Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By kubiak
The Ace έγραψε:Το "200% της τιμής" σημαίνει 2 φορές την τιμή χοντρικής, αγοράζω 100 και πουλάω 200 (ή βάζω τιμή 200 και πουλάω "με έκπτωση")....και φυσικά ισχύει, αφού το ξέρω από συγγενείς και φίλους που έχουν τέτοια καταστήματα. Όταν ρωτάς πόσο κάνει, η πρώτη απάντηση είναι "με το 20/30/40% έκπτωση..."
Μάστορα μην τα μπερδεύεις.

200% σημαίνει 200% και ότι κάτι άλλο.

Όταν αγοράζω με 100 και πουλάω με 200 το κέρδος μου είναι 100% και όχι 200%. (αντίστοιχα οι τιμές με φπα είναι 123 και 246).

Ο πιο σωστός είναι ο Nikos!.

Αν αγοράζουν στο μισό της λιανικής τότε:

Έστω ότι ένα ρολόι έχει τιμή λιανικής 300.

Αν πουληθεί χωρίς έκπτωση τότε η είσπραξη είναι 300 - ΦΠΑ = 243,90

Αν, όπως είπαμε, έχει αγοραστεί στη μισή τιμή της λιανικής 150 (χωρίς το φπα) τότε πωλείται με ΜΙΚΤΟ κέρδος 62,6%.

Αν αφαιρέσουμε την όποια έκπτωση μπορεί να κάνουν τότε το ποσοστό μικραίνει δραματικά για είδος πολυτελείας.

Σε αυτά δεν υπολογίζονται τυχόν εκπτώσεις του προμηθευτή (παίζει να είναι από 5 έως 10%).

Ως είδος, απορώ πως κάνουν απόσβεση και πως επιβιώνουν με τέτοια ποσοστά.

Τα ρούχα λόγου χάριν έχουν αρχικό κέρδος 300 με 400 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι με -50% στις εκπτώσεις εξακολουθούν να βγάζουν άνετα ΜΙΚΤΟ κέρδος 100%.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#81054 Σωστά λες ότι η διπλάσια τιμή πώλησης από την τιμή αγοράς , είναι κέρδος 100 % . Αλλά γιατί απορείς με το ποσοστό κέρδους των ειδών πολυτελείας ότι είναι χαμηλότερο από των ρούχων ? Τα ρούχα έχουν μόδα , σεζόν . Αν δεν πουληθούν μετά πάνε με το κιλό η πολύ χαμηλά . Τα ρολόγια έχουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής σαν μοντέλα , ιδιαίτερα τα ρόλεξ κλπ .

Γιά τις τιμές τώρα . Πριν 14 χρόνια αγόρασα το δικό μου και μετά από έρευνα αγοράς σε 7-8 μαγαζιά στην Αθήνα που πούλαγαν ρόλεξ , την καλύτερη έκπτωση , στο 15 % την έδωσε η ίδια η αντιπροσωπεία , από την οποία και το αγόρασα τελικά . Είχαμε ακόμα δραχμές τότε .

Από την άλλη βέβαια λόγω της αύξησης της τιμής , σήμερα σαν μεταχειρισμένο έχει κρατήσει μεγάλο μέρος της αρχικής τιμής , δείχνοντας τελικά ότι ψιλοείναι και επένδυση . Το φοράω βέβαια σχεδόν καθημερινά και κάνω και τα σέρβις του .

Τώρα δεν ξέρω τι εκπτώσεις παίζουν , αλλά αν γυρίσει κάποιος 5-10 μαγαζιά και την αντιπροσωπεία σε δύο μέρες ξέρει τι μπορεί να βρεί .

Υπάρχει επίσημος κατάλογος λιανικής της ρόλεξ στο νετ ?
Άβαταρ μέλους
By The Ace
kubiak έγραψε:
The Ace έγραψε:Το "200% της τιμής" σημαίνει 2 φορές την τιμή χοντρικής, αγοράζω 100 και πουλάω 200 (ή βάζω τιμή 200 και πουλάω "με έκπτωση")....και φυσικά ισχύει, αφού το ξέρω από συγγενείς και φίλους που έχουν τέτοια καταστήματα. Όταν ρωτάς πόσο κάνει, η πρώτη απάντηση είναι "με το 20/30/40% έκπτωση..."
Μάστορα μην τα μπερδεύεις.

200% σημαίνει 200% και ότι κάτι άλλο.

Όταν αγοράζω με 100 και πουλάω με 200 το κέρδος μου είναι 100% και όχι 200%. (αντίστοιχα οι τιμές με φπα είναι 123 και 246).

Ο πιο σωστός είναι ο Nikos!.

Αν αγοράζουν στο μισό της λιανικής τότε:

Έστω ότι ένα ρολόι έχει τιμή λιανικής 300.

Αν πουληθεί χωρίς έκπτωση τότε η είσπραξη είναι 300 - ΦΠΑ = 243,90

Αν, όπως είπαμε, έχει αγοραστεί στη μισή τιμή της λιανικής 150 (χωρίς το φπα) τότε πωλείται με ΜΙΚΤΟ κέρδος 62,6%.

Αν αφαιρέσουμε την όποια έκπτωση μπορεί να κάνουν τότε το ποσοστό μικραίνει δραματικά για είδος πολυτελείας.

Σε αυτά δεν υπολογίζονται τυχόν εκπτώσεις του προμηθευτή (παίζει να είναι από 5 έως 10%).

Ως είδος, απορώ πως κάνουν απόσβεση και πως επιβιώνουν με τέτοια ποσοστά.

Τα ρούχα λόγου χάριν έχουν αρχικό κέρδος 300 με 400 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι με -50% στις εκπτώσεις εξακολουθούν να βγάζουν άνετα ΜΙΚΤΟ κέρδος 100%.

Μάλλον εσύ μπερδεύτηκες....Άλλο πουλάω στο 200% (που είπα) και άλλο έχω κέρδος 200% (που είπες -και νόμισες ότι είπα).

Επίσης, όπως είπα έχω δει τιμολόγια αγοράς από τον εισαγωγέα και μπόρεσα να συγκρίνω άμεσα με τις MSRP, καθώς και τις τιμές "βιτρίνας". Από εκεί και πέρα, ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει. Δεν έχει νόημα να το συζητήσουμε άλλο....
Άβαταρ μέλους
By kubiak
#81084 criuser,
το δια ταύτα είναι έσοδα - έξοδα και με τέτοια ποσοστά και εκπτώσεις δεν τους κόβω (όπως έγραψα), να κάνουν ούτε απόσβεση...

The Ace,
δεν καταλαβαίνω τι εννοεί κάποιος λέγοντας "πουλάω στο 200%", δεν το έχω ξανακούσει...
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#81088 Η διαφορά είναι στο λεκτικό, η αλλαγή ρήματος αλλάζει και τους πολλαπλασιαστές. Πουλάω στο 200% της χοντρικής, όπως καταλαβαίνεις σημαίνει το πήρα 100 και το πουλάω 200. Πουλάω με 200% κέρδος σημαίνει όπως είπες το πήρα 100 και το πουλάω 300. Ίσως δεν το έγραψα και πολύ καθαρά στο αρχικό μου post. Για το που μπορείς να το ακούσεις, εγώ έχω ακούσει και τα δύο ("πουλάει με x% κέρδος" ή "πουλάει y φορές πάνω"), και συγκεκριμένα κιόλας στη συζήτηση με τη συγγενή μου το είπε κατ'αυτό το τρόπο, ή για την ακρίβεια σε ποσοστό της MSRP.

Edit: και για να μην νομίζετε ότι είναι ελληνικό φρούτο όλο αυτό, το ίδιο κάνουν παντού. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το eBay δεν υπάρχει, όπου οι "παραεισαγωγείς" πουλάνε σχεδόν πάντα στο 60% της MSRP, ενώ οι επίσημοι που δεσμεύονται με συμφωνίες και καταλόγους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα καλύτερο από ένα σύνηθες 10% (και ότι άλλο "μυστήριο" παίξει με μετρητά ή με/χωρίς απόδειξη)....
Άβαταρ μέλους
By kubiak
#81120 Έτσι το καταλαβαίνω, "πουλάω με x% κέρδος" ή/και "y φορές επάνω".
ok, συνεννοηθήκαμε...
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
criuser έγραψε:Σωστά λες ότι η διπλάσια τιμή πώλησης από την τιμή αγοράς , είναι κέρδος 100 % . Αλλά γιατί απορείς με το ποσοστό κέρδους των ειδών πολυτελείας ότι είναι χαμηλότερο από των ρούχων ? Τα ρούχα έχουν μόδα , σεζόν . Αν δεν πουληθούν μετά πάνε με το κιλό η πολύ χαμηλά . Τα ρολόγια έχουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής σαν μοντέλα , ιδιαίτερα τα ρόλεξ κλπ .

Γιά τις τιμές τώρα . Πριν 14 χρόνια αγόρασα το δικό μου και μετά από έρευνα αγοράς σε 7-8 μαγαζιά στην Αθήνα που πούλαγαν ρόλεξ , την καλύτερη έκπτωση , στο 15 % την έδωσε η ίδια η αντιπροσωπεία , από την οποία και το αγόρασα τελικά . Είχαμε ακόμα δραχμές τότε .

Από την άλλη βέβαια λόγω της αύξησης της τιμής , σήμερα σαν μεταχειρισμένο έχει κρατήσει μεγάλο μέρος της αρχικής τιμής , δείχνοντας τελικά ότι ψιλοείναι και επένδυση . Το φοράω βέβαια σχεδόν καθημερινά και κάνω και τα σέρβις του .

Τώρα δεν ξέρω τι εκπτώσεις παίζουν , αλλά αν γυρίσει κάποιος 5-10 μαγαζιά και την αντιπροσωπεία σε δύο μέρες ξέρει τι μπορεί να βρεί .

Υπάρχει επίσημος κατάλογος λιανικής της ρόλεξ στο νετ ?

Έψαξα, αλλά δε βρήκα.

Γύρισα αρκετά καταστήματα και πήρα τις εξής τιμές με κατάλογο (MSRP) 7.050.

Από 5.300 (μεταπωλητής rolex, δεν τον επέλεξα τελικά γιατί πουλούσε και μεταχειρισμένα, έχω διαβάσει πολλές ιστορίες) μέχρι 6.100. Το πήρα στη μέση περίπου από τον Κέσαρη.

Η στάνταρ έκπτωση που κάνουν είναι 13-14%. Το 5.300 όταν το είπα στον Κέσαρη μου είπε ότι δεν υπάρχει αυτή η τιμή και μετά από διαπραγμάτευση τελικά φτάσαμε σε μια τιμή η οποία ήταν μεν υψηλότερη αυτής αλλά όχι κατά πολύ.

Tο rolex που πήρε ο κουμπάρος μου (oyster perpetual) πάντως, το αγόρασε 3.300 με τιμολόγιο αγοράς από τη rolex 2.800 (15%). Το είδα με τα μάτια μου.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#81212 Πρέπει να σκεφτείτε ότι, στη τιμή πώλησης ενός -οποιουδήποτε- αντικειμένου, ο μαγαζάτορας με φυσική παρουσία πρέπει να υπολογίσει/προσθέσει στην τιμή χοντρικής (α) τα λειτουργικά του έξοδα, (β) τις διάφορες κρατήσεις, (γ) τα όποια φορολογικά, και τέλος (δ) το κέρδος του. Μια πολύ χοντρική προσέγγιση που έχω δει να δουλεύει σε διαφορετικούς κλάδους είναι να βάζουν ένα flat +20% επί της χοντρικής για να καλύψουν όλα τα έξοδά τους, και από εκεί και πέρα να παίζουν με το ποσοστό κέρδους.

Επίσης πρέπει να υπολογίσει ποια από αυτά είναι ανελαστικά (firm-fixed), ποια από αυτά είναι fixed-rate (π.χ. ενοίκιο, utilities κλπ), ποια από αυτά είναι cost-plus (π.χ. φορολογικά), ώστε τελικά να μπορεί να κάνει διαφορετικές εκπτώσεις σε διαφορετικά προϊόντα με διαφορετικές τιμές. Το πιθανότερο όμως είναι ότι, βάσει αυτής της θεώρησης, να μπορεί να κάνει πολύ σοβαρότερες εκπτώσεις σε κάτι ακριβό παρά σε κάτι φθηνό, αφού τα απόλυτα ποσά διαφέρουν, και το "ακριβό" μπορεί να καλύψει τα πάγια και λειτουργικά έξοδα με μεγαλύτερη έκπτωση από ότι ένα "φθηνό".

Άρχισα γράφοντας "με φυσική παρουσία", γιατί τα μαγαζιά χωρίς φυσική παρουσία (Internet, skroutzομάγαζα) δεν έχουν κάποια από τα βασικά ανελαστικά πάγια και λειτουργικά, άρα μπορούν να παίξουν πολύ καλύτερα στο παιχνίδι του πολέμου τιμών....
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#81218 Επειδή ακριβολογώ πάντα και αν δεν ξέρω απο ίδια εμπειρία ούτε κάν συζητώ ή προτείνω κάτι, ειδικά όταν μιλάω για χρήμα, έχω ακόμα στα χέρια μου τα τιμολόγια αγοράς με τιμές πώλησης εργοστασίου της Rolex το 2000 και 10% κέρδος πωλητή. Και μάλιστα με αναγραφόμενες επί τιμολογίου τις τιμές σε CHF και USD που τελικά πληρώθηκαν, με διαφορετικές ισοτιμίες την ημέρα παραγγελίας και της ημνίας παράδοσης, αφού απαιτήθηκε 4μηνη παραγγελία. Για τέτοια ακρίβεια ποσών και διαδικασία συναλλαγής μιλάμε! :lol:
Όποιος δεί τα τιμολόγια που προέρχονται απο τόσο έγκυρη "πηγή" που δεν χωράει αμφισβήτηση τιμών/κέρδους και μετά πάμε σε 2-3 επίσημα καταστήματα πώλησης να "παζαρέψουμε", θα πάθετε πλάκα με αυτό που θα διαπιστώσετε! Το +80% που είχα προαναφέρει, πλέον των ποσών που πληρώθηκαν (συμπεριλαμβανομένου και του 10% κέρδους πωλητή), μάλλον θα αποδειχθεί "ευσεβής πόθος" ! :oops:
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#81232 Δημήτρη, τι εννοείς με το +80% και από ποια τιμή?
Άβαταρ μέλους
By kubiak
#81251 The Ace,

-γενικότερα και όχι μόνο για τα ρολόγια-

τα eshop έχουν άλλου είδους έξοδα και κόστη που ενδεχομένως να αντισταθμίζουν τα έξοδα των καταστημάτων με φυσική παρουσία.

Το βασικότερο προσόν τους δεν είναι τα έξοδα όσο το ότι δεν έχουν στοκ, ψωνίζουν δηλαδή μόνο ό,τι πουλάνε (και έτσι ξεστοκάρουν και οι εταιρείες).

Αυτή είναι όμως μία πολιτική που από ό,τι έχω καταλάβει έχει ενοχλήσει τα φυσικά καταστήματα που αναγκάζονται να αγοράζουν τα προϊόντα που διαθέτουν προς πώληση.

Ίσως (οι "φυσικοί"), πετυχαίνουν καλύτερες συμφωνίες με τις εταιρείες ή βρίσκουν άλλους τρόπους να είναι ανταγωνιστικοί (αν λείπει το ενοίκιο, αν υποστηρίζουν καλύτερα τον πελάτη τους, αν έχουν ευελιξία σε προϊόντα, αν έχουν παρακαταθήκες κλπ).

Επί τη ευκαιρία:
Προβλήματα... ελληνικού τύπου για τα e-shop | kathimerini.gr
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#81257 Τι διαφορετικό μπορεί να έχει ένα Internetομάγαζο, όσον αφορά τα πάγια και λειτουργικά έξοδά του ? Σίγουρα δεν έχει τα ενοίκια, δημοτικά, utilities και φορολογικά που έρχονται πακέτο με το φυσικό μαγαζί (η αποθήκη και το "γραφείο" σε μια τρύπα στην άκρη του πουθενά δεν συγκρίνονται με το κτίριο του Public ή του Πλαισίου). Επίσης δεν έχει τα μισθολογικά κόστη που έχουν τα μαγαζιά με φυσική παρουσία (εκτός και αν μιλάμε για μαγαζιά οικογενειακού χαρακτήρα). Και φυσικά δεν έχουν τα stocking costs που έχουν τα μαγαζιά με βιτρίνες/πάγκους (από κόστη προϊόντων μέχρι τα ασφάλιστρα κλοπής).

Για αυτά κυρίως μιλάω, και αυτά αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των παγίων και ανελαστικών εξόδων του φυσικού μαγαζιού. Για όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά όπως έχουμε πει και στο thread για τα ηλεκτρονικά, μην περιμένουμε τον επίσημο αντιπρόσωπο και τον μεγαλομαζάτορα να μπορεί να χτυπήσει ευθέως το skroutzομάγαζο, εκτός και αν παίζουν τίποτα τρελά volume discounts. Όλα τα υπόλοιπα, και κυρίως τα intangibles, τα κοστολογεί διαφορετικά ο καθένας μας, και από όλα αυτά προκύπτει και η τελική επιλογή....
Άβαταρ μέλους
By red_monster
kubiak έγραψε:The Ace,

-γενικότερα και όχι μόνο για τα ρολόγια-

τα eshop έχουν άλλου είδους έξοδα και κόστη που ενδεχομένως να αντισταθμίζουν τα έξοδα των καταστημάτων με φυσική παρουσία.

Το βασικότερο προσόν τους δεν είναι τα έξοδα όσο το ότι δεν έχουν στοκ, ψωνίζουν δηλαδή μόνο ό,τι πουλάνε (και έτσι ξεστοκάρουν και οι εταιρείες).

Αυτή είναι όμως μία πολιτική που από ό,τι έχω καταλάβει έχει ενοχλήσει τα φυσικά καταστήματα που αναγκάζονται να αγοράζουν τα προϊόντα που διαθέτουν προς πώληση.

Ίσως (οι "φυσικοί"), πετυχαίνουν καλύτερες συμφωνίες με τις εταιρείες ή βρίσκουν άλλους τρόπους να είναι ανταγωνιστικοί (αν λείπει το ενοίκιο, αν υποστηρίζουν καλύτερα τον πελάτη τους, αν έχουν ευελιξία σε προϊόντα, αν έχουν παρακαταθήκες κλπ).

Επί τη ευκαιρία:
Προβλήματα... ελληνικού τύπου για τα e-shop | kathimerini.gr

όσα λένε άμεσα διαθέσιμο, οφείλουν να το έχουν άμεσα διαθέσιμο ----> κόστος αποθέματος/δεσμευμένο κεφάλαιο κλπ
Σε άλλο σημείο των λοτζιστικς είναι το κέρδος τους
Άβαταρ μέλους
By kubiak
The Ace έγραψε:Τι διαφορετικό μπορεί να έχει ένα Internetομάγαζο, όσον αφορά τα πάγια και λειτουργικά έξοδά του ? Σίγουρα δεν έχει τα ενοίκια, δημοτικά, utilities και φορολογικά που έρχονται πακέτο με το φυσικό μαγαζί (η αποθήκη και το "γραφείο" σε μια τρύπα στην άκρη του πουθενά δεν συγκρίνονται με το κτίριο του Public ή του Πλαισίου). Επίσης δεν έχει τα μισθολογικά κόστη που έχουν τα μαγαζιά με φυσική παρουσία (εκτός και αν μιλάμε για μαγαζιά οικογενειακού χαρακτήρα). Και φυσικά δεν έχουν τα stocking costs που έχουν τα μαγαζιά με βιτρίνες/πάγκους (από κόστη προϊόντων μέχρι τα ασφάλιστρα κλοπής).

Για αυτά κυρίως μιλάω, και αυτά αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των παγίων και ανελαστικών εξόδων του φυσικού μαγαζιού. Για όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά όπως έχουμε πει και στο thread για τα ηλεκτρονικά, μην περιμένουμε τον επίσημο αντιπρόσωπο και τον μεγαλομαζάτορα να μπορεί να χτυπήσει ευθέως το skroutzομάγαζο, εκτός και αν παίζουν τίποτα τρελά volume discounts. Όλα τα υπόλοιπα, και κυρίως τα intangibles, τα κοστολογεί διαφορετικά ο καθένας μας, και από όλα αυτά προκύπτει και η τελική επιλογή....

Τσάμπα δεν είναι τίποτα, αυτό που θέλω να πω είναι ότι άλλα κόστη έχει το ένα είδος άλλα το άλλο.
Αν είναι συγκρίσιμα δεν μπορώ να γνωρίζω (μόνο υποθετικά να αναφέρομαι), ούτε καν πως μπορεί το καθένα να μεγαλώνει το κέρδος και να μικραίνει το κόστος ώστε να είναι ανταγωνιστικό.
Είναι σημαντικές επίσης οι διαφορές όταν συγκρίνουμε ΑΕ με ΟΕ ή ΕΕ (π.χ. αλυσίδα με παπούτσια vs eshop παπουτσιών vs eshop multistore vs ιδιωτικό παπουτσάδικο με ή χωρίς ενοίκιο.

Ενδιαφέρον έχει και το πόσα από αυτά είναι υβριδικά με ταυτόχρονη ηλεκτρονική και φυσική παρουσία.

Προσωπικά δεν πείθομαι ότι τα έξοδα είναι λιγότερα.

red_monster έγραψε:όσα λένε άμεσα διαθέσιμο, οφείλουν να το έχουν άμεσα διαθέσιμο ----> κόστος αποθέματος/δεσμευμένο κεφάλαιο κλπ
Σε άλλο σημείο των λοτζιστικς είναι το κέρδος τους

Από το "λένε" μέχρι το "οφείλουν" και το "έχουν" μου φαίνεται ότι η απόσταση είναι μεγάλη.
Προσωπικά, όταν αναγκάζομαι να αγοράσω κάτι online τηλεφωνώ και επιβεβαιώνω τη διαθεσιμότητα.

Σε ποιο σημείο είναι το κέρδος τους; Στα έξοδα αποστολής;