- 15 Μαρ 2023, 21:42
socratesn έγραψε:+1
Δυστυχώς οι εν λόγω διάλογοι ήταν textbook διάλογοι δημοσιουπαλλήλων (που δε θέλω να το πολιτικοποιήσω και ξέρω πως δεν πουλάει αυτή η οπτική).
Όπως ο υπάλληλος του ΚΕΠ δεν έμαθε ποτέ τι θα πει e-mail γιατί απλά δε θα ρθει κανένας να τον κρίνει/να τον επιπλήξει ή να τον απολύσει, έτσι και ο σταθμάρχης/κλειδουχος/whatever δεν έλαβε ποτέ υπόψη του τι ευθύνη κουβαλάει γιατί ποιος θα του πει και τι.
Δυστυχώς καθημερινά στο δημόσιο γίνονται εγκλήματα κάθε είδους και δε κουνιέται φύλλο, απλά τα εν λόγω κόστισαν ζωές και βρήκαμε ευκαιρία να πέσουμε από τα σύννεφα.
Το ανωτέρω δεν είναι για να αφαιρέσω ευθύνες από κυβερνήσεις κλπ, ούτε για να μπούμε σε κλασσική κουβέντα δημοσιο vs ιδιωτης (το ξέρω πως εγκλήματα παντού γίνονται) είναι απλά μία υπενθύμιση του πως στο σύγχρονο κόσμο είναι αδύνατο να ρολάρει σωστά κάτι χωρίς διοίκηση, αξιολόγηση, εκπαίδευση, σοβαρότητα και ανταγωνισμό/φιλοδοξία για να μη χάσεις τη δουλειά σου. Γενικά πραγματάκια που τα χουν πει οι αρχές του management καμιά 120αριά χρόνια πριν και ο μέσος κρατικοδίαιτος υπάλληλος δε τα γνώρισε ποτέ στη ζωή του.
Σωκράτη δε θέλω να σε απογοητεύσω αλλά οι διάλογοι δεν ήταν κλασσικοί δημοσίου, αλλά κλασσικοί διάλογοι βυσμάτων. Δε μιλάνε έτσι η πλειοψηφία των γιατρών μεταξύ τους ούτε των καθηγητών ούτε των ένστολων ούτε ούτε μπορώ να γράψω δεκάδες παραδείγματα. Σίγουρα δεν αφορούν τον μέσο υπάλληλο. Είναι διάλογοι βυσμάτων που σας έχουν πείσει ότι είναι διάλογοι ΔΥ για να σας κάνουν να συναινείται στην υποβάθμιση του δημοσίου τομέα και να παραβλέπετε δύο απλά πράγματα. Ότι δε φταίει κανένα δημόσιο, φταίνε τα 2 κόμματα που τους διόρισαν (καλώς ή κακώς όταν κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν προσλήψεις λόγω μνημονίων) και ότι επειδή είναι καραβύσματα όλοι αυτοί η "αξιολόγηση" (trigger keyword) θα τους έδινε άριστα. Και αν δεν τους έδινε άριστα ο προϊστάμενος θα τους το διόρθωνε ο από πάνω. Και με αιτιολόγηση ότι κατάφερε μια χαρά να μετρήσει τα βαγόνια ο εν λόγω αχθοφόρος πριν γίνει σταθμάρχης. Μιλάτε για αξιολόγηση και την αποσυνδέετε από τον φορέα του πελατειακού κράτους, τη ΝΔ (θα έλεγα και το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν κυβερνάει αυτό) και πραγματικά με κάνετε να γελάω και να απορώ ταυτόχρονα. Σοβαρά; Έχουμε τόση αποχή από την πραγματικότητα;
Ο αχθοφόρος για να βρεθεί σε θέση ευθύνης χρειάστηκαν 2 πράγματα. Πρώτον χοντρό βύσμα και δεύτερον ο νόμος του Μητσοτάκη ως τότε Υπουργός Απολύσεων (λέγε με Διοικητικής Μεταρρύθμισης) έβγαλε το φασούλι των μετατάξεων και της κινητικότητας. Το δημόσιο είχε μία συγκεκριμένη ανθρωπογεωγραφία, για να αλλάξει έπρεπε να μπει νέος και καταρτισμένος κόσμος. Έλα όμως που ο νυν πρωθυπουργός όταν έδινε δείγμα γραφής εξουσίας προτίμησε να κάνει τους κηπουρούς σταθμάρχες και να διώξει καθηγητές απο σχολεία που είχαν πετύχει στον ΑΣΕΠ;
Και κάτι ακόμα. Δεν είμαι κρατικοδίαιτος ούτε ο σταθμάρχης ήταν. Είναι κρατικοί υπάλληλοι που δουλεύουν για τον μισθό τους. Κρατικοδίαιτοι είναι οι "αξιοι" και "άριστοι" και αυτοδημιούργητοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες που το 90% του τζίρου τους είναι δουλειές με το δημόσιο κατά προτίμηση απευθείας αναθέσεις. Ας χρησιμοποιούμε σωστά τις λέξεις.
“Hither came Conan, the Cimmerian, black-haired, sullen-eyed, sword in hand, a thief, a reaver, a slayer, with gigantic melancholies and gigantic mirth, to tread the jeweled thrones of the Earth under his sandaled feet.”