Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#809644 otso, το να καπνίζεις στο κρεβάτι, από μόνο του είναι σοβαρός παράγων κινδύνου. Οι πιο πολλές φωτιές, από τέτοια τσιγάρα ξεκινάνε, αν σε πάρει ο ύπνος καταλάθος.
Άβαταρ μέλους
By dimik
otso έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Ακούω σχόλια. Zigbee ανιχνευτής καπνού. Αναγκαστικά πας σε Zigbee γιατί τα Wi-Fi καταναλώνουν πολλή μπαταρία.
https://www.aliexpress.com/item/1005004101357368.html

μπορει να αναγνωριζει τον καπνο του τσιγαρου απο αλλους καπνους;
και τι κανουμε εμεις οι καπνιστες αν θελουμε να προστατεψουμε το σπιτι μας απο αλλους καπνους και φωτιες;
πχ θελω να καπνιζω στο κρεβατι αλλα να με ξυπνησει αμα παρει φωτια .
Εδώ ξεχωρίζει το καλαματιανό από το αλβανικό στον καπνο του τσιγάρου θα κολλήσει?

Αρκεί να μην καπνίζεις κάνα Sante άφιλτρο
Άβαταρ μέλους
By otso
Anonymous Founder έγραψε:Σχόλια προτάσεις δεκτά, και χωρίς όργωμα πάντως.

Στην αρχη κοιταω την φωτο και προσπερναω , μου φανηκε σαν χρηματοκιβωτιο που βαζει τις λιρες ο Hi Fi για τις αυξημενες δωσεις των επιτοκιων του στεγαστικου για 40 χρονια , και για την αγορα ηλεκτρικου αμαξιου.

Μετα παω να διαβασω αφου ειδα να εμπλεκεται και ο glf , αντε για γκατζετακια θα λενε σκεφτηκα , κατσε να ριξω μια ματια
με την πρωτη αναγνωση σκεφτομαι ρε τον π τον γρηγορη με την λατρεια που εχει για την ΑΙ θα εχει παρει κατι σε ρομποτ
οπως https://www.althumans.com/eden-robotics ... robot.html
η αντε τον Λουκα https://www.althumans.com/realdoll-luca ... robot.html
Μολις συνδεσα την εικονα που ποσταρε με αυτα που εγραφε επαθα σοκ
Να το δειξω στο καφενειο στον πεθερο του; να γελαει ολο το χωριο;
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
g8777 έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Σχόλια προτάσεις δεκτά, και χωρίς όργωμα πάντως.

Να εχεις καπου κοντα την Αλεξα να σε ακουει, γιατι οντως δεν ειναι καθολου ευχαριστο να καταληξεις να ουρλιαζεις
"Alexa fix your bordel MOTOHRISTOSOUUUUU, the water is dickcold" :s_shout :s_shout :s_shout :s_shout :s_shout :s_shout
ενω εισαι μεσα στους αφρους.

Δεν έχει την Αλέξα Παπαρήγα ρε ο ΗΦης, αλλά μια Πολωνέζα που έχει τρόπους.
Άβαταρ μέλους
By glf
Anonymous Founder έγραψε:Πού έχεις βάλει τον αισθητήρα; Τι αισθητήρα;

Μου το δίνει μέσω Modbus η Α/Θ. Αλλιώς θα έβαζα ένα Sonoff TH.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
Anonymous Founder έγραψε:PeterPan η λύση είναι απλή. Αλλά όχι φθηνή. Θα επιλέξεις την λύση της Legrand που έχει λύσεις για τα πάντα. Έχει και ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό. Και γραμμή τεχνικής υποστήριξης. Και μπορούν να σου συστήσουν και ηλεκτρολόγους που γνωρίζουν την λύση τους.
Μια άλλη επιλογή είναι ο Καυκάς. Κι αυτός έχει τμήμα Smart home. Και πιθανόν φυσικά κι αυτοί να σου προτείνουν την Legrand.
Πέραν αυτού, στο σπίτι αλλά πράγματα, θα ζητήσεις : καθαρό ουδέτερο σε όλες τις πρίζες και βαθιά κουτιά. Καλώδιο ethernet σε κάθε δωμάτιο εκεί που θα μπει τηλεόραση οπωσδήποτε, πρίζες ρεύματος όπου θέλεις να βάλεις κάτι (πχ κάμερα ή και κουρτίνα ακόμη) και τα υπόλοιπα θα στα πει και ο ηλεκτρολόγος αν είναι καλός.
Ξέχασα ν'αναφερω και την Fibaro, αλλά δω έχει την ίδια καλή υποστήριξη, είναι ακριβότερη, αλλά έχει πιο πολλές επιλογές στο κομμάτι του Smart (αλλά στο αισθητικό, η Legrand δεν παίζεται).

Ξεθάβω το post του HF και θέλω να ρωτήσω αν υπάρχουν καινούρια δεδομένα στο θέμα smart home.

Πέρα από αυτά που έγραψε ο HF θέλω να ρωτήσω το εξής: μιλώντας με τον μηχανικό που ασχολείται με την ανακαίνιση, τον ρώτησα αν μπορούμε να βάλουμε κεντρική κονσόλα LCD στην είσοδο του σπιτιού που να ελέγχει τις ζώνες θέρμανσης του σπιτιού, τα φώτα κτλ.

Εδώ που μένω υπάρχει θερμοστάτης σε κάθε δωμάτιο (νομίζω είναι μέσα στον διακόπτη φωτός) και η επιλογή θερμοκρασίας γίνεται από την LCD στην είσοδο του σπιτιού. Το έχετε συναντήσει στην Ελλάδα? Ο μηχανικός δεν το είχε ακούσει, μου έλεγε για σένσορες και διακόπτες θέρμανσης σε κάθε δωμάτιο...

Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#811864 Τα πάντα γίνονται, αλλά να πω την αλήθεια, δεν βρίσκω το λόγο να έχεις χωριστή ρύθμιση σε κάθε δωμάτιο, εκτός αν έχεις ένα τεράστιο σπίτι. Τι θέρμανση θα έχεις; ΦΑ και κλασικά καλοριφέρ; Αντλία θερμότητας; Κατόπιν, τα υπόλοιπα είναι τεχνικά αρκετά απλά να γίνουν, αλλά να ξέρεις επειδή το σπίτι είναι ανακαίνιση και όχι καινούριο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.
Η πιο απλή λύση θα μπορούσαν να είναι θερμοστατικές βαλβίδες στα καλοριφέρ, έξυπνοι θερμοστάτες και οθόνες LCD εκεί που τις θέλεις.
Προσωπικά, και δωρεάν να μου τις έδιναν, τις θεωρώ παντελώς άχρηστες. Για ποιο λόγο να σηκωθώ να πάω στην οθόνη, όταν κάνω τα πάντα από το κινητό μου ή δίνοντας εντολή στην Alexa;
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#811890 Το σπίτι είναι διαμέρισμα που θα ανακαινιστεί εκ βάθρων.
Θα βγουν δάπεδα, θα μπει ενδοδαπέδια και θα πέσουν τοίχοι, κουφώματα θα μπουν νέα κτλ. Θα γίνει γιαπί και θα ξαναγίνει μελέτη από το μηδέν.

Με ενδιαφέρουν οι ζώνες θέρμανσης ώστε πχ τα δωμάτια που είναι βορεινά να έχουν ξεχωριστό θερμοστάτη και να μην εξαρτώνται από έναν κεντρικό θερμοστάτη στο σαλόνι. Ήταν το φάουλ που είχαμε στο πατρικό μου στην Ελλάδα.

Η θέρμανση θα είναι με ΦΑ, ο λέβητας μπήκε πέρυσι και θα τον κρατήσουμε. Μπορεί στο μέλλον να αλλάξει σε αντλία θερμότητας, αλλά προς το παρόν θα πορευτώ έτσι κ βλέπω.

Η λύση που μου προτείνουν είναι έξυπνος θερμοστάτης στα 3 δωμάτια και στη σαλοκουζίνα. Από εκεί και πέρα μένουν τα 2 μπάνια και η αποθήκη, ίσως κάνω εκεί μία ξεχωριστή ζώνη.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#811904 Το βλέπεις λάθος : δεν χρειάζεσαι πολλούς θερμοστάτες αλλά σωστό υπολογισμό των θερμίδων ανά δωμάτιο.
Στα βορεινά θέλεις περισσότερες θερμίδες από τα νότια δηλαδή.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
Anonymous Founder έγραψε:Το βλέπεις λάθος : δεν χρειάζεσαι πολλούς θερμοστάτες αλλά σωστό υπολογισμό των θερμίδων ανά δωμάτιο.
Στα βορεινά θέλεις περισσότερες θερμίδες από τα νότια δηλαδή.

Σωστό και αυτό, δλδ τα βορεινά θέλουν περισσότερες θερμίδες (πιο πυκνή στρώση στη θερμομόνωση μάλλον) από τα νότια. Αλλά χωρίς θερμοστάτες δε θα μπορείς να ελέγχεις τις ηλεκτροβάνες για τα δωμάτια. Στα σπίτια με συμβατικά καλοριφέρ κλείνεις το καλοριφέρ αν δεν το χρησιμοποιείς και δεν καίει... Στην ενδοδαπέδια θέρμανση αν δε μπει θερμοστάτης, πρέπει να πηγαίνω στον διανομέα να γυρνώ τη βάνα για το δωμάτιο αν θέλω να το απομονώσω. Αλλιώς δε γίνεται να αποκλείσεις δωμάτια φαντάζομαι.

Όπως θα είδες και πιο πάνω, το smart home εδώ στη Γερμανία σου δίνει έλεγχο θερμοκρασίας ακόμη και σε μπάνια. Σε κάθε δωμάτιο θερμοστάτη που δίνει εντολή στην αντίστοιχη βάνα. Δε το θεωρώ καθόλου κακό. Πχ το βράδυ μπορείς έτσι να διατηρείς θερμοκρασία στα δωμάτια και να τη ρίχνεις στο σαλόνι.
Άβαταρ μέλους
By dekouk
#811930 Έχω σε διαμέρισμα ρύθμιση θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο με ενδοδαπεδια. Στο προηγούμενο σπίτι είχε απώλειες το παιδικό οπότε στο σαλόνι είχα 22-23 για να έχω 21 στο παιδικό.

Όντως στο βορεινό δωμάτιο που θα έχει απώλειες θέλει πολλές θερμίδες, αλλά σε εμένα ή δεν έγινε σωστά ο υπολογισμός ή δεν χωρούσε παραπανω στο σπιράλ της ενδοδαπεδιας.

Επίσης προσοχή αν ο κάθε διακόπτης μπορεί να δώσει εντολή να ξεκινήσει ο καυστήρας ή ένας από αυτούς θα είναι ο κεντρικός που δίνει εντολή στον καυστήρα.

Το ένα παιδικό σε εμένα είναι εκτεθειμένο με τις μεγαλύτερες απώλειες . Οπότε μετά τον πρώτο χρόνο άλλαξα την καλωδίωση ώστε αυτός να δίνει εντολή , οπότε ουσιαστικά να δουλεύει καυστήρας μέχρι να ζεσταθεί το δωμάτιο. Αλλιώς θα είχα το ίδιο πρόβλημα στο χώρο του σαλονιού(ρύθμιση θερμοκρασίας χώρου υψηλότερη ώστε να δουλεύει ο καυστήρας μέχρι να ζεσταθεί κ το κρύο δωμάτιο.)

Το master bedroom είναι σε εμένα με τις λιγότερες απώλειες κ επειδή δεν διαβάζει χρησιμοποιεί κανείς όλη την ημέρα, έχω μικρή θερμοκρασία για το χώρο. Ουσιαστικά κρατάει με την αδράνεια κ είναι σχεδόν 20 μέτρα οπότε κάνει κάποια οικονομία.

Επίσης ο μηχανικός σε εμάς είπε πως στα μπάνια η θέρμανση είναι συνέχεια ανοιχτή η μελέτη απαιτεί λίγο μεγαλύτερη ζεστή οπότε βάζουν κ σώμα - που στεγνώνεις πετσέτες κλπ, κάτι πολύ βολικό.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#811934 Ναι, στα μπάνια θα βάλουμε σώμα ηλεκτρικό θερμαινόμενο για πετσέτες, το έχω κ εδώ στο εξωτερικό και βολεύει. Δεν περιμένω να ζεσταθώ από αυτό καθεαυτό αλλά τουλάχιστον για τις πετσέτες κάνει πολύ καλή δουλειά.

Ευχαριστώ και τους δύο!

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω για Smart Home? Θα πάω στον Καύκα τη Δευτέρα να μιλήσω…
Άβαταρ μέλους
By dimik
#811937 Αυτό το σώμα το ηλεκτρικό εν τω μεταξύ καίει την μάνα του και τον πατέρα του σε ρεύμα.

Έχω βάλει κι εγώ στο μπάνιο και έχω αρχίσει να το μετανιώνω.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#811938 Έλα, μην υπερβάλετε!

Σε 15 λεπτά έχει στεγνώσει την πετσέτα, πόσο να κάψει;…
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#811944 Εγώ βάζω όλες τις πετσέτες κάθε βράδυ μετά το μπάνιο στο στεγνωτήριο. Σε 30 λεπτά το πολύ τις έχει στεγνώσει όλες, κι όχι μόνον μία.
PeterPan, βάλε χωριστό θερμοστάτη σε κάθε δωμάτιο, κακό δεν κάνει, αλλά θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος για την οθόνη αυτή, αρκεί να υπάρχει εφαρμογή στο κινητό που θα συνδέεται και με την Alexa.
Ποιο το νόημα να έχεις κάτι σταθερά σε ένα τοίχο, αντί για το κινητό που το έχεις πάντα δίπλα σου;