Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By g8777
#788584 Επειδη προκετιαι για μηχανημα που θα βλεπει πολυς κοσμος λοιπον :iconcool: , προτεινα το Apple. :iconcool:

Και καλα να ειναι απο γνωστη εταιρεια. Σκεφτεστε να ειναι καλεσμενος σε κανα TEDx και να ξεκινησει η παρουσιαση μεσω απο κανα T-Bao?

Θα γελαει ο κοσμος, περαστε εξω κυριε Πητερ Παν σας παρακαλω, εδω το μαγαζι ειναι σοβαρο, δεν θα το κανουμε Λα Βι Αν Ροζ. :roll:
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#788600 Ευχαριστώ πολύ για τον διάλογο κ τις προτάσεις!

HF ενδιαφέρουσα η πρόταση αλλά το μαλακό πληκτρολόγιο δε βοηθά πχ αν κάθεσαι στον καναπέ ή στο τρένο κ δουλεύεις. Απαιτεί σταθερή επιφάνεια φαντάζομαι. Ίσως και το IPad Air που έχω ήδη να μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά θέλω laptop καλύτερα.

Βασικά διάβασα Νίκο Λάππα πως καλύτερα M2 από Μ1 για 200€.

https://www.macworld.com/article/784743 ... price.html

Θα πάω να κοιτάξω από κοντά τα ASUS, αν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου με ένα των 700-800€ θα το σκεφτώ αν πάω για air.

Αν ήμουν Ελλάδα θα σκεφτόμουν το air του Σωκράτη. Επίσης ένα ποσοστό και στη Γερμανία επιστρέφεται από την εφορία γιατί το χρησιμοποιώ στη δουλειά μου, μην φανταστείτε κάτι τρελό, ένα 30%.
Άβαταρ μέλους
By Zorz
PeterPan έγραψε:Ευχαριστώ πολύ για τον διάλογο κ τις προτάσεις!

HF ενδιαφέρουσα η πρόταση αλλά το μαλακό πληκτρολόγιο δε βοηθά πχ αν κάθεσαι στον καναπέ ή στο τρένο κ δουλεύεις. Απαιτεί σταθερή επιφάνεια φαντάζομαι. Ίσως και το IPad Air που έχω ήδη να μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά θέλω laptop καλύτερα.

Γι αυτό το λόγο ακριβώς, το form factor ταμπλέτα με αποσπώμενο πληκτρολόγιο-cover δεν βολεύει σε περιπτώσεις σαν τη δική σου. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα το πόσο γαμάτη ή μη είναι η πλατφόρμα, οπότε ουσιαστικά αποκλείεις Surface (εκτός των Surface laptop), διάφορα iPad ή Samsung S8. Με Mac δεν θα έχεις πρόβλημα συμβατότητας με αρχεία Office, αλλά δεδομένου ότι δεν έχεις ήδη εμπλακεί με τα δεσμά της Apple δεν βλέπω κάποιο πλεονέκτημα στο να μπαίνεις σε walled gardens.

Η χρήση που ζητάς είναι στη πραγματικότητα πολύ ελαφριά, είναι ανούσιο να κοιτάς για επιδόσεις i7 κλπ. Αν εξαιρέσεις κάτι προτάσεις παραπάνω για κινεζιές Bacalao, ιδεολογικούς απόγονους των netbooks, ένα mid-range λαπτοπ με μαζεμένο form factor θα σου είναι επαρκέστατο. Αν θα έχει οθόνη αφής (και μεντεσέδες 360 μοιρών) ή όχι είναι δική σου επιλογή, προσωπικά θα το απέφευγα γιατί οι αντανακλάσεις από τη γυαλιστερή οθόνη σε τέτοια περιβάλλοντα (τρένο κλπ, που δεν ελέγχεις τον εξωτερικό φωτισμό) είναι πολύ ενοχλητικές. Τέλος, επειδή η αίσθηση του πληκτρολογίου είναι πολύ σημαντική και υποκειμενική παράμετρος, ορίστε η πρόταση μου:

Πάνε στο πλησιέστερο Saturn ή mediamarkt και δες από κοντά όσα Zenbook (καλύτερη ποιότητα κατασκευής) ή Vivobook (κάπως φτηνότερα αλλά πάλι καλά) μέχρι τις 14" αφού έχεις συμπάθεια στην Asus, και ως δεύτερη επιλογή τα αντίστοιχα μοντέλα της Lenovo, και πάρε όποιο σου αρέσει με i5 και καλή οθόνη.

Ως εναλλακτική επιλογή, μπορείς να κοιτάξεις τα premium Chromebooks.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#788615 Τα Surface Laptop, δεν έχουν κάτι αξιόλογο για να προτιμηθούν από οποιοδήποτε άλλο laptop. Για μένα, η δυνατότητα να μπαίνει στην τσάντα, είναι αδιαπραγμάτευτη, αν είναι να κουβαλάω χωριστή τσάντα για τον υπολογιστή, καλύτερα να παλεύω με το κινητό!
:lol:
Αν δεν σας αρέσει η φτηνή κινεζιά, φοβάμαι πως θα πρέπει να πληρώσετε αρκετά παραπάνω για την φορητότητα. Εννοείται πως η οθόνη αφής, χρειάζεται 1 φορά στις 10, αλλά αυτή τη φορά σου λύνει τα χέρια. Για την χρήση που συζητάμε πάντα, ακόμη και ο i5 είναι υπερβολή IMHO.

ΥΓ: Το πληκτρολόγιο του Surface δεν είναι εύκαμπτο.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#788629 Είναι τόσο ακριβά αυτά, που καλύτερα είναι να δει κάτι άλλο.
https://www.skroutz.gr/c/25/laptop/m/28 ... er_dir=asc
Εγώ θα συμφωνήσω με τον g8777 για το Mac Air, αν και δεν τρολάρω για το BMAX: σε γιατρούς και παρόμοιους θα παρουσιάζει, όχι σε ICT experts, οπότε who cares?
Και αν στο κλέψουν στο τρένο, στα @@ σου.
:)
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#788630 Γιατρος ανθρωπος και κοιτατε πως να τον γλυτωσετε λεφτα και φοβαστε μπας και παρει κανενα πολυ τουμπανο λαπιτοπι και του πεσει βαρυ στη χωνεψη. Φουσκωστε του τα μυαλα λιγο, να παει να πλερωσει για το καλυτερο. Τι διαολο εφαγε τα νιατα του στα θρανια ο χριστιανος για να γινει γιατρος?

Τζι σε καθιστω υπευθυνο. Αν τον φορτωσουν καμια σαβουρα, εσυ θα τα ακουσεις στο τελος.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#788631 Να ρωτήσω κάτι άσχετο, το Mac Air που τρέχει σε ARM επεξεργαστή και όχι σε x86, έχει κάποιο ζήτημα εξ αυτού; Τρέχει σίγουρα άλλη έκδοση του λειτουργικού προφανώς, αλλά είναι όλες οι εφαρμογές συμβατές οι υπόλοιπες, ή υπάρχει κάποιο θέμα;
Άβαταρ μέλους
By dimik
Anonymous Founder έγραψε:Είναι τόσο ακριβά αυτά, που καλύτερα είναι να δει κάτι άλλο.
https://www.skroutz.gr/c/25/laptop/m/28 ... er_dir=asc
Εγώ θα συμφωνήσω με τον g8777 για το Mac Air, αν και δεν τρολάρω για το BMAX: σε γιατρούς και παρόμοιους θα παρουσιάζει, όχι σε ICT experts, οπότε who cares?
Και αν στο κλέψουν στο τρένο, στα @@ σου.
:)

Σε σχέση με Asus του 1000ρικου κι εφόσον θα πάρει και 30% πίσω γιατί όχι?
Με Mac κλπ δεν θα έμπλεκα για τέτοιες δουλειές εκτός αν δούλευα Mac μια ζωή και ήξερα τα χούγια τους.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
Anonymous Founder έγραψε:Να ρωτήσω κάτι άσχετο, το Mac Air που τρέχει σε ARM επεξεργαστή και όχι σε x86, έχει κάποιο ζήτημα εξ αυτού; Τρέχει σίγουρα άλλη έκδοση του λειτουργικού προφανώς, αλλά είναι όλες οι εφαρμογές συμβατές οι υπόλοιπες, ή υπάρχει κάποιο θέμα;

Υποτίθεται ότι τρέχουν τα πάντα μέσω του Rosetta 2.
Ούτως ή άλλως ο άνθρωπος μίλησε για PowerPoint. Οι μεγάλες εφαρμογές τρέχουν natively άψογα.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
NickTG έγραψε:Με ένα τέτοιο θα κάνεις τη δουλειά σου άψογα:

https://www.mediamarkt.de/de/product/_h ... 93403.html

^ Λογικός άνθρωπος

Οι υπόλοιποι:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#788643 Τα mac με Intel είναι ξεπερασμένα και αργά, προς αποφυγήν. Κάποιες εφαρμογές χρειάζονται ενδιάμεσο πρόγραμμα Rosetta 2 για να τρέξουν στα νέα (Μ1-Μ2 της Apple Silicon)
Air M1 13,3 παλιά σχεδίαση μόνο 2 USB-C το ένα το θέλεις για φόρτιση, 1,29 κιλά
Air Μ2 13.6 με notch, νέα σχεδίαση με magsafe φόρτιση και μόνο 2 USB-C, πολύ ελαφρύ 1,24 κιλά, και μια χαρά για γενική χρήση αλλά σε ζόρια ζεσταίνεται και κάνει στραγγαλισμό επιδόσεων στα 5 λεπτά. Τα ηχεία του κρυμμένα κοιτάνε στους μεντεσέδες οπότε χάνει λίγο. To μόνο στο ωραίο σχεδόν μαύρο χρώμα (αλλά προσοχή στις δαχτυλιές και γκρατζουνιές).
Pro 13 13,3 M2 παλιά σχεδίαση, με touch κάτι αντί κουμπιά F1-12, ανεμιστήρες 1,4 κιλά, όχι ιδιαίτερα γρήγορο, μικρή κάμερα
Pro 14 14,2 με notch, νεα σχεδίαση με magsafe φόρτιση, καλά ηχεία, ανεμιστήρες 1,6 κιλά, επεξεργαστής Μ1 pro ή max (σε 5 εκδόσεις ισχύος όλοι πολύ γρήγοροι), ξεκινάει από 16/512 GB, απίστευτη οθονάρα (ανάλυση, φωτεινότητα, ως 120Hz). Με 3 USB-C, full HDMI, SD reader
Pro 16, ίδιο αλλά με πιο μεγάλη οθόνη ακόμα πιο ακριβό αλλά με μεγάλους ανεμιστήρες και ηχεία δεν μασάει ποτέ. Πλέον μεταφέρεται αλλά δεν το παίρνεις μαζί σου εύκολα.

Στα Μ2 τα 512 είναι πολύ πιο γρήγορα γιατί έχουν διπλά κάτι που το 256 έχει μόνο ένα. Οπότε σε κάποια τέστ (συγκεκριμένα) βγαίνει πιο γρήγορο το παλιό Μ1 εκεί γιατί δεν ισχύει αυτό. Γενικά το Μ2 είναι πιο γρήγορο από το Μ1. Μ1 Max>M1 Pro>M2>M1
Σε λίγες μέρες ίσως αναμένεται το Pro με Μ2 Pro και Max επεξεργαστές. Εκεί ελπίζω να τσιμπήσω λίγο πιο φτηνά το Pro 14 με M1-pro.

Στα γενικά + των mac τώρα που πατάνε τα windows κάτω η αντοχή στον χρόνο κατασκευαστικά και σε υποστήριξη (πολλοί στη δουλειά τα έχουν 8-10 χρόνα και κάνουν τη δουλειά τους κανονικά και τα κυκλοφορούν χωρίς τον φορτιστή τους. Αυτά σε windows δεν ισχύουν. Αν το υπολογίσεις ίσως η αρχική τιμή είναι λιγότερο τρομακτική), κομψότητα ασφάλεια, σταθερότητα.
Τα mac δεν έχουν touch screen ούτε 360 μεντεσέδες. Mόνο τα ipads έχουν touchscreen (το ipad pro είναι ισχυρό εργαλείο)
Εναλλακτικά
Surface Pro 8 13, πολύ ελαφρύ, ωραία οθόνη, ωραία χρήση με το εξαιρετικό πενάκι. Windows 11. Έχεις σημαντικό επιπλέον κόστος γαι πληκτρολόγιο (2 μοντέλα απλό και καλό Signature που αποθηκεύει και φορτίζει το πενάκι) και πενάκι. Τα mac είναι πιο δυνατά.
Συμφωνώ ότι δεν είναι τόσο βολικό για να το δουλεύεις στα γόνατα (το έχει η κόρη μου για το σχολείο της) Το ipad pro πλεονεκτεί με την καλή βάση πληκτρολόγιο.

Τη δουλειά που μοιάζει να θέλεις μπορείς να την κάνεις με όλα, πολύ φτηνότερα.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#788648 Από την αναζήτηση που έκανα τώρα βγάζω νικητή το συγκεκριμένο.

Στα 750€ με 16gb ram, 512 gb ssd και core i5, οθόνη Oled που είναι πολύ καλύτερη από συμβατική, μέρα με τη νύχτα

Εικόνα