Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
Χρήστος Λάππας έγραψε:Δεν είναι τόσο απλό. Η επιλογή μπορεί να είναι ανάμεσα στο "δεν κόβω υφιστάμενα δέντρα τελεία και παύλα" και στο "κόβω κάποια δέντρα για να φτιάξω μέσο που θα μειώσει σε ένα βαθμό τις μετακινήσεις με ΙΧ μέσα στην πόλη".

Πχ, στη Δράμα: Κεντρικός εμπορικός δρόμος. Εδώ και κοντά 2 χρόνια ανάπλαση (και ακόμα για 500 μέτρα δρόμο δεν έχουν καταφέρει να στρώσουν την τελική άσφαλτο και να φτιάξουν τα πεζοδρόμια...). Είχε 2-3 ψηλά και σκιερά δέντρα. Η ανάπλαση έγινε για να στενέψει ο δρόμος (1 λωρίδα ανά κατεύθυνση), και να φαρδύνουν τα πεζοδρόμια. ΟΚ. ΚΟΠΗΚΑΝ τα λίγα υπέροχα δέντρα και στη θέση τους δεν μπήκε ΤΙΠΟΤΑ. Έχουμε ελπίδες βέβαια, γιατί ο ΔΔ (δήμος Δράμας) εδώ και 2 χρόνια δεν έχει καταφέρει να κάνει 500μ πεζοδρόμιο... Οι θέσεις πάντως που βλέπω να έχουν προβλεφθεί δεν μου κάνουν για σοβαρά δέντρα...

Ανάπλαση στην Καλαμαριά: Κεντρικός δρόμος πεζοδρομείται. ΟΚ. Ότι δέντρο υπήρχε κόπηκε και μπήκαν στη θέση τους κάτι ηλίθιοι φοίνικες ύψους 2,5-3μ (δεν ψηλώνουν άλλο) που κάνουν ανύπαρκτη σκιά. Στην παρακείμενη πλατεία (που επίσης καλώς πεζοδρομήθηκε), δεν μπήκε ΟΥΤΕ ΕΝΑ δέντρο. Σημειώνω πως στη γειτονιά, οι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι και οι χώροι που να μπορούν να παίξουν τα παιδιά, ακόμα λιγότεροι. Αποτέλεσμα; Εάν δεν θέλεις να γίνεις τηγανητός απλά δεν περνάς από τα σημεία αυτά το καλοκαίρι πριν τις 7 το απόγευμα... Η δε πλατεία, χωρίς ίχνος σκιάς είναι το καλύτερο μέρος για να πάθεις ηλίαση...

Τρίτο παράδειγμα: Δράμα πάλι, στην περιοχή που λέγεται ανάπλαση. Έγινε πριν κάποια χρόνια ένας εξαιρετικός χώρος με πάρκα, παιδικές χαρές, χώρο για πατίνια, κτλ. Σε περιοχή που δεν είχε τίποτα. Μιλάω τώρα για έκταση που θέλεις 10-15 λεπτά να τη διασχίσεις με τα πόδια. Ε, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ που να κάνει σκιά... Κάτι ηλίθιοι θάμνοι, κάτι τούγιες και αυτά. ΦΥΣΙΚΑ ο χώρος είναι άχρηστος το καλοκαίρι πριν τις 7 το απόγευμα, γιατί καίγεσαι. Πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι αυτός ο άνθρωπος που τον σχεδίασε και τον έκανε ΠΑΝΤΕΛΩΣ άχρηστο για την πλειοψηφία των ωρών; Όμως στη μακέτα δείχνει καταπληκτικό... :s_shout Μιλάμε τώρα για πολλά στρέματα πάρκου ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ! :s_shout Εντωμεταξύ ο χώρος είναι εξαιρετικά προσεγμένος και συντηρείται προσεκτικά, άρα η φροντίδα υπάρχει... Το μυαλό όμως όχι. Τα μόνα δέντρα που έχει είναι σε διπλανά οικόπεδα + την αυλή ενός σχολείου δίπλα (που ευτυχώς γλίτωσαν την ανάπλαση), και ρίχνουν λίγη σκιά στο πεζοδρόμιο από κάτω τους, οπότε αν περνάς με τα πόδια από την άκρη, κάτι γίνεται... Φυσικά οι χώροι του πάρκου σε 2 ώρες από τώρα (είναι 9 το πρωί τώρα, 18 Αυγούστου) και οι παιδικές χαρές που έχει, θα είναι κόλαση από τον ήλιο...

Δεν αντιλέγω ότι θέλει μελέτη, αλλά ζούμε στην Ελλάδα. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ σκιά. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να με πείσει ότι στον δρόμο που πεζοδρόμησες ή στο πεζοδρόμιο που πλάτυνες δεν είχε χώρο να μπουν μερικά ψηλά δέντρα (αντί για τους άθλιους θάμνους ή τους ακόμα πιο άθλιους φοίνικες - που όμως φαίνονται ωραίοι στις φωτογραφίες) που να κάνουν σκιά το καλοκαίρι.

Ναι, θέλουν φροντίδα (κυρίως όσο είναι μικρά), ναι, ρίχνουν φύλλα, κτλ, αλλά γι' αυτό πληρώνουμε δημοτικά τέλη, και επιπλέον έχουν άπειρα άλλα πλεονεκτήματα, από την πιο υποφερτή θερμοκρασία, τον αέρα, ακόμα και την ψυχολογία των ανθρώπων.

Επιπλέον, το σενάριο που θα κοπούν δέντρα για να γίνει κάποιο ΜΜΜ μου φαίνεται δύσκολο. Θα περάσει μέσα από κάποιο πάρκο; Θα μειωθεί το πεζοδρόμιο για να γίνει λωρίδα για ΜΜΜ; Γιατί; Ας κόψεις μία λωρίδα από την λεωφόρο και να την κάνεις αποκλειστικά για ΜΜΜ. Ναι, στένεψε δρόμους, ναι, πεζοδρόμησε, ναι ώθησε τον κόσμο στα ΜΜΜ (καλά, εκτός Αθήνας αυτό είναι ανέκδοτο βέβαια, γιατί τα ΜΜΜ είναι ανύπαρκτα), αλλά ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε όσο πιο πολλά δέντρα γίνεται στις πόλεις μας.

Και επιτέλους, ας σταματήσει κάποιος όλους του βλαχοδημάρχους (από τον δήμαρχο Αθηνών πρώτο πρώτο) από το να κάνουν έργα που φαίνονται ωραία σε μία μακέτα σε ένα κλιματιζόμενο γραφείο, αλλά δεν έχει μελετηθεί τίποτα, ούτε η επίπτωση στην κυκλοφορία, ούτε η επίπτωση στο περιβάλλον, ούτε η επίπτωση στο μικρο-κλίμα της περιοχής, ούτε οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων.

224v έγραψε:Τι να βάζουν όμως αντί αυτών??.

.

Μία ιδέα που μου έρχεται, ακακίες. Δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο δέντρο, αλλά η ακακία θέλει απειροελάχιστη φροντίδα (εκτός από καθάρισμα 2 φορές το χρόνο, 1 τους σπόρους και 1 τα φύλλα), απειροελάχιστο νερό, μεγαλώνει γρήγορα και κάνει καλή σκιά και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Ούτε καν κλάδεμα δεν θέλει, και έχει σκληρό ξύλο που δεν σπάει εύκολα... Τον χειμώνα ρίχνει δε τα φύλλα της, και άρα δεν θα κρατήσει χιόνι για να σπάσει από το βάρος...
Άβαταρ μέλους
By egobrain
axel12p έγραψε:Το θέμα βέβαια δεν είναι να τα φυτεύεις μόνο, αλλά και το ότι θα πρέπει να τα φροντίζεις μετά.
Στην Θεσσαλονίκη τα δέντρα σε πολλά σημεία είναι τόσο μεγάλα που αχρηστεύουν τον δημοτικό φωτισμό για παράδειγμα. Εκτός του ότι δεν υπάρχει καμιά φροντίδα των δέντρων πλέον :thumbsdown:
Τουλάχιστον θέλω να πιστεύω ότι έχουν μάθει και δεν φυτεύουν πλέον λεύκες!

ναι, λεύκες δεν βάζουν καθόλου.
τα τελευταία του κέντρου ήταν μελικουκιές (Τσιμισκή, Σβώλου) που έχουν δείξει τι μουσκάρια είναι στην Εγνατία.

όπως είπαν και οι προηγούμενοι δεν υπάρχει έγνοια για σκιά, για πρόβλεψη μελλοντικής σκιάς έστω, όπως κάναν οι παλιότεροι με το φύτεμα.
έχουμε καλλωπιστικές δαμασκηνιές, μικρά σφενταμάκια και λοιπά τσουλούφια που πιάνουν λίγο χώρο, δεν κρύβουν μαρκίζες, δεν ζητάνε πολλά στο κλάδεμα. οι ακακίες, οι σοφόρες, οι λικιδάμβαρες και τα πλατάνια του Ντεπώ πέρασαν :s_bye
δες κατάσταση στην αναπλασμένη πλατεία Χρηματιστηρίου :s_hang
Άβαταρ μέλους
By Zorz
bill33 έγραψε:Μονο ο Στέφανος προτείνει λύσεις
https://www.documentonews.gr/article/o- ... i-astegoi/

Πες στον Cheap Cheap Ass ότι κομίζει νερατζιές εις Θεσσαλονίκη:

https://goo.gl/maps/PXrBACVAFNp1RABc8

:rtfm:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#778482 Θέλω να δοκιμάσει πρώτος ο Στέφανος τους καρπούς αυτούς, να μας πει τη γνώμη του! :inlove: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By markvag
axel12p έγραψε:Μπορεί να το κάνει γλυκό του κουταλιού! :rtfm: :lol:

Απαπαπαπα, αθλητής πράμα! :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By Geralt
#778723 Εχει ο πατερας μου 2 καραμπινες κειμηλια απο τον παππου μου, απο τον πολεμο του '40, ιταλικης προελευσεως απο λαφυρα που αφησαν πισω οι Ιταλοι. Μην με ρωτησετε λεπτομερειες, δεν ξερω, εκτος απο το οτι ειναι λειτουργικες.
Ο πατερας μου εχει αδεια οπλοφοριας, καποτε πηγαινε για κυνηγι.
Για να τις κληρονομήσω χρειάζεται καποιο επισημο χαρτι, να εμφανιζονται δηλωμένες καπου?
Ποιος μπορει να ξερει? ΑΤ?
Δεν σκοπευω να τις χρησιμοποιησω
Άβαταρ μέλους
By dimik
Geralt έγραψε:Εχει ο πατερας μου 2 καραμπινες κειμηλια απο τον παππου μου, απο τον πολεμο του '40, ιταλικης προελευσεως απο λαφυρα που αφησαν πισω οι Ιταλοι. Μην με ρωτησετε λεπτομερειες, δεν ξερω, εκτος απο το οτι ειναι λειτουργικες.
Ο πατερας μου εχει αδεια οπλοφοριας, καποτε πηγαινε για κυνηγι.
Για να τις κληρονομήσω χρειάζεται καποιο επισημο χαρτι, να εμφανιζονται δηλωμένες καπου?

Δεν νομίζω να είναι καραμπίνες αν είναι λάφυρα από τους Ιταλους, πιθανότατα τίποτα πολεμικά τυφέκια Carcano τα οποία είναι παράνομα και δεν μπορείς να κατέχεις ούτε εσύ ούτε ο πατέρας σου.

< >
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
Geralt έγραψε:Ο πατερας μου εχει αδεια οπλοφοριας, καποτε πηγαινε για κυνηγι.

Μια διευκρίνιση:
Υπάρχουν τριών ειδών άδειες για πυροβόλα όπλα.
1) Αυτες για κυνηγητικά, που είναι πολύ εύκολο να αποκτήσει κανείς.
2) Οι άδειες οπλοκατοχής που έχουν οι σκοπευτές και τους δίνει δικαίωμα να έχουν το πυροβόλο όπλο τους στο σπίτι και να το μεταφέρουν μόνο από και προς το Σκοπευτηριο.
3) Οι άδειες οπλοφορίας που έχουν πολύ λιγότεροι, δίνονται απείρως δυσκολότερα και δίνουν το δικαίωμα να έχεις όπλο (και με κάνη μικρότερη των 4’’) γεμάτο πάνω σου παντού.

Είσαι σίγουρος ότι ο πατέρας σου έχει οπλοφορίας;
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#778753 Κι εγω την ιδια απορια ειχα αλλα υποθετω οτι αφου λεει για κυνηγι, μιλαει για λειοκανα δικανα ή εστω μονοκανα και αδεια οπλοκατοχης αν και παλια τα λειοκανα απλως τα δηλωνες στο δασαρχειο.
Άβαταρ μέλους
By Geralt
#778755 Λοιπον, σορρυ, εγω τα εγραψα αλλα αντι αλλων διοτι δεν καταλαβα καλα

Προκειται για 2 οπλα, όχι καραμπινες, αλλά δικανα που εχουν περασει απο τον παππου σε αυτον και τωρα θελει να τα δωσει σε εμενα (να τα κανω τι?). Πρεπει να ειναι 40 ετων σιγουρα, δεν ξερω τι αξια εχουν

Ειναι λειτουργικα, τουλαχιστον την τελευταια φορα που πηγε για κυνηγι πριν 20 χρονια, εριχναν.
Αδεια κυνηγιού εχει τακτοποιημενη, εχει χρονια να παει για κυνηγι, ετσι να υπαρχει :lol:

Το λαφυρο ειναι ενα σπαθι Ιταλου αξιωματικου το οποιο πηρε ο παππους απο τον πολεμο, διοτι αυτος ως εφεδρος ανθυπολοχαγος και οχι μεσω Ευελπιδων, δεν ειχε σπαθί

Ολα αυτα ειναι ομορφα κλειδωμενα και τακτοποιημενα σε μια ωραιοτατη προθηκη και ετσι προτιθεμαι να την αφησω. :)
Απλα δεν ξερω αν χρειαζεται καποιου ειδους γραφειοκρατια λογω επειδη οπλα
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#778821 Στο ίδιο θέμα ο πατέρας μου που πέθανε πριν 3 χρόνια είχε διάφορα όπλα (καραμπίνα, δίκανο, κοντό δίκανο, φλόμπερ, πιστόλια, περίστροφα). Κάποτε είχε άδεια κυνηγού και μέχρι να πεθάνει είχε και άδεια οπλοφορίας. Μέχρι στιγμής δεν ήρθε κανένας να τα ζητήσει. Περίμενα ότι ίσως η αστυνομία ενημερώνεται αυτόματα αλλά μάλλον δεν παίζει.
Είμαι σίγουρος ότι κάποια από αυτά δεν είναι νόμιμα (το κοντόκανο και κάποιο περίστροφο σίγουρα τα έφερε μόνος του από νότια αμερική που είχε πάει για συνέδριο). Κάποια από αυτά μάλλον δεν ξέρουμε ούτε που είναι, σπίτι ή χωριό ή κρυμένα ή χαμένα/κλεμμένα.
Οπότε αν και ποτέ δεν με ενδιέφερε να πυροβολάω για να σκοτώνω ζώα ούτε ιδιαίτερα η σκοποβολή η αλήθεια είναι ότι τα πυροβόλα (και αεροβόλα) όπλα μου ασκούν μια γοητεία, τα μέταλλα, τα σκαλισμένα σχέδια ή οι λέξεις, το πως δένουν μεταξύ τους ή πως γλυστράνε τα τμήματα. Βρίσκω ότι προσφέρουν μια ωραία απτική εμπειρία.
Ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να τα δώσω αλλά δεν με ενδιαφέρει ούτε να τα χρησιμοποιήσω. Όταν τα βρούμε το πιθανότερο είναι να τα μοιραστούμε όποια από τα παιδιά του ενδιαφέρονται και να παραμείνουν ασφαλισμένα κάπου σαν οικογενειακά κειμήλια.

Αλλά για κάτι χειροβομβίδες που πιθανότατα υπάρχουν σε μια ντουλάπα στο χωριό δεν το συζητάω, αν όντως είναι εκεί και τις βρω θα φωνάξω βοήθεια.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#778836 Στην άδεια οπλοκατοχής κάνεις ανανεώσεις κάθε 6 μήνες και την μεγάλη (όλα τα χαρτιά από την αρχή) κάθε 3 χρόνια. Γενικά ζητάνε να δούνε και το όπλο και βέβαια το πάει ο ιδιοκτήτης, όχι ο μπατζανάκης του. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι σε άδεια οπλοφορίας ( :lipsealed: ) η ασφάλεια θα αδιαφορούσε για την μη παρουσία του κατόχου για τρία χρόνια και ένα όπλο ξέμπαρκο.

Βέβαια ποτέ δεν υποτιμώ την δύναμη αδράνειας των Ελληνικών αρχών, απλά η προσωπική μου εμπειρία στο θέμα είναι πολύ διαφορετική.

Για τις χειροβομβίδες, βρες τες πριν τις βρει κανένας άλλος και το ακούσουμε στις ειδήσεις.