Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimik
#801787 Πέρα της επένδυσης πρέπει να υπολογιστεί και συντήρηση/πιθανές βλάβες εκτός αν είσαι μερακλής και πιάνουν τα χέρια σου να αλλάξεις καμιά πλακέτα, ονόματα δεν λέμε...
Άβαταρ μέλους
By mirage
dimik έγραψε:Πέρα της επένδυσης πρέπει να υπολογιστεί και συντήρηση/πιθανές βλάβες εκτός αν είσαι μερακλής και πιάνουν τα χέρια σου να αλλάξεις καμιά πλακέτα, ονόματα δεν λέμε...
Αυτο ισχύει για οποιαδήποτε σύστημα θέρμανσης
Άβαταρ μέλους
By dimik
mirage έγραψε:
dimik έγραψε:Πέρα της επένδυσης πρέπει να υπολογιστεί και συντήρηση/πιθανές βλάβες εκτός αν είσαι μερακλής και πιάνουν τα χέρια σου να αλλάξεις καμιά πλακέτα, ονόματα δεν λέμε...
Αυτο ισχύει για οποιαδήποτε σύστημα θέρμανσης

Σαφώς απλά το κόστος συντήρησης ή/και βλάβης είναι και ανάλογο της πολυπλοκότητας, ειδικά να μιλάμε για πακέτο PV, αντλία, ΖΝΧ, fan coils, ενδοδαπέδια κοκ.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#801812 Είμαι μεγάλος fan της αντλίας θερμότητας, αλλά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ΔΕΝ είναι η καλύτερη λύση γενικώς και αορίστως, αλλά (όπως με όλα τα πράγματα) υπό προϋποθέσεις. Και εξηγούμαι:
-Σε πολύ κρύα κλίματα, είναι στα όρια της... ταλαιπωρίας (glf ακούει; :lol: ). Θέλει ειδική ακριβή αντλία, θέλει οπωσδήποτε ενδοδαπέδια για να μην χρειάζεται να σηκώσει ψηλά την θερμοκρασία, θέλει αντιστάσεις, θέλει προστασία από τον καιρό, θέλει, θέλει... Όταν με έναν λέβητα συμπύκνωσης, έχεις τα πάντα όλα με κλάσμα του κόστους εγκατάστασης, και αρκετά κοντινό κόστος χρήσης (με σημερινές τιμές)
-Το ΖΝΧ σε αντλία θερμότητας είναι πολύ πιο δύσκολο και ακριβό (δείτε τιμές ΑΘ με και χωρίς και θα καταλάβετε).
-Η αντλία θερμότητας είναι οικονομικό ρίσκο από κάθε άποψη: ενώ η απόδοσή της είναι ό,τι καλύτερο, το κόστος του ρεύματος είναι ο άγνωστος Χ σήμερα, η επένδυση είναι 5x ή και 6x από έναν λέβητα συμπύκνωσης, και το πότε ακριβώς θα γίνει απόσβεση, έχει να κάνει και με το πόσο θ'αντέξει...
-Μια αντλία θερμότητας είναι πολύ πιο ευαίσθητη σε βλάβες από τον οποιοδήποτε λέβητα ΦΑ ή πετρελαίου. Είναι πιο ευαίσθητη και από κλιματιστικό, γιατί εκτός από την πλακέτα που είναι η πιο τυπική (και ακριβή) βλάβη όλων των inverter κλιματιστικών, το ότι είναι μια συσκευή αέρος/νερού σημαίνει ακόμη περισσότερες πιθανότητες για βλάβη (ποιότητα νερού, διαρροές, κλπ)
-Εκεί που η αντλία θερμότητας όντως είναι εξαιρετική επένδυση, είναι αν μπορείς να την συνδυάσεις με φωτοβολταϊκά και μεγάλο ηλιακό, που θα έχει και δοχείο για ζεστά νερά στην προσαγωγή (αν το λέω σωστά). Έτσι θα ζεσταίνεις νερό και με τον ήλιο, αλλά θα παράγεις και ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά. Με το net-metering, ουσιαστικά θα σου βγαίνει δωρεάν τόσο για το ρεύμα όσο και για την θέρμανση για όλο το σπίτι. Αυτό όμως έχει μια αρκετά ακριβή αρχική επένδυση και ουσιαστικά αφορά μονοκατοικίες, γιατί χρειάζεσαι πολύ χώρο στην στέγη για όλα αυτά. Σε μια πολυκατοικία, ποιο διαμέρισμα θα πρωτοπρολάβει;

Αυτή την στιγμή λοιπόν, δεν έχει πεθάνει ακόμη το ΦΑ αν μιλάμε για το τι συμφέρει να βάλει κάποιος σε ένα διαμέρισμα για αυτονομία. Θα έλεγα πως όποιος σκέφτεται να αυτονομηθεί, να περιμένει αν γίνεται 1-2 χρόνια ακόμη αν μπορεί. Εναλλακτικά, μπορεί να κάνει την μελέτη με σκοπό να μπορεί να μπει αργότερα αντλία θερμότητας. Αυτό σημαίνει:
-Χώρο για να μπει στην θέση του λέβητα ΦΑ
-Ιδανικά ενδοδαπέδια, αλλά αν δεν γίνεται, υπάρχει και η λύση των σωμάτων βεβιασμένης κυκλοφορίας( fan coils ):
https://www.multiclima.gr/fancoil-delonghi
(που προφανώς δεν είναι η καλύτερη λύση, και επίσης είναι και αρκετά ακριβά)
-Σε θερμές ζώνες, μπορεί να δουλέψει και χωρίς ενδοδαπέδια ή fan coils χωρίς πρόβλημα, αλλά σίγουρα δεν πετυχαίνεις την ίδια οικονομία.
-Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως η ΑΘ έχει μεγάλη αδράνεια, κοινώς αν θέλεις γρήγορα ζέστη έχασες πανηγυρικά. Θεωρώ πως κι αυτό είναι μια συνήθεια, από την άλλη στην Αθήνα ο καιρός είναι τόσο καλός συνήθως που παίζει να μην ταιριάξει σε όλους.

Σαν τελικό συμπέρασμα: ελπίζω να λήξει ο πόλεμος (και να χάσει η Ρωσία ιδανικά), και να μειωθούν οι τιμές του ΦΑ. Για τα επόμενα 10 χρόνια, μέχρι η χώρα να μην εξαρτάται από το ΦΑ για την παραγωγή ενέργειας τουλάχιστον, το να βασίσεις όλο σου το σπίτι στο ρεύμα, δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα. Αυτό που ξέρω είναι πως σε νέες οικοδομές, βάζουν αντλία θερμότητας και όχι ατομικό λέβητα ΦΑ πλέον. Κι αυτό δείχνει και την προτίμηση του κοινού, όπως και την ανάγκη για Α+ στον ΚΕΝΑΚ που είναι υποχρεωμένος ο εργολάβος να έχει, αλλά ουσιαστικά όμως δείχνει και πού θα πάει το πράγμα στο μέλλον. Αλλά γενικώς, έχει ακόμη ψωμί το ΦΑ, καλώς ή κακώς.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#801875 Μιλησα με μηχανολογο σήμερα που βάζει ηλιακους και αντλίες θερμότητας για το νησί.
μου είπε ότι δεν αξίζει η ΑΘ για καλοκαιρι κλιματιστικό με inverter είναι η πρόταση του για ξενιαστή λειτουργία.
στην Αθήνα που έχω 4 ινβερτερ,εδώ και 6 χρόνια περίπου που δεν λειτουργούν υπερβολικές ώρες γιατί υπάρχει και το ΦΑ όχι όμως αυτονομία, δεν έχουν χρειαστεί πλακέτες κλπ που λέτε.
με τον ηλιακό φέτος Αθήνα έχει ανάψει η αντίσταση συνολικά 1 ώρα μεχρι σημερα.

.
Άβαταρ μέλους
By edmond
#801897 1 ώρα για ρεύμα ηλιακού στην Αθήνα, οκ, προφανώς μιλάμε για περιορισμένη κατανάλωση έτσι;
Άβαταρ μέλους
By 224v
#801903 δύο άτομα ζούμε στο σπίτι, και μπάνιο κάνουμε σχεδόν κάθε μέρα. εγώ δεν ξοδεύω πολύ νερό αλλά η συμβία λόγω λουσιματος μαλλιών σίγουρα περισσότερο, αλλά στο τέλος έχει ακόμα ζεστό νερό...

.
Άβαταρ μέλους
By skous
Anonymous Founder έγραψε:-Εκεί που η αντλία θερμότητας όντως είναι εξαιρετική επένδυση, είναι αν μπορείς να την συνδυάσεις με φωτοβολταϊκά και μεγάλο ηλιακό, που θα έχει και δοχείο για ζεστά νερά στην προσαγωγή (αν το λέω σωστά). Έτσι θα ζεσταίνεις νερό και με τον ήλιο, αλλά θα παράγεις και ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά. Με το net-metering, ουσιαστικά θα σου βγαίνει δωρεάν τόσο για το ρεύμα όσο και για την θέρμανση για όλο το σπίτι. Αυτό όμως έχει μια αρκετά ακριβή αρχική επένδυση και ουσιαστικά αφορά μονοκατοικίες, γιατί χρειάζεσαι πολύ χώρο στην στέγη για όλα αυτά. Σε μια πολυκατοικία, ποιο διαμέρισμα θα πρωτοπρολάβει;

Αυτο με τον ηλιακο παιζει και να μην συμφερει, γιατι καταλαμβανει τον χωρο 2 πανελς, τα οποια πιθανως θα σου παραξουν το ρευμα που θα θελει η αντλια για αυτη την εξτρα προσαρμογη. Ισως βεβαια και οχι, θελει μαθηματικο τυπο εδω….

Εγω βρηκα το σπιτι με ενδοδαπεδια αλλα με καυστηρα πετρελαιου και οταν ρωτησα το κοστος για να βαλω ηλιακο να υποβοηθαει, τα νουμερα ηταν απαγορευτικά (γιατι επρεπε να αλλαξει και το boiler, να τραβηχτουν παροχες κλπ) Με λιγα παραπανω στηνω 10kW, το οποιο ειναι το επομενο βήμα. Και αν πεθανει ο καυστηρας, θα δω για αντλια, οπου ουσιαστικα η καταναλωση της οποίας θα καλυπτεται απο το φωτοβολταικο κατα μεγαλο μέρος (εκτος αν παρω τεζλα και κετα τα 10kW δεν θα φτανουν ουτε για γιουχου :)
Άβαταρ μέλους
By bebes
#802957 Σχετικά με το Φυσικό Αέριο γνωρίζει κάποιος τι γίνεται με την κρατική επιδότηση;
Εγω ειχα μείνει οτι θα επιδοτείται με 20ευρώ ανά θερμική MWh, αλλά στον λογαριασμό δεν φαίνεται κατι...

Στον τελευταίο λογαριασμό είδα οτι δεν υπάρχει καμια μείωση (είναι με σταθερή τιμή, αλλά με τα "νέα δεδομένα", ήτοι οριακά κάτω απο τα 0,10€/KWh).
Μιλησα με εκπρόσωπο της Ζενίθ στο τηλέφωνο και μου είπε οτι ακόμα με συμφέρει να είμαι στο συγκεκριμένο συμβόλαιο, παρά σε ενα άλλο που ζήτησα να μεταβώ με το μισό κόστος /KWh.
Στου πεθερου τον λογαριασμό που κοίταξα, ο οποίος εχει παλιά σύνδεση χωρίς συμβόλαιο, ειδα οτι εχει κάποιες μικροεκπτώσεις (αναφέρονται ως "ειδική έκπτωση").
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
skous έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:-Εκεί που η αντλία θερμότητας όντως είναι εξαιρετική επένδυση, είναι αν μπορείς να την συνδυάσεις με φωτοβολταϊκά και μεγάλο ηλιακό, που θα έχει και δοχείο για ζεστά νερά στην προσαγωγή (αν το λέω σωστά). Έτσι θα ζεσταίνεις νερό και με τον ήλιο, αλλά θα παράγεις και ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά. Με το net-metering, ουσιαστικά θα σου βγαίνει δωρεάν τόσο για το ρεύμα όσο και για την θέρμανση για όλο το σπίτι. Αυτό όμως έχει μια αρκετά ακριβή αρχική επένδυση και ουσιαστικά αφορά μονοκατοικίες, γιατί χρειάζεσαι πολύ χώρο στην στέγη για όλα αυτά. Σε μια πολυκατοικία, ποιο διαμέρισμα θα πρωτοπρολάβει;

Αυτο με τον ηλιακο παιζει και να μην συμφερει, γιατι καταλαμβανει τον χωρο 2 πανελς, τα οποια πιθανως θα σου παραξουν το ρευμα που θα θελει η αντλια για αυτη την εξτρα προσαρμογη. Ισως βεβαια και οχι, θελει μαθηματικο τυπο εδω….

Εγω βρηκα το σπιτι με ενδοδαπεδια αλλα με καυστηρα πετρελαιου και οταν ρωτησα το κοστος για να βαλω ηλιακο να υποβοηθαει, τα νουμερα ηταν απαγορευτικά (γιατι επρεπε να αλλαξει και το boiler, να τραβηχτουν παροχες κλπ) Με λιγα παραπανω στηνω 10kW, το οποιο ειναι το επομενο βήμα. Και αν πεθανει ο καυστηρας, θα δω για αντλια, οπου ουσιαστικα η καταναλωση της οποίας θα καλυπτεται απο το φωτοβολταικο κατα μεγαλο μέρος (εκτος αν παρω τεζλα και κετα τα 10kW δεν θα φτανουν ουτε για γιουχου :)

Είναι πολύ ανώτερη η απόδοση του ηλιακού για ΖΝΧ από το οποιοδήποτε φωτοβολταϊκό. Δεν συμφέρει να ζεσταίνεις ΖΝΧ με αντλία θερμότητας, γιατί η ΑΘ προτιμάει πάντα πιο χαμηλές θερμοκρασίες και σταθερή λειτουργία, όχι κρουστικές. Ο ηλιακός είναι must σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα είναι no brainer επιλογή, εκτός αν είσαι σε κάνα μέρος με άπειρο χιόνι.

@bebes,
Ούτε εγώ έχω δει την παραμικρή επιδότηση στο ΦΑ από την πολιτεία στους τελευταίους λογαριασμούς. Είμαι στην Φυσικό Αέριο Ελλάδας.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#802970 Εχθές είχα προγραμματίσει ν'ανάψει για μισή ώρα ο ηλιακός το μεσημέρι.
Το απόγευμα που κάναμε μπάνιο το νερό το έλεγες χλιαρό, ούτε καν καυτό.
Δεν επαρκεί μισή ώρα όταν δεν έχει ήλιο φαίνεται. 160ρης είναι και συντήρηση/καθαρισμός έγινε πριν 2 χρόνια περίπου.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#802974 Τι λετε ρε παιδες, σοβαρα;

Εχω 200 λιτρα ηλιακο στην ταρατσα, τον ανοιξα χθες 40 λεπτα στις 9 το βραδυ να κανω μπανιο, τελικα βαρεθηκα και το αφησα για το πρωι και το νερο ζεματαγε στις 7 και μιση που σηκωθηκα.

Συντηρηση του εκανα πριν 3; χρονια, μπορει και 4