Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
dimviii έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Ό,τι και ν'αποφασίσουν, είναι αρκετά αργά και ήδη πληρώνουμε ακριβά την καθυστέρησή τους. Η ΕΕ διαχρονικά σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις. Οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο γρήγορες στις αποφάσεις τους.

Ακόμη κι έτσι, η Ελλάδα έχει ποντάρει όλα της τα λεφτά σε κουτσό άλογο: το ΦΑ.
Όλα για το «μεταβατικό» φυσικό αέριο
https://www.reportersunited.gr/8705/ola ... iko-aerio/
Σχεδιάζοντας την ενεργειακή μετάβαση, η κυβέρνηση ενίσχυσε υπέρμετρα το φυσικό αέριο και εμπόδισε την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν επινόησε το δόγμα «φυσικό αέριο + απελευθέρωση της αγοράς». Αυτό καθοδηγεί την ευρωπαϊκή πολιτική στην ενέργεια εν συνόλω. Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα υπήρχαν και άλλες επιλογές που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν, αλλά θυσιάστηκαν για χάρη ενός «μεταβατικού καυσίμου» με τη μετάβαση στην οποία αναφέρεται ο τίτλος του να προβλέπεται πολύ μακρά.

Μια σειρά κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όμως, δείχνει ότι οι υποδομές φυσικού αερίου όχι μόνο δεν συζητείται να παρακαμφθούν, αλλά αντιθέτως βρίσκονται σε ανταγωνιστική σχέση με τις τεχνολογίες μετάβασης στην καθαρή ενέργεια — και ιδίως με τις τεχνολογίες αποθήκευσης, δηλαδή τις «μπαταρίες», την αντλησιοταμίευση και την θερμική αποθήκευση, οι οποίες υπόσχονται να παρέχουν με καθαρό τρόπο τη σταθερότητα που δίνουν στο σύστημα τα ορυκτά καύσιμα.

Σε συζήτηση που είχαμε μαζί του, ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας και κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Καραπιδάκης δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες έβλεπαν πως το υπουργείο ετοιμαζόταν να πατήσει το «φρένο» στα έργα αποθήκευσης ενέργειας κι αυτό οδήγησε στην παρέμβασή τους. Η πρωτοβουλία από τη μεριά της προέκρινε τα συνδυασμένα έργα ΑΠΕ με «μπαταρία», δηλαδή αυτά ακριβώς που αποκλείστηκαν από τις αδειοδοτήσεις το περασμένο καλοκαίρι, έναντι των σκέτων ΑΠΕ στις οποίες θα μπορούσε να προστεθεί μια «μπαταρία» σε δεύτερο χρόνο.

Η Πρωτοβουλία απευθύνθηκε στο υπουργείο για το θέμα. «Το υπουργείο μας είπε “κοιτάξτε, υπάρχει μια μεγάλη λίστα αναμονής στις κλασικές ΑΠΕ, όποτε δεν είναι τίμιο να περάσετε εσείς μπροστά που έχετε ΑΠΕ με μπαταρία, γιατί θα δυσανασχετήσουν αυτοί που είναι στη σειρά και περιμένουν τη σύνδεση”» μας είπε ο κ. Καραπιδάκης. «Αυτό μας απάντησε το υπουργείο ουσιαστικά: “δεν θέλω να φανεί ότι προσπερνάω σειρές”».

Το κόστος αυτής της στάσης του ΥΠΕΝ απέναντι στην αποθήκευση ενέργειας αποκαλύφθηκε πολύ γρήγορα με την πλήρη εκδίπλωση της ενεργειακής κρίσης τον Αύγουστο του 2021. Η ευστάθεια του συστήματος, μαζί με την λεγόμενη ενέργεια εξισορρόπησης που επιδιορθώνει απώλειες και σφάλματα του ενεργειακού προγραμματισμού, εναποτέθηκαν στις μονάδες φυσικού αερίου. Μάλιστα, ειδικά στην αγορά εξισορρόπησης, οι μονάδες φυσικού αερίου πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κερδοσκοπικό επεισόδιο ήδη πριν την έλευση της ενεργειακής κρίσης.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν κυλήσει πολύ διαφορετικά. Οι άδειες που έχουν κατατεθεί για έργα αποθήκευσης ενέργειας, αγγίζουν τα 14 GW — περισσότερο δηλαδή από την εγκατεστημένη ισχύ όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κ. Καραπιδάκη, από τις διάφορες τεχνολογίες αποθήκευσης, οι μπαταρίες, που αφορούν και την πλειοψηφία των αιτήσεων για άδειες, είναι αυτές που μπορούν να υλοποιηθούν στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα, απαιτώντας περίπου έναν χρόνο από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι να μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα.

«Θα μπορούσαμε ήδη να έχουμε τα πρώτα έργα τώρα», δηλώνει ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας. «Θα μπορούσαμε πραγματικά να στηρίξουμε και τις τιμές τώρα που έχει ξεφύγει το κόστος της κιλοβατώρας. Δεν θα είμαι υπερβολικός να πω ότι θα είχαμε λύσει το πρόβλημα, αλλά θα είχαμε τουλάχιστον ένα ακόμη όπλο».

Ρωτήσαμε τον κ. Καραπιδάκη γιατί πιστεύει ότι η κυβέρνηση κρατάει αυτή τη στάση αδράνειας, αν όχι δυσφορίας απέναντι στην αποθήκευση ενέργειας. «Ο λόγος είναι απλός: κάνεις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και θες να αποσβέσουν τα χρήματά τους. Είναι πολύ ξεκάθαρο. Οπότε προκειμένου να κερδίσεις χρόνο, δεν προμοτάρεις το κομμάτι της αποθήκευσης που θα πάρει ένα πολύ μεγάλο μέρος της πίτας».

«Την ασφάλεια που παρέχει το φυσικό αέριο στο σύστημα μπορούν να την προσφέρουν οι μπαταρίες, η αντλησιοταμίευση και κάθε άλλη τεχνολογία αποθήκευσης», συνεχίζει ο κ. Καραπιδάκης. «Υπάρχει ένας ανταγωνισμός και δυστυχώς αυτή τη στιγμή μας κερδίζει το φυσικό αέριο».

Όπως επισημαίνει και ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας, δεν είναι μόνο οι μπαταρίες που μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης. H παλαιότερη και πιο προχωρημένη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας είναι αυτή της «αντλησιοταμίευσης», η οποία αξιοποιεί την υψομετρική διαφορά μεταξύ δύο ταμιευτήρων νερού, προκειμένου να αποθηκεύονται ποσότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το μεγαλύτερο τέτοιο έργο στην Ελλάδα σχεδιάζεται από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, προβλέποντας εγκατεστημένη ισχύ 680 MW, ενώ η ίδια εταιρεία προετοιμάζει κι άλλο ένα αντίστοιχο έργο στο Αμάρι της Κρήτης.

Στις συναντήσεις, ο αναλυτής πολιτικής του Green Tank έθετε τακτικά το ζήτημα της αντλησιοταμίευσης, αναφερόμενος σε έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έδειχνε ότι η ΔΕΗ είχε στην κατοχή εφτά ζευγάρια υδροηλεκτρικών ταμιευτήρων που με πολύ απλές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αντλησιοταμιευτικά, «πολύ φθηνά και πολύ γρήγορα», ενώ θα μπορούσαν να αποφέρουν και κέρδη στη ΔΕΗ.

«Ρωτούσα γιατί δεν προχωράμε σε αυτό;» μας είπε ο κ. Μάντζαρης. «Δεν πήρα ποτέ απάντηση. Αυτό που νομίζω ότι συμβαίνει είναι ότι προκρίνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις. Συζητάμε συνέχεια για την Αμφιλοχία και το Αμάρι [σ.σ.: της ΤΕΡΝΑ]. Γιατί δεν αξιοποιούμε τα υφιστάμενα;»

Απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρωτώντας γιατί επιλέχθηκε αυτή η «επετηρίδα» για τα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης και γιατί δεν επιλέχθηκε η λύση των αντλησιοταμιευτικών στις υποδομές της ΔΕΗ. Δεν πήραμε απάντηση, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εγκαινιάσει μια ενεργειακή εποχή όπου κυριαρχούν οι ιδιωτικές επενδύσεις φυσικού αερίου. Αντίθετα, ο απώτερος στόχος της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια φαίνεται να παρακωλύεται αντί να διευκολύνεται — με πολύ επώδυνες επιπτώσεις τόσο περιβαλλοντικές όσο και για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι δε λύσεις που αναζητούνται, κοιτούν είτε προς την αναβίωση του λιγνίτη, είτε προς την αναζήτηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου — με οποιαδήποτε άλλη επιλογή, που δεν κοιτάει προς τα ορυκτά καύσιμα, να μένει ανεξερεύνητη, αν όχι απαγορευμένη.

Αξίζει να διαβάσετε όλο το άρθρο. Εγώ δεν είμαι σίγουρος πως θα είχαμε προλάβει να γλιτώσουμε την παρούσα κρίση, αλλά ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως η επιλογή που έπρεπε να γίνει, είναι ΑΠΕ + αποθήκευση και ΦΑ μόνον για αιχμές και όταν δεν γίνεται αλλιώς.
Αυτή την στιγμή αποθήκευση θα έχεις γρήγορα με μπαταρίες (μπλιαχ, αλλά δεν γίνεται αλλιώς αν βιάζεσαι ή αν είσαι σε νησί) και μεσοπρόθεσμα σε ταμιευτήρες με αντλισιοταμίευση που η ΔΕΗ μπορεί ΑΝΕΤΑ και ΕΥΚΟΛΑ να κάνει. Αρκεί να την αφήσουν (που αποκλείεται να την αφήσει αυτή η κυβέρνηση που ενδιαφέρεται μόνον για τα μερίσματα και για να την πουλήσει το ταχύτερο δυνατό στην CVC.

Πουλάς το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και το κάνεις τι; Κάνεις αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ο στόχος είναι ποιος; Γιατί δεν κάνεις επενδύσεις στα υδροηλεκτρικά σου για να έχεις αντλησιοταμίευση; Γιατί προμοτάρεις το ΦΑ ακόμη και για την Πτολεμαϊδα 5; Τι θα πάθεις να δουλέψεις αυτό το σύγχρονο εργοστάσιο με λιγνίτη και μετά το 2025;
Πού είναι το πλάνο για περισσότερες ΑΠΕ, περισσότερη αποθήκευση και λιγότερο ΦΑ;

αφιερωμενο στα τριμπουρδελα που λενε ''αφου πολεμος''

Απλά ήθελα να κάνω ένα τεράστιο quote για να γράψω μία φράση :inlove: :inlove: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#779966 Να πούμε εδώ πως αν έχεις μπόλικα υδροηλεκτρικά, μια χαρά αντιμετωπίζεις και αιχμές, αλλά προφανώς και τα δικά μας δεν φτάνουν, οπότε για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια, χρειαζόμαστε και το ΦΑ. Αλλά όχι στο 40%. Αυτό το ποσοστό, είναι για να κερδίζουν συγκεκριμένοι άνθρωποι και εταιρείες, που οποισδήποτε μπορεί να τις βρει χωρίς κόπο. Μην τα ξαναλέμε.
Οι λύση για την Ελλάδα, είναι απλή:
-Διασυνδέσεις (ήδη σε καλό σημείο και μπορούμε και καλύτερα προφανώς) με άλλες χώρες.
-Δίκτυο σύνδεσεις νήσων με ηπειρωτική χώρα (προχωράει και ήδη έχουν γίνει πολλά, κάλα είμαστε και εκεί).
-ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (με κεφαλαία γράμματα: σύντομα δεν θα μπορούμε ν'απορροφήσουμε άλλες ΑΠΕ)
-ΑΠΕ: φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Και ας λένε όσοι φωνάζουν (για τις δεύτερες ειδικά). Αλλά πρώτα αποθήκευση εννοείται, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα και θα ΞΑΝΑ-πληρώνουμε να καίμε τις αιχμές τους όταν έχουμε χαμηλή ζήτηση.
-Διατήρηση πολύ λίγων λιγνιτικών (ίσως και μόνον την Φλώρινα) και μη κατασκευή άλλων ΦΑ, μη δίνοντας νέες άδειες. Οι ιδιώτες να φτιάξουν ΑΠΕ (αλλά ΜΕ αποθήκευση πλέον, έστω με μπαταρίες).
Όλο αυτό θα έπρεπε να είχε προχωρήσει ήδη, αλλά ΕΣΤΩ ΤΩΡΑ να γίνει σωστά. Σε 10 χρόνια θα το είχες έτοιμο και δεν θα σε ένοιαζε τίποτε, γιατί θα παρήγαγες μόνος σου το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών σου.

Να πω και κάτι ακόμη που το έχω καημό. Η Νορβηγία έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και ΦΑ. Δικά της. Και μάλιστα ανήκουν ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Όπως βεβαίως και η εταιρεία ηλεκτρισμού.
Πώς παράγει όμως ηλεκτρική ενέργεια;
Renewable energy production in Norway
https://www.regjeringen.no/en/topics/en ... id2343462/
In Norway, 98 percent of the electricity production come from renewable energy sources. Hydropower is the source of most of the production.

Hydropower 129 TWh
Wind power 1,9 TWh
Thermal power 3,3 TWh
Total 134 TWh

The dominant role of hydropower in the electricity production makes sufficient precipitation and inflow to the dams and reservoirs vital. At the same time, having flexibility in the power production makes it possible to both export and import power to or from our neighbouring countries through interconnectors, depending on the demand.

In the last decade, wind power has increasingly become a part of the Norwegian power production. For now, wind is still only a small part of the total output, but the number of wind turbines increases year on year.

Αν μπορούμε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο; ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ΝΑΙ, αν και εμείς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τόσα υδροηλεκτρικά, αλλά έχουμε ΚΑΙ ήλιο ΚΑΙ άνεμο.
Θα ήμασταν αρχηγόπουλα! Αν είχαμε όμως σοβαρή κυβέρνηση, και όχι κλεπτοκρατία, που όχι μόνον δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο, αλλά ξεπουλάει όλες τις δημόσιες υποδομές (βλέπε ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών, βλέπε ΣΔΙΤ για τα νερά, κ.α) και ΔΕΝ επενδύει τα κεφάλαια έστω σε κάτι τέτοιο, αλλά τα κάνει μερίσματα και μισθούς σε golden boys.

:s_whiteflag :s_bye
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#779981 Πολύ ωραία τα λέμε, αλλά με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, όχι με τα δεδομένα που είχαμε μέχρι πριν δυο χρόνια. Όταν οι τιμές του ΦΑ ήταν στα πατώματα, ο λιγνίτης επιβαρύνονταν όλο και περισσότερο με δικαιώματα εκπομπών CO2 και φυσικά ούτε κουβέντα γινόταν για συστήματα αποθήκευσης, μιας και πιθανότατα συνέφερε πολύ περισσότερο να καις ΦΑ παρά να αποθηκεύεις ενέργεια σε μπαταρίες ή να κατασκευάζεις υδροηλεκτρικά εργοστάσια για αντλησιοταμίευση.
Έχει φάση να διαβάσουμε τι γράφαμε στο συγκεκριμένο topic μέχρι πριν ούτε δύο χρόνια :lol:

Και όταν μιλάμε για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μιλάμε για τεράστιες επενδύσεις που απαιτούν και πολύ χρόνο για την κατασκευή τους και πολύ μεγάλα ποσά. Πιθανότατα ο Μητσοτάκης να θέλει να στηρίξει τους ιδιώτες παραγωγούς, αλλά και εγώ να ήμουν στην θέση των παραγωγών δεν θα ήθελα να απαξιωθεί η επένδυση μου τόσο γρήγορα. Χωρίς μάλιστα δική μου ευθύνη.
Υποθέτω πως όταν επενδύεις σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείς πως η επένδυση σου θα έχει ένα βάθος λειτουργίας 30-40 χρόνια και πως δεν θα σου πουν μετά την πρώτη πενταετία ότι κόβουμε το ΦΑ και στρεφόμαστε στις ΑΠΕ για παράδειγμα. :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By g8777
#779984 Ταφ λακ για τον ιδιωτη τοτε, η ελευθερη αγορα ετσι λειτουργει.

Καλα, λεμε τωρα.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
axel12p έγραψε: αλλά και εγώ να ήμουν στην θέση των παραγωγών δεν θα ήθελα να απαξιωθεί η επένδυση μου τόσο γρήγορα. Χωρίς μάλιστα δική μου ευθύνη.

ε αμα δεν εχει ευθυνη ,ας δανειστουμε 40 δις για ενα χρονο, και ας τα πληρωσει ο λαος.
Προκειμενου να απαξιωθει η ''επενδυση'' των Μυτιλιναιοβαρδινογιαννηδων,κομματια να γινει,χαλαλι του.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#779987 E, ας διαβάσουμε λοιπόν τι γράφαμε πριν 2 χρόνια, γιατί όχι; :s_blush
Γιατί, αν κάποιος το ψάξει, θα δει ποιοι έλεγαν από πάντα πως δεν γίνεται να είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από το ΦΑ, ενώ άλλοι έλεγαν τα αντίθετα.

Οι ιδιώτες όταν κάνουν μια επένδυση, αναλαμβάνουν και το ρίσκο που της αναλογεί. Μια μονάδα ΦΑ δεν χρειάζεται 40 χρόνια για απόσβεση, ειδικά με τις σημερινές τιμές, μπορεί να φτάνουν και τα 10 χρόνια.
:s_hang
Οι μονάδες ΦΑ είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο (και φθηνό) να φτιαχτούν. Έχω βρεθεί σε μονάδα που είχε φτιάξει η ΜΕΤΚΑ μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια. Δεν ήταν τεράστια, αλλά γίνεται αν υπάρχει η θέληση.

Γενικώς, η παραγωγή από ΦΑ (και η κατασκευή μονάδων ΦΑ) στην χώρα, έχει ονοματεπώνυμα: ΜΕΤΚΑ (και εμπορία μέσω Protergia) , ΤΕΡΝΑ (και εμπορία μέσω Ηρων), Κοπελούζος (πλέον όχι τόσο δραστήριος, λόγω και της σύνδεσής του με την GAZPROM). Οι υπόλοιποι παίχτες (ΕΛΠΕ-Elpedison και NRG-Motor Oil και δεν θυμάμαι αν ξεχνάω κανέναν) ήταν πελάτες των πρώτων στην κατασκευή των μονάδων ΦΑ.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι όμως τι έλεγαν (ή λέγαμε) παλαιότερα, αλλά τι κάνουμε τώρα. Και το τι θα έπρεπε να κάνει κάποιος σοβαρός πθ, θα ήταν να πει σε όλους πως νέες μονάδες ΦΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ μέχρι νεωτέρας και πάμε φουλ για ΑΠΕ + αποθήκευση και μέχρι τότε, δουλεύουμε και λιγνίτη, με όποιο κόστος ρύπων. Αντ'αυτού, η γαμ@#$@#$ απολιγνιτοποίηση, συνεχίζεται λέει κανονικά!
:tomato:
https://m.naftemporiki.gr/story/1852032 ... lironontai

ΥΓ: Αντλησιοταμίευση κάνεις και σε υφιστάμενα Υ/Η δεν χρειάζεσαι καινούρια. Η ΔΕΗ έχει 7 (επτά) ζεύγη λιμνών κατάλληλα γι'αυτή την δουλειά. Θα μπορούσες να το κάνεις ακόμη και στα επόμενα 5 χρόνια σε κάποια από αυτά.
:s_hang
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
#779989 Νορβηγία,
Hydropower is still the mainstay of the Norwegian electricity system. At the beginning of 2021, there were 1 681 hydropower plants in Norway, with a combined installed capasity of 33 055 MW. In a normal year, the Norwegian hydropower plants produce 136.4 TWh, which is 90 % of Norways total power production. At the beginning of 2021 a further 2.3 TWh was under construction.

Ελλάδα,
Η Ελλάδα, κατά το πλείστον ορεινή χώρα (πάνω από 80%), συγκεντρώνει τα περισσότερα βουνά της στο βορειοδυτικό της μέρος, το οποίο, ως επί το πλείστον, προσφέρεται για υδροηλεκτρική ανάπτυξη.

Το ετήσιο θεωρητικό υδροδυναμικό της ανέρχεται σε περίπου 80 Twh.
Το οικονομικά εκμεταλλεύσιμο υδροδυναμικό φτάνει τις 12 Twh.
Μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί περίπου το 40 %.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΥΗΣ και ΜΥΗΣ) της ΔΕΗ Α.Ε. ανέρχεται σε 3217,4 MW.
Η μέση ετήσια υδροηλεκτρική παραγωγή ενέργειας από ΥΗΣ και ΜΥΗΣ είναι περίπου 3.938 Gwh (μ.ό. 5ετίας)
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#780069 2 λελουδια στον αδμιν :s_roses :s_roses

1) Περιμενω το μαραφετι απο eway. Ολα τηλεφωνικως σε 3 λεπτα και μια υπογραφη θα βαλω στον κουριερ που θα το φερει. Ευκολοτερα δε γινοτανε. Ασε που αυτη την εταιρια εβλεπα σε ολα τα διοδια της Εθνικης και αισθανομουνα ελαφρως "εντος εδρας" με τη συγκεκριμενη.
2) Πληρωσα τη Ζενιθ. Με το σωστο τροπο καταφερερε να μου δωσει την ηθικη κουπα ο αδμιν. Εχασα τον αγωνα, αλλα αισθανομαι νικητης. Ετσι καταφερα να ξεπερασω τον τιτανοτεραστιο εγωισμο μου και να τους σκασω το 500αρικο χαρουμενος. Ηρεμησε η ψυχουλα μου, αρκετα χαλαστηκα με αυτη την ιστορια.

Μου ειπε και η καφετζου οτι βλεπει λεφτα στο φλυτζανι κι εγω αρχισα να τα ξοδευω πριν τα παρω στα χερια μου :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By markvag
axel12p έγραψε:Και όταν μιλάμε για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μιλάμε για τεράστιες επενδύσεις που απαιτούν και πολύ χρόνο για την κατασκευή τους και πολύ μεγάλα ποσά. Πιθανότατα ο Μητσοτάκης να θέλει να στηρίξει τους ιδιώτες παραγωγούς, αλλά και εγώ να ήμουν στην θέση των παραγωγών δεν θα ήθελα να απαξιωθεί η επένδυση μου τόσο γρήγορα. Χωρίς μάλιστα δική μου ευθύνη.
Υποθέτω πως όταν επενδύεις σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείς πως η επένδυση σου θα έχει ένα βάθος λειτουργίας 30-40 χρόνια και πως δεν θα σου πουν μετά την πρώτη πενταετία ότι κόβουμε το ΦΑ και στρεφόμαστε στις ΑΠΕ για παράδειγμα. :hmmm:

Δηλαδή, συγνώμη τώρα... Να γ@μήσουμε μία χώρα για να μην γράψει 1-2δισ ζημιές ο Λάτσης και οι κολλητοί του;;; :s_crazy Στα @@ μας για τις ζημιές τους. Εξάλλου,

g8777 έγραψε:Ταφ λακ για τον ιδιωτη τοτε, η ελευθερη αγορα ετσι λειτουργει.

Καλα, λεμε τωρα.

Έπαιξες και έχασες, γι' αυτό το λένε ελεύθερη αγορά. Που μόνο ελεύθερη δεν είναι βέβαια, αλλά τέλος πάντων... Θεωρητικά μιλάμε τώρα...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Vagnar έγραψε:Νορβηγία,
Hydropower is still the mainstay of the Norwegian electricity system. At the beginning of 2021, there were 1 681 hydropower plants in Norway, with a combined installed capasity of 33 055 MW. In a normal year, the Norwegian hydropower plants produce 136.4 TWh, which is 90 % of Norways total power production. At the beginning of 2021 a further 2.3 TWh was under construction.

Ελλάδα,
Η Ελλάδα, κατά το πλείστον ορεινή χώρα (πάνω από 80%), συγκεντρώνει τα περισσότερα βουνά της στο βορειοδυτικό της μέρος, το οποίο, ως επί το πλείστον, προσφέρεται για υδροηλεκτρική ανάπτυξη.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΥΗΣ και ΜΥΗΣ) της ΔΕΗ Α.Ε. ανέρχεται σε 3217,4 MW.
Η μέση ετήσια υδροηλεκτρική παραγωγή ενέργειας από ΥΗΣ και ΜΥΗΣ είναι περίπου 3.938 Gwh (μ.ό. 5ετίας)

Να πούμε εδώ πως τα νούμερα αυτά αφορούν το υδροδυναμικό και δεν υπολογίζουν αντλησιοταμίευση. Αν βάλεις στην εξίσωση και αυτήν, και προσθέσεις μπόλικες ΑΠΕ τόσο από φωτοβολταϊκά όσο και από ανεμογεννήτριες, πολλαπλασιάζεις το υδροδυναμικό σου. Δεν θα γίνεις Νορβηγία, αλλά δεν υπάρχει και λόγος να κάνεις ό,τι αυτοί ακριβώς, το προσαρμόζεις σύμφωνα με τα δικά σου δεδομένα που στις ΑΠΕ έχεις εννοείται πλεονέκτημα.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τεχνικό, τεχνικές λύσεις υπάρχουν. Είναι πολιτικό καθαρά και θέλησης. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θέλει να κάνει το σωστό. Και το σωστό, έχει φανεί ξεκάθαρα πλέον, πως δεν είναι η βιαστική και βλακώδης απολιγνιτοποίηση που αντικαθιστά μονάδες λιγνίτη με μονάδες ΦΑ (κυρίως από ιδιώτες... για προφανείς λόγους...).
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#780102 Σε επίπεδα προ κρίσης και ακόμη φθηνότερα παρά την αστρονομική εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου τις μέρες του Αυγούστου, θα προσαρμοστούν οι νέες τιμές ηλεκτρισμού που μπαίνουν από αύριο 1η Σεπτεμβρίου σε εφαρμογή και θα ισχύουν μέχρι τα τέλη του μήνα. Οι καταναλωτές όχι μόνο θα προσπεράσουν τις «υπερπτήσεις» των τιμών φυσικού αερίου που εκτοξεύτηκαν ακόμη και πάνω από τα 340 ευρώ η μεγαβατώρα αλλά κάποιοι θα φτάσουν να απολαμβάνουν σχεδόν τζάμπα την ηλεκτρική ενέργεια χάρη στις γενναιόδωρες επιδοτήσεις της πολιτείας. :s_omg :yahoo:

Ενισχύεται ο ανταγωνισμός :yahoo:

Με τις νέες χρεώσεις, για πρώτη φορά οι καταναλωτές καλούνται να επιλέξουν από το καλάθι των προσφορών πάμφθηνες τιμές :s_crazy που ξεκινούν από 2 λεπτά η κιλοβατώρα που είναι η τιμή της Φυσικό Αέριο Αττικής,

Η πλειοψηφία πάντως των καταναλωτών θα συνεχίζει να απολαμβάνει τιμολόγια με χρεώσεις στα επίπεδα Αυγούστου αλλά και προ κρίσης που είναι 0,14 έως και 0,16 ευρώ η κιλοβατώρα. :yahoo:

https://www.protothema.gr/economy/artic ... -lianikis/

και μερικα τριμπουρδελα οταν τους λες #107 διαφωνουν.
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
Anonymous Founder έγραψε:
Vagnar έγραψε:Νορβηγία,

Ελλάδα,

Να πούμε εδώ πως τα νούμερα αυτά αφορούν το υδροδυναμικό και δεν υπολογίζουν αντλησιοταμίευση. Αν βάλεις στην εξίσωση και αυτήν, και προσθέσεις μπόλικες ΑΠΕ τόσο από φωτοβολταϊκά όσο και από ανεμογεννήτριες, πολλαπλασιάζεις το υδροδυναμικό σου. Δεν θα γίνεις Νορβηγία, αλλά δεν υπάρχει και λόγος να κάνεις ό,τι αυτοί ακριβώς, το προσαρμόζεις σύμφωνα με τα δικά σου δεδομένα που στις ΑΠΕ έχεις εννοείται πλεονέκτημα.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τεχνικό, τεχνικές λύσεις υπάρχουν. Είναι πολιτικό καθαρά και θέλησης. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θέλει να κάνει το σωστό. Και το σωστό, έχει φανεί ξεκάθαρα πλέον, πως δεν είναι η βιαστική και βλακώδης απολιγνιτοποίηση που αντικαθιστά μονάδες λιγνίτη με μονάδες ΦΑ (κυρίως από ιδιώτες... για προφανείς λόγους...).

Δεν είπα να μην κάνουμε, απλά μου φαίνεται άτοπη η σύγκριση (οι Νορβηγοί χαζοί είναι που αντί να καίνε το δικό τους πετρέλαιο έχουν υδροηλεκτρικά;) της Ελλάδας με μια χώρα που έχει άπειρο πάγο και χιόνι και κάθε άνοιξη γεμίζουν όλες οι λίμνες και τα ποτάμια ως πάνω με νερό.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#780178 Μόνο στην Ευρώπη υπάρχει αυτό το θέμα ή και στον υπόλοιπο κόσμο; πχ Αμερική, Αυστραλία κλπ πώς το κάνουν;
Άβαταρ μέλους
By Geralt
#780196 Και γιατι να επενδυσουμε σε υδρουλεκτρικα για ΑΠΕ?
Δεν θα ηταν πιο σοφο να επενδυσουμε σε φωτοβολταικα λογω ηλιοφανειας?

βεβαια κατανος αυτο που ειπε πιο πανω ο HF οτι το ζητημα της αποθηκευσης ειναι πολυ σημαντικο