Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#805364 Το εύρος τιμών, το ότι βρίσκεις καφέ με τιμές πχ 3 ως 8 αλλά και αρκετά παραπάνω (για 200-227γρ) μου κάνει την επιλογή δύσκολη. Φυσικά όπως και σε άλλα πράματα ο καθένας το εκτιμά διαφορετικά αλλά φαντάζομαι ότι υπάρχει ένα ελάχιστο που περιλαμβάνει τα έξοδα και από εκεί και πάνω βελτιώνεις την ποιότητα (κάτι τέτοιο ισχύει με τα κρασιά, από τα 5-7 και πάνω πληρώνεις το κρασί μέχρι εκεί πληρώνεις πάγια έξοδα και μετριότατο κρασί και θεωρώ ότι πρέπει να ισχύει και στον καφέ). Πόσο είναι το λογικό και συνηθισμένο; Πότε με πιάνουν κώτσο και πότε αξίζει να δώσω κάτι παραπάνω; Εϊναι εγγύηση το επώνυμο ή πληρώνω όνομα και μάρκετινγκ;
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#805393 Απλά δοκιμάζεις από διάφορα μαγαζιά, κρατάς σημειώσεις και μετά από κάποιο καιρό αποφασίζεις τι σου άρεσε περισσότερο

Η γεύση είναι τελείως υποκειμενική.
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#808882 Σαν τον φίλτατο Busso, έτσι και γω απέκτησα ξαφνικά πρόβλημα με την αντλία μου

Έλειπα για ένα μήνα περίπου από Μπρνο. Πριν φύγω έκανα καθαρισμό στη μηχανή και αφαλάτωση με φακελάκι της ECM και διαδικασία που υπάρχει ονλάιν. Υπόψιν η 3η φορά μέσα στο διάστημα του ενός έτους που την έχω ( 1 φορά ανά δίμηνο χρήσης)

Όλα δουλεύαν λαμπρά πριν φύγω. Μπαίνω χτες σπίτι Μπρνο, βάζω νερό στο δοχείο, ανοίγω το διακόπτη, ακούω την αντλία να δουλεύει αλλά δεν ακούω το νερό να φτάνει στο μπόιλερ. Δοκίμασα χωρίς φίλτρο νερού και ότι άλλο μπορούσα χωρίς να καταστρέψω κάτι, πάπαλα

Φόρτωμα σήμερα στο Megane, φουλάρισμα με 100αρα(το Megane, όχι η καφετιέρα) και εκκίνηση πρωινή για Πράγα που είναι το μαγαζί που την αγόρασα καθότι έχουν και σέρβις. Δεν είχα χρόνο ούτε για κατούρημα

Την άφησα, περιμένω τα μαντάτα

Επί την ευκαιρία, μιας και ήθελα μία αντίστοιχη μηχανή για Ελλάδα( μία Gaggia που είχα πάρει επί κορωνοϊού την χάρισα στον μπρο), τσίμπησα συνοπτικά αυτό εδώ

Εικόνα
Εικόνα

ECM Puristika

Και κάποιε σκόρπιες από το μαγαζί, θα μπορούσα να χαζεύω ώρες εκεί

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#808889 Η μηχανή σου παίρνει και από τανκ και από κεντρική παροχή; Αν ναι, δοκίμασες από το τανκ μόνο;

Μεγειες για την καινούργια
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#808893 Ναι έχει αυτήν την επιλογή. Από παροχή δεν έχω παίξει ποτέ, μόνο δοχείο. Εννοείται ότι τα καρατσέκαρα ότι δεν πάτησα κάτι κατά λάθος, όλα είναι όπως πρέπει. Πριν την κλείσω, άδειασα μπόιλερ με την μέθοδο που προτείνει και το εγχειρίδιο χρήσης (αφήνεις να ανεβάσει θερμοκρασία/πίεση, κλείνεις διακόπτη ρεύματος, ανοίγεις μοχλό για ζεστό νερό και έτσι αδειάζεις το μπόιλερ)

Τι μεσολάβησε στον ένα μήνα απουσίας μου, άγνωστο. Πιο πιθανό μου φαίνεται να έχει μπλοκάρει κάτι από άλατα, αν και απορώ πως αφού και με φίλτρο νερού παίζω από τις πρώτες μέρες και τις αφαλατώσεις κάνω. Δύσκολο να μάζεψε τέτοια ποσότητα που να ξεκόλλησε με τον καθαρισμό και να μπλόκαρε τη δίοδο προς το μπόιλερ
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#811421 Όπως ίσως θυμάστε τους τελευταίους μήνες ασχολούμαι/πειραματίζομαι με cold brew. Έχω παίξει με περίπου 18 διαφορετικούς καφέδες.
E, λοιπόν σήμερα πίνω καφέ ίδιας προέλευσης με τον πρώτο που είχα φτιάξει τον Ιούλιο και που μου άρεσε. Και μου αρέσει ξανά παρά όλους τους άλλους καφέδες και την διαφορετική τεχνική, άρα μου πάει ο συγκεκριμένος.
Είναι Kenya AA, arabica, medium roast. Το ΑΑ έχει να κάνει με το μεγάλο μέγεθος των κόκκων. Φαίνεται ότι ο καφές από Κένυα θεωρείται από τους πιο καλούς. Σχετικά με καφέ από Κένυα βρίσκω τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
aromatic with clean citrus fruitiness / full bodied, smooth and mellow / deliciously sweet, berry fruit flavours and intense acidity / large in size as well as flavor. With a sharp acidity and a bold and heavy body, Kenya AA is layered with hints of fruit, giving it a complex sweetness and pungent aroma / full body, balanced complexity and deep dimension. They typically offer a savory-sweet nuance that experts describe as wine-like acidity (1). Many beans grown at high elevations in volcanic soils are imbued with high acid content / Kenyan beans are often considered among the best for making cold brew. Cold brewing coffee preserves the more subtle floral and fruity notes of a bean, which is of particular interest with Kenyan beans renowned for the juicy flavors.

Έχετε άποψη για τον Κενυάτικο καφέ; Εμένα απλά μου φέρνει σε καφέ με τη σωστή καφεδίλα. Από τα παραπάνω συμπεραίνω ότι μάλλον μου αρέσει η οξύτητα (αυτό ισχύει, τα πικρά δεν μπορώ).
Λένε μοιάζει με τον Αιθιοπικό καφέ θα δοκιμάσω και από αυτόν, δεν μου έχει τύχει ακόμα.
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#811449 Εάν δεν απατώμαι, όσο πιο light το roast, τόσο μεγαλύτερη η οξύτητα

Στα single origin έχει καθιερωθεί για τα καλά το medium/light roast (και πάλι διορθώστε με εάν λέω μπαρούφες)

Αγοράζεις από κάπου συγκεκριμένα; Παίρνεις έτοιμο αλεσμένο για τη χρήση που τον θες ή έχεις μύλο για cold brew (σόρρυ εάν το έχεις αναφέρει πριν, δεν το θυμάμαι)

Εγώ αυτό που διαπιστώνω με τον καφέ είναι από φρεσκοψημένος ημερών (που έτσι και αλλιώς, συνίσταται να ξεκινάς την κατανάλωση μία εβδομάδα μετά το ψήσιμο) μέχρι το τελείωμα του έπειτα από 3.5 βδομάδες (για 1 κιλό) η γεύση αλλάζει προς το χειρότερο, δεν έχει αυτό το wow των πρώτων ημερών

Αλλά και οι εναλλακτικές του να αγοράζω σακουλάκια των 250-300γρ και να κάθομαι να καθαρίζω μύλο κάθε 7 μέρες(διότι θα θέλω να δοκιμάσω άλλη ποικιλία), ε πολύ είναι
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#811450 Εικόνα

Ο συγκεκριμένος ας πούμε είναι ότι πιο light roast έχει το μαγαζί από Πράγα που αγοράζω (το νούμερο στο κόκκινο κουτάκι, όσο μεγαλύτερο, τόσο πιο light). Οξύτητα τέρμα

Εικόνα

Ο ακριβώς ίδιος από το ίδιο μαγαζί πριν μήνες, σε ελαφρώς λιγότερο light roast
Άβαταρ μέλους
By sknipper
BARHonda έγραψε:... Αγοράζεις από κάπου συγκεκριμένα; Παίρνεις έτοιμο αλεσμένο για τη χρήση που τον θες ή έχεις μύλο για cold brew (σόρρυ εάν το έχεις αναφέρει πριν, δεν το θυμάμαι)
Εγώ αυτό που διαπιστώνω με τον καφέ είναι από φρεσκοψημένος ημερών (που έτσι και αλλιώς, συνίσταται να ξεκινάς την κατανάλωση μία εβδομάδα μετά το ψήσιμο) μέχρι το τελείωμα του έπειτα από 3.5 βδομάδες (για 1 κιλό) η γεύση αλλάζει προς το χειρότερο, δεν έχει αυτό το wow των πρώτων ημερών
Αλλά και οι εναλλακτικές του να αγοράζω σακουλάκια των 250-300γρ και να κάθομαι να καθαρίζω μύλο κάθε 7 μέρες(διότι θα θέλω να δοκιμάσω άλλη ποικιλία), ε πολύ είναι
Αγοράζω όπως τύχει προσπαθώντας να καταλάβω τις διαφορές και αποφεύγοντας τα ακριβά (γνωστός τσιγκούνης, οικονόμος λέω εγώ!). Αλλά καταλαβαίνω ότι πρέπει να αναβαθμίσω το κονδύλι τουλάχιστον στο όνομα της επιστήμης, για να γίνουν καλύτερες και οι συγκρίσεις.
Μόλις αγόρασα καλό Κενυάτικο που ψήνεται ακριβώς πριν στον στείλουν. Για να δούμε...
Ναι έχω μύλο. Έχω καταλήξει σε 2 ρυθμίσεις μία για την καφετιέρα φίλτρου της γυναίκας μου (38/65) και μία για το cold brew το δικό λου (47/65). Όχι, δεν τον καθαρίζω, του κάνω λιγο ταπ ταπ, τον ταρακουνάω και κάπως και πέφτουν λίγα ψίχουλα. Από πάνω δεν βλέπω κάτι μέσα στα burrs για να καθαρίσω.

Κάτι άλλο που παρατήρησα είναι ο στατικός ηλεκτρισμός που αναπτύσσεται και κάνει τον καφέ να κολλάει στον μύλο ή να πετάει μακριά όταν χρησιμοποιήσω πλαστικό δοχειάκι για να μαζεύω τον καφέ από τον μύλο. Με μεταλλικό κανένα πρόβλημα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#812419 Θυμήστε μου, αγόρασα φρεσκοψημένο καφέ. Τον καταναλώνουμε το συντομότερο ή καλό είναι να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες να γίνει κάτι πρώτα;