Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#804424 20ετίας με 1.65% είναι ονειρικό επιτόκιο, στην Ελλάδα μόνον τραπεζικά στελέχη έχουν δει τέτοια επιτόκια, ειδικά σταθερά, τι να λέμε.
Από την άλλη, η τιμή αγοράς είναι ένα θέμα επίσης σημαντικό, όσο και το επιτόκιο. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα τα σπίτια ακόμη και στις λαϊκές περιοχές, είναι +20% από αυτά που ήταν πριν 3 χρόνια, ενώ στις πιο καλές, +30%. Δηλαδή, εκεί που αγόραζες με 300Κ, τώρα θέλεις 400Κ.
+100Κ, με ό,τι επιτόκιο, για 20 χρόνια, είναι τεράστιο θέμα όπως καταλαβαίνουμε...
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#804429 Επειδή θα μένουμε μέσα για κάποια χρόνια , δεν ψάχνω τόσο πολύ αν είναι η καλύτερη δυνατή επένδυση όσο το να μας βολεύει και να είναι μέσα στις δυνατότητες μας.
Τέλος πάντων αμα βρεθεί το κατάλληλο βλέπουμε . Κλείνω την παρένθεση .
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#804436 To ζήτημα της στέγης ειναι τόσο προβληματικό στην ολλανδία που ενας παράγοντας που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην δυνατότητα περεταίρω αναπτυξης.
Σκεφτείτε ότι πλέον τα πανεπιστήμια συζητάνε να περιορίσουν τους φοιτητές απ το εξωτερικό επειδη αδυνατούν να βρουν στέγη.
Άβαταρ μέλους
By NickTG
#804439 Η αδερφή της γυναίκας μου προσπαθεί εδώ και 1.5 χρόνο.
Την είχαν δεχθεί κανονικά από το πανεπιστήμιο και δεν πήγε γιατί δεν βρήκε σπίτι ποτέ.
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#804451 Όσοι έρχονται Ολλανδία θα πρεπει να εχουν υπόψιν τους αυτό τον παράγοντα. Ειδικά αν υπάρχει περιορισμένο budget. Tα ενοίκια ακόμα δεν εχουν αποκλιμακωθεί, αν και συζητάται πλέον νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της υπερσυγκεντρωσης κατοικιών σε λίγους που τις διαχειρίζονται ως επένδυση. Οι λεγόμενοι huisjesmelkers κακοψοφο
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#804461 Στην Αγγλία που ξέρω και επειδή έτυχε να κοιτάω πρόσφατα τιμές βλέπω σημαντική πτώση 15-20% σε τιμές σπιτιών μέσα σε 6 μήνες.
Βάλε και περίπου 8-10% φόρο που πληρώνεις σαν αγοραστής είναι επιπλέον κέρδος.
Αν λοιπόν πουλάς (φτηνά) και αγοράζεις (φτηνά) δίνεις μεγαλύτερο ποσοστό προκαταβολής άρα καλύτερο επιτόκιο (και μικρότερο ποσό αποπληρωμής) και πληρώνεις και λιγότερο φόρο μεταβίβασης.
Από την άλλη πολλοί που δεν καίγονται να πουλήσουν θα περιμένουν και έτσι δεν βγαίνουν πολλά νέα ακίνητα στην αγορά. Και θεωρώ ότι το δικό σου πουλιέται εύκολα ώστε να μην χάσεις το νέο σπίτι.
Αν όμως βρεις αυτό που θέλεις τότε δεν είσαι και τόσο χαμένος (αν πάρεις πολύ μικρό δάνειο. Αν δεν έχεις ξεπληρώσει το παλιό ή το νέο είναι πολύ πιο ακριβό τότε αρχίζει η συζήτηση).

Τα σταθερά επιτόκιο εδώ ακούω για 3-5 χρόνια όχι για 20. Είστε σίγουροι ότι προσφέρονται τόσο μακράς διάρκειας στην εποχή μας;

Σχετικά με σπίτια για φοιτητές στην Ολλανδία πρέπει όντως να υπάρχει θέμα. Η βαφτισιμιά μου που διαθέτει και ολλανδικό διαβατήριο πήγε στο ολλανδικό πανεπιστήμιο ως ελληνίδα γιατί έτσι θα είχε εγγυημένη κατοικία.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#804462 Επειδή μίλησα την Τρίτη μόλις πάλι με τραπεζίτη δίνεται ακόμα 100% κάλυψη και σταθερό ΑΝ θες για 10-20 χρόνια αλλά σιγά μη θες πλέον , εγώ για 5 θα πήγαινα το πολύ
Άβαταρ μέλους
By Chris
#804463 To default κλειδωμα στην Ολλανδια ειναι 10ετια. Αν θες το αλλαζεις, αλλα δεν ξερω αν αξιζει, αναλογα την περιπτωση. Πχ εγω που πηρα το 2018, αν το ειχα βαλει 5ετια για να γλιτωσω 0.1%, θα επρεπε να ξανακλειδωσω καπου τωρα (εχω 1.63%). Το σκεφτομαι και τρεμω :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
Anonymous Founder έγραψε:O Έλληνας συνταξιούχος μπορεί να πάει στην Ρωσία. Δεν πάει. Άντε μέχρι Βουλγαρία (για οικονομικούς λόγους πάντα). Η Ρωσία είναι φθηνότερη από την Βουλγαρία εννοείται.

Η Ρωσία είναι πολύ ακριβότερη από την Βουλγαρία, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.
Ο μέσος Άγγλος που αποφασίζει να πάει στην Μεσόγειο, επιλέγει Ισπανία κυρίως για λόγους εγγύτητας.
Προσωπικά εκμίσθωνα για χρόνια ένα καλό οροφοδιαμέρισμα σε έναν Γάλλο, ο οποίος έπαιρνε σύνταξη 2 χιλιάρικα Ευρώ και μου έλεγε ότι στην Γαλλία δεν θα ζούσε. Σαλονίκη έκανε ζωάρα όμως με αυτά τα λεφτά. Δεν είναι πιο καλό το κλίμα από την Ν. Γαλλία, απλά είμαστε πολύ φτηνότεροι!

Επίσης το καλοκαίρι δεν παλεύεται εδώ η θερμοικρασία! :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
Chris έγραψε:To default κλειδωμα στην Ολλανδια ειναι 10ετια. Αν θες το αλλαζεις, αλλα δεν ξερω αν αξιζει, αναλογα την περιπτωση. Πχ εγω που πηρα το 2018, αν το ειχα βαλει 5ετια για να γλιτωσω 0.1%, θα επρεπε να ξανακλειδωσω καπου τωρα (εχω 1.63%). Το σκεφτομαι και τρεμω :s_biggrin

Εσύ βασικα έκανες μεγαλη |λογοκρισία| που δεν το έκλεισες για 20 κι εγω κακως δεν το κλειδα για 30, τετοια επιτόκια είναι ασύλληπτα χαμηλά :lol:

Ασε που δε σου απαγορεύει κανενας να επαναχρηματοδοτησεις το δάνειο.

@κιλο: οντως μάλλον αυτη τη στιγμη είναι λογικό να πας για πενταετία, αλλά το πέναλτι της 10ετιας είναι αστείο και επιπλέον σου δίνει ασφαλεια. αν τα επιτόκια πέσουν, με ένα μικρό πέναλτι μπορεος ούτως η άλλως να αναχρηματοδοτησεις.

@σκνιπερ: ποιο πανεπιστήμιο εξασφαλίζει στέγη σε αλλοδαπούς ολλανδια? είχα την εντύπωση ότι πλέον δεν ασχολείται κανένα...
Άβαταρ μέλους
By mousatos
REALZEUS έγραψε:Επίσης το καλοκαίρι δεν παλεύεται εδώ η θερμοικρασία! :rtfm:

Αν δουλεύεις σε εξωτερικές οικοδομικές π.χ εργασίες , ναι. Πριν 30-40 χρόνια ήταν σαφώς πιο δροσερά τα καλοκαίρια όμως.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
mousatos έγραψε:
REALZEUS έγραψε:Επίσης το καλοκαίρι δεν παλεύεται εδώ η θερμοικρασία! :rtfm:

Αν δουλεύεις σε εξωτερικές οικοδομικές π.χ εργασίες , ναι. Πριν 30-40 χρόνια ήταν σαφώς πιο δροσερά τα καλοκαίρια όμως.

Δεν θα το έλεγα. Θυμάμαι ακόμα τον καύσωνα του '87: https://www.mixanitouxronou.gr/o-foniko ... -vathmous/
Άβαταρ μέλους
By Chris
#804560 @ντριφτερ: Το πλανο ειναι στα 10 χρονια να εχει μεινει τοσο λιγο κεφαλαιο που να μη με νοιαζει καθολου αν παει στο 5% ή στο 20%
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#804561 Ναι , αλλά στα πρώτα χρόνια δεν είναι που σε βάζουν να ξεχρεώνεις τους τόκους χωρίς να πέφτει το κεφάλαιο;