρικό ΑΦΜ, με υπεραποσβέσεις ως ηλεκτρικό, έξτρα κέρδος 17k*22% κοντά 4k.

Αν κάποιος έχει να χρηματοδοτήσει την αγορά του (και έχει υπομονή για στάσεις για κατούρημα στα ταξίδια), πλέον δεν είναι απαγορευτικό.

https://www.tesla.com/el_gr/model3/design#overview

Είναι άραγε δόκιμος ο όρος της υπεραπόσβεσης? :hmmm:
Πως προκύπτει το 17k x 22% ?
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#813542 Κοίτα να δεις που κι εγώ έχω έναν γνωστό που πήγε Χαλκίδα (και λίγο πιο πέρα), με Υ όμως:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By axel12p
Anonymous Founder έγραψε:O Scotch επιλέγει να μην έχει την μπαταρία του πλήρως φορτισμένη. Αν την φορτίσει πλήρως, θα έχει λίγο καλύτερη αυτονομία.
Γιάννενα και Θεσσαλονίκη νομίζω ετοιμάζονται ταχυφορτιστές Tesla.
Τι να πουν και οι υπόλοιποι, που βασίζονται στους φορτιστές άλλων;

Την αυτονομία την υπολόγισα με βάση την κατανάλωση του Scotch στον αυτοκινητόδρομο και το μέγεθος της μπαταρίας.

Για τα Γιάννενα γράφει ότι θα λειτουργήσει Q1 2024, ενώ για Θεσσαλονίκη, Θράκη δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη μέχρι στιγμής. Λογικά αν ανοίξει αντιπροσωπεία στην Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα, θα βάλουν και superchargers να υποθέσω. Με τις πωλήσεις που κάνουν πάντως, περίμενα να το προχωράνε πιο γρήγορα. Τόσο υψηλό είναι το κόστος για τους superchargers; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Scotch
axel12p έγραψε:Τόσο υψηλό είναι το κόστος για τους superchargers; :hmmm:

Κάπου άκουσα ότι το συνολικό κόστος για την 4άδα φορτιστών το νούμερο είναι 7ψήφιο. Δεν ξέρω αν όντως ισχύει.
Άβαταρ μέλους
By Serf
#813553 Σχετικά με το κόστος, μέχρι τώρα η Tesla είτε εγκαθιστά από μία 4αδα σε κάθε πλευρά της εθνικής οδού (Ψαθόπυργος/Αταλάντη) είτε μία 8αδα σε προσβάσιμο χώρο εκτός εθνικής (βλ. Λάρισα). Με δεδομένο ότι οι φορτιστές πλέον είναι οι V3 στα 250KW, το κόστος αφορά ηλεκτρολογική υποδομή 2MW μόνο για τους φορτιστές.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#813555 2MW θέλει λογικά υποσταθμό, και αυτό θέλει χώρο. Το πρόβλημα θεωρώ δεν είναι το κόστος (που προφανώς και είναι υψηλό), αλλά τα υπόλοιπα : χώρος, διαδικασίες, άδειες, κλπ.
Άβαταρ μέλους
By Serf
red_monster έγραψε:
Serf έγραψε:Η Tesla έριξε πάλι τις τιμές! Το Model 3 ξεκινάει από €41.990. Με την 8k επιδότηση, κοστίζει 34k! Κι αν μπει σε εταιρικό ΑΦΜ, με υπεραποσβέσεις ως ηλεκτρικό, έξτρα κέρδος 17k*22% κοντά 4k.

Αν κάποιος έχει να χρηματοδοτήσει την αγορά του (και έχει υπομονή για στάσεις για κατούρημα στα ταξίδια), πλέον δεν είναι απαγορευτικό.

https://www.tesla.com/el_gr/model3/design#overview

Είναι άραγε δόκιμος ο όρος της υπεραπόσβεσης? :hmmm:
Πως προκύπτει το 17k x 22% ?

Από γρήγορη αναζήτηση: https://www.gocar.gr/news/feed/31547,Pw ... ia_hl.html

Για τη δαπάνη απόσβεσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, με μέγιστη Λιανική Τιμή Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) έως τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, προσαυξημένη κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) και για το υπερβάλλον ποσό ποσοστό εικοσιπέντε τοις εκατό (25%).

Άρα 42k κόστος => 42k/1,24 = 33,9k ΛΤΠΦ < 40k.

Τα 42k αποσβένονται στη διετία (συντελεστής απόσβεσης 50% για Μέσα μεταφοράς ατόμων μηδενικών ρύπων από το ίδιο link.) Κάθε χρονιά τα €21k της απόσβεσης προσαυξάνουν κατά 50% την έκπτωση από τα ακαθάριστα έξοδα. Η έκπτωση πριν την προσάυξησηαυτή προκύπτει ως εξής: τα 21k μειώνουν δύο συνεχής χρονιές ισόποσα το φορολογητέο εισόδημα της εταιρείας. Άρα η εταιρεία έχει "έκπτωση" (γλυτώνει φόρο) 2*21k*22% (π.χ., φορολογικός συντελεστής ΙΚΕ) = 9,25k. Η επιπλέον έκπτωση 50% αντιστοιχεί σε 4,6k.

Στο προηγούμενο post έγραφα για 17k αντί για 21k * 22%, γιατί στο προς απόσβεση ποσό δεν προσμετρούσα την επιδότηση.

Τα πιο πάνω με κάθε επιφύλαξη, ΔΕΝ είμαι λογιστής.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#813566 Κατάταξη μοντέλων με τις καλύτερες πωλήσεις στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο του 2023 :lipsealed:

Θέση Μοντέλο Πωλήσεις
1 Tesla Model Y 71.683
2 Dacia Sandero 60.202
3 Volkswagen T-Roc 54.960
4 Peugeot 208 53.336
5 Opel Corsa 53.307
6 Toyota Yaris Cross 53.050
7 FIAT/Abarth 500 45.598
8 Dacia Duster 45.310
9 Renault Clio 44.134
10 Volkswagen Golf 42.903

https://www.drive.gr/news/kosmos/h-aprosmeni-mahi-tis-tesla-me-tin-dacia-kai-problima-tis-eyropis?fbclid=IwAR1MiVXDayra9aWFV-5D02hFg_JeLMmtFRREC4PACAVt_LNY1S4BjvQuEcg