Anonymous Founder έγραψε:Τζόγος χειρότερος είναι οι ελληνικές τράπεζες, η XPENG είναι μια χαρά.
Πιπερι στο στομα
Την XPENG σα μετοχη δεν την εχω παρακολουθησει καθολου. Αλλα στη θεωρια φαινεται πραγματι καλο χαρτι. Το θεμα φιλε ειναι το ταιμινγ για την καθεμια και ποσο πολυ την πιστευεις, ωστε να τα χωσεις ξανα και ξανα οσο πεφτει. Για παραδειγμα αυτη εχει πεσει 10 φορες κατω απο τοτε που ξεκινησε. Μπορει φυσικα να ανεβει 20 φορες στο μελλον και να βγαλει μεροκαματο ο μουσατος. Αλλα αν την παρεις λαθος ωρα και εχεις φαει τετοια χασουρα, σου γινεται το στομαχι κομπος μεχρι να ανακαμψει και να βρεθεις στην κερδοφορια... Επισης αν εχει πεσει τοσο κατω κι αρχισει να ανεβαινει, οι περισσοτεροι μολις πιασουν τα λεφτα τους (ή με λιγο κερδος) πουλανε αρον αρον. Σου λεει "ανεβηκε 10 φορες, που να περιμενω να ανεβει 20 για να βγαλω κερδος".
Ειδικά αν μιλάμε για startups (XPENG) ή ελληνικές τράπεζες.
Anonymous Founder έγραψε:H αλήθεια είναι πως στις μετοχές, χώνεις το περίσσευμα και όχι το υστέρημα. Εδώ είναι και το λάθος και των δυο σας.
Ειδικά αν μιλάμε για startups (XPENG) ή ελληνικές τράπεζες.
Ξες τι λεγαν οι παπατζηδες στην Ομονοια ΧαιΦαι τα παλια τα χρονια?
"Πολλα βαζεις, πολλα παιρνεις".
Bayern7 έγραψε:Παραγωγή έχει. Και πέρσι είχε. Εργατικά χέρια δεν υπάρχουν. Έχω ακούσει αρκετούς φέτος που δεν τις μαζεύουν γιατί δε βρίσκουν εργάτες.
Παντού υπάρχει αυτό το πρόβλημα... Σίγουρα θα βοηθούσε να λυθεί εάν έδιναν και περισσότερα λεφτά...
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

Οταν αρχισανε οι επιδοτησεις, οταν καναμε εισαγωγη προιοντα που παραγουμε οι ιδιοι και οταν πετουσανε τα προιοντα στις χωματερες οι μαγκες οι δικοι μας, φαινοταν οτι κατι δεν παει καλα. Δινανε ενα μεροκαματο στα "κοροιδα" τους Αλβανους να φτιαχνουν τα χωραφια και τα καφενεια στα χωρια ηταν γεματα με "Ελληνες αγροτες".
Πλεον οι Ελληνες παρακαλανε τους Αλβαλους "παρτο τσαμπα να το καλλιεργεις, ισα ισα να μου το κρατας πρασινο" και τα καφενεια εχουν κυριως Αλβανους που πανε απογευμα-βραδυ μετα τη σκληρη δουλεια της μερας.
Τουλαχιστον ετσι γινανε τα πραγματα στο χουργιο μου!
Serf έγραψε:Για να αποτελέσει μέρος της λύσης του δημογραφικού η νόμιμη μετανάστευση απαιτείται (σε γενικές γραμμές) ίσος αριθμός αδειών παραμονής-εργασίας σε άντρες-γυναίκες μετανάστες. Οι εργάτες γης που θα έρθουν solo και όχι με την οικογένειά τους ΔΕΝ αποτελούν μέρος της λύσης του δημογραφικού. Συμφωνείς να μπει ως προϋπόθεση να είναι οικογενειάρχες; Με την παραδοχή ότι δίνοντας τους το δικαίωμα να έρθουν με την οικογένειά τους, θα το πράξουν.
Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι δυτικοευρωπαίοι, οι οποίοι από τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά της Ελλάδας των τελευταίων χρόνων έδιναν επιλεκτικά άδεια παραμονής σε οικογένειες και ασυνόδευτα ανήλικα ως επί το πλείστον.
Προφανώς και πρέπει να κάνουμε ό,τι κάναμε και στο παρελθόν με τους Αλβανούς μετανάστες (που είχαν έρθει στην αρχή και αυτοί παράνομα ουσιαστικά...): να έρθουν με τις οικογενειές τους και να ενσωματωθούν.
Και όταν προκόψουν κι αυτοί και δεν γουστάρουν να κάνουν χειρωνακτικές δουλειές, να έρθουν κι άλλοι.
Προφανώς, πρέπει να έρθουν, αν θέλουμε να μαζεύουμε τις σοδιές ή και άλλες εργασίες, γιατί οι Έλληνες και με 50€ μεροκάματο, δύσκολα θα πάνε στα χωράφια και θα προτιμήσουν να κάνουν τον ντελίβερι
Αυτή είναι η πραγματικότητα, αν κάποιους χαλάει, δεν τους φταίω εγώ.
Και επειδή έχω δουλέψει στα χωράφια, θεωρώ πως πολύ καλά κάνουν και δεν πάνε, γιατί είναι μια πολύ δύσκολη, σκληρή δουλειά, άρα όποιος λέει το "να πάνε να δουλέψουν στα χωράφια", καλό είναι να γνωρίζει τι σημαίνει η δουλειά εκεί.
Η μόνη λύση που δουλεύει, είναι να δώσεις κίνητρα σε κάποιους να κάνουν την δουλειά. Καμιά φορά τα παραπάνω λεφτά δεν είναι από μόνη της λύση, γιατί δεν θα πείσουν κάποιον Έλληνα να το κάνει.
George_Prix έγραψε:Που να βρουνε εργατες? Οι μισοι Αλβανοι κονομησανε και γυρισαν στην πατριδα τους και οι αλλοι μισοι εχουν γινει κτηματιες στην Ελλαδα και δουλευουν σα σκυλια τα ιδια τους τα χωραφια, οπως κανανε τα παλια τα χρονια και οι Ελληνες αγροτες.
Οταν αρχισανε οι επιδοτησεις, οταν καναμε εισαγωγη προιοντα που παραγουμε οι ιδιοι και οταν πετουσανε τα προιοντα στις χωματερες οι μαγκες οι δικοι μας, φαινοταν οτι κατι δεν παει καλα. Δινανε ενα μεροκαματο στα "κοροιδα" τους Αλβανους να φτιαχνουν τα χωραφια και τα καφενεια στα χωρια ηταν γεματα με "Ελληνες αγροτες".
Πλεον οι Ελληνες παρακαλανε τους Αλβαλους "παρτο τσαμπα να το καλλιεργεις, ισα ισα να μου το κρατας πρασινο" και τα καφενεια εχουν κυριως Αλβανους που πανε απογευμα-βραδυ μετα τη σκληρη δουλεια της μερας.
Τουλαχιστον ετσι γινανε τα πραγματα στο χουργιο μου!
^^^
ΟΤΙ ΕΙΠΕ ΜΕΧΡΙ ΚΕΡΑΙΑΣ
Κρίνοντας και εξ ιδίων -καθότι ελαιοπαραγωγοί- οι γονείς μου είναι κάτω στο χωριό από την 28η και ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ. Αν δεν ήμουν 3μερο και γω μαζί τους να το ζήσω ο ίδιος δεν θα το πίστευα.
Hint. Εργάτες είναι ΜΟΝΟ Αλβανοί, Ρουμάνοι, γυφτοβούλγαροι. Έλληνες δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ. Στην κυριολεξία. Όλοι, όοοοολοι όμως (μάχιμες ηλικίες μιλάω πάντα) έχουν φύγει και πάει στην "πόλη" και απλά δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το άθλημα. Το ράβδισμα btw είναι γ@μήσι, το οποίο έχει απαλύνει αρκετά μέσω της τεχνολογίας. Τελευταίο...κάστρο που έπεσε είναι το κλασικό ραβδί, το οποίο αντικαταστάθηκε με ένα κοντάρι που έχει στην άκρη ένα περιστρεφόμενο μύλο με καμιά 20αριά ακμές που "δέρνουν" τα κλαριά. Δουλεύει με ρεύμα φυσικά--->γεννήτρια-->βενζίνη.
Παμ παρακάτ.
Οι Αλβανοί -κυρίως- σιγά σιγά σνομπάρουν τους υποψήφιους "πελάτες" καθότι ασχολούνται με τα δικά τους χωράφια. Τα οποία δικά τους κάθε χρόνο αυξάνονται και πληθαίνουν μιας και αγοράζουν από τους Έλληνες που ανέφερα πιο πάνω. Πολλοί ελ επίσης θέλουν απλά 1 τενεκέ λάδι το χρόνο και από εκεί και πέρα ας βγάλει το χωράφι και 2 τόνους, απλά δεν τους νοιάζει. Ο ορισμός των μισhακών έχει πάει περίπατο, το χωράφι ανήκει πρακτικά στους αλ
Οι οποίοι αλ πλέον ζητάνε 50ρικο στρογγυλό. Και αυτός που ανεβαίνει στο δέντρο 60€(υπάρχει πάντα ένας που ανεβαίνει και κλαδεύει). Στα παραπάνω ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται 3€ ανα άτομο για φαγητό. Παλιά ο ιδιοκτήτης όφειλε να προσφέρει φαγητό(βασικά μια 6άδα μπύρες να έδινες στον καθένα ήσουν ok
). Σιγά σιγά μπήκε στο ντιλ η ανταλλαγή με το 3ευρω και πλέον όλοι ζητάνε το 3ευρω αντι φαγητού. Ενδεικτικά όχι πολλά χρόνια πριν, το μεροκάματο ήταν στα 30€. Αύξηση 65+% πάντως εγώ στον μισθό μου δεν έχω δει
Κλείνοντας, να τονίσω πως το ράβδισμα δεν μπορείς να το κάνεις όποτε θες. Η εποχή που οι ελιές είναι έτοιμες για συλλογή, το χρονικό περιθώριο αν θέλετε, είναι λιγάκι...στενούλι θα έλεγα κυρίως για να έχεις την καλύτερη δυνατή απόδοση. Αν τις αφήσεις παραπάνω από όσο πρέπει, θα σαπίσουν, θα πέσουν και στο λιτουρβιό θα καταλήξει στην καλύτερη το 70% της παραγωγής και θα βγεί χειρότερης ποιότητας λάδι(οξύτητα). Το να παρακαλάς δλδ να μπεις στην σειρά για το πόοοοτε θα έρθουν, δεν κάνει ακριβώς καλό. Και η φάση είναι πως -στα μέρη μας τουλάχιστον- υπάρχουν 2 εποχές μαζέματος με ανάλογη ποιότητα καρπού. Αυτή την εποχή οι "μαυρολιές" που δίνουν πρπ το 30% της παραγωγής και τέλη Νοέμβρη οι "βάτσικες" που δίνουν το υπόλοιπο 70% όπως και τη γνωστή γεύση με το κορυφαίο παγκοσμίως "πίκρισμα" που κάνει στον λαιμό σου το αγουρέλαιο αυτό.
Ακόμα θυμάμαι τον πρώτο AL που είχε έρθει στο χωριό κάπου εκεί αρχές 90's. Όλοι τρέξανε να τον φωνάξουν για δουλειές, χωράφια, καθάρισμα σπιτιών κτλ. με τους...έξυπνους ελ να περηφανεύονται πόσο μάγκες ήντουσαν που άραζαν στο καφενείο και είχαν βάλει τον Roberto να σκίζεται. Τα παιδιά του ρομπέρτο έχουν από μια πολυκατοικία στην Καλαμάτα και τα παιδιά του μπαρμπαμήτσου παλεύουν εδώ με ότι δουλειά βρουν.
Και γενικά, αυτό το να κυνηγάμε μέχρι τελικής πτώσης να βρούμε την βολή μας, είναι κάτι που οι διοικούντες της χώρας αυτής φρόντισαν να μας το μάθουν από εδω και δεκαετίες. Όλοι οι παραπάνω αλλοδαποί που ανέφερα έχουν μάθει αλλιώς, έχουν μεγαλώσει στις στερήσεις και στην πείνα και σέβονται την οποιαδήποτε δουλειά κάνουν. Εμείς την βλέπουμε μάλλον διεκπεραιωτική...
Μπορεί να έχει χρήματα αλλά βγαίνουν με κόπο πολύ και δεν είναι σίγουρα γιατί μία κακοκαιρία μπορεί να σου πάρει τη σοδειά και να βρεθείς να πεινάς.
Οι μετανάστες όμως βρίσκονται στη φάση που ήταν οι παππούδες μας, να προσπαθούν να φτιάξουν το μέλλον τους, να φτιάξουν περιουσία.
Η επόμενη γενιά μεταναστών θα είναι ίδια με εμάς, θα εγκαταλείψει την αγροτική ζωή για τις πόλεις, τις καθαρές δουλειές, την άνεση, κλπ
Fiat Panda 7,6l/100km
Hellenic tifosi έγραψε:Αν το λάδι φέτος όντως πιάσει τόσο ακριβή τιμή, δεν υπάρχει αντίστοιχα περιθώριο για καλύτερα μεροκάματα στο μάζεμα;
Όλα είναι επάνω στις τιμές οπότε και το περιθώριο για καλύτερα μεροκάματα δεν λες ότι αυξάνεται. Εφόδια, καύσιμα έχουν εκτιναχθεί.
Βιλλ δεν έχω δει πουθενά να φορτώνει ο εργάτης του ραβδίσματος το -όντως θεόβαρο- σακί στο αγροτικό. Βασικά ποιό αγροτικό? Αν το χωράφι έχει βγάλει 30-40 -κατ' ελάχιστον- σακιά, που θα χωρέσουν? Σε μας έρχεται τρακτέρ με πλατφόρμα, μισθωμένο από το λιτουρβιό που θα πας τις ελιές και 2-3 εργάτες φορτώνουν τα σακιά σου. Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ όλων, ποτέ και για κανέναν λόγο δεν έχει παρατηρηθεί κλεψιά στα σακιά.
30€ μεροκάματο έδιναν πριν από 10 πρπ χρόνια ίσως και νεότερα.
edmond έγραψε:Βιλλ δεν έχω δει πουθενά να φορτώνει ο εργάτης του ραβδίσματος το -όντως θεόβαρο- σακί στο αγροτικό. Βασικά ποιό αγροτικό? Αν το χωράφι έχει βγάλει 30-40 -κατ' ελάχιστον- σακιά, που θα χωρέσουν? Σε μας έρχεται τρακτέρ με πλατφόρμα, μισθωμένο από το λιτουρβιό που θα πας τις ελιές και 2-3 εργάτες φορτώνουν τα σακιά σου. Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ όλων, ποτέ και για κανέναν λόγο δεν έχει παρατηρηθεί κλεψιά στα σακιά.
30€ μεροκάματο έδιναν πριν από 10 πρπ χρόνια ίσως και νεότερα.
το 2014 ήταν ,τα σακιά ήθελε να τα φορτώσω στο αγροτικό γιατί το φορτηγό απο το λιοτρίβι θα ερχόταν μετά απο 2 μέρες.Γινόταν χαμός εκείνη τη χρονιά απο παραγωγή,θυμάμαι μέχρι Φλεβάρη να λειτουργεί το λιοτρίβι.