Geralt έγραψε:Έλεγαν οι δασαρχες χωρίς αντιπυρικές δεν αντιμετωπιζονται τέτοιες φωτιές
Μόνο αντιπυρική η άμα υπάρχει δρόμος
Ο πεθερός ήταν δασολόγος, με χρόνια στη δασική υπηρεσία (όταν μάλιστα αυτοί ήταν υπεύθυνοι για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών). Οι φωτιές στο δάσος (ιδίως πευκοδάσος) δεν σβήνουν με νερό. Μόνο με αντιπυρικές ζώνες. Μόνο αν προλάβεις τη φωτιά πολύ μικρή έχεις ελπίδα με το νερό. Και τα δασαρχεία είχαν πάντα ανθρώπους μέσα στα δάση και προλάβαιναν τις περισσότερες φωτιές στην αρχή τους (γι' αυτό χρειάζονται και τα αποθέματα νερού στα δάση, για τις μικρο-φωτιές πριν αυτές εξελιχθούν). Η πυροσβεστική δεν έχει τα ίδια μέσα και γνώσεις.
Όταν πήραν την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης από τα δασαρχεία και την έδωσαν στην πυροσβεστική, στη δεκαετία του '90, η ένταση και η συχνότητα των δασικών πυρκαγιών έχει αυξηθεί. Και αυτό γιατί οι πυροσβέστες έχουν εκπαιδευτεί για αστικές φωτιές, όχι δασικές, που είναι τελείως διαφορετικές. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από τότε στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πυροσβεστών βέβαια... Πάντως, το να πάρεις πυροσβέστες που δεν έχουν γνώση του δάσους, δεν έχουν εκπαιδευτεί σχετικά και δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να τους βάλεις να σβήσουν τη φωτιά σε ένα δάσος είναι μεγάλο λάθος.
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

markvag έγραψε:[
Όταν πήραν την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης από τα δασαρχεία και την έδωσαν στην πυροσβεστική, στη δεκαετία του '90, η ένταση και η συχνότητα των δασικών πυρκαγιών έχει αυξηθεί.
correlation is not causation. Υπάρχει και ο παράγοντας αλλάγής κλίματος.
Κατακλυσμιαίες αλλαγές μετά την αποσουφραδα 7 Γιούλη του 2019.
Το κλίμα άλλαξε,τα θερμικά μαραθηκαν, μαμηθηκε η πούδρα στα Καλάβρυτα,.
Τουλάχιστον το επίδομα του ΟΑΕΔ έμεινε ίδιο.
https://www.youtube.com/watch?v=pL_YEsJsFEY
Χρήστος Λάππας έγραψε:markvag έγραψε:[
Όταν πήραν την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης από τα δασαρχεία και την έδωσαν στην πυροσβεστική, στη δεκαετία του '90, η ένταση και η συχνότητα των δασικών πυρκαγιών έχει αυξηθεί.
correlation is not causation. Υπάρχει και ο παράγοντας αλλάγής κλίματος.
Συμφωνώ, αλλά θα ήταν πολύ μεγάλη σύμπτωση να είχαμε τόσο μεγάλη αλλαγή στο κλίμα μέσα σε μία 5ετία στη δεκαετία του '90...
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

markvag έγραψε:mousatos έγραψε:Δε θα χύσω και μαύρο δάκρυ πάντως. Έτσι κι αλλιώς με τους χάλια δρόμους, το δάσος ήταν αποκομμένο για ανθρώπους που κοπίασαν να αγοράσουν ένα αμαξάκι. όσες φορές πήγα το μετάνιωσα . Δεν τολμούσες να πάρεις το βλέμα σου από το δρόμο αφού οι κρατήρες καραδοκούσαν. Η τελευταία φορά πρέπει να'ταν πριν 5 χρόνια ; Κι ούτε σκόπευα/σκοπεύω να ξαναπάω .
Δηλαδή η προστασία του περιβάλλοντος και ενός εθνικού δρυμού εξαρτάται από το πόσο βολευόμαστε εμείς;;![]()
.
Είπα εγώ κάπου να μη το προστατέψουν ;
. Απλά προσωπικά αυτό το δάσος το έχω κάνει delete. Το περίμενα οτι θα καεί με τα χάλια που έβλεπα. Το έχω ξεγράψει εδώ και με μια 5ετία τουλάχιστον.
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

Χρήστος Λάππας έγραψε:Δεν είμαστε "φίλοι", οπότε μπορώ να ψάξω μόνο κοινούς γνωστούς μας.
Πάντως δεν με εκπλήσσει ο κοινός φίλος. Έκανε share το εν λόγω πόνημα της κοινής φίλης, λέω κάτσε να κάνω κλικ στο προφάϊλ του να δω τι φρούτο είναι:
Από αυτό και μόνο κατάλαβα ότι ψωνίζει πλαίσια από το ίδιο κατάστημα...
Από τα πλαίσια καταλαβαίνεις τι θα πει ο άλλος. Πόσο βαρετό
Μια κόπια είστε ρέμα λάκες
markvag έγραψε:Σωστά όλα αυτά αλλά εγώ διατηρώ τις αμφιβολίες μου για όλη αυτή την ιστορία με δασαρχεία. Θυμάμαι επί εποχής δασαρχείων στη Βοιωτία όταν μέναμε Λιβαδειά να γίνεται πανικός κάθε καλοκαίρι από τις φωτιές γιατί έτρεχε συνέχεια ο πατέρας μου ως αστυνομικός.Επισης θυμάμαι ότι πάλι η κανονική πυροσβεστική πήγαινε και έσβηνε γιατί το δασαρχείο παίζει να είχε δύο unimog μόνο.Geralt έγραψε:Έλεγαν οι δασαρχες χωρίς αντιπυρικές δεν αντιμετωπιζονται τέτοιες φωτιές
Μόνο αντιπυρική η άμα υπάρχει δρόμος
Ο πεθερός ήταν δασολόγος, με χρόνια στη δασική υπηρεσία (όταν μάλιστα αυτοί ήταν υπεύθυνοι για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών). Οι φωτιές στο δάσος (ιδίως πευκοδάσος) δεν σβήνουν με νερό. Μόνο με αντιπυρικές ζώνες. Μόνο αν προλάβεις τη φωτιά πολύ μικρή έχεις ελπίδα με το νερό. Και τα δασαρχεία είχαν πάντα ανθρώπους μέσα στα δάση και προλάβαιναν τις περισσότερες φωτιές στην αρχή τους (γι' αυτό χρειάζονται και τα αποθέματα νερού στα δάση, για τις μικρο-φωτιές πριν αυτές εξελιχθούν). Η πυροσβεστική δεν έχει τα ίδια μέσα και γνώσεις.
Όταν πήραν την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης από τα δασαρχεία και την έδωσαν στην πυροσβεστική, στη δεκαετία του '90, η ένταση και η συχνότητα των δασικών πυρκαγιών έχει αυξηθεί. Και αυτό γιατί οι πυροσβέστες έχουν εκπαιδευτεί για αστικές φωτιές, όχι δασικές, που είναι τελείως διαφορετικές. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από τότε στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πυροσβεστών βέβαια... Πάντως, το να πάρεις πυροσβέστες που δεν έχουν γνώση του δάσους, δεν έχουν εκπαιδευτεί σχετικά και δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να τους βάλεις να σβήσουν τη φωτιά σε ένα δάσος είναι μεγάλο λάθος.
Μιλάμε τώρα για όλη τη δεκαετία του 80 και τη μισή του 90.Θυμαμαι να πηγαίνουμε σε ταβέρνα το καλοκαίρι και ο πατέρας μου πάντα να παίρνει τηλέφωνο στο 100 να τον ειδοποιήσουν μόλις πάρει φωτιά.Και έπαιρνε πολύ συχνά...
< >
Giuseppe Busso έγραψε:Χρήστος Λάππας έγραψε:Δεν είμαστε "φίλοι", οπότε μπορώ να ψάξω μόνο κοινούς γνωστούς μας.
Πάντως δεν με εκπλήσσει ο κοινός φίλος. Έκανε share το εν λόγω πόνημα της κοινής φίλης, λέω κάτσε να κάνω κλικ στο προφάϊλ του να δω τι φρούτο είναι:
Από αυτό και μόνο κατάλαβα ότι ψωνίζει πλαίσια από το ίδιο κατάστημα...
Από τα πλαίσια καταλαβαίνεις τι θα πει ο άλλος. Πόσο βαρετό
Μια κόπια είστε ρέμα λάκες![]()
![]()
![]()
Τι λες; Δεν κατάλαβα τίποτα.
Καλα δεν ντρεπονται?
dimviii έγραψε:η Ερτ μολις μας ενημερωσε οτι μια φωτια που επιασε στη Γαλλια εκαψε 900 στρεμματα.
Καλα δεν ντρεπονται?
Φωτιά στη Δαδιά: «Από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην Ελλάδα – Αδύνατο να αποκατασταθεί πλήρως η ζημιά»
Για έβδομη μέρα καίει η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο κάνοντας στάχτη τα πάντα στο πέρασμά της και προκαλώντας σύμφωνα με τους ειδικούς μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχουν υπάρξει στην Ελλάδα.
Οι ώρες είναι κρίσιμες, καθώς η φωτιά έχει κάνει στάχτη 40.000 σύμφωνα με όσα είπε στο evros24.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και συνεχίζει να καίει. Από την Πέμπτη αναμένονται στην περιοχή άνεμοι που θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και αν η πυρκαγιά που μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη 40.000 στρέμματα δεν ελεγχθεί, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.
Πρέπει να δούμε πώς θα θεραπεύσουμε γρηγορότερα τις πληγές μας. Αυτο είπα από την πρώτη στιγμή και στον κύριο Στυλιανίδη. Πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι όλοι και αυτοί που εκφράζουν ακραίες θέσεις, γιατί αποδείχθηκε ότι το προστατευόμενο δάσος, δεν ήταν προστατευόμενο. Θα έπρεπε να υπάρχουν σίγουρα αντιπυρικές ζώνες και υδροδεξαμενές. Θα έπρεπε να υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι, για να κινηθούν τα αυτοκίνητα και να μην κινδυνεύουν οι πυροσβέστες».
https://www.newsit.gr/ellada/fotia-sti- ... a/3571703/