- 21 Μαρ 2023, 17:14
Anonymous Founder έγραψε:Μπλέκετε κάποια πράγματα. Το ότι τα ηλεκτρικά είναι πιο οικολογικά από τα θερμικά, δεν είναι υπό συζήτηση, είναι δεδομένο. Από την στιγμή που τα πρώτα κινούνται χωρίς να θερμαίνουν τον πλανήτη, ενώ τα άλλα το κάνουν, ταυτόχρονα μολύνοντας την ατμόσφαιρα και εκπέμποντας συχνά και καρκινογόνα αέρια.
Εννοείται επίσης, πως τα ταξί θα έπρεπε σε μια ιδανική κοινωνία, να μην είναι 20 ετών και να μην είναι diesel και να μην σκορπάνε καρκίνο στις πόλεις. Αλλά κι αυτό θα πάρει χρόνο.
Αυτό που δεν βλέπετε όμως είναι πως το να παραχθεί ενέργεια χωρίς CO2, μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Σήμερα, υπάρχει η τεχνολογία να γίνει πραγματικότητα, και δεν χρειάζεται καν η σύντηξη.
Επομένως, η μετάβαση σε τεχνολογίες που δεν καίνε ορυκτά καύσιμα, είναι οικολογική, και σ'αυτό δεν χωράει κουβέντα.
Η μετάβαση, δεν μπορεί να γίνει σε 1-2 χρόνια, αλλά μπορεί να γίνει σε 10 ή σε 20. Προφανώς δεν είναι φθηνή, αλλά προφανώς και γίνεται. Το παράδειγμα της Νορβηγίας, είναι απολύτως χαρακτηριστικό: μια χώρα με τεράστια αποθέματα ΦΑ και πετρελαίου, παράγει σχεδόν το σύνολο της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ και Υ/Η, χρησιμοποιώντας τα τελευταία και σαν αποθήκευση, και πριμοδοτεί τα ηλεκτρικά τόσο πολύ που πλέον σχεδόν το 80% των καινούριων αυτοκινήτων είναι ηλεκτρικά. Σε 5 χρόνια από τώρα, μπορούν ν'απαγορεύσουν αν θέλουν τα θερμικά εύκολα.
Αυτό το μοντέλο είναι απολύτως οικολογικό.
Αντίστοιχα (διαφορετικά) οικολογικό θα μπορούσε να είναι το μοντέλο της Γαλλίας, που πάει σε ένα συνδυασμό πυρηνικών, υδροηλεκτρικών και ΑΠΕ. Ούτε αυτοί στο μέλλον θα έχουν ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά (δεν έχουν και κάρβουνο και λιγνίτη εξάλλου) και θα μπορούν να μην ρυπαίνουν για την ηλεκτροπαραγωγή τους.
Ο μόνος λόγος σήμερα που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν τα ηλεκτρικά, είναι η βιομηχανία τους: δεν μπορεί να κάνει την μετάβαση άμεσα και αν την κάνει, θα χάσει τεράστιο μερίδιο από τους κινέζους (και λιγότερο την Tesla). Είμαστε μπροστά στον πόλεμο της μπαταρίας.
ΥΓ: Οι μπαταρίες δεν είναι πρόβλημα όπως κάποιοι νομίζουν. Το μεγαλύτερο μέρος τους ανακυκλώνεται πλήρως. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και η εξόρυξη συνεχίζεται (οικολογική δεν είναι ποτέ βέβαια, αλλά δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα που δεν έχει εξόρυξη).
Εννοείται, οι πόλεις μας θα ήταν ένας παράδεισος σε σχέση με την σημερινή κατάσταση, χωρίς θερμικά μοτέρ. Θα χρειαστούν δεκαετίες βέβαια, αλλά είναι σίγουρο πως αυτό θα γίνει. Για τον ίδιο λόγο που δεν βλέπεις σήμερα ξέρω γω ατμομηχανές.
Αν και σε γενικές γραμμές δεν έχεις άδικο, πρέπει θεωρώ να γίνει ένας διαχωρισμός. Υπάρχουν 2 ενδεχόμενα:
1) Πουλάω το ΜΕΚ αυτοκίνητό μου χωρίς να έχει έρθει η ώρα του και παίρνω ένα ολοκαίνουριο ηλεκτρικό.
2) Ούτως ή άλλως θα άλλαζα το ΜΕΚ αυτοκίνητό μου, γιατί έχει 20χρόνια στην πλάτη του και 5-6 διαδρομές από τον Ήλιο στον Πλούτωνα. Και παίρνω ηλεκτρικό.
Το 1ο σενάριο είναι κακό για το περιβάλλον ΣΥΝΟΛΙΚΑ, γιατί ουσιαστικά προστίθεται ένα ακόμα αμάξι στη γη που θα μπορούσε να έρθει σε 2-3-5-10 χρόνια. Ας μην ξεχνάμε πως όταν βγαίνει από την αντιπροσωπεία, ένα ηλεκτρικό έχει επιβαρυνθεί με περισσότερες εκπομπές CO2 απ' ότι ένα ΜΕΚ.
Στο 2ο σενάριο, συμφωνώ απολύτως, η πιο οικολογική κίνηση είναι η αγορά ενός ηλεκτρικού.
Γενικά, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι πως
δεν θα σώσουμε το περιβάλλον καταναλώνοντας, αλλά μειώνοντας την κατανάλωσή μας. Σε οτιδήποτε. Είτε αυτό είναι ένα ταξί Τέσλα, είτε η αγορά ενός ανακυκλωμένου παντελονιού φτιαγμένο με τις τρίχες από τα @@ του αναρχικού πιγκουΐνου της κάτω Κωλοπετινίτσας. Θεωρώ (και απ' ότι έχω δει πρέπει να έχω δίκιο), η πιο οικολογική απόφαση είναι να κρατάμε τα παλιά μας πράγματα όσο πάει.
Φυσικά, δεν είναι καλό αυτό για την οικονομία και τα κέρδη του κάθε Μασκ ή μετόχου της VW, αλλά είναι η καλύτερη κίνηση για το περιβάλλον.
Επίσης, να σημειώσω πως η ανακύκλωση των μπαταριών λιθίου είναι ακόμα αρκετά προβληματική, καθώς είναι πολύ δύσκολο και ενεργοβόρο να πάρεις τα υλικά από αυτήν... Όχι ότι δεν γίνεται προφανώς. Εκτός αν έχω χάσει κάποια εξέλιξη, που παίζει, με τις εξελίξεις να τρέχουν τόσο γρήγορα...
Και κλείνοντας, ναι, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι συνολικά πιο φιλικό στο περιβάλλον από ένα ΜΕΚ. Αλλά αν αντικαταστήσουμε καλά ΜΕΚ που έχουν ακόμα ζωή μέσα τους με ηλεκτρικά, γιατί θεωρούμε πως κάνουμε καλό στο περιβάλλον, απατώμαστε.
ΥΓ: Πώς ακριβώς το τρένο είναι χειρότερο από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;;;

Ένα τρένο ή ακόμα και λεωφορείο, πιάνει τον χώρο 5-10 αυτοκινήτων και μεταφέρει πολύ μα πολύ περισσότερους ανθρώπους από όλα αυτά τα αυτοκίνητα. Οι εκπομπές καυσαερίων ανά μετακίνηση είναι ελάχιστες, πολύ πιθανό λιγότερες και από ηλεκτρικό με φόρτιση από φ/β (ΟΚ, υπερβάλλω λίγο εδώ μάλλον...

)
Then:
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>