Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
egobrain έγραψε:
markvag έγραψε:
egobrain έγραψε:Μιας και λέτε για θερμοκρασίες, Μάρκο τι λέει εκεί στα ορεινά? Μηδένισε το κοντέρ?

Εδώ στον άγριο Βορά, το AC δουλεύει από τον Οκτώβριο, όχι συνεχώς προφανώς, αλλά τα πρωινά και τα απογεύματα χρειάζεται. Πλέον δεν κλείνει ούτε τα μεσημέρια. Θυμίζω ότι είναι η μόνη θέρμανση του σπιτιού (και επαρκεί ευτυχώς).

Στους πόσους βαθμούς το έχεις?

Απροπό, ισχύει πως πρέπει να κρατάμε μια διαφορά 10 βαθμών μεταξύ εξωτερικής και θερμοκρασίας κλιματιστικου?

Επειδή είναι η μόνη θέρμανση του σπιτιού, δουλεύει στους 28-29 βαθμούς. Ευτυχώς, που το σπίτι είναι αρκετά καλά προστατευμένο και επαρκεί.

Για το απροπό, δεν ξέρω, αλλά δεν ξέρω και πως μπορεί να γίνει... Αν έξω έχει -10 δεν θα ήθελα να μείνω μέσα στους 0... :lol:

Σίγουρα βέβαια το κλιματιστικό αποδίδει καλύτερα εάν η διαφορά θερμοκρασίας δεν είναι πολύ μεγάλη...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#795470 Σώματα μπορεί να έχει, πετρέλαιο η πολυκατοικία μπορεί να μην έχει... Όπως 10άδες 1000άδες άλλες στην ελληνική επικράτεια, μετά τα καταπληκτικά μνημόνια που εφαρμόστηκαν στην χώρα...
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#795471 Σήμερα στη Nομαρχία τα καλοριφέρ λειτουργούσαν κανονικά ( όπως και τα κλιματιστικά στους 25-29C, σε εμάς, συνεπικουρικά με τα καλοριφέρ) . Βέβαια είχαμε κόσμο και οι πόρτες ανοιγόκλειναν συνεχώς.
Δημόσιο for ever.
Άβαταρ μέλους
By Δημ.Φυλακτος
mousatos έγραψε:Σήμερα στη Nομαρχία τα καλοριφέρ λειτουργούσαν κανονικά ( όπως και τα κλιματιστικά στους 25-29C, σε εμάς, συνεπικουρικά με τα καλοριφέρ) . Βέβαια είχαμε κόσμο και οι πόρτες ανοιγόκλειναν συνεχώς.
Δημόσιο for ever.

Που να δεις καλοκαιρι: αιρκοντισιον στο φουλ, παραθυρο ανοιχτο και καθημενος ο αλλος με μουσικη και τσιγαρακι. Υπολογιστης κλειστος (το επιδομα ομως το παιρνει),το τηλεφωνο δεν το σηκωνει κανεις και η μουσικη να παιζει.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#795487 Το επίδομα υπολογιστή έχει καταργηθεί εδώ και άπειρα χρόνια.
Άδεια υπολογιστή υπήρχε, που κι αυτή καταργήθηκε με το πρώτο μνημόνιο.
Επίσης δεν ξέρω τι κάνουν στη νομαρχία του μουσατου (μάλλον εννοεί περιφέρεια), αλλά ξέρω ότι σε ΑΕΙ της Αθήνας η θέρμανση σε αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, αναγνωστηρια και γραφεία δεν έχει ανάψει ακόμα και καθηγητές, υπάλληλοι και φοιτητές σήμερα ξεπαγιασαν.
Φαντάζομαι ότι το αντίστοιχο συμβαίνει και στην επαρχία με ακόμα χειρότερες συνθήκες.
Λέω εγώ τώρα
Άβαταρ μέλους
By mousatos
Asimov έγραψε:Επίσης δεν ξέρω τι κάνουν στη νομαρχία του μουσατου (μάλλον εννοεί περιφέρεια)

https://www.slang.gr/lemma/11158-pes-to ... -morfomene
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#795516 3η μέρα που παιζουμε στους 19 βαθμους μέσα, και θερμοκρασιακή άνεση είναι μια χαρά. Εξω έχει κάπου 6,5 βαθμους (Β. Αττική), και τα νερά της Α/Θ φευγουν με 26 βαθμους και επιστρέφουν με 25. Νομίζω καλή αρχή.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#795517 Χθες αναψαμε καλοριφερ. Καλο το κλιματιστικο αλλα σαν το καλοριφερ δεν εχει.
Καμια σχεση η ζεση και η θαλπωρη του.

Επισης παρατηρησα και κατι ακομα. Το κλιματιστικο το εκλεισα στις 6 και μιση το απογευμα και η θερμοκρασια ηταν 20,5° στο σαλονι. Πηγαμε σουπερμαρκετ και γυρισαμε και στις 9+ η θερμοκρασια ειχε πεσει στους 17°.

Ανοιξα το καλοριφερ στις 9 και μιση και μεχρι τις 11 και μιση που το εκλεισα ειχε παει στους 19°. Το πρωι στις 7+ που σηκωθηκα ελεγε 17,5°.

Καλο το κλιματιστικο αλλα πρεπει να δουλευει συνεχεια, αν το κλεισεις δε, παγωνει το σπιτι σε χρονο dt.
Τελευταία επεξεργασία από PaNick67 και 29 Νοέμ 2022, 12:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Serf
#795521 Παρόλα αυτά, η ενεργειακή απόδοση τόσο ενός καυστήρα πετρελαίο όσο και ενός κλιματιστικού είναι δεδομένη και, αν δεν κάνω λάθος, το κλιματιστικό είναι πιο οικονομικό.

Εμείς προς το παρόν με κλιματιστικό. Χθες τα προγραμμάτισα να ανοίγουν αργά το απόγευμα και να κλείνουν το πρωί με ρύθμιση στους 22oC.
Άβαταρ μέλους
By markvag
edmond έγραψε:Μάρκο, σώματα έχει το σπίτι μέσα;
Υποθέτω όχι έτσι;

Έχει κανονικά, η πολυκατοικία του '92. Μέχρι κάποια στιγμή δούλευε κανονικά καλοριφέρ, φαντάζομαι κάπου στα μνημόνια σταμάτησαν...

Νίκος Παππάς έγραψε:
Καλο το κλιματιστικο αλλα πρεπει να δουλευει συνεχεια, αν το κλεισεις δε, παγωνει το σπιτι σε χρονο dt.

Ναι ρε γμτ...
Άβαταρ μέλους
By edmond
#795530 Μαρκοβάγγο το πόιντ μου είναι ότι μπορείς να βάλεις επιτοίχιο λέβητα ρεύματος για να δουλέψεις τα σώματα, μιας και -όπως έχεις πει- το ρεύμα στο πληρώνουν. Πρακτικά δλδ θα καις ρεύμα για να ζεσταίνεις νερά και όχι αέρα.
Άβαταρ μέλους
By Morx
edmond έγραψε:Μαρκοβάγγο το πόιντ μου είναι ότι μπορείς να βάλεις επιτοίχιο λέβητα ρεύματος για να δουλέψεις τα σώματα, μιας και -όπως έχεις πει- το ρεύμα στο πληρώνουν. Πρακτικά δλδ θα καις ρεύμα για να ζεσταίνεις νερά και όχι αέρα.

Δεν συμφερει να βαλεις συσκευη με αποδοση 1:1 για να ζεσταινεις νερα.
Γι'αυτη τη δουλεια υπαρχει η αντλια θερμοτητας.
Ενας επιτοιχιος ηλεκτρικος λεβητας που ζεσταινει νερα για καλοριφερ, θελει τριφασικο. Οσο ρευμα και αν σου πληρωνουν δε νομιζω να χαρουν ξαφνικα οταν δουν μια καταναλωση ενος μικρου εμπορικου καταστηματος! :lol:
Άβαταρ μέλους
By Geralt
Νίκος Παππάς έγραψε:Χθες αναψαμε καλοριφερ. Καλο το κλιματιστικο αλλα σαν το καλοριφερ δεν εχει.
Καμια σχεση η ζεση και η θαλπωρη του.

Επισης παρατηρησα και κατι ακομα. Το κλιματιστικο το εκλεισα στις 6 και μιση το απογευμα και η θερμοκρασια ηταν 20,5° στο σαλονι. Πηγαμε σουπερμαρκετ και γυρισαμε και στις 9+ η θερμοκρασια ειχε πεσει στους 17°.

Ανοιξα το καλοριφερ στις 9 και μιση και μεχρι τις 11 και μιση που το εκλεισα ειχε παει στους 19°. Το πρωι στις 7+ που σηκωθηκα ελεγε 17,5°.

Ναι
Δυστυχως για την τσεπη μας η ζεστη του καλοριφερ παραμενει ασύγκριτη
Άβαταρ μέλους
By markvag
edmond έγραψε:Μαρκοβάγγο το πόιντ μου είναι ότι μπορείς να βάλεις επιτοίχιο λέβητα ρεύματος για να δουλέψεις τα σώματα, μιας και -όπως έχεις πει- το ρεύμα στο πληρώνουν. Πρακτικά δλδ θα καις ρεύμα για να ζεσταίνεις νερά και όχι αέρα.

Πότε είπα ότι το ρεύμα μου το πληρώνουν;; :lol: :lol: Καλά θα ήταν... :lol: :lol:

Βλέπω αυτό έχει ένα κόστος γύρω στο 1,5 χιλιάρικο (συν εγκαταστάσεις κτλ, λογικά θα πάει άνετα πάνω από 2χίλιαρο) για να καλύψει το σπίτι (110m2). Τί ρεύμα θα καίει; Σίγουρα θα έχει καλύτερη απόδοση σε ζέστη από το AC, αλλά με τί κόστος; :hmmm: Σημειώνω πως είμαστε καλά αυτή τη στιγμή με το AC, όχι ιδανικά προφανώς, αλλά είμαι (αναπάντεχα) ικανοποιημένος. Στο συγκεκριμένο σπίτι είναι ο δεύτερος χειμώνας, στο προηγούμενο που είχαμε περάσει άλλους δύο ήταν τραγικό, η μόνωσή του ήταν τραγική απλά (και καίγαμε ταυτόχρονα και κεντρική θέρμανση πετρελαίου ως βοηθητικό - έπαιζε εκεί - και AC για κύρια θέρμανση)... Εδώ που μένω τώρα είναι πολύ προστατευμένο από άλλες πολυκατοικίες από τον βοριά + διαμερίσματα πάνω και κάτω + βλέπει ανατολικά - νότια και δεν έχει τρελές απώλειες...

Καλά, να το κάνω μόνος μου, δεν παίζει με την καμία, η ιδιοκτήτρια είχε πει από την αρχή πως όταν έρθει το αέριο στη Δράμα θα βάλει, αυτή τη στιγμή έχουν περάσει κάποιες γραμμές σε κάποιες γειτονιές, αλλά ακόμα σε εμένα (που είμαι κέντρο κέντρο) όχι :lol: :lol: Βέβαια, με τις τιμές του ΦΑ, δεν ξέρω πλέον αν αξίζει τον κόπο... :s_dunno