Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#783338 Εγώ χθες χτύπησα 3 τυλιχτά για να στρώσω (βραδινό). Τα 2 είναι οριακά. Το προτιμώ το δικό μας μέγεθος πάντως γιατί το μοντάρεις, εάν δεν πεινάς πολύ πχ τσιμπάς 2, ή αν θες μόνο για τη γεύση 1. Είχα καιρό να πάρω, 7.5 ο λογαριασμός, λογικότατη τιμή ΙΜΗΟ, και ήταν και πεντανόστιμα. :eat:

Η κλασική κουβέντα περί ονομασίας ξανά στην επιφάνεια... τα έχω ξαναγράψει, καλαμάκι = μικρό καλάμι, σουβλάκι = μικρή σούβλα. Ε, κρέας σε ξυλάκι παίρνεις, άρα καλαμάκι, τόσο απλό. Το μόνο που όντως ξεφεύγει είναι να παίρνεις πίτα γύρο και να το λες σουβλάκι, όμως ξεπερνιέται από την ίδια τη διαδικασία, γιατί ούτως ή άλλως θα ξεκαθαρίσεις στην παραγγελία εάν θες γύρο ή καλαμάκι στην πίτα σου.
Άβαταρ μέλους
By g8777
Η κλασική κουβέντα περί ονομασίας ξανά στην επιφάνεια... τα έχω ξαναγράψει, καλαμάκι = μικρό καλάμι, σουβλάκι = μικρή σούβλα. Ε, κρέας σε ξυλάκι παίρνεις, άρα καλαμάκι, τόσο απλό.

Κρέας σε μικρή σούβλα παίρνεις ( από τον τρόπο προετοιμασίας έως ψησίματος) οπότε θα το πεις σουβλάκι.

Απόδειξη.

Αν το υλικό είναι κάτι άλλο από ξύλο, τί θα πεις ότι έφαγες; Μαντολάτο;

Επιπρόσθετη απόδειξη.

Κάθομαι και ασχολούμαι πρωί Δευτέρας με άνθρωπο που λέει ΤΥΛΙΧΤΟ.

ΤΙ ΤΥΛΙΧΤΟ ΓΤΧΚΤΠΜ. :slap:
Άβαταρ μέλους
By markvag
g8777 έγραψε:Ας παραδεχτούμε επιτέλους κάτι. Οι χαμουτζηδες

Δεν ξέρουν από καλό φαγητό.

Πληρώνουν φύκια για Τέσλα.

Τα είπε όλα. :s_yes

Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν.

bibendum έγραψε:Καλά πες τους πιτα σουβλάκι και μπορει να μπλοκάρει το σύστημα.

:s_rofl :s_rofl :s_rofl :s_rofl
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
saxon_747 έγραψε:
REALZEUS έγραψε:
Αλοιφή, κάτι που αλείφεται. Μπορεί να είναι φαρμακευτική αλοιφή και να αλείφεται στο δέρμα, αλλά μπορεί να είναι τρόφιμο και να αλείφεται σε ψωμί ή άλλη στερεή βάση. Στα αγγλικά λέγεται spread, και μην μου πείε ότι είναι Σαλονικιοί και οι Άγγλοι... Κάποια στιγμή θα μάθετε βέβαια και στην Αθήνα από φαγητά. Πριν 20 χρόνια, όταν υπηρετουσα εκεί, δεν είχαν καν πάπρικα (αλοιφή πάπρικα, όχι μπούκοβο) στα γυράδικα, ενώ στην Σαλονίκη είχαμε τουλάχιστον 10 αλοιφές-σαλάτες για να βάλουμε στο σάντουιτς μας... :s_bye

Δια, ξεβλαχεψε τους.

Προσπαθώ ρε καρτνάσι, αλλά όπως βλέπεις, δεν...

Νίκος Παππάς έγραψε:Δεν ξέρω τι είναι οι Άγγλοι αλλά από φαγητό έχουν μαύρα μεσάνυχτα.

Κοίτα Νικόλα μου δεν θα διαφωνήσω επ' αυτού, αλλά έχω φάει καταπληκτικά φαγητά στο Λονδίνο. Μπορεί να μην έχουν εντόπια κουζίνα, αλλά επειδή είναι μια από τις 5-10 τεράστιες μητροπόλεις του κόσμου (μαζί με Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη, Τόκυο, Μόσχα, Πεκίνο κλπ) έχουν τα πάντα, από όλον τον πλανήτη. Είχα φιλαράκι Καναδο-Λιβανέζο (με διπλό διαβατήριο, που όμως μεγάλωσε στην Γλυφάδα και μιλούσε και Ελληνικά) στην Αγγλία, και με πήγε να με κεράσει σε λιβανέζικο εστιατόριο στο Bournemouth. Καταπληκτικό ήταν, μου είπε ότι ήταν καλύτερο από τα εστιατόρια της Βηρυτού! Δεν έχω πάει ποτέ στην Βηρυτό, αλλά τον πιστέυω.

Νίκος Παππάς έγραψε:Τοστ είναι όταν ψηθεί και αυτό που εσείς λέτε σάντουιτς είναι πιτογυρο ή τυλιχτο αν έχει σουβλάκι, κεμπάπ.

Εμείς το λέμε πίτα με κάτι μέσα (γύρο ή σουβλάκι, κανονικό σουβλάκι, αυτό που λέτε εσείς καλαμάκι), δεν το λέμε τυλιχτό. Τι τυλιχτό ρε καρντάση δηλαδή; :lol:

George_Prix έγραψε:Αν και γενικα στις περισσοτερες λεκτικες διαφωνιες αναμεσα στις 2 πολεις νομιζω οτι σωστη ειναι η Αθηναϊκη εκδοση, στο συγκεκριμενο θεωρω οτι σωστο ειναι το σουβλακι κι οχι το καλαμακι.

"
Φίλε προσπαθώ να είμαι ακριβοδίκαιος, όχι οπαδικός. Όταν λέτε εσείς λοιπόν "φέτα" και "κασέρι", έχετε δίκιο. Εμείς εδώ πάνω οποιοδήποτε κίτρινο έχουμε, τυρί το λέμε κασέρι. Λάθος δικό μας! Όπως όμως και δικό σας λάθος με το σουβλάκι-καλαμάκι. Όπως που δεν καταλαβαίνετε την αλοιφή-σαλάτα. Ε μάθετε λίγο από κουζίνα! :P

g8777 έγραψε:ΤΙ ΤΥΛΙΧΤΟ ΓΤΧΚΤΠΜ.

Μου τον συγχήσατε, μου ΤΟΝ ΣΥΓΧΗΣΑΤΕ! 400 Ευρώ σε ημεριστικα πρέπει να πληρώσω πάλι ΓΤΧΚΠΜ.... :s_mad
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#783389 Κατα παραδοση αλλα και κατα κυριολεξια λεγονται καλαμακια! :s_yes

Μικρος οταν ημουν υπηρχαν δυο τυποι απο σουβλακια.
Αυτα που ηταν περασμενα σε μεταλλικο οβελο, τα οποια ηταν μεγαλα και σε μηκος και σε παχος κρεατος και μια "μεριδα" ειχε ενα.
Και αυτα που ειχαν μικρα κομματια κρεατος περασμενα σε οβελους απο σχισμενο καλαμι πλατους μισου εκατοστου και κομμενο μπροστα να κανει μυτη "v" για να καρφωνεται το κρεας.
Μια μεριδα ειχε τεσσερα τετοια. (Με αντιστοιχες φετες ψωμιου καρφωμενες πανω πανω. Αλλα φυσικα μπορουσες να παρεις οσα ηθελες)
Για να διευκρινιζεις τι ειδος σουβλακι ζητουσες, τα μεν πρωτα τα ελεγες απλως σουβλακια ενω τα δευτερα καλαμακια.
Και τα σημερινα μικρα σουβλακια απο καλαμι ειναι οι οβελοι τους(αρα ορθως επισημαινονται ακομα ετσι), απλως ειναι κατεργασμενο σε στρογγυλη διατομη και δεν φαινεται οτι ειναι απο καλαμι, ενω παλιωτερα ηταν πλακε και η μια του πλευρα ηταν η γυαλιστερη του εξωτερικου μερους του καλαμιου. Μαλιστα ειχε και τα νευρα και σκαλωνε καπως το κρεας.

Τα δε καλαμακια για τα ποτα ονομαστηκαν ετσι διοτι την εποχη που δεν ειχε ανακαλυφτει το πλαστικο χρησιμοποιουσαν στελεχη απο αχυρο που μοιαζουν με καλαμι.
Τελευταία επεξεργασία από Y.V και 19 Σεπ 2022, 13:01, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Y.V έγραψε:Τα δε καλαμακια για τα ποτα ονομαστηκαν ετσι διοτι την εποχη που δεν ειχε ανακαλυφτει το πλαστικο χρησιμοποιουσαν στελεχη απο αχυρο που μοιαζουν με καλαμι.

Μήπως να το γυρίσουμε πάλι στο άχυρο αντί στο χαρτί; :lol:
Άβαταρ μέλους
By edmond
#783392 Οι παλιοί βέβαια δεν είχαν να παράξουν 385.000 καφέδες/ώρα ή άλλα τόσα "ξυλάκια" για κρέας :roll:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
edmond έγραψε:Οι παλιοί βέβαια δεν είχαν να παράξουν 385.000 καφέδες/ώρα ή άλλα τόσα "ξυλάκια" για κρέας :roll:

Ελα μωρε, πολιτκης ορθοτητας χαζομαρες. Μας πειραζει το πλαστικο καλαμακι και οχι το πλαστικο ποτηρι με καπακι, οχι το πλαστικο μπουκαλι νερου.

Δεν μας πειραζει δε το "δωσε μου 3 καλαμακια χαρτιναγιατι λιωνει το ενα" με αποτελεσμα μεγαλυτερη σπαταλη, εστω και βιοδιασπωμενη
Άβαταρ μέλους
By g8777
Y.V έγραψε:Κατα παραδοση αλλα και κατα κυριολεξια λεγονται καλαμακια! :s_yes

Μικρος οταν ημουν υπηρχαν δυο τυποι απο σουβλακια.
Αυτα που ηταν περασμενα σε μεταλλικο οβελο, τα οποια ηταν μεγαλα και σε μηκος και σε παχος κρεατος και μια "μεριδα" ειχε ενα.
Και αυτα που ειχαν μικρα κομματια κρεατος περασμενα σε οβελους απο σχισμενο καλαμι πλατους μισου εκατοστου και κομμενο μπροστα να κανει μυτη "v" για να καρφωνεται το κρεας.
Μια μεριδα ειχε τεσσερα τετοια. (Με αντιστοιχες φετες ψωμιου καρφωμενες πανω πανω. Αλλα φυσικα μπορουσες να παρεις οσα ηθελες)
Για να διευκρινιζεις τι ειδος σουβλακι ζητουσες, τα μεν πρωτα τα ελεγες απλως σουβλακια ενω τα δευτερα καλαμακια.
Και τα σημερινα μικρα σουβλακια απο καλαμι ειναι οι οβελοι τους(αρα ορθως επισημαινονται ακομα ετσι), απλως ειναι κατεργασμενο σε στρογγυλη διατομη και δεν φαινεται οτι ειναι απο καλαμι, ενω παλιωτερα ηταν πλακε και η μια του πλευρα ηταν η γυαλιστερη του εξωτερικου μερους του καλαμιου. Μαλιστα ειχε και τα νευρα και σκαλωνε καπως το κρεας.

Τα δε καλαμακια για τα ποτα ονομαστηκαν ετσι διοτι την εποχη που δεν ειχε ανακαλυφτει το πλαστικο χρησιμοποιουσαν στελεχη απο αχυρο που μοιαζουν με καλαμι.

Μην με ντροπιαζεις στους Λεκανοπαιδιους :x :x :x :x :rant: :rant: :rant: :rant:

Θα το παρουν τωρα αυτο οι Νικοπαππαιοι και θα το κανουν Εμβλημα. :s_hang

Υ V παιδι μου :shifty: , ειναι απλα τα πραματα, μολόησες μόνος σου.

Y.V έγραψε:Μικρος οταν ημουν υπηρχαν δυο τυποι απο σουβλακια.

Η σωστη, διεθνως αναγνωρισμενη ονομασια. :s_howdy

Τωρα για το αλλο.

Y.V έγραψε:Αυτα που ηταν περασμενα σε μεταλλικο οβελο, τα οποια ηταν μεγαλα και σε μηκος και σε παχος κρεατος και μια "μεριδα" ειχε ενα.

Αυτο δεν κατηγοριοποιειται στα σουβλακια, καλαμακια, Nord Stream κοκ.

Λεγεται ΜΙΝΙ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ. :eat: :eat: :eat:

Επιπλεον δεν γνωριζω τις λαογραφικες πηγες σου, στο Μουσειο του Αλη Πσσα παντως στο Νησι των Ιωαννιων υπαρχει ο παρακατω πινακας.

Εικόνα

Σε φινί. :s_airkiss
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#783399 Παντως για να το σοβαρεψω λιγακι, το βασικο "προβλημα" δεν ειναι οι διαφορετικες λεξεις που χρησιμοποιουνται στις 2 πολεις. Ειναι οτι ΔΥΣΤΥΧΩΣ υπαρχει ενας βαθμος αντιπαθειας, κυριως απο τους Θεσσαλονικεις προς τους Αθηναιους. Δε βαζω τους ποδοσφαιροφιλους των 2 πολεων, οπου αυξανεται κατακορυφα η καφριλα ασχετα με την πολη που ζει ο καθενας. Μιλαω για τον "μεσο κατοικο" της καθε πολης.

Φυσικα αυτο δικαιολογειται αν σκεφτουμε το ποσο υδροκεφαλη ειναι η Ελλαδα. Οποιος καλος παιχτης, καλλιτεχνης, μαγειρας, σχεδιαστης, παρουσιαστης εμφανιστει καπου, καταληγει στην Αθηνα για να κανει καριερα. Ετσι εχει μαζευτει το περισσοτερο χρημα στην Αθηνα, γινονται τα περισσοτερα εργα στην Αθηνα, καλοπιανουν περισσοτερο τους ψηφοφορους της Αθηνας και "δικαιως ειναι στη μπουκα" η πρωτευουσα...
Άβαταρ μέλους
By edmond
George_Prix έγραψε: και "δικαιως ειναι στη μπουκα" η πρωτευουσα...

Δεν πειράζει πες τους. Και να ξαναφάνε... :innocent: :lol:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
George_Prix έγραψε: Ετσι εχει μαζευτει το περισσοτερο χρημα στην Αθηνα, γινονται τα περισσοτερα εργα στην Αθηνα, καλοπιανουν περισσοτερο τους ψηφοφορους της Αθηνας και "δικαιως ειναι στη μπουκα" η πρωτευουσα...

Θα σου μιλησω σαν σε δικο μας ερωτικο μεταναστη στον βορρα.
Αφου φαγανε το τυρακι της συμπρωτευουσας :svivhaha: και του Υπουργειου Μακεδονιας -Θρακης τοσα χρονια, στα ισια και να ξαναφανε :lol: :lol:

Που εχουν ασφαλτο γυαλι, εμεις εδω ετσι κανουμε τις πιστες σκειτ :lol:
Τους φτιαχνουμε Μετρο :svivhaha: :svivhaha: εδω και 20 χρονια ... :svivhaha: :svivhaha: και ζητησαν υποθαλασσια ρε φιλε! :s_rofl :s_rofl :s_rofl :s_rofl Ουτε σε 200 χρονια λεμε! :s_rofl
Άβαταρ μέλους
By markvag
g8777 έγραψε:
Επιπλεον δεν γνωριζω τις λαογραφικες πηγες σου, στο Μουσειο του Αλη Πσσα παντως στο Νησι των Ιωαννιων υπαρχει ο παρακατω πινακας.

Εικόνα

Σε φινί. :s_airkiss

Ήπειρος. Εγγύηση!

Το θέμα έληξε.

Εδώ και 200 χρόνια! :rtfm: :x

Όποιος μετακομίζει πάνω από τη Λάρισα, θα εξετάζεται ΚΑΙ στο λεξιλόγιο και στις γενικές γνώσεις (πχ ποια η διαφορά μπουγάτσας με τυρί με τυρόπιτα, κτλ). :rtfm: