Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#784499 Y.V αγνοούσα την παρουσίαση σου. Πολύ καλά τα λες ευχαριστούμε πολύ. Η συντήρηση όντως αν το διαβάσει κανένας ακούγεται μπελαλιδικη αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα τρίψιμο 10 δευτερολέπτων. Τα υπόλοιπα είναι σε αραιά διαστήματα και είναι επίσης εύκολα.

Αυτό που θα με βοηθούσε εμένα είναι ένας μπουσουλας πχ

Μοσχαρίσια : προθερμαινεις μέχρι 300 και εμτα ψήνεις χαμηλώνοντας για 250
Χοιρινη: ξεκινάς με 250

Κοκ

Εκτός της γεύσης πάντως εμένα μ έχει εντυπωσιάσει και η ταχύτητα.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#784513 πράγματι η ευκολία/αμεσότητα στο ψήσιμο είναι τόσο βολική! πράματα ανήκουστα για θερμικούς καρβουνιάρηδες :shifty:

Y.V, σαν χταπόδια μας χτύπησε το φωτο-κομπολόι σου! καλό κρασάκι βλέπω, μεζεκλίκια όμορφα, μπράβο σου! :s_drinks

γεια στα χέρια του!
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By antonis78
#784851 Καλησπέρα.

Έχω μία ψησταριά Blackbull (ακριβώς την ίδια με αυτή viewtopic.php?p=784384#p784384).

Προτείνω να πάρετε θερμόμετρο για το ψήσιμο, είναι εξαιρετικά χρήσιμο και θα ψήνετε καλύτερα από ποτέ.

Επίσης για τα λίπη μπορείτε να πάρετε πλάκα αντί για σχάρα, ειδικά για μπιφτέκια κτλ είναι ιδανική (πχ για την Blackbull που έχω εγώ υπάρχει αυτή).

Καλές είναι και οι μεμβράνες ψησίματος (πχ αυτή) για αυτό το σκοπό.

Όσον αφορά τον καθαρισμό, εγώ μετά το ψήσιμο και όσο είναι ζεστή ακόμα, τρίβω να φύγουν τα χοντρά υπολείματα από τις σχάρες και μετά αλείφω με ηλιέλαιο για την επόμενη φορά. Αδειάζω και το δοχείο συλλογής (το οποίο καλύπτω με αλουμινόχαρτο ώστε να μην χρειάζεται τρίψιμο) και τέλος. Μία φορά το μήνα περίπου κάνω μία γενική καθαριότητα σε καυστήρες κτλ.

Τέλος, προτείνω να δοκιμάσετε το έμμεσο ψήσιμο. Ανάβετε τους ακριανούς καυστήρες και αφήνετε του μεσαίους κλειστούς. Βάζετε το κρέας στην μέση και ψήνετε με κλειστό καπάκι, ελέγχοντας με θερμόμετρο. Έψησα ολόκληρο κοτόπουλο έτσι και βγήκε ζουμερότατο :eat:

Μας έλειπε αυτό το θέμα πάντως :lol:
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#785005 Αντώνη, μιας και έχεις τον ίδιο ταύρο, παρατηρείς τη σημαντική διαφορά έντασης μπροστά και πίσω?

μερικά που με θύμισες:

- σας συμβαίνει να παίρνετε διαφορετικές θερμοκρασίες ανάλογα με το που\πως μπήγετε την ακίδα του θερμόμετρου? εννοώ φυσικά πάντα στη μέση του κομματιου.
πχ σε χοντρή μοσχαρίσια την έβαλα μέχρι τη μέση και ανέβασε γρήγορα, μετά την έβαλα σχεδόν όλη (θάναι 10 πόντους, άβολο για μπριζόλα) και ήταν εύστοχη. καμιά φορά δοκιμάζω σε παρόμοιο σημείο και έχει διαφορές :hmmm:

- δοκίμασα έμμεσο ψήσιμο σε ψωμί, με θερμοκρασίες όπως στον φούρνο, και βγήκε στην επιφάνεια σχεδόν άσπρο :vava:
μέσα ψήθηκε σωστά αλλά χοντρή ένδειξη ότι η κυκλοφορία της θερμότητας δεν είναι καλομοιρασμένη :/

- Y.V, δώσε τα φώτα σου για τις αναφλέξεις :s_whiteflag
Άβαταρ μέλους
By antonis78
#785025 @egobrain

Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω παρατηρήσει διαφορές στην θερμοκρασία.

Βλέποντας όμως διαφορα video για ψήσιμο σε αέριο, άκουσα να αναφέρουν το εξής, στις μαντεμένιες σχάρες όταν γυρίζουμε το κρέας προσπαθούμε να το βάζουμε σε σημείο που δεν υπήρχε πριν κρέας. Αυτό γιατί, όταν ψήνεται απορροφά την θερμοκρασία του μαντεμιού και ψύχεται. Οπότε το βάζουμε σε άλλο σημείο ώστε να έχει καλή θερμοκρασία και αφήνουμε το προηγούμενο σημείο να επανέλθει. Μήπως για αυτό βλέπεις διαφορά;

Σίγουρα πάντως δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να κάνεις εύκολα πυρόλυση, δηλαδή δυσκολεύεται να πιάσει θερμοκρασίες πάνω από 300 βαθμούς. Για αυτό κάποια στιγμή θα γίνει αναβάθμιση σε άλλο εργαλείο (σκέφτομαι αυτό ή αυτό)

Για το έμμεσο ψήσιμο, δεν έχω δοκιμάσει ψωμί, μόνο κρέας και για να κάνει σωστό κάψιμο πρώτα το βάζω στις ακριανές σχάρες για να θωρακιστεί και μετά στην μέση. Δεν είχα θέμα όμως με την θερμοκρασία.

Για το θερμόμετρο, θέλει λίγο χρόνο να μάθεις πως και που ακριβώς μπαίνει (σόκιν γίνεται η συζήτηση :lol: ). Ο γενικός κανόνας είναι να μπαίνει στο πιο χοντρό σημείο του κρέατος και μακριά από το κόκκαλο και την σχάρα φυσικά. Πχ, στο κοτόπουλο το έβαζα στο στήθος, στην μπριζόλα το έβαζα οριζόντια κάπου στην μέση.

Για τις αναφλέξεις, η καλύτερη λύση είναι να χαμηλώσεις την ένταση. Μόνο με αυτό είδα διαφορά.

Και μια εικόνα από το κοτόπουλο (τα λουκάνικα ήταν για την μπύρα :eat: )
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Y.V
egobrain έγραψε:
- σας συμβαίνει να παίρνετε διαφορετικές θερμοκρασίες ανάλογα με το που\πως μπήγετε την ακίδα του θερμόμετρου? εννοώ φυσικά πάντα στη μέση του κομματιου.
πχ σε χοντρή μοσχαρίσια την έβαλα μέχρι τη μέση και ανέβασε γρήγορα, μετά την έβαλα σχεδόν όλη (θάναι 10 πόντους, άβολο για μπριζόλα) και ήταν εύστοχη. καμιά φορά δοκιμάζω σε παρόμοιο σημείο και έχει διαφορές :hmmm:

- Y.V, δώσε τα φώτα σου για τις αναφλέξεις :s_whiteflag

Ισως να εξαρταται απ το θερμομετρο και το ποσο μεγαλο μηκος εχει ο αισθητηρας του, οπως και το ποσο γρηγορος ειναι. Στο δικο μου το φορητο που μετραει στα μπροστινα 3mm της πολυ λεπτης μυτης του δεν βλεπω αξιολογες διαφορες.
Στο blue tooth της Weber που ειναι με καλωδιο και μενει μονιμα επανω, που χρησιμοποιω για τα ψητα του φουρνου, το χωνω βαθεια γιατι τα κομματια ειναι μεγαλα αλλα δεν ξερω κι ολας σε τι μηκος της βελονας μετραει ο αισθητηρας, ασε που ειναι χοντρη η βελονα του, εχει και το καλωδιο και ποτε δεν με βολεψε για μπριζολες, μπιφτεκια κλπ
Βεβαια πλεον εχω μαθει τους χρονους και σπανια πεφτω εξω, Χρησιμοποιω πλεον το θερμομετρο μονο οταν ειναι αρκετα πιο κρυο το κρεας ή εχει παχος που δεν εχω εμπειρια ή αν απο διαισθηση κατι δεν μου φαινεται σωστο με τον χρονο που εχω υπολογισει νοητικα.

Για τις αναφλεξεις δεν εχω εμπειρια σε αλλη ψησταρια.
Η δικια μου γενικα δεν κανει ιδιαιτερες που να δημιουργουν προβλημα, εκτος ισως απο τα αρνισια παϊδακια και καποια παχια ψάρια.
Εννοω οτι υπαρχουν μεν στιγμιαιες πολυ συντομες οταν σταζει ζουμι ή λιπος απο το ψητο, αλλα δεν δημιουργουν προβλημα στο ψησιμο του.
Στα παϊδακια ομως πολλες φορες μπορει να ειναι αρκετα συνεχομενες και μονιμες οι φλογες και να τα ψιλοκαψουν - καρβουνιασουν εξωτερικα.
Το καταλαβαινεις ομως αν εχεις κλειστο το καπακι απο την θερμοκρασια. Στην πρωτη περιπτωση, των φυσιολογικων αναφλεξεων, η θερμοκρασια αφου πεσει λιγο οταν το βαλεις, σιγα σιγα επανερχεται και μενει εκει που την εχεις ρυθμισει.
Ενω στην δευτερη περιπτωση, των προβληματικων αναφλεξεων, ανεβαινει γρηγορα αρκετα πανω απο την ρυθμισμενη. (30-40 βαθμους πανω).

Εκει βοηθαει το ανοιχτο καπακι, η τακτικη μετακινηση των ψητων και αν δεν λυθει το προβλημα, ισως η χαμηλοτερη ρυθμιση στους καυστηρες.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#785165 Αντώνη, το πρώτο ψήσιμο μου ήταν πιπεριές Φλωρίνης. Πολλές. Αυτές που είχα στο πίσω μισό ψηνόταν με μεγάλη διαφορά έντασης σε σχέση με τις μπροστά. Έχεις δοκιμάσει ψησιμο σε ολο το βάθος της σχάρας με το ίδιο προϊόν? Και με ψωμί ακόμα, που δείχνει κατευθείαν τη διαφορά.

Απροπό, σου πιάνει 300 βαθμούς? Σε πόση ώρα?

Με το θερμόμετρο αυτό που με παραξενεύει είναι ότι παίρνω διαφορετικές ενδείξεις μετά απο μπάσιμο σε παρόμοιο κεντρικό σημείο. Πχ ψηνω συχνά ενιαίο κυλινδρικό κομμάτι χοιρινό και βάζοντας την ακίδα στο ίδιο βάθος (μμμ), σε σημείο με ιδιο πάχος κρέατος, μου δίνει άλλη εικόνα και πρέπει να υποθέσω ποια είναι η ακριβέστερη. Και κάνω το κομμάτι σουρωτήρι! Έχω 2 θερμόμετρα που μετράνε καλά, περισσότερο εμπειρικο το σχόλιο.

Ευχαριστώ YV!
Θα δοκιμάσω λιπαρή πανσετα που την φοβάμαι και θα δω ποια μανούβρα θα δουλέψει..
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#785186 Η ευκολια, η ταχυτητα και η ανεση της ψησταριας υγραεριου δεν εχει αντιπαλο.
Γυρισα σπιτι απο το γραφειο κατα τις 21:40
15 λεπτα προθερμανση στους 320
Εβαλα μια χοιρινη μπριζολα στη σχαρα (την ειχε βγαλει νωριτερα η συζυγος να παρει θερμοκρασια δωματιου).
Ψησιμο 2 λεπτα απο καθε πλευρα.
Στις δεκα την ετρωγα τρυφερη και ζουμερη!
Στις δεκα και κατι σκεφτηκα να την φωτογραφισω για το εδω θεμα! :lol:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By antonis78
egobrain έγραψε:Αντώνη, το πρώτο ψήσιμο μου ήταν πιπεριές Φλωρίνης. Πολλές. Αυτές που είχα στο πίσω μισό ψηνόταν με μεγάλη διαφορά έντασης σε σχέση με τις μπροστά. Έχεις δοκιμάσει ψησιμο σε ολο το βάθος της σχάρας με το ίδιο προϊόν? Και με ψωμί ακόμα, που δείχνει κατευθείαν τη διαφορά.
Το πρώτο ψήσιμο ήταν μπριζόλες, πανσέτες, λουκάνικα (σε κανονικό ψήσιμο, όχι έμμεσο). Δεν είχα πρόβλημα και γενικά παρατηρώ ότι όλα τα κομμάτια τα γυρίζω σχεδόν τον ίδιο χρόνο, δηλαδή τις μπριζόλες που έχω πίσω θα τις γυρίσω σχεδόν μαζί με τις μπριζόλες που έχω μπροστά (άντε με διαφορά 1 λεπτού μαξ) και επίσης δεν βλέπω διαφορά στο χρώμα. Τώρα τι να σου πω, με έχεις βάλει σε σκέψεις μήπως δεν το έχω παρατηρήσει τόσο καιρό (δεν την έχω και πολύ, κανά δίμηνο) :hmmm: ; Θα το έχω υπόψη μου πάντως και θα σου πω αν δω κάτι.

egobrain έγραψε:Απροπό, σου πιάνει 300 βαθμούς? Σε πόση ώρα?
Συγνώμη, ήθελα να γράψω 300 βαθμούς που χρειάζεται η πυρόληση :slap: , αυτά παθαίνεις όταν δεν διαβάζεις τι έχεις γράψει πριν το submit. Μέχρι 250 - 280 έχω δει και αυτό μετά από πολύ ώρα (μπορεί και 45 λεπτά). Επίσης δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει αλλά πατώντας τα διακόπτες προς τα μέσα δίνει γκάζι και ανεβάζει θερμοκρασία γρηγορότερα.

egobrain έγραψε:Με το θερμόμετρο αυτό που με παραξενεύει είναι ότι παίρνω διαφορετικές ενδείξεις μετά απο μπάσιμο σε παρόμοιο κεντρικό σημείο. Πχ ψηνω συχνά ενιαίο κυλινδρικό κομμάτι χοιρινό και βάζοντας την ακίδα στο ίδιο βάθος (μμμ), σε σημείο με ιδιο πάχος κρέατος, μου δίνει άλλη εικόνα και πρέπει να υποθέσω ποια είναι η ακριβέστερη. Και κάνω το κομμάτι σουρωτήρι! Έχω 2 θερμόμετρα που μετράνε καλά, περισσότερο εμπειρικο το σχόλιο.
Για το θερμόμετρο, και εγώ εμπειρικά λίγο το πάω γιατί ακόμα το μαθαίνω. Πχ, προχτές που έψηνα μοσχαρίσια, ήθελα medium/medium-well και ήθελα να την βγάλω στους ~68 βαθμούς. Την μία μου έδειχνε 63 την άλλη 67 και την άλλη 68. Ε! όταν την έβγαλα ήταν well done, ζουμερή και μαλακή (πολύ μαλακή) αλλά well done. Θα πάρω θερμόμετρο με ακίδα που μένει στο κρέας όταν ψήνεται (πχ αυτό) ώστε να μετράει πάντα στο ίδιο σημείο. Θεωρώ ότι θα είναι καλύτερα έτσι.

Άσχετο, ψάχνω βαλβίδα για την μπουκάλα που να δείχνει και πόσο μένει ακόμα (μην ξεμείνουμε την ώρα του ψησίματος). Ξέρει κανείς να μου προτείνει;
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#785198 Δεν νομιζω οτι θα κανεις δουλεια με την μετρηση της πιεσης
Ο μονο αξιοπιστος τροπος ειναι το βαρος της μπουκαλας
Η Δικη μου Weber στην Αμερικανικη αγορα, η βαση που κρεμας την μπουκαλα ηταν μια ζυγαρια που μετραγε την ποσοτητα υγροποιημενου αεριου που ειχε μεσα.
Δυστυχως αυτες που ερχονται στην Ευρωπη δεν το εχουν αυτο. Ισως να ειναι διαφορετικες οι μπουκαλες σε καθε χωρα και δεν καθονται να σχεδιασουν και να φτιαξουν προσαρμογεις.
Μπορεις να την ζυγιζεις, για να βλεπεις που εισαι.

Η πιο ευχρηστη ομως λυση ειναι να εχεις δυο μπουκαλες.
Άβαταρ μέλους
By Y.V
antonis78 έγραψε: Πχ, προχτές που έψηνα μοσχαρίσια, ήθελα medium/medium-well και ήθελα να την βγάλω στους ~68 βαθμούς. Την μία μου έδειχνε 63 την άλλη 67 και την άλλη 68. Ε! όταν την έβγαλα ήταν well done, ζουμερή και μαλακή (πολύ μαλακή) αλλά well done.

Λογικο ηταν. Αφου το κρεας, απ την στιγμη που θα το βγαλεις, ανεβαζει επιπλεον 3-4 βαθμους στην ξεκουραση.
Δηλαδη εφτασε τους 72 βαθμους!
Γουελντανοτατο... :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
Y.V έγραψε:Στις δεκα την ετρωγα τρυφερη και ζουμερη!

Το παθαίνω συνέχεια όταν είμαι κάπου έξω και έρχεται ένα ωραίο πιάτο ενώ λιμοκτονώ :lol:
Στο τέλος λέω ουπς, ξέχασα φωτό
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Y.V έγραψε:Η ευκολια, η ταχυτητα και η ανεση της ψησταριας υγραεριου δεν εχει αντιπαλο.
Γυρισα σπιτι απο το γραφειο κατα τις 21:40
15 λεπτα προθερμανση στους 320
Εβαλα μια χοιρινη μπριζολα στη σχαρα (την ειχε βγαλει νωριτερα η συζυγος να παρει θερμοκρασια δωματιου).
Ψησιμο 2 λεπτα απο καθε πλευρα.
Στις δεκα την ετρωγα τρυφερη και ζουμερη!

Εικόνα

Δεν γνωρίζω από ψησταριές, αλλά η ευκολία και ταχύτητα των επαγωγικών εστιών, είναι νομίζω ανώτερη. Το αποτέλεσμα μπορεί όμως να είναι κατώτερο...
Εγώ αφού ψάχτηκα ξανά και ξανά με ψησταριές αποφάσισα να μην πάρω και να αρκεστώ στις επαγωγικές εστίες μου και σε απλά αντικολλητικά τηγάνια. Το μόνο που δεν ψήνεται ακόμη με απόλυτη επιτυχία, είναι μοσχάρι χοντρό κομμάτι. Το έχουμε προσπαθήσει, αλλά δεν είναι πάντα το αποτέλεσμα επιτυχημένο.
Κοτόπουλο, μπιφτέκια, ψάρια, και ό,τι άλλο γενικώς, μια χαρά βγαίνει. Κι εγώ δεν το πίστευα, αλλά τελικά γίνεται.
Επιπλέον, έχω καταλήξει πως τα απλά επίπεδα αντικολλητικά τηγάνια και όχι τα σχαροτήγανα κάνουν την καλύτερη δουλειά και ψήνουν ομοιόμορφα το κρέας.
Σημαντικό, το τηγάνι το μουλιάζεις και μετά το βάζεις στο πλυντήριο και πλένεται. Γιατί η ψησταριά, θέλει και καθάρισμα κατόπιν...