Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#792461 Παιδες μακαρι να τελειωνει αυτη η ιστορια, αλλα προσωπικα δεν ψηνομαι καθολου οτι οι Ρωσοι "χασανε" τον πολεμο τοσο ευκολα...
Άβαταρ μέλους
By glf
#792467 Πόλεμο αντοχής βλέπουμε. Οι μεν Ουκρανοί βασίζονται στα όπλα της Δύσης. Όσο περνάει ο καιρός όμως παίρνουν και καλύτερα.
Σκέψου να ήταν τόσο έτοιμοι όταν άρχισε η εισβολή. Δε θα είχε γίνει τίποτα.
Μη κοιτάμε το πώς πήραν οι Ρώσοι το Νότο, τη Χερσώνα τόσο γρήγορα. Εκεί παραδόθηκε στο πιάτο.

Οι Ρώσοι από την άλλη ξεκίνησαν με φουλ προετοιμασία μηνών, με πολύ μεγάλο απόθεμα σε εξοπλισμό αλλά χωρίς αναπλήρωση. Και φτάσαμε να τους έχει σώσει προσωρινά το Ιράν! Με τις δικές τους ιπτάμενες βόμβες.

Οκ και η βόρεια Κορέα φαντάζομαι θα μπορέσει να τους βοηθήσει αργότερα.

Όσο όμως η Δύση στηρίζει την Ουκρανία, αυτοί θα συνεχίζουν. Και γιατί όχι αφού βλέπουν αποτέλεσμα.

Για την Χερσώνα σήμερα. Δε το αποκλείω να υπήρχε συμφωνία στρατηγών για την παράδοση της περιοχής χωρίς ουσιαστική μάχη. Για να σωθεί η πόλη και οι άμαχοι.

Η υποχώρηση των Ρώσων είχε ξεκινήσει πριν δύο βδομάδες. Είχαμε σημάδια.
Και πριν 5 μέρες οι ντόπιοι βλέπανε άδεια checkpoints σε δρόμους που τόσο καιρό ήταν ενεργά.

Το ξαναλέω, η πιο έξυπνη κίνηση των Ρώσων. Αν τους τρέχανε όπως στο Λυμαν και στο Χάρκοβο πιστεύω θα ήμασταν κοντά στη λήξη.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#792468 Είχα πει ότι δεν θα ασχοληθώ με ασχετοσύνες, και για αυτό απείχα από το φόρουμ περίπου 2 μήνες, αλλά ρε glf, πραγματικά, ασχολήσου καλύτερα με πράγματα που έχεις μια μικρή επαφή και άσε τα υπόλοιπα σε όσους τα κατέχουν. Μια μικρή ανάλυση και μετά θα απέχω πάλι γιατί δεν μπορώ να ασχολούμαι με... :vava: :

1) Η Ρωσία ενέπλεξε μια εισβάλλουσα δύναμη περίπου 150.000 στρατιωτών, σε ένα μέτωπο μήκους 2000 χλμ.
2) Η Ουκρανία είχε τότε ενεργό στράτευμα σε αυτές τις περιοχές πάνω από 200.000 στρατιώτες.
3) Σύμφωνα με ΝΑΤΟικά Εγχειρίδια Εκστρατείας (ΕΕ) - τα οποία χρησιμοποιούμε κι εμείς στον ΕΣ - ο επιτιθέμενος πρέπει να διαθέτει αριθμητική υπεροχή 3:1 για να είναι εξασφαλισμένη η επιθετική ενέργεια.
4) Οι Ρώσοι κατάφεραν με αριθμητικό μειονέκτημα να κατέχουν σήμερα περίπου 120-130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πρώην Ουκρανικών εδαφών (20-25%), μερικά από αυτά διαφιλονικούμενα, οπότε δεν υπάρχει ακριβές νούμερο. Ο μόνος λόγος για αυτό ήταν η τεράστια οπλική τους υπεροχή (10:1 στην αεροπορία και 5:1 στο αρματικό και πυροβολικό δυναμικό και μάλιστα με πιο εξελιγμένα όπλα).
5) Μετά την γενική κινητοποίηση (επιστράτευση) από πλευράς Ουκρανίας, το ενεργό Στράτευμα τους αριθμεί πάνω από 700.000 στρατιώτες υπό τα όπλα, με σχεδόν όλους στο Ανατολικό Μέτωπο.
6) Οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να κάνουν μερική κινητοποίηση, 300.000 στρατιωτών, ώστε να αναπληρώσουν τις δυνάμεις οι οποίες θα έπρεπε να σταλούν από άλλες Στρατιωτικές Περιφέρειες, οι οποίες θα αναπλήρωναν τις απώλειες στο μέτωπο. Από το 1.000.000 του ενεργού τους στρατεύματος (βέβαια και στους 4 Κλάδους των Ρωσικών Ε.Δ. - Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Αεροδιαστημικές Δυνάμεις, Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις) δεν θα μπορούσαν να τραβήξουν κι άλλους χωρίς να αποδυναμώσουν τις άλλες Στρατιωτικές Περιφέρειες της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι με διαφορά η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με κινδύνους από παντού. Δεν είναι σαν τις ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό δίπλα...
7) Ως εκ τούτου, σήμερα στο μέτωπο οι Ουκρανοί διαθέτουν αριθμητική υπεροχή περίπου 3:1 έναντι των Ρώσων.
8) Δεδομένου αυτού, είναι πολύ λογική η απαγκίστρωση (έτσι ονομάζεται η οπισθοχώρηση στην στρατιωτική ορολογία) των Ρώσων από την δυτική όχθη του Δνείπηρου και η αμυντική τάξη στην ανατολική.
9) Οι 40,000 περίπου στρατιώτες που αποδεσμέυτηκαν από την ανατολική όχθη της Χερσώνας μπορούν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις στο Ντονέτσκ. Τουλάχιστον μέρος αυτών, καθώς θα υπάρχει και η άμυνα στον ανατολικό τομέα του Δνειπήρου (υπολογίζω τους 20.000). Στα Δυτικά μέσα δεν αναφέρεται, αλλά σήμερα γίνονται μεγάλες ρωσικές επιθέσεις στο Ντονέτσκ.
10) Οι Ρώσοι έχουν δύο επιλογές: Ή θα πρέπει να ρίξουν περισσότερες δυνάμεις για να καταλάβουν τα εδάφη που θέλουν ή να χρησιμοποιήσουν βαρέα και υποστρατηγικά όπλα για να κατακάψουν τις περιοχές όπου δέχονται πίεση, ως αμυντική τακτική.
11) Η πραγματικότητα είναι ότι κατέχουν 20-25% πρώην ουκρανικών εδαφών. Το να λέμε ότι χάνουν επειδή έκαναν 1-2 βήματα πίσω είναι σαν να λέμε ότι οι Τούρκοι έφτασαν στην Λάρισα αλλά τους πήγαμε πίσω 100-200 χλμ, άρα κερδίζουμε... Αστειότητες δηλαδή.

Ακούστε αυτό που έβαλε ο Pop παπαράπω, είναι πολύ σωστό. Το ξαναβάζω:

Τελευταία επεξεργασία από REALZEUS και 12 Νοέμ 2022, 09:34, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By glf
#792471 Ρε συ δε νομίζω να διαφωνούμε κάπου ουσιαστικά πέρα από τα κατεχόμενα και το projection :)
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#792473 Το οποίο projection ποιο είναι αγαπητέ μου;

Στο μόνο που συμφώνησα μαζί σου είναι ότι οι Ρώσοι έκαναν μια σωστή τακτική απαγκίτστρωση από την δυτική όχθη της Χερσώνας.

ΥΓ: Ο ίδιοι οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι το 20%+ των εδαφών τους είναι υπό κατοχή (άνευ Κριμαίας).
Άβαταρ μέλους
By glf
#792498
REALZEUS έγραψε:ΥΓ: Ο ίδιοι οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι το 20%+ των εδαφών τους είναι υπό κατοχή (άνευ Κριμαίας).


Έχεις περίεργες πηγές ενημέρωσης. Πάρε ένα χάρτη, βγάλε Κριμαία και περιοχές Ντονμπας πριν την εισβολή και διάλεξε το 1/5 του χάρτη που βλέπεις.
Και βάλτο να το δούμε και μεις.

Εγώ θα βάλω αυτά.
Εικόνα
Εικόνα
Οι αλλαγές στην κατοχή εδάφους κάθε μήνα.
Το μωβ είναι Κριμαία και Ντονμπας πριν την εισβολή, περίπου το 6,5% του διεθνώς αναγνωρισμένου Ουκρανικού εδάφους. (για να έχουμε και σωστή βάση για τα ποσοστά)
Και βλέπουμε ότι οι Ρώσοι έφτασαν να ελέγχουν το 1/4 του εδάφους όλης της Ουκρανίας (και με Κριμαία μέσα) όταν είχε παρκάρει το κονβόι του Κιέβου. Δηλαδή είχαν το 6,5% πριν την εισβολή και πήραν ακόμα 18,5%
Μετά ξεκίνησαν οι κινήσεις καλής θέλησης σε Κίεβο και Χάρκοβο και η απαγκίστρωση στη Χερσώνα.
Πριν την Χερσώνα, το νούμερο που λές, από 18,5% έπεσε στο 10-11%. Των εδαφών που πήραν από Φεβρουάριο και μετά.
Άρα τώρα που έφυγε μονοκοπανιά όλη αυτή η περιοχή στη Χερσώνα το νούμερο που λες θα είναι κάπου στο 9-10%.
Οι Ουκρανοί έχουν πάρει πίσω τα μισά εδάφη από το peak κατοχής των Ρώσων (από το Φεβρουάριο και μετά).

(ο άξονας στο γράφημα είναι στο 50% για λόγους.. μεγέθυνσης)

Τέλος σα.. disclaimer, εγώ τα ρίχνω αυτά για να έχουμε μια γενική ενημέρωση όσοι μας ενδιαφέρει αυτό το θέμα. Ούτε ειδικός είμαι ούτε τον.. παίζω :lol:
Τελευταία επεξεργασία από glf και 12 Νοέμ 2022, 12:55, έχει επεξεργασθεί 3 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#792507
glf έγραψε:
REALZEUS έγραψε:ΥΓ: Ο ίδιοι οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι το 20%+ των εδαφών τους είναι υπό κατοχή (άνευ Κριμαίας).


Έχεις περίεργες πηγές ενημέρωσης. Πάρε ένα χάρτη, βγάλε Κριμαία και περιοχές Ντονμπας πριν την εισβολή και διάλεξε το 1/5 του χάρτη που βλέπεις.
Και βάλτο να το δούμε και μεις.


Παλιότερο μεν, αλλά δεν άλλαξαν πολλά γεωγραφικά από τότε: https://www.independent.co.uk/news/worl ... 93172.html
Άβαταρ μέλους
By dimik
#792508
REALZEUS έγραψε:
glf έγραψε:
REALZEUS έγραψε:ΥΓ: Ο ίδιοι οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι το 20%+ των εδαφών τους είναι υπό κατοχή (άνευ Κριμαίας).


Έχεις περίεργες πηγές ενημέρωσης. Πάρε ένα χάρτη, βγάλε Κριμαία και περιοχές Ντονμπας πριν την εισβολή και διάλεξε το 1/5 του χάρτη που βλέπεις.
Και βάλτο να το δούμε και μεις.


Παλιότερο μεν, αλλά δεν άλλαξαν πολλά γεωγραφικά από τότε: https://www.independent.co.uk/news/worl ... 93172.html
Δεν άλλαξαν πολλά από τον Ιούνιο;
Άβαταρ μέλους
By glf
#792512 Ε να γι'αυτό λέω ότι συμφωνούμε.
Τότε ναι, το.. projection ήταν
Εικόνα

και....

δες τι απέμενε
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Serf
#792513 Οπότε RealZeus συμφωνούμε ότι δεδομένου του commitment δυνάμεων ο ρωσικός στρατός στο πεδίο της μάχης τα έχει πάει καλά. Σε επίπεδο ανώτατης διοίκησης, όμως, το γ@μησ@ν και ψόφησε. Αντί να φροντίσουν να έχουν 3 προς 1 αναλογία με τον αμυνόμενο, άντε 2 προς 1, βάσει όσων αναφέρεις δεν έχουν ούτε 1 προς 1!!! Σα να παίζω εγώ command and conquer ο στρατηγικός σχεδιασμός, με τις δυνάμεις στο πεδίο να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν δεδομένων των αναλογιών.

< >
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#792515 Η φαση
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By glf
#792517 Και ένα live από την πόλη.
https://twitter.com/VascoCNN/status/1591370580808417283

Είναι στους δρόμους ενώ το Ρωσικό πυροβολικό είναι στην απέναντι όχθη και μπορεί να τα κάνει ρημαδιό...
Α ναι, όλοι αυτοί που βλέπετε ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψίφισμα του Πούτιν.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#792518
glf έγραψε:Ε να γι'αυτό λέω ότι συμφωνούμε.
Τότε ναι, το.. projection ήταν
Εικόνα

και....

δες τι απέμενε
Εικόνα

Το τι απέμεινε πάντως δεν είναι καθόλου ασήμαντο. Η Ουκρανία δεν γίνεται να αποδεχτεί αυτό το status quo, μιλάμε για τεράστια απώλεια εδαφών και επίσης σημαντικών στρατηγικά.
Άβαταρ μέλους
By glf
#792520 Εννοείται. Λιμάνια, παραγωγή ρεύματος, διαλύθηκε όλη η βιομηχανία σιδήρου στη Μαριούπολη.... Μα δε θα σταματήσει ο πόλεμος. Θα δούμε τώρα ποιος θα κάνει πόλεμο το χειμώνα.
Γενικά οι Ουκρανοί είδαμε ότι κάνουν ένα μήνα προετοιμασία σε ένα μέτωπο, κερδάνε (τις μισές φορές) και μετά πρέπει να σταματήσουν για εκκαθάριση και οργάνωση. Οπότε μπορεί να αρχίσει κάτι σε νέο μέτωπο. Η Δύση δε σταματάει τα φορτία οπλισμού. Και βλέπουμε και συστήματα που δεν έχουν καν ανακοινωθεί νωρίτερα.

Βέβαια και οι Ρώσοι συνεχίζουν να στέλνουν νέο υλικό στο μέτωπο που μόλις βγήκε από τα εργοστάσια
https://twitter.com/Biz_Ukraine_Mag/sta ... 4753523712