Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#806767 Όσο τα ηλεκτρικά είναι λίγα, θα υπάρχουν κίνητρα. Δεν γίνεται να κοπούν τα κίνητρα, αν δεν δημιουργηθεί μια σημαντική μάζα. Εγώ περιμένω σε 2-3 χρόνια το πολύ, να κοπούν τα κίνητρα, γιατί όλοι οι κατασκευαστές θα πουλάνε περισσότερα ηλεκτρικά παρά θερμικά. Αυτό είναι αναπόφευκτο να συμβεί, όταν ολόκληρες εταιρείες έχουν ανακοινώσει πως θα το γυρίσουν εντελώς σε ηλεκτρικά και πως το Euro7 απλά κοστίζει πολλά λεφτά να το πετύχουν με τα θερμικά.
Το μόνο που μπορεί να ανακόψει αυτό το πράγμα, είναι η είσοδος των κινέζων που αυτή την στιγμή έχουν μια τεράστια αγορά (και γκάμα) ηλεκτρικών. Δεν είναι μόνον η Tesla απειλή λοιπόν, αλλά σύντομα θα υπάρχουν επιλογές για περισσότερα πορτοφόλια.
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#806768 Η απορία μου είναι πως θα αναγκάσεις τον κόσμο να ξοδέψει ένα σεβαστό ποσό να αγοράσει καινούριο αμάξι ενώ ίσως να μην τα διαθέτει(και παρά την επιδότηση, δεν τα λες και φτηνά τα ηλεκτρικά, κάθε άλλο θα έλεγα), πως θα απομακρυνθούν όλα τα τωρινά ΜΕΚ, πως θα ανταποκριθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης στην αυξημένη ζήτηση και πολλά ακόμα που ίσως μου διαφεύγουν
Άβαταρ μέλους
By Scotch
Νίκος Παππάς έγραψε:Επειδη μοιαζεις για νεος στην χωρα να σου πω

Οπως εγινε με τους διλιτρους.... Θυμασαι;

Μολις οι ηλεκτρικοι γινεται 2-3-5 χιλιαδες ή και 10 , τοτε θα δουν τι χανουν οχι απο τα θερμικα που βγηκαν απο την κυκλοφορια, αυτα συνηθως πωλουνται σε αλλους, αλλα απο τα τοσες χιλιαδες ΙΧ που δεν πληρωνουν μια τα οποια και ακριβα ειναι και παχια πορτοφολια τα αγορασαν και θα αρχισει το αρμεγμα

Θα υπολογισουν αυθαιρετα οτι τους καπνισει, ιπποδυναμη, βαρος οχηματος, κοστος αγορας, θα αρχισουν τα μουμπλε, μουμπλε και θα βγει ενα χαρατσι σμπεσαλ!

Θυμάμαι πολύ καλά. Εδώ όμως συντρέχουν περιβαλλοντικοί λόγοι που δεν θα επιτρέψουν να γίνει κάτι αντίστοιχο. Τουλάχιστον όχι με τα ηλεκτρικά. Με τα θερμικά που θα απομείνουν όμως, δεν θα εκπλαγώ καθόλου :shifty:

< >
Άβαταρ μέλους
By g8777
BARHonda έγραψε:Η απορία μου είναι πως θα αναγκάσεις τον κόσμο να ξοδέψει ένα σεβαστό ποσό να αγοράσει καινούριο αμάξι ενώ ίσως να μην τα διαθέτει(και παρά την επιδότηση, δεν τα λες και φτηνά τα ηλεκτρικά, κάθε άλλο θα έλεγα), πως θα απομακρυνθούν όλα τα τωρινά ΜΕΚ, πως θα ανταποκριθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης στην αυξημένη ζήτηση και πολλά ακόμα που ίσως μου διαφεύγουν

Δεν σε καταλαβαίνω.

Ποιός ξοδεύει;;;

Οι εταιρείες τα χαρίζουν στους υπαλλήλους τους , αυτό έλειπε,να μπει το χεράκι στην τσεπουλα. :help:

Ντίμη τα είπαμε. Καθε λεπτό και από ένα καινούργιο λεχτρικο γεννιέται.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
BARHonda έγραψε:Η απορία μου είναι πως θα αναγκάσεις τον κόσμο να ξοδέψει ένα σεβαστό ποσό να αγοράσει καινούριο αμάξι ενώ ίσως να μην τα διαθέτει(και παρά την επιδότηση, δεν τα λες και φτηνά τα ηλεκτρικά, κάθε άλλο θα έλεγα), πως θα απομακρυνθούν όλα τα τωρινά ΜΕΚ, πως θα ανταποκριθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης στην αυξημένη ζήτηση και πολλά ακόμα που ίσως μου διαφεύγουν

Πες τα στον Scotch που δεν νογαει :lol:

Δεν γινεται να ωθησεις εκατομμυρια κοσμου να αλλαξει ΙΧ που δεν μπορει, γιατι κανεις δεν εχει 20ετιας αυτοκινητο απο καπριτσιο. Την στιγμη λοιπον που θα αποφασισουν κατι τετοιο θα γινει χαμος ή θα τους γραψουν ολοι στα @@ τους, οπως γινεται με τον δακτυλιο. ΑΝ γινει ελεγχος ΤΟΤΕ πιανουν καμποσους και τελος. Συνηθως μια φορα τον μηνα το συχνοτερο.

Ακομη και να γινει παντως κατι τετοιο στα θερμικα απλα θα πληρωνουμε περισσοτερο για να κυκλοφορουμε, γιατι να μας το απαγορεψουν δεν παιζει. Απο εκει και περα οσο με συμφερει θα το κανω.

Ο ηλεκτρικος ομως οταν σκασει το χαρατσι δεν θα εχει επιλογες, γιατι "μολις" τα εσκασε χοντρα.

Γενικα καλυτερα θα ηταν να δωθουν κινητρα αλλαγης των Ε4 και παλιοτερων με Ε6 παρα αυτο που γινεται με τα ηλεκτρικα

Τα οποια ηλεκτρικα ειναι οπως τα κινητα. Μολις βγει το νεο μοντελο το παλιο απαξιωνεται ραγδαια και θα ειναι και λογικο αν τα νεα εχουν διπλασια αυτονομια απο τα παλια ή φορτιζουν στον μισο χρονο ή και τα 2

Αλλα για αυτα εχουμε καιρο
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#806773 Θα πόνταρα πως την φάπα θα την φάμε οι θερμικοί. Καθότι περισσότερα τα έσοδα. Απλά μαθηματικά για τις κυβερνήσεις μας.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Νίκος Παππάς έγραψε:

Πες τα στον Scotch που δεν νογαει :lol:

Δεν γινεται να ωθησεις εκατομμυρια κοσμου να αλλαξει ΙΧ που δεν μπορει, γιατι κανεις δεν εχει 20ετιας αυτοκινητο απο καπριτσιο. Την στιγμη λοιπον που θα αποφασισουν κατι τετοιο θα γινει χαμος ή θα τους γραψουν ολοι στα @@ τους, οπως γινεται με τον δακτυλιο. ΑΝ γινει ελεγχος ΤΟΤΕ πιανουν καμποσους και τελος. Συνηθως μια φορα τον μηνα το συχνοτερο.

Ακομη και να γινει παντως κατι τετοιο στα θερμικα απλα θα πληρωνουμε περισσοτερο για να κυκλοφορουμε, γιατι να μας το απαγορεψουν δεν παιζει. Απο εκει και περα οσο με συμφερει θα το κανω.

Ο ηλεκτρικος ομως οταν σκασει το χαρατσι δεν θα εχει επιλογες, γιατι "μολις" τα εσκασε χοντρα.

Γενικα καλυτερα θα ηταν να δωθουν κινητρα αλλαγης των Ε4 και παλιοτερων με Ε6 παρα αυτο που γινεται με τα ηλεκτρικα

Τα οποια ηλεκτρικα ειναι οπως τα κινητα. Μολις βγει το νεο μοντελο το παλιο απαξιωνεται ραγδαια και θα ειναι και λογικο αν τα νεα εχουν διπλασια αυτονομια απο τα παλια ή φορτιζουν στον μισο χρονο ή και τα 2

Αλλα για αυτα εχουμε καιρο

Θα αυξήσουν προοδευτικά τα τέλη, μέχρι να "πεισθούμε" πως τα θερμικά είναι κακή ιδέα. Έχει ξαναγίνει, θυμίζω και σήμερα άλλοι πληρώνουν με τα κυβικά, άλλοι με τις εκπομπές CO2.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#806776 Το δικό μου είναι καθαρό πάντως,κάτω από 90 γραμμάρια,δεν πληρώνει τέλη,κυκλοφορεί εντός δακτυλίου.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
Anonymous Founder έγραψε:Θα πόνταρα πως την φάπα θα την φάμε οι θερμικοί. Καθότι περισσότερα τα έσοδα. Απλά μαθηματικά για τις κυβερνήσεις μας.

Δεν είναι απλά μαθηματικά μόνο. Υπάρχει και το κοινωνικό/ πολιτικό κόστος. Είναι το λιγότερο αφελές να πιστεύεις ότι ο κόσμος έχει 40 χιλιάδες ευρώ για αυτοκίνητο, αλλά παρόλα αυτά επιλέγει να το κρατήσει 15 χρόνια κατά μέσο όρο.
Όσο για το 2035, είναι αρκετά μακρυά και η τεχνολογία των ηλεκτρικών προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς (λογικό αφού όλα τα λεφτά έχουν πέσει αποκλειστικά εκεί). Οπότε ως τότε, πολλά από τα προβλήματα των σημερινών ηλεκτρικών να έχουν λυθεί (κόστος κτήσης, αυτονομία, βάρος, ταχύτητα φόρτισης). Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι τιμές θα πιάνουν ως μεταχειρισμένα και τα σημερινά ηλεκτρικά με τις τελειωμένες μπαταρίες...
Άβαταρ μέλους
By markvag
axel12p έγραψε: τι τιμές θα πιάνουν ως μεταχειρισμένα και τα σημερινά ηλεκτρικά με τις τελειωμένες μπαταρίες...

Και αυτό είναι ένα πολύ καλό σημείο, που μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο κόστος για έναν κάτοχο ηλεκτρικού. Καθώς εάν οι μπαταρίες τελειώσουν πχ στα 200Κ χλμ, τότε πρακτικά το αμάξι το πετάς...
Άβαταρ μέλους
By bebes
#806889 Tο κλειδί για την ευρεία αποδοχή των ηλεκτρικών είναι η βελτίωση των μπαταριων.
Μια βελτιωμένη μπαταρία θα λύσει τα προβλήματα βάρους, αυτονομίας, ταχύτητας φόρτισης και χρόνου ζωής (ουτοπικό; :oops: ).

Οσο για την απαξίωση, ήδη βλέπω ολο και περισσότερο να "απλώνονται" διαφόρων τύπου leasing εδω και λίγα χρόνια.
Αν το αυτοκίνητο φτάνει να εχει μηδενική υπολειμματική αξία μετά απο κάποια χρόνια ή χιλιόμετρα, μάλλον δεν θα αγοράζουμε, αλλά θα πληρώνουμε απλά τη χρήση του.

Στα του παρόντος τώρα, ενδιαφέρουσα μου φαίνεται η λύση της Nissan για ηλεκτρικό με εναν μικρό βενζινοκινητήρα ο οποίος θα δουλεύει οταν χρειάζεται ως γεννήτρια.
Το μεγαλύτερο άγχος μου αν μεταβω σε ηλεκτρικό είναι μήπως μείνω κάπου και δεν μπορώ να φορτίσω, αν κατάλαβα καλά, η Νισσάν έδωσε λύση σ'αυτο το πρόβλημα
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#806891 Οι μπαταρίες:
1) Έχουν 8 χρόνια εγγύηση
2) Θεωρητικά αντέχουν για πάρα πολλά km (> 1.000.000km)
Εικόνα
3) Απ' όσο γνωρίζω, και να "χαλάσουν" οι μπαταρίες, δεν θα χαλάσουν όλες μαζί αλλά κάποια συστοιχία, την οποία αντικαθιστάς
4) Το κόστος αντικατάστασης θεωρητικά θα είναι πολύ χαμηλότερο όταν έρθει η ώρα της όποιας αντικατάστασης

Θυμάμαι όταν πήρα το lexus που έλεγαν ότι θα θέλω 10.000€ για να αλλάξω μπαταρία, τελικά δεν άλλαξα ποτέ. Γείτονας που άλλαξε στα 350.000km έδωσε 2.500€ για νέα. Και μιλάμε για μπαταρία τεχνολογίας άλλης εποχής, σε υβριδικό που ταλαιπωρείται περισσότερο και με bms επίσης άλλης εποχής.

Και τα νέα που διαβάζουμε από παλαιότερα tesla (με παλαιότερης τεχνολογίας μπαταρίες) που έχουν συμπληρώσει πάνω από 500.000km, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Με λίγα λόγια, κατά πάσα πιθανότητα πρώτα θα πετάξεις το αυτοκίνητο και μετά τις μπαταρίες.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
bebes έγραψε:Στα του παρόντος τώρα, ενδιαφέρουσα μου φαίνεται η λύση της Nissan για ηλεκτρικό με εναν μικρό βενζινοκινητήρα ο οποίος θα δουλεύει οταν χρειάζεται ως γεννήτρια.
Το μεγαλύτερο άγχος μου αν μεταβω σε ηλεκτρικό είναι μήπως μείνω κάπου και δεν μπορώ να φορτίσω, αν κατάλαβα καλά, η Νισσάν έδωσε λύση σ'αυτο το πρόβλημα

Αντίστοιχο σύστημα είχε η bmw στο i3 (REX) από το 2014, το οποίο νομίζω πως κατάργησε όταν βγήκε η μεγαλύτερη μπαταρία. Καλό σαν πρώτο διστακτικό βήμα προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά ουσιαστικά είναι υβριδικό (μεσοβέζικη κατάσταση δηλαδή) και όχι ηλεκτρικό.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
Θυμάμαι όταν πήρα το lexus που έλεγαν ότι θα θέλω 10.000€ για να αλλάξω μπαταρία, τελικά δεν άλλαξα ποτέ. Γείτονας που άλλαξε στα 350.000km έδωσε 2.500€ για νέα. Και μιλάμε για μπαταρία τεχνολογίας άλλης εποχής, σε υβριδικό που ταλαιπωρείται περισσότερο και με bms επίσης άλλης εποχής.

Στo Lexus (που έχει 11 χρόνια εγγύηση) τόσο κάνει.
Στο Tesla μήπως κοστίζει 15+;