Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Asimov
diplomat έγραψε:
Asimov έγραψε:Είναι και η μεγάλη διαφορά ότι στις διανομές κλπ μπορείς να μείνεις στο σπίτι σου, ενώ για ελιές και συναφή ενδεχομένως να πρέπει να πας στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Δεν είναι λίγο αυτό.

Kαθόλου λίγο. Ένας βασικός λόγος που έπηξα όταν είχα πάει για ελιές, ήταν ότι δεν υπήρχε άνθρωπος να δεις και τίποτα να κάνεις τέτοια εποχή στο χωριό. Κάπου εδώ μπήκε για ένα και μόνο μάθημα η εισαγωγή στο απίστευτο ΕΛ καφενείο. Άλλα επίπεδα, είχα και διάβασμα για την επερχόμενη εξεταστική που χρώσταγα το σύμπαν, έχανα και διαλέξεις, κοκτέιλ μιζέριας. :lol:

Εγώ πάντως δεν εννοώ μόνο την κοινωνική ζωή, αλλά τις δυσκολίες της μετανάστευσης, ειδικά αν πας σε περιοχή που δεν έχεις δεσμούς ή αν πίσω έχεις υποχρεώσεις. Δεν είναι τόσο απλό να γυρνάς όλη την Ελλάδα για το μεροκάματο.
Άβαταρ μέλους
By Chris
edmond έγραψε:Τα παιδιά του ρομπέρτο έχουν από μια πολυκατοικία στην Καλαμάτα και τα παιδιά του μπαρμπαμήτσου παλεύουν εδώ με ότι δουλειά βρουν.

Προσοχη ομως! Τα εγγονια του ρομπέρτο θα παλεύουν εδώ με ότι δουλειά βρουν και τα εγγονια του μπαρμπαμήτσου θα αποκτησουν από μια πολυκατοικία στην Καλαμάτα.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By edmond
#792249 Τις καλές εποχές, τέτοιες μέρες που έπεφτε κάργα χρήμα απο τα λάδια, σηκωνόντουσαν μέσα σε κάτι χωράφια κάτι...τσίγκια, τα οποία τα ονόμαζαν...μαγαζιά :lol: :shifty: :shifty:
Αφού λοιπόν ετοιμαζόταν το αυθαίρετο, έβγαινε η πραμάτεια του στα γύρω χωριά να κάνει βόλτες. Καλά καταλάβατε :lol: 2μετρες ρωσίδες, ουκρανέζες και συναφά αδελφά, χριστιανά σωματεία :lol:
Μέσα σε 2-3 βδομάδες λοιπόν, τα ντόπια λεβεντόπαιδα είχαν ξεφραγκιαστεί, καναδυό παντρέυτηκαν κιόλας... :innocent:

Τέρμα παρένθεσης :inlove:

Μιας και αναφέρθηκαν και οι μεταφορές, καθότι 20 χρόνια στα πρακτορεία έχω δει το εξής έργο.
Οι ελ ιδιοκτήτες πήραν αλ για κουβαλήματα. Στην πορεία οι αλ έγιναν...προσωπάρχες :lol: :lol: ή αγόρασαν κάποιο μερίδιο ή και όλο. Για Αθήνα μιλάω, στο παράρτημα της επαρχείας δεν ξέρω. Οι "ιδιοκτήτες" λοιπόν αλ πήραν για εργάτες pakman :iconcool: .
Αν υπάρχει ακόμα ελ στο κεφάλι της εταιρίας, έχει κάνει τον γιο του οδηγό(τι; θα κουβαλήσει;;) και η κόρη του στο γραφείο να κόβει φορτωτικές. Περίπου δλδ μιας έχει πάρει 1-2 υπαλληλίσκες να βγάζουν τη λάτζα και εκείνη να είναι αρχηγός.
Αυτά προς το παρόν.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#792255 Άρα τι λέμε; Πως όλοι θα προτιμήσουν δουλειά γραφείου, και το κουβάλημα να το κάνουν άλλοι. Παλιά οι Αλβανοί, σήμερα οι Πακιστανοί, αύριο βλέπουμε.
Άβαταρ μέλους
By markvag
George_Prix έγραψε:
Φιλε αυτο ειναι το ποιντ. Και λιγο σα λαος ειμαστε καλομαθημενοι φυσικα,

Αρχικά, να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι σε σένα, αλλά παίρνω αφορμή από αυτό το σχόλιο.

Είμαστε λοιπόν τόσο καλομαθημένοι που δουλεύουμε περισσότερο απ' όλες τις χώρες του κόσμου πλην 6... :lol:

Σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα, οι γενιά των γονιών μας έφυγε μαζικά από τα χωράφια, κάποιος λόγος θα υπάρχει... Η μητέρα μου από τα σχολικά της χρόνια (μεγάλωσε σε καπνοχώρι των Σερρών, με σκληρή δουλειά στα χωράφια από τις 2 το βράδυ, μετά σχολείο, δουλειές στο σπίτι, δουλειές για τα καπνά στο σπίτι και όσος ύπνος χωρούσε στον χρόνο που περίσσευε) είχε αποφασίσει να κάνει το παν για να μην γίνει αγρότισα. Και το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να πάει νοσηλεύτρια στην σχολή του Ευαγγελισμού στην Αθήνα, καθώς ήταν το μόνο που πληρωνόσουν όσο σπούδαζες (γιατί φυσικά δούλευες κιόλας στον Ευαγγελισμό). Γιατί ο παππούς μου δεν είχε τη δυνατότητα να τη στείλει να σπουδάσει, και καθώς στις Σέρρες δεν υπήρχε καμία σχολή, έπρεπε να νοικιάζει σπίτι και να μένει σε άλλη πόλη... Μιλάω για δεκαετία του '70. Αν υπήρχε σχολή πχ λογιστικής στις Σέρρες θα είχε γίνει λογίστρια, αν υπήρχε ιατρική, θα είχε κάνει το παν για να γίνει γιατρός, αν είχε Πολυτεχνική σχολή, θα πήγαινε εκεί. Οτιδήποτε για να φύγει από το χωράφι! Το ίδιο και οι δύο αδερφοί της. Ο ένας δούλευε σε εργοστάσιο, βάρδιες και σκληρή δουλειά, και ο άλλος σε οικοδομή χρόνια, συνήθως 2 δουλειές ταυτόχρονα, μέχρι που πήγε και αυτός σε μία σχολή νοσηλευτικής και πήγε σε κάποιο νοσοκομείο (κάνοντας παράλληλα και μεροκάματα σε οικοδομές). Φυσικά, νοσηλευτική σημαίνει βάρδιες, βράδια, κτλ...

Το ότι κάποιος που ήξερε το χωράφι από τότε που γεννήθηκε προτίμησε να δουλεύει 2 δουλειές σε οικοδομή, κάτι μας λέει...

Όσοι αναρωτιούνται λοιπόν "γιατί δεν πάνε οι Έλληνες σε τέτοιες δουλειές" ας τις κάνουν πρώτα.

Κι εγώ ήμουν αποθηκάριος 5 χρόνια σε αεροπορική, και έχω σηκώσει φρένα αεροπλάνων, ελαστικά αεροπλάνων, κτλ, συν Σάββατα, Κυριακές, βράδια, κτλ... Αν είχα επιλογή θα ξαναπήγαινα; Όχι. Και ήταν πολύ πιο εύκολο από το χωράφι.

Ας μην γενικεύουμε λοιπόν, γιατί οι γενικεύσεις είναι λάθος.

Σε ότι αφορά το επιχείρημα με τις καφετέριες, είναι τελείως άσχετο, ας μην το αναφέρουμε παρακαλώ, γιατί δεν είναι οι άνεργοι που γεμίζουν τις καφετέριες.

Επίσης, να βάλω έναν ακόμα παράγοντα στην κουβέντα: Όσο εργάζεσαι σε μία δουλειά όπως το χωράφι, που είναι πολύ απαιτητική σε ώρες (και φυσικά σωματικά), περιορίζονται οι δυνατότητές σου να βρεις κάτι άλλο. Οπότε είναι λογικό πως θα το αποφύγεις όσο πιο πολύ μπορείς και θα πας μόνο όταν έχεις φτάσει στα όριά σου (ή και λίγο πιο μετά).

ΥΓ: Όποιος ενδιαφέρεται πάντως, εδώ πάνω στα λατομεία κάνουν κρα για άτομα. Αν έχετε δε και άδεια χειριστή θα επιλέξετε σε ποια εταιρεία θα εργαστείτε! :s_wink
Άβαταρ μέλους
By markvag
dimik έγραψε:Κοίτα να δεις που οι μανάδες μας ήταν συμφοιτήτριες :lol:

Αν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν στη σχολή, σίγουρα θα ήταν...
Άβαταρ μέλους
By dimik
markvag έγραψε:
dimik έγραψε:Κοίτα να δεις που οι μανάδες μας ήταν συμφοιτήτριες :lol:

Αν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν στη σχολή, σίγουρα θα ήταν...

Όχι ήταν 16-17 τότε, λογικά 1-2 χρόνια μετά πήγε
Άβαταρ μέλους
By GTS
#793146 Μια ερώτηση: αν δεν αισθάνομαι καλά και δεν θέλω να πάω στην δουλειά για μια μερα χρειάζομαι χαρτί από γιατρό;

Στην Αγγλια μέχρι 3 μέρες δεν χρειάζεται δεν ξέρω για Ελλάδα.

< >
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
GTS έγραψε:Μια ερώτηση: αν δεν αισθάνομαι καλά και δεν θέλω να πάω στην δουλειά για μια μερα χρειάζομαι χαρτί από γιατρό;

Στην Αγγλια μέχρι 3 μέρες δεν χρειάζεται δεν ξέρω για Ελλάδα.

< >
Εάν η ασθένεια διήρκεσε μέχρι τρεις (3) ημέρες, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν το 1/2 του ημερησίου μισθού τους για κάθε μία από τις μέχρι τρεις ημέρες απουσίας τους.

https://www.sepe.gov.gr/ergasiakes-sche ... astheneia/

Μετά την τρίτη ημέρα, χρειάζεται διάγνωση/ βεβαίωση ιατρού για να πληρωθείς από τον ασφαλιστικό φορέα.
Άβαταρ μέλους
By panos2171
Anonymous Founder έγραψε:To πρόβλημα είναι πάντοτε το ίδιο: τις σκληρές δουλειές θέλουμε να τις κάνουν οι άλλοι. Κανένας γονιός συνήθως δεν θέλει το παιδί του να αναγκάζεται να εργάζεται σκληρά, προφανώς και θα προτιμήσουν δηλαδή να γίνει γιατρός από αγρότης. Και αυτή η προτίμηση αφορά και γιατρούς και αγρότες γονείς.
Ο παππούς μου που ήταν χτίστης με δικό του συνεργείο, έλεγε για τον πατέρα μου: "να του πάρω το μυστρί από το χέρι".
Η γιαγιά μου που ήταν αγρότισσα, έλεγε κάτι παρόμοιο "να του πάρω το τσαπί από το χέρι".
Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος που σπούδασε, με πολλές στερήσεις τότε για όλη την οικογένεια.
Για τον πατέρα μου επίσης, θα ήταν αδιανόητο να γίνουν τα παιδά του αγρότες, και όχι μόνον γιατί ο κλήρος που κληρονόμησε ήταν αστεία μικρός (τι άλλο να είναι όταν μιλάμε για τα ορεινά Γιάννενα; ), αλλά γιατί το θεωρούσε λάθος και πισωγύρισμα: τα παιδιά του ήθελε κι αυτός να τα διώξει από την χειρωνακτική δουλειά.
Το ίδιο θα κάνουν και οι Αλβανοί που δουλεύουν σήμερα σαν σκυλιά. Τα παιδιά τους θέλουν να τα δουν γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, όχι αγρότες. Δουλεύουν σαν σκυλιά αυτοί, για να έχουν καλύτερη μοίρα τα παιδιά τους. Όπως ίσχυε για τους παππούδες και τους γονείς μας.

ΟΛΟΙ οι γονείς, θέλουν το ίδιο. Θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, και το καλύτερο, δεν είναι να δουλεύεις στο χωράφι, στην οικοδομή, ή γενικώς σε σκληρές εξωτερικές εργασίες. Όποιος το έχει κάνει (προσωπικά έχω δουλέψει και χωράφι, και οικοδομή, και εννοείται ΔΕΝ είναι ωραίο, ΔΕΝ είναι εύκολο, όσα λεφτά και να βγάζεις) ξέρει τι εννοώ.
Όσο για την ανεργία, πάλι είναι χιλιοειπωμένο αυτό και απορώ που γίνεται κάθε φορά η ίδια κουβέντα: αν μείνω αύριο άνεργος, το να πάω να μαζέψω πορτοκάλια, θα είναι από τις τελευταίες δουλειές που θ'αποδεχτώ και μόνον αν δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΕ άλλο. Μέχρι να βρεθεί μια δουλειά που θα μου αρέσει, θα μείνω άνεργος και θα περιμένω να βρω κάτι καλύτερο. ΑΝ δεν βρω κάτι καλύτερο, θα προτιμήσω να δουλέψω σε άλλη χειρωνακτική δουλειά, παρά στο χωράφι. Είναι τόσο απλό.

Έχεις μείνει πολλές δεκαετίες πίσω. Τα πράγματα δεν είναι πλέον ακριβώς έτσι και το ξέρω πάρα πολύ καλά μιας και είμαι κάθε μέρα με αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Από το 2000 και μετά οι αγρότες κάνανε πολλά λεφτά που σημαίνει ότι δημιούργησαν μια ισχυρή βάση με μηχανήματα και χωράφια (όχι απαραίτητα ιδιόκτητα αλλά και το να νοικιάζεις θέλει τσέπη). Η γενιά των σημερινών 40-50-60 ακολούθησαν την αγροτιά από τον πατέρα ενώ πλέον συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια δουλειά και οι επόμενες γενιές συνδυάζοντάς την με σπουδές συνήθως πάνω στον κλάδο (γεωπονία). Είναι ελάχιστα τα παιδιά αγροτών που δεν συνεχίζουν αυτή τη δουλειά και κάνουν μόνο κάτι άλλο, γιατί είναι και αυτοί που το συνδυάζουν και κάνουν δύο δουλειές.
Οπότε λοιπόν ακόμη και σήμερα παιδιά αγροτικής οικογένειας επιλέγουν να γίνουν αγρότες και δεν αποτρέπονται από τους γονείς τους. Άλλωστε η ίδια η εργασιακή κατάσταση είναι αυτή που τους αποτρέπει να κάνουν κάτι άλλο. Να σπουδάσει κάποιος και να πάει να γίνει υπάλληλος ενώ έχει μια στρωμένη δουλειά να τον περιμένει; Έστω και αν είναι δύσκολη.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#799083 Εικόνα

Τελικά το ματσάκι το κέρδισε η θείτσα. Έκανα τον καλό και κατέληξα να δουλεύω για τρεις. Μού φόρτωσαν και το αρχείο της υπηρεσίας (αρχικό μου πόστο) και το πρωτόκολλο ( δικό της) και extra δουλίτσες στον Η/Υ ( ετοιμασία διάφορων εγγράφων word-excel-pdf- τσεκάρισμα mail) και μερικά ψιλολόγια ακόμα. Ώσπου τελικά έγινα πικρόχολος και τα σπάσαμε .
Βασικά σηκώθηκα και έφυγα με το έτσι θέλω για μια βδομάδα επειδή κουράστηκα, και παρέλυσε το σύμπαν στην υπηρεσία. Αναγκάστηκαν να κλείνουν τη διεύθυνση συγκοινωνιών μια ώρα νωρίτερα, οι αντιπρόσωποι των αυτοκινήτων παραπονέθηκαν, ακυρώθηκαν προγραμματισμένες άδειες Χριστουγέννων κτλ.
Τώρα επέστρεψα αλλά μέσα από την επιφανιακή ευγένεια εισπράττω δολοφονικά βλέμματα .
Τέλος πάντων αυτή την ισορροπία γλυκόξινου ειδικά στα εργασιακά, ποτέ δεν την κατάφερα.
Παραήταν μεγάλο το τίμημα που ζητούσαν για να τρουπώσω χωρίς ΑΣΕΠ.
Τώρα πείνα .
Άβαταρ μέλους
By dimviii
mousatos έγραψε:Εικόνα

Τελικά το ματσάκι το κέρδισε η θείτσα. Έκανα τον καλό και κατέληξα να δουλεύω για τρεις. Μού φόρτωσαν και το αρχείο της υπηρεσίας (αρχικό μου πόστο) και το πρωτόκολλο ( δικό της) και extra δουλίτσες στον Η/Υ ( ετοιμασία διάφορων εγγράφων word-excel-pdf- τσεκάρισμα mail) και μερικά ψιλολόγια ακόμα. Ώσπου τελικά έγινα πικρόχολος και τα σπάσαμε .
Βασικά σηκώθηκα και έφυγα με το έτσι θέλω για μια βδομάδα επειδή κουράστηκα, και παρέλυσε το σύμπαν στην υπηρεσία. Αναγκάστηκαν να κλείνουν τη διεύθυνση συγκοινωνιών μια ώρα νωρίτερα, οι αντιπρόσωποι των αυτοκινήτων παραπονέθηκαν, ακυρώθηκαν προγραμματισμένες άδειες Χριστουγέννων κτλ.
Τώρα επέστρεψα αλλά μέσα από την επιφανιακή ευγένεια εισπράττω δολοφονικά βλέμματα .
Τέλος πάντων αυτή την ισορροπία γλυκόξινου ειδικά στα εργασιακά, ποτέ δεν την κατάφερα.
Τώρα πείνα .

γ@μησες τουλαχιστον?
Άβαταρ μέλους
By 224v
mousatos έγραψε:Εικόνα

Τώρα πείνα .
σε καταλαβαίνω απόλυτα!!! έχω συναντήσει πολύ ικανά άτομα να τους φορτώνουν οι γύρω άχρηστοι, τα πάντα!!! μπράβο που τους τα βρόντηξε και έφυγες τώρα στο δρόμο θα μπορείς να τους τα χώνεις και να γελάς, γιατί σίγουρα στο περιβάλλον τους το παίζουν αναντικαταστατοι....από ικανότητες...

.