Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Scotch
EDDIE_147 έγραψε:Στo Lexus (που έχει 11 χρόνια εγγύηση) τόσο κάνει.
Στο Tesla μήπως κοστίζει 15+;

Δεν ξέρω πόσο κοστίζει στα σύγχρονα Lexus και τι εγγύηση δίνουν. Στο δικό μου, που ήταν μοντέλο 2007 και είχε 10 χρόνια εγγύηση (max, με τις επεκτάσεις), αρχικά κόστιζε 10.000 € και μετά από 15 χρόνια που χάλασε (στον γείτονα), την αντικατέστησε με 2.500 € (τιμή που δεν υπήρχε πριν από 15 χρόνια). Οπότε, αν τώρα στο Tesla η αντικατάσταση όλων των μπαταριών κοστίζει π.χ. 20.000 €, θεωρώ πως σε 15+ χρόνια, που ενδεχομένως χρειαστεί κάποια αντικατάσταση, το κόστος θα έχει πέσει στα 4-5 χιλιάρικα max.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#806899 Κάπου είδα μπαταρία Tesla με 1εκ χλμ .
Άβαταρ μέλους
By Scotch
mousatos έγραψε:Κάπου είδα μπαταρία Tesla με 1εκ χλμ .

1εκ μίλια νομίζω, το οποίο είχε αλλάξει 2 φορές μπαταρίες (χωρίς να ξέρουμε χρήση SuC).
Άβαταρ μέλους
By edmond
#806910 Στο iX3 που πήραμε στην εταιρία τις προάλλες, κάτι πήρε τ' αυτί μου για 20κ κόστος αλλαγής της μπαταρίας.
Προφανώς και όσο περνάνε τα χρόνια θα φτηναίνουν αφενός, αφετέρου πιστεύω θα μπούν στο παιχνίδι και after market λύσεις, φθηνότερες φυσικά.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Scotch έγραψε:Με λίγα λόγια, κατά πάσα πιθανότητα πρώτα θα πετάξεις το αυτοκίνητο και μετά τις μπαταρίες.

Τα ξέρω αυτά τα δεδομένα και όντως είναι πολύ ενθαρρυντικά, απλά είναι ακόμα μικρής σχετικά κλίμακας... Μένει να αποδειχθούν σε ευρεία κλίμακα, για όλους τους κατασκευαστές και σε βάθος χρόνου. Λογικό είναι να υπάρχουν ερωτήματα, η τεχνολογία είναι ακόμα νέα...
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#806936 Πέρα από το πρωτοπόρο i3, REX λύση προσφέρει πλέον και η Mazda, με wankel μάλιστα κινητήρα.

https://www.4troxoi.gr/epikairotita/kosmos/o-wankel-epestrepse-me-to-neo-mazda-mx-30-e-skyactive-r-ev/

Αυτό βέβαια που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην ανακοίνωση του σχετικού Mazda MX-30, είναι η κατανάλωση που αναφέρει:
Σε συνδυασμό, το ρεζερβουάρ καυσίμου των 50 λίτρων και η μπαταρία του MX-30 e-Skyactive R-EV προσφέρουν αυτονομία οδήγησης άνω των 640 χλμ.

Αν δε κάνω λάθος, αυτό βγάζει μια μέση κατανάλωση 7,8lt/100Km :dizzy:
Θέλω να πιστεύω ότι είναι απλά τυπογραφικό λάθος.
Άβαταρ μέλους
By bebes
axel12p έγραψε:Πέρα από το πρωτοπόρο i3, REX λύση προσφέρει πλέον και η Mazda, με wankel μάλιστα κινητήρα.

https://www.4troxoi.gr/epikairotita/kosmos/o-wankel-epestrepse-me-to-neo-mazda-mx-30-e-skyactive-r-ev/

Αυτό βέβαια που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην ανακοίνωση του σχετικού Mazda MX-30, είναι η κατανάλωση που αναφέρει:
Σε συνδυασμό, το ρεζερβουάρ καυσίμου των 50 λίτρων και η μπαταρία του MX-30 e-Skyactive R-EV προσφέρουν αυτονομία οδήγησης άνω των 640 χλμ.

Αν δε κάνω λάθος, αυτό βγάζει μια μέση κατανάλωση 7,8lt/100Km :dizzy:
Θέλω να πιστεύω ότι είναι απλά τυπογραφικό λάθος.

Δηλώνει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 21 g/km, οι οποίες δεν ταιριάζουν με τα 7,8 λιτ.
Στην ουσια ομως πρόκειται για plugin υβριδικό, η μπαταρία του επαρκεί για μόλις 85 χιλιομετρα (110 στην πόλη)
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#806950 Οπότε αν βγάλεις και αυτά τα 110Km με την μπαταρία, η κατανάλωση φτάνει στα 9.5lt/100Km. :dizzy:
Τι κατανάλωση θα είχε με έναν μικρό υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα; Έχω την αίσθηση ότι το έβγαλαν απλά και μόνο για τα 21gr Co2, ώστε να ρίξουν τον μέσο όρο εκπομπών της μάρκας.
Άβαταρ μέλους
By markvag
axel12p έγραψε:Οπότε αν βγάλεις και αυτά τα 110Km με την μπαταρία, η κατανάλωση φτάνει στα 9.5lt/100Km. :dizzy:
Τι κατανάλωση θα είχε με έναν μικρό υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα; Έχω την αίσθηση ότι το έβγαλαν απλά και μόνο για τα 21gr Co2, ώστε να ρίξουν τον μέσο όρο εκπομπών της μάρκας.

Προφανώς... Όπως και όλα τα Plug-in υβριδικά...
Άβαταρ μέλους
By Scotch
axel12p έγραψε:Πέρα από το πρωτοπόρο i3, REX λύση προσφέρει πλέον και η Mazda, με wankel μάλιστα κινητήρα.

Κι αυτό είναι καλό τώρα ή θα θέλεις και λάδια κάθε 3.000km; :lol:
Άβαταρ μέλους
By vagmag
#807051 Η ιδέα του ηλεκτροκίνητου , με τη χρήση θερμαικου μοτέρ ως γεννήτρια εφαρμόστηκε κ πριν περίπου μια δεκαετία από την opel με το τότε ampera.

https://www.4troxoi.gr/epikairotita/ope ... on-10/amp/

Κάτι παρόμοιο απλά δεν ήταν wankel .
Άβαταρ μέλους
By vagmag
#807074 Η ηλεκτροκίνηση είναι σίγουρα πολύ μεγάλη αλλαγή κ λογικό να δημιουργεί απορίες , φοβίες , επιφυλάξεις κλπ .

Κάποια χρόνια πριν , όταν ξεκίνησαν τα καταλυτικά , μια αλλαγή πιο καθαρή από τα μη καταλυτικά και σιγουρα μικρότερη αλλαγή σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση , υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις μιας κ οι επιδόσεις ήταν μειωμένες στην αρχή , υπήρχαν άγχη του τύπου πόσο θα κοστίζει αν χαλάσει ο καταλύτης , κάθε πότε θα θέλει αλλαγή - ένα έξοδο που μέχρι τότε δεν υπήρχε - ότι επειδή δεν μπορούσαμε να το ανακυκλώσουμε - ίσως είναι καρκινογόνος ή γενικά κακός για την υγεία ( άσχετα αν τα καυσαερια των μη καταλυτικών ήταν χειρότερα) , κλπ , όπως κ το άγχος μην απαξιωθεί το παλιο τότε αυτοκίνητο κλπ .

Τότε έγιναν επίσης πολλές κινήσεις για να αλλαχθεί ο στόλος των αυτοκινήτων που πάλι ήταν πολύ παλιός . Αντιγράφω από εδώ επιγραμματικά

http://hellenicmotorhistory.blogspot.co ... 1.html?m=1

Αρχικά μείωσαν τη φορολογία των νέων αυτοκινήτων , μείωση φορολογικών συντελεστών , στη συνέχεια ακολούθησαν Διαρρυθμίσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των επιβατικών αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας , στη συνέχεια δόθηκαν οικονομικά κίνητρα για απόσυρση αυτοκινήτων κ φορτηγών συμβατικής τεχνολογίας . Σχετικά με την απόσυρση, εκτός από τις μειώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, υπήρχαν απαλλαγές στους ιδιοκτήτες νέων καταλυτικών αυτοκινήτων, που αφορούσαν το εφάπαξ πρόσθετο ειδικο τέλος καθώς και την μη καταβολή τελών κυκλοφορίας για πέντε χρόνια.

Και κάπως έτσι κ με πολλές δυσκολίες , έγινε η πρώτη ανανέωση . Ούτε τοτε υπήρχαν χρήματα στα περισσότερα νοικοκυριά , τα επιτόκια ήταν ακόμα πιο ακριβά αλλά μια αρχή εγινε . Βελτιώθηκε το επίπεδο ζωής τα επόμενα χρόνια όποτε κ ανανεώθηκε ο στόκος χωρίς πολλά κίνητρα .

Δεν είναι εύκολη η αλλαγή στην ηλεκτροκίνηση , ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο φορτιστών , όταν είναι τόσο ακριβά ακόμα κλπ
Άβαταρ μέλους
By vagmag
#807075 Πολύ πιθανό όπως λέει ο scotch , οι μπαταρίες στο μέλλον να είναι πολύ φτηνότερες , όταν χρειαστούν αλλαγή.
Δεν έχουμε άγχος να μάθουμε πόσο κάνει η αλλαγή ενός θερμικού μοτέρ σε 2-3-5 χρόνια αν κάτι πάει στραβά μετά την εγγύηση γιατί λίγο πολύ έχουμε εικόνα , της αξίας των service , των αναλώσιμων αλλά κ τυχόν ζημιών , επισκευών κλπ . Τα ηλεκτρικά δεν είναι κάτι οικείο .

Λογικό να απαξιωθούν πολύ μετά από 20 - 25 χρόνια , ειδικά σε μοντέλα σαν αυτά που η τεχνολογία θα τα αλλάξει σε χρόνους φόρτισης, σε αυτονομία και άλλα που ίσως δεν μπορούμε να φανταστούμε ,

Σε χώρες με καλύτερο βιοτικό επίπεδο ( Αγγλία , Γερμανία , ΗΠΑ , Γαλλία κλπ ) αυτοκίνητα με θεσμικούς κινητήρες 20-25 ετών επίσης έχουν απαξιωθεί πολύ , όχι μόνο γιατί άλλαξε η τεχνολογία σε ρύπους , επιδόσεις , καταναλώσεις αλλα γιατί άλλαξαν πολλά σε ασφάλεια , αξιοπιστία κλπ . Ο κόσμος προχωράει κ είτε είναι μόδα είτε ανάγκη είτε οτιδήποτε, αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα ο στόλος ανανεώνεται .
Εμείς μείναμε πίσω σα χώρα για πόλους λόγους .
Άβαταρ μέλους
By Serf
#807084 Ενδιαφέρον βίντεο γενικότερα περί ηλεκτροκίνησης/κτλ: