Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimik
#793167
glf έγραψε:Να δω ποιος θα πάει να τα πλένει από τη σκόνη στην έρημο και με τι νερό...
Άσε και τώρα τελευταία πήρε το μάτι μου τοπική εταιρεία που καθαρίζει τα φωτοβολταϊκά με... drone

Νερό του Νείλου δίπλα είναι ή από καμιά μονάδα αφαλάτωσης.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#793187
glf έγραψε:Άμα βγεί video με το drone βάλε να το δούμε.
Εχει ήδη βίντεο σχετικά εδώ και 2-3 χρόνια δεν είναι καμιά φοβερή τεχνολογία, εδώ έχουν βγάλει και ρομπότικους καθαριστές φωτοβολταϊκά.

Δεν θυμάμαι την τοπική εταιρεία την είχα βρει στο LinkedIn από κάποιον που τους εκθειάζε για την δουλειά που έκαναν. Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#793190
dimik έγραψε:
glf έγραψε:Να δω ποιος θα πάει να τα πλένει από τη σκόνη στην έρημο και με τι νερό...
Άσε και τώρα τελευταία πήρε το μάτι μου τοπική εταιρεία που καθαρίζει τα φωτοβολταϊκά με... drone

Νερό του Νείλου δίπλα είναι ή από καμιά μονάδα αφαλάτωσης.

Η μονάδα αφαλάτωσης θα καίει παραπάνω ρεύμα από αυτό που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.
Ο Νείλος δεν θα είναι δίπλα, δίπλα στο Νείλο η γη είναι πολύτιμη.
axel12p έγραψε:Δεν είναι το μόνο σχετικό έργο
https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/se-proto-plano-i-ilektriki-diasindesi-me-tin-egipto-pics/

Πέρα από το γεγονός ότι η πράσινη ενέργεια είναι λογικά πιο φτηνή στην έρημο (άλλη απόδοση έχει ένα φωτοβολταϊκό στην Πτολεμαΐδα και άλλο στο Κάιρο), λογικά υπάρχουν και γεωστρατηγικοί λόγοι που επιθυμούμε αυτή την διασύνδεση με την Αίγυπτο.

Επίσης, όταν χρειάζεται το σύστημα σου ρεύμα, θα κάνεις εισαγωγή ρεύματος προερχόμενο από ΑΠΕ και δεν θα καις φυσικό αέριο.

Τότε γιατί κάποιοι άλλοι λένε να φτιάξουμε στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά για να εξάγουμε στην Ευρώπη; :s_dance
Πόση ενέργεια θα χάσεις μεταφέροντάς την 1000+ χιλιόμετρα άραγε; :s_dunno
Γιατί να εισάγω ΑΠΕ αντί να τις παράγω στην Ελλάδα που περισσεύει ο ήλιος και ο αέρας; :ninja:
Ποιος θα πλένει τα πάνελ στην έρημο (γιατί προφανώς για εκεί τα προορίζουν); Στην Ελλάδα αρκεί η βροχή συνήθως, σπάνια θα χρειαστεί ένα καλό πλύσιμο με νερό (που κι αυτό εδώ υπάρχει κάπου κοντά συνήθως). :s_blush

Το να έχεις μια σύνδεση με την Αίγυπτο είναι εξαιρετική ιδέα, αλλά να γίνει από τους αντίστοιχους ΑΔΜΗΕ για τους σωστούς λόγους. Όχι από λαμογιο-εταιρείες, που σκοπό έχουν να μασουλήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια επειδή έχουν κονέ.
:s_roses
Άβαταρ μέλους
By dimik
#793202 Egypt's main source of freshwater is the Nile River. The river supplies 56.8 billion m³ of freshwater every year, which represents 97% of all renewable water resources in Egypt. Average rainfall in Egypt is estimated at 18 mm or 1.8 billion m³ per year. Furthermore, Egypt has four different groundwater aquifers: the Nile Aquifer, the Nubian Sandstone Aquifer, the Moghra Aquifer and the Coastal Aquifer

Υποδομή υπάρχει δεν είναι τίποτα νέο η παροχή νερού στο Σινά.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#793213 Προφανώς και με κάποιο τρόπο πίνουν νερό οι Αιγύπτιοι, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο έργο είναι απολύτως παράλογο: δεν θα κάνει ποτέ απόσβεση το κόστος του καλωδίου, και η ενέργεια που θα χάνεται στην διαδρομή, θα ισοσκελίζει την όποια υψηλότερη απόδοση λόγω ηλιοφάνειας.
Ακόμη και ένας junior μηχανικός εύκολα το υπολογίζει κάτι τέτοιο.
Για να γίνει πιο ξεκάθαρο:
-Δεν έχει κανένα νόημα να φτιάξεις φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αίγυπτο και να μεταφέρεις ενέργεια από εκεί, όταν μπορείς να το φτιάξεις στην Ελλάδα.
-Έχει τεράστιο νόημα να φτιάξεις διασυνδέσεις με χώρες σαν την Αίγυπτο, ώστε να μπορείς να έχεις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να έχεις διασυνδεδεμένα δίκτυα, ώστε να αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες καλύτερα τις αιχμές τους. Το αυτό ισχύει και για διασυνδέσεις με άλλες χώρες, ειδικά όσες μπορούν να έχουν περίσσεια ενέργειας. Η Αίγυπτος είναι καλή περίπτωση όντως, γιατί έχει αποθέματα ΦΑ δικά της και είναι αυτάρκης αλλά και εξαγωγός LNG.
https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_Egypt
Όσο κι αν ξενίσει κάποιους, η Ελλάδα είναι πολύ πιο μπροστά σε ΑΠΕ από την Αίγυπτο. Δεν βλέπω για ποιο λόγο λοιπόν να φτιαχτεί κάτι τέτοιο όπως το προμοτάρει ο Κοπελούζος. Γιατί είναι εύκολα αντιληπτό, πως ακόμη έργο δεν υπάρχει, αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#793214 αν καταφέρει να πουλήσει την ιδέα στην ΕΕ, ο Κοπελουζος ,είναι καλή ευκαιρία για μια τεχνική εταιρία ελληνική και τους μηχανικούς που έχουμε να πάνε να φτιάξει και να αποκτήσουν πειρα σε μεγάλο έργο.
Εδώ που να το φτιάξει θα πέσουν οι οικολόγοι να τον φάνε...

.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#793215 Μπακαλιστικα τελείως έχει νόημα αν για x μέγεθος πάρκου + απώλειες + κόστος διασύνδεσης - παραγωγή - χρήση καλωδίου και από άλλες πηγές το κόστος είναι μικρότερο από αντίστοιχο στην Ελλάδα, πέρα από την οποία αρπαχτή Κοπελουζων και Σια.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η χρήση μη παραγωγικών εδαφών γιατί να σταματήσεις καλλιέργειες οποιουδήποτε είδους για να βάλεις φωτοβολταϊκά είναι αφελές. Στην Αίγυπτο ή σε αντίστοιχες περιοχές μιλάμε για τζάμπα γη.

Βέβαια ακόμα καλύτερα να γίνει διασύνδεση μέσω Κύπρου της οποίας η διασύνδεση με Ελλάδα προχωράει νομίζω.

Ενα power grid Αίγυπτος-Ισραήλ-Κυπρος-Ελλαδα-Ευρώπη σε συνδυασμό με αέρια κλπ δεν είναι κακή ιδέα.
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
#793216 θα πω το ασχετο δικο μου, περαν της Αιγυπτου τα φωτοβολταικα δεν εχουν μειωμενη αποδοση ανω των 25oC?
Παντως τοσες ταρατσες στην Ελλάδα και παντου θα έπρεπε να ειναι γεμάτες απο φβ συνολα. Και γενικα καθε κτιριο, επίσης και με μικρα αιολικα για κτιρια ή αυλές.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#793217
Thomas_C200K έγραψε:θα πω το ασχετο δικο μου, περαν της Αιγυπτου τα φωτοβολταικα δεν εχουν μειωμενη αποδοση ανω των 25oC?
Παντως τοσες ταρατσες στην Ελλάδα και παντου θα έπρεπε να ειναι γεμάτες απο φβ συνολα. Και γενικα καθε κτιριο, επίσης και με μικρα αιολικα για κτιρια ή αυλές.


Πότε και πώς θα γίνουν υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες
Η Κομισιόν προτείνει να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβλταϊκών στις στέγες για τα νέα δημόσια και εμπορικά κτήρια άνω των 250 τ.μ. έως το 2026 και αντίστοιχα για τα ήδη υπάρχοντα έως το 2027. Σε ό,τι αφορά στις κατοικίες, όλα τα νέα κτήρια οικιστικής χρήσης (χωρίς πρόβλεψη για εμβαδόν) θα πρέπει να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά έως το 2029.

https://www.businessdaily.gr/oikonomia/63953_pote-kai-pos-tha-ginoyn-ypohreotika-ta-fotoboltaika-stis-steges
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#793218 Στην Ελλάδα λόγω ΚΕΝΑΚ, πλέον ό,τι χτίζεις πρέπει να είναι Α+ που σημαίνει αυτοπαραγωγή τουλάχιστον για το κοινόχρηστο. Και τρέχει και πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στην στέγη. Το πρόβλημα της Ελλάδας ΔΕΝ είναι ούτε η έλλειψη ήλιου, ούτε η έλλειψη χώρου, περισσεύουν και τα δύο για να καλύψουν την ζήτηση. Τα προβλήματα είναι δύο:
-Το δίκτυο δεν είναι φτιαγμένο αυτή την στιγμή ν'αντέχει φωτοβολταϊκά όπου βολεύει. Απαιτείται σχεδιασμός εκ νέου.
-Δεν υπάρχει αρκετή αποθήκευση για ΑΠΕ, είτε φωτοβολταϊκά, είτε από ανεμογεννήτριες.
-Αντί να δώσεις 3.5 δις για το καλώδιο που θα μεταφέρει ενέργεια για τον Κοπελούζο, μετατρέπεις τα υδροηλεκτρικά που μπορούν σε αντλησιοταμιευτικά και τα ρέστα μπαταρίες. Και βάζεις φωτοβολταϊκά παντού.
Άβαταρ μέλους
By otso
#793240
Anonymous Founder έγραψε:Στην Ελλάδα λόγω ΚΕΝΑΚ, πλέον ό,τι χτίζεις πρέπει να είναι Α+ που σημαίνει αυτοπαραγωγή τουλάχιστον για το κοινόχρηστο. Και τρέχει και πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στην στέγη. Το πρόβλημα της Ελλάδας ΔΕΝ είναι ούτε η έλλειψη ήλιου, ούτε η έλλειψη χώρου, περισσεύουν και τα δύο για να καλύψουν την ζήτηση. Τα προβλήματα είναι δύο:
-Το δίκτυο δεν είναι φτιαγμένο αυτή την στιγμή ν'αντέχει φωτοβολταϊκά όπου βολεύει. Απαιτείται σχεδιασμός εκ νέου.
-Δεν υπάρχει αρκετή αποθήκευση για ΑΠΕ, είτε φωτοβολταϊκά, είτε από ανεμογεννήτριες.
-Αντί να δώσεις 3.5 δις για το καλώδιο που θα μεταφέρει ενέργεια για τον Κοπελούζο, μετατρέπεις τα υδροηλεκτρικά που μπορούν σε αντλησιοταμιευτικά και τα ρέστα μπαταρίες. Και βάζεις φωτοβολταϊκά παντού.

σωστο σε βρισκω , αλλά κι ο ερμος ο κοπελουζος να ζητιανευει εξω απ την εκκλησιά , δεν τον λυπασαι;
Άβαταρ μέλους
By popolaros
#793328 ολο αυτο το επικοινωνιακο πανηγυρι για ακομα μια φορα της νεας δημοκρατιας για τα δηθεν κοιτασματα στα Ιωαννινα μοιαζει παρα πολυ με το παρακατω.
με αλλα λογια οσα χρονια και να περασουν, η δεξια θα ειναι η χαρα της παραπληροφορισης και του δηθεν κούφιου μαρκετινγ.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By bebes
#793331 Aπ'οσο κατάλαβα, πετρέλαιο έχουμε, και φυσικό αέριο έχουμε.

Το θέμα είναι αν αξίζει να το εξορύξουμε.
Στη συγκεκριμένη συγκυρία με τις τιμές να είναι στα ύψη, μάλλον συμφέρει.

Αν αρχίσει ξανα να ρέει το (φτηνό) Ρωσικό ΦΑ, πάλι δεν θα συμφέρει το "δικό μας"