Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#804363 Εντάξει ο ήλιος ο εδώ (όποτε εμφανιστεί) δεν ενοχλεί αλλά δεν έχει σχέση με τον ελληνικό …. Όταν λέω ήλιο εννοώ αυτόν που ξέρουμε , τον «κανονικό» . Μιας και δουλεύω όλη τη μέρα προτιμώ έξω να έχει συννεφιά και βροχή παρα λιακάδα να μου έρχεται όρεξη για έξω , συγκεντρώνονται καλύτερα.

Το real estate ήταν από τα λίγα που δε μου έκατσε καλά λόγω timing .
Με το που ήρθα προσπάθησα 1-2 σπίτια έκανα offer αλλά μεχρι πριν το καλοκαίρι με τα επιτόκια χώμα ζητάγανε το θεό τους και δεν τα βρήκαμε . Μου πήρε ένα εξάμηνο να προσανατολίστω , περιοχές τύποι σπιτιών τιμές κτλ …
Τώρα που είμαι αρκετά κατατοπισμένος και τα πράγματα λογικεύτηκαν κάπως και πλέον κόπηκε η τρέλα του overbidding , ανέβηκαν τα επιτόκια αρκετά . Δυστυχώς αυτό είχε μια τεράστια επίπτωση στο Max loan που μου δίνει η τράπεζα , το τωρινό ποσό είναι -150κ κάτω σε σχέση με ότι μου είχανε κάνει offer Μάιο .
Τα σπίτια που μου αρέσουν δεν τα φτανω με δανεισμο μόνο πλεον με αυτή τη διαφορά .
Το παρακολουθώ στενά , θα δούμε….

Το σπιτι Βιέννη ενοικιάστηκε σε πρώην συνάδελφο και είναι Self sustained με το δάνειο του και το ενοίκιο άρα δε με απασχολεί.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#804370 Παρακαλώ πολύ, μην πάει η κουβέντα πάλι στο αν είναι καλύτερα να έχει ήλιο ή όχι, είναι δεδομένη παγκόσμια η τάση των ανθρώπων όταν λύνουν το οικονομικό τους πρόβλημα να πάνε σε πιο ηλιόλουστα μέρη, και όχι το αντίθετο.
Προτιμήσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν, αλλά είμαι βέβαιος πως όταν με το καλό ο KiloMeater συνταξιοδοτηθεί, στο νότο της Ευρώπης λογικά θα διαλέξει να ζήσει, όπως κάνει και η πλειοψηφία όσων μπορούν να το κάνουν.
Για δουλειά, ο οργανωμένος βορράς θα είναι πάντα ελκυστικός, αλλά το κλίμα εννοείται πως είναι άλλο ανέκδοτο.
Εγώ θα πω πάντως ένα ευχαριστώ για το πολύ αναλυτικό ποστ που βοήθησε όλους νομίζω να γίνουμε λίγο σοφότεροι και να μάθουμε κάποια πράγματα από την πλευρά αυτού που τα ζει.
Άβαταρ μέλους
By dimitris
Anonymous Founder έγραψε:Παρακαλώ πολύ, μην πάει η κουβέντα πάλι στο αν είναι καλύτερα να έχει ήλιο ή όχι, είναι δεδομένη παγκόσμια η τάση των ανθρώπων όταν λύνουν το οικονομικό τους πρόβλημα να πάνε σε πιο ηλιόλουστα μέρη, και όχι το αντίθετο.

admin παρόντος, πάσα αρχή (και συζήτηση) παυσάτω! Βέβαια η μετακίνηση προς πιο πιο ηλιόλουστα μέρη έχει σχέση και με το οικονομικό, γιατί κατά κανόνα τα ηλιόλουστα μέρη είναι και πιο οικονομικά στη διαβίωση. Ο Ελβετός συνταξιούχος μπορεί να πάει να μείνει στην Ελλάδα, ο Έλληνας συνταξιούχος δεν μπορεί να πει να μείνει στην Ελβετία.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#804385 O Έλληνας συνταξιούχος μπορεί να πάει στην Ρωσία. Δεν πάει. Άντε μέχρι Βουλγαρία (για οικονομικούς λόγους πάντα). Η Ρωσία είναι φθηνότερη από την Βουλγαρία εννοείται.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#804399 Εγω παντως απο παιδακι, θυμαμαι ενα πραγμα. Οτι διαθεση και να ειχα ξυπνωντας το πρωι, καλη ή κακη, παντα εφτιαχνε ή χαλουσε ενα κλικ, μετα το πρωτο κοιταγμα στον οριζοντα!

Αν στεκοτανε εκει ψηλα ο γιγαντας ο Ηλιος και μου εκαιγε τα ματια στο πρωτο κοιταγμα, μου εφτιαχνε παντα ενα κλικ τη διαθεση.

Οταν σηκωνα το κεφαλι ψηλα και δεν τον εβλεπα, παντα αισθανομουνα μια μικρη απογοητευση.

Μεχρι τωρα το ιδιο αισθανομαι καθε μερα. Μαλιστα ετσι ανοιγει η ψυχη μου κι οταν βλεπω δασος-δεντρα-πρασινο που επισης θεωρω οτι ειναι περασμενο στο ΝτιΕνΕι μας σαν κατι αγαπημενο που δινει ζωη. Οποιοδηποτε αντιθετο συναισθημα ως προς τον ηλιο και το πρασινο, τα εκλαμβανω σαν γονιδιακη ανωμαλια :s_tongue
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#804403 Κι εμένα το πρώτο πράμα που με φτιάχνει όταν κατεβαίνω Ελλάδα είναι το φως. Αν με πάρουν από το αεροδρόμιο και δεν οδηγάω απλά χαζεύω, το φως. Όσο ήλιο και να κάνει στην κεντρική/βόρεια Ευρώπη δεν έχει την εκτυφλωτική λάμψη του ελληνικού.
Και ήταν κάτι που είχα θεωρήσει στα μεγάλα μειονεκτήματα της ζωής στην ξενιτειά.
Αλλά ο καθένας όπως τη βρίσκει. Έχω φίλο που το καλοκαίρι παίρνει τα βουνά, ο αέρας, η φύση κλπ. Γούστα.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
sknipper έγραψε:Έχω φίλο που το καλοκαίρι παίρνει τα βουνά, ο αέρας, η φύση κλπ. Γούστα.

Έχω κι εγώ έναν τέτοιο :lol:
+1 γούστα
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#804405 Για να μην είμαι άδικος , τα Χριστούγεννα που πέρασα δυο εβδομάδες Πειραιά και ο καιρός ήταν καταπληκτικός , γουστάραμε τρελλα , δεν θα μπορούσα να ζητήσω τίποτα καλύτερο.

Είπαμε μας αρέσει η μουντάδα εδώ πάνω αλλά το λέω με και με την ασφάλεια του ότι περνάμε και δυο μήνες σχεδόν συνολικά Ελλάδα κάθε χρόνο διακοπές και φωτοσυνθέτουμε επαρκώς.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
KiloMeater έγραψε:Το real estate ήταν από τα λίγα που δε μου έκατσε καλά λόγω timing .
Με το που ήρθα προσπάθησα 1-2 σπίτια έκανα offer αλλά μεχρι πριν το καλοκαίρι με τα επιτόκια χώμα ζητάγανε το θεό τους και δεν τα βρήκαμε . Μου πήρε ένα εξάμηνο να προσανατολίστω , περιοχές τύποι σπιτιών τιμές κτλ …
Τώρα που είμαι αρκετά κατατοπισμένος και τα πράγματα λογικεύτηκαν κάπως και πλέον κόπηκε η τρέλα του overbidding , ανέβηκαν τα επιτόκια αρκετά . Δυστυχώς αυτό είχε μια τεράστια επίπτωση στο Max loan που μου δίνει η τράπεζα , το τωρινό ποσό είναι -150κ κάτω σε σχέση με ότι μου είχανε κάνει offer Μάιο .
Τα σπίτια που μου αρέσουν δεν τα φτανω με δανεισμο μόνο πλεον με αυτή τη διαφορά .
Το παρακολουθώ στενά , θα δούμε….

Το σπιτι Βιέννη ενοικιάστηκε σε πρώην συνάδελφο και είναι Self sustained με το δάνειο του και το ενοίκιο άρα δε με απασχολεί.
Δεν είναι μπελάς να έχεις πάρε δώσε με Ελλάδα, Αυστρία και Ολλανδία; Μήπως να πούλαγες την Αυστρία ώστε να είχες αρχικό κεφάλαιο για Ολλανδία; Και μπορεί τα επιτόκια να είναι ψηλά αλλά για το λόγο αυτό έχει πέσει η ζήτηση και οι τιμές (και τυχόν ποστοστιαίοι φόροι αγοράς). Οπότε αν το αυστριακό σπίτι πουληθεί αξιοπρεπώς ίσως να χρειαστείς πολύ μικρότερο δάνειο και δίνοντας μεγαλύτερη προκαταβολή παίρνεις καλύτερο επιτόκιο.
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#804409 Aυτή τη στιγμή ειναι η χειρότερη να αγοράσεις σπιτι.

1)Τιμές ακομα στο θεό
2)Επιτόκια πολύ ψηλά (edit)

Επειδή γενικότερα η φάση του δανεισμού θα είναι πολύ χειρότερη απο 1 χρονο πριν για αρκετό διαστημα (πιστεύω ότι δεν θα ισχυσει η 100% χρηματοδότηση και τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ ψηλά για αρκετό διάστημα) αυτό που τουλάχιστον θα πρεπει να κεφαλαιοποιήσεις ειναι μια αρκετά σεβαστή πτώση τιμών.

Και προφανώς εκεί συμφέρει να βάλεις cash
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
Scotch έγραψε:
sknipper έγραψε:Έχω φίλο που το καλοκαίρι παίρνει τα βουνά, ο αέρας, η φύση κλπ. Γούστα.

Έχω κι εγώ έναν τέτοιο :lol:
+1 γούστα

Κι εγω τετοιος ειμαι! Απο το να παω να λιωσω στην αμουδια και να ψηνομαι, προτιμαω να παω σε ενα βουνο να εχω τον ηλιο, μαζι με τη δροσουλα και μπονους το πρασινο :thumbsup:

Αλλο να μας τη σπαει ο πολυς ο ηλιος ωρες-ωρες κι αλλο να λεμε "δε μου αρεσει ο ηλιος". Ακομα χειροτερα, σε ανησυχητικο βαθμο κατα την αποψη μου, να λεει καποιος "προτιμω βορεια χωρα που δεν εχει πολυ ηλιο" :omg:
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
rx8_drifter έγραψε:Aυτή τη στιγμή ειναι η χειρότερη να αγοράσεις σπιτι.

1)Τιμές ακομα στο θεό
2)Επιτόκια πολύ ψηλά (edit)

Επειδή γενικότερα η φάση του δανεισμού θα είναι πολύ χειρότερη απο 1 χρονο πριν για αρκετό διαστημα (πιστεύω ότι δεν θα ισχυσει η 100% χρηματοδότηση και τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ ψηλά για αρκετό διάστημα) αυτό που τουλάχιστον θα πρεπει να κεφαλαιοποιήσεις ειναι μια αρκετά σεβαστή πτώση τιμών.

Και προφανώς εκεί συμφέρει να βάλεις cash

Εχω την εντυπωση οτι ετσι σκεφτεται ο Παπαδημουλης που τα θελει προς εκμεταλευση :shifty:

Γενικα οποιος ανθρωπος θελει να αγορασει ενα δικο του σπιτι για να μενει και το σκεφτεται λογικα για χρονια, το κανει οταν αισθανθει ετοιμος (οικονομικα, επαγγελματικα, ψυχολογικα) να βαλει αυτο το νταλγκα με τις δοσεις στο κεφαλι του. Δε νομιζω οτι σκεφτεται "κατσε λιγα χρονια να πεσουν τα επιτοκια". Οσο για τις τιμες, δεν ειμαι σιγουρος για το αν και το ποτε θα πεσουνε. Ειδικα αυτες οι μεταβολες στην αγορα ειναι αργες και μπορει να παρουν και δεκαετιες.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#804414 Τα σπίτια είναι φθηνά, επειδή τα επιτόκια είναι υψηλά. Δεν γίνεται αλλιώς. Αν φθηνύνει το χρήμα, θ'αυξηθούν οι τιμές. Win-Win δεν υπάρχει.
Το πέναλτι των επιτοκίων, είναι σοβαρό, ειδικά αν ψάχνεις για 100% χρηματοδότηση και σταθερό επιτόκιο, αυτή την στιγμή είναι δύσκολο, ακόμη και στην Ευρώπη. Αν περιμένεις πτώση επιτοκίων για ν'αγοράσεις σπίτι, να είσαι βέβαιος πως τότε θα έχουν ακριβύνει τα σπίτια περισσότερο.

Θα συμφωνήσω πως αυτή την στιγμή δεν συμφέρει ν'αγοράσεις σπίτι με σταθερό επιτόκιο. Γιατί θα είναι πολύ υψηλό και θα το φας για 10ετίες.
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#804415 Mιλαω αποκλειστικά για την αγορά της Ολλανδίας που έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Οι τιμές στα σπίτια εχουν αρχίσει να αποκλιμακόνονται, οπότε ναι, ειναι ενας παράγοντας που θα πάρεις υπόψιν.

Το πέναλτι του να κλείσεις επιτόκιο για 10 ή 20 χρόνια δνε ειναι σοβαρό, απλά πλέον ειναι τα επιτόκια πολύ ψηλά.

Νομίζω το 20ετίας κλειστό ειανι πάνω από 4% (εγώ είχα κλείσει με 1.64% :lipsealed: )