Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
ambient έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Προφανώς, αλλά αυτός που αγόρασε ισόγειο ή 1ο όροφο λογικά δεν είχε λεφτά για μονοκατοικία.

Εξαρτάται, δεν είναι τόσο απρόσιτη η μονοκατοικία, τουλάχιστον στις περιοχές που κοιτάζω εγώ.

Σε ποιες περιοχές; Σε σύγκριση με τι;
Εννοώ, το απρόσιτο, έχει να κάνει πάνω απ' όλα με τα λεφτά που έχω να δώσω, και επίσης με το τι αγοράζω με αυτά αλλού.
Άβαταρ μέλους
By ambient
#758614 Εν το μεταξύ άλλη παγίδα, για τις περιοχές που κοιτάζω.

Έστω ότι επενδύεις σε ένα παλαιό διαμέρισμα ψηλά σε τριόροφη/τετραόροφη πολυκατοικία, για να βλέπεις ήλιο και ίσως λίγο θέα.
Με τους νέους κανονισμούς/μαγειρέματα με το συντελεστή δόμησης, έρχεται ο εργολάβος, ρίχνει το χρέπι απέναντι σου, και σηκώνει επταώροφο+ :innocent:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#758619 Νομίζω πως μεταφορά συντελεστή δόμησης, πλέον δεν μπορούν να κάνουν. Εγώ βλέπω πως όλα τα κτήρια γύρω μας είναι στα ίδια ύψη, κανείς δεν έχει βγάλει ψηλότερο, άρα αυτά είναι παλιά κόλπα.
Τώρα, αν η περιοχή πλέον επιτρέπει υψηλότερο συντελεστή από παλιά, αυτό πάντα παίζει να γίνεται.
Άβαταρ μέλους
By ambient
Anonymous Founder έγραψε:Σε ποιες περιοχές; Σε σύγκριση με τι;
Εννοώ, το απρόσιτο, έχει να κάνει πάνω απ' όλα με τα λεφτά που έχω να δώσω, και επίσης με το τι αγοράζω με αυτά αλλού.

Κέντρο->νοτιοανατολικά, χωρίς να με ενδιαφέρει να κοιτάξω αλλού (μη μου ζητάς να γίνω συγκεκριμένος, είμαι στο ψάξιμο :roll: )

Με βάση τις αγγελίες που χαζεύω (και τις ανάγκες μου), για πρώτο όροφο που αναφέρουμε:
Ένα καινούριο θα κοστίσει έως 150χιλ. Ένα παλαιό που απαιτεί ανακαίνιση μπάνιο-κουζίνα, στα 70 με 100χιλ.
Μονοκατοικίες - που δεν είναι για γκρέμισμα - ξεκινάνε από τα 150-170χιλ. Σίγουρα θα βγει πιο ακριβά από καινούριο διαμέρισμα πρώτου, αλλά όχι απαγορευτικά εάν πραγματικά το θέλεις.
Ελπίζω...
Άβαταρ μέλους
By ambient
Anonymous Founder έγραψε:Νομίζω πως μεταφορά συντελεστή δόμησης, πλέον δεν μπορούν να κάνουν. Εγώ βλέπω πως όλα τα κτήρια γύρω μας είναι στα ίδια ύψη, κανείς δεν έχει βγάλει ψηλότερο, άρα αυτά είναι παλιά κόλπα.
Τώρα, αν η περιοχή πλέον επιτρέπει υψηλότερο συντελεστή από παλιά, αυτό πάντα παίζει να γίνεται.

Δεν ξέρω, έχω τρομάξει με όλα τα καινούρια που ξεκίνησαν τον τελευταίο χρόνο.
Κάνουν το κόλπο διαμέρισμα-μεζονέτα με πατάρι και φτάνουν τους επτά ορόφους για πλάκα, ακόμα και στα μικρά οικόπεδα.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#758624 Πλεονεκτήματα των πολυκατοικιών ήταν/είναι η αυτόνομη κεντρική θέρμανση που σε ζεσταίνει και ο διπλανός με τους πάνω/κάτω , και είχες φτηνότερη ωροχρέωση αν ήσουν στις άκρες ή στον 1ο και το ρετιρέ. Επίσης είναι φτηνότερη και η συντήρηση της οικοδομής αφού το κόστος επιμερίζεται .
Βέβαια τώρα που ο καθένας ζεσταίνεται μόνος του/πληρώνει μόνος του , δεν παίζει εκπτωσούλα στις ώρες για τους ακριανούς .
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
ambient έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Νομίζω πως μεταφορά συντελεστή δόμησης, πλέον δεν μπορούν να κάνουν. Εγώ βλέπω πως όλα τα κτήρια γύρω μας είναι στα ίδια ύψη, κανείς δεν έχει βγάλει ψηλότερο, άρα αυτά είναι παλιά κόλπα.

Δεν ξέρω, έχω τρομάξει με όλα τα καινούρια που ξεκίνησαν τον τελευταίο χρόνο.
Κάνουν το κόλπο διαμέρισμα-μεζονέτα με πατάρι και φτάνουν τους επτά ορόφους για πλάκα, ακόμα και στα μικρά οικόπεδα.

Μην μπερδεύεσαι: μπορείς να φτάσεις στο μέγιστο ύψος, ακόμη και σε μικρά οικόπεδα.
Έχεις:
-Συντελεστή κάλυψης οικοπέδου (ποσοστό κάλυψης επί του οικοπέδου), πχ 0,6 σημαίνει πως καλύπτεις το 60% του οικοπέδου.
-Συντελεστή δόμησης (πόσα τετραγωνικά μπορείς να χτίσεις). Πχ συνηθισμένος συντελεστής σε πολλές περιοχές είναι το 1.
-Όριο ύψους
-Απαίτηση για κήπο/πράσινο/δέντρα
Ανάλογα λοιπόν την περιοχή, μπορείς να χτίσεις αναλόγως. Αν πας πχ σε πιο αυστηρές περιοχές, ό,τι κόλπο και να κάνεις, δεν μπορείς να περάσεις κάπους ορόφους. Αν θυμάμαι καλά, η Γλυφάδα έχει όριο τους 6 ορόφους (η άνω, ενώ η κάτω είναι χαμηλότερα). Ό,τι μα ό,τι οικόπεδο και να έχεις, θα μείνεις εκεί.
Τώρα, άλλες περιοχές έχουν άλλους κανονισμούς. Το Π.Φάληρο φτάνει 9 ορόφους σε οικόπεδα μισού στρέμματος. Το Γαλάτσι και σε 10 ορόφους για ακόμη μικρότερα οικοπεδα και πάει λέγοντας.
Τώρα, δεν ξέρω τι ψάχνεις, εγώ είχα δει πως το νεόδμητο (στα σχέδια) ήταν 10% ακριβότερο από το 20ετίας, και πλέον παίζει να είναι και στα ίδια. Τώρα το αν το αξίζει, ο καθένας ξέρει καλύτερα για τον εαυτό του. Για μένα, με 1000, για άλλους όχι.
Πόσα τετραγωνικά ψάχνεις;
Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:Διαφωνώ επίσης για τα σπλιτάκια. Φυσικά και γίνεται δουλειά και μ'αυτά, αλλά σε δυνατό κρύο, η ζέστη από το καλοριφέρ δεν συγκρίνεται. Οπότε, δεν είναι το βέλτιστο.

Εδώ έναν αστερίσκο. Προφανώς και το AC δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά ακόμα και στη Δράμα, με πολύ περισσότερο κρύο από την Αθήνα τον χειμώνα, ένα καλό AC κάνει μια χαρά τη δουλειά του, ιδίως αν δεν υπάρχουν υπερβολικές απώλειες.

(μιλάω εκ πείρας προφανώς)
Άβαταρ μέλους
By ambient
Anonymous Founder έγραψε:Μην μπερδεύεσαι: μπορείς να φτάσεις στο μέγιστο ύψος, ακόμη και σε μικρά οικόπεδα.
Έχεις:
-Συντελεστή κάλυψης οικοπέδου (ποσοστό κάλυψης επί του οικοπέδου), πχ 0,6 σημαίνει πως καλύπτεις το 60% του οικοπέδου.
-Συντελεστή δόμησης (πόσα τετραγωνικά μπορείς να χτίσεις). Πχ συνηθισμένος συντελεστής σε πολλές περιοχές είναι το 1.
-Όριο ύψους
-Απαίτηση για κήπο/πράσινο/δέντρα
Ανάλογα λοιπόν την περιοχή, μπορείς να χτίσεις αναλόγως. Αν πας πχ σε πιο αυστηρές περιοχές, ό,τι κόλπο και να κάνεις, δεν μπορείς να περάσεις κάπους ορόφους. Αν θυμάμαι καλά, η Γλυφάδα έχει όριο τους 6 ορόφους (η άνω, ενώ η κάτω είναι χαμηλότερα). Ό,τι μα ό,τι οικόπεδο και να έχεις, θα μείνεις εκεί.
Τώρα, άλλες περιοχές έχουν άλλους κανονισμούς. Το Π.Φάληρο φτάνει 9 ορόφους σε οικόπεδα μισού στρέμματος. Το Γαλάτσι και σε 10 ορόφους για ακόμη μικρότερα οικοπεδα και πάει λέγοντας.
Τώρα, δεν ξέρω τι ψάχνεις, εγώ είχα δει πως το νεόδμητο (στα σχέδια) ήταν 10% ακριβότερο από το 20ετίας, και πλέον παίζει να είναι και στα ίδια. Τώρα το αν το αξίζει, ο καθένας ξέρει καλύτερα για τον εαυτό του. Για μένα, με 1000, για άλλους όχι.
Πόσα τετραγωνικά ψάχνεις;

Ναι, αλλά εάν μου τα είπαν σωστά, το "πατάρι" δεν μετράει σαν όροφος. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για σοβαρή προσαύξηση στο συντελεστή π.χ. με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή κάποια παρόμοια ενεργειακή αναβάθμιση.

Τα νεόδμητα εδώ έχουν στάνταρ αυτονομία και σχεδόν πάντα μια θέση πάρκινγκ. Μόνο για αυτά αξίζει να το σκεφτείς σοβαρά. Επίσης, φαίνεται να συνηθίζεται σε όροφο με δύο διαμερίσματα, να διαχωρίζονται από τους κοινόχρηστους χώρους, οπότε καλύτερη απομόνωση. Μόνη μεσοτοιχία τα σαλόνια.
Από ποιότητα κατασκευής θα ήμουν λίγο επιφυλακτικός λόγω του γενικού κλίματος. Π.χ. στήλες να κατεβαίνουν ανάμεσα από την τουαλέτα και το master bedroom, μέσα στο κτίριο. Εν έτη 2022 είναι λίγο... :help:

Σε διαμέρισμα κοιτάζω για 75τμ ή λίγο παραπάνω (δύο Υ/Δ).
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#758642 Σωστά, ισχύει αυτό που λες, αλλά είναι μέχρι 10% και μάλλον θα κοστίσει πολύ παραπάνω στον κατασκευαστή από τα τετραγωνικά που θα κερδίσει νομίζω.
http://www.opengov.gr/minenv/?p=3924
Καλύτερα να φτιάξει μερικά υπόγεια πάρκινγκ ακόμη και να τα πουλήσει δηλαδή...
Η δική μου γνώμη είναι πως η ποιότητα των καινούριων είναι εξαιρετικά καλύτερη από εκείνα της 20ετίας, αλλά δεν παίρνω όρκο για τα παλιαότερα. Τα οποία βέβαια υστερούν αντισεισμικά, και δεν έχουν συχνά και πάρκινγκ.
75τμ στα 150Κ μου φαίνεται πολύ χαμηλά, αλλά για να το λες, μάλλον έχεις βρει κάτι, οπότε πάω πάσο. Μιλώ τώρα για κέντρο Αθήνας, εκτός αν μιλάμε για Πατήσια ή κάποιες περιοχές προς Ιλίσια, Ζωγράφου (που και πάλι, δύσκολο).
Αλλά μεσίτης δεν είμαι, απλώς αγόρασα σπίτι πριν 3 χρόνια, άρα και οι γνώσεις μου είναι μπαγιάτικες.
Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πως το σπίτι δεν είναι σαν όλα τα υπόλοιπα που αγοράζουμε. Γιατί συνήθως θα ζήσουμε εκεί πολλά χρόνια (ή και όλη μας την ζωή). Άρα, καλό είναι να διαλέξουμε κάτι που μας αρέσει (ό,τι κι αν είναι αυτό).
Φίλος έκανε την βλακεία να μην με ακούσει και ν'ανεβάσει το budget του 20Κ πριν 2 χρόνια, και τώρα χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο. Γιατί εν τέλει αγόρασε διαμέρισμα στο αρχικό budget, αλλά αρκετά χειρότερο (και σε εντελώς άλλη περιοχή) με εκείνο που ήθελε τότε (και του άρεσε πολύ).
Δεν είναι λίγα τα 20Κ (ουσιαστικά, θα έπρεπε να πάρει δάνειο 100Κ αντί για 80Κ, αλλά μιλάμε για το σπίτι και την περιοχή που θα ζεις για δεκαετίες. Το να αργήσεις λίγο περισσότερο να πληρώσεις το δάνειο, δεν είναι δα και τόσο τραγικό.
Σήμερα, αφού είδε και έπαθε, θα έκανε αυτό που είπα εξ αρχής (που είχα αναγκαστεί να κάνω και εγώ δηλαδή...).
Άβαταρ μέλους
By NickTG
Anonymous Founder έγραψε:Καταλαβαίνω τις διαφορετικές προτιμήσεις του καθενός, αλλά το να βγάζουμε βλάκες όσους αγοράζουν διαμέρισμα, είναι λίγο διαφορετικό.

Αυτό εννοείται.
Δεν νομίζω να το έλεγε κανείς με αυτό τον τρόπο άλλωστε.

Για αυτό είπα κιόλας πως μετράει και πως έχει μάθει κανείς.
Εγώ για παράδειγμα έχω 4 σκυλιά και μερικές, αρκετές, γάτες. Δεν νομίζω να μπορούσα να τα έχω σε διαμέρισμα. :s_tongue
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
NickTG έγραψε:Εγώ για παράδειγμα έχω 4 σκυλιά και μερικές, αρκετές, γάτες.

Πως τα φροντίζεις όλα αυτά τα ζωντανά;
Άβαταρ μέλους
By NickTG
saxon_747 έγραψε:

Συνήθεια είναι.
Οι γάτες πέρα από φαΐ, εμβόλια και ότι χρειαστούν γενικά από κτηνίατρο είναι πρακτικά αυτοφροντιζομενες. :s_biggrin

Απλά δεν αγοράζεις ακριβό καναπέ. :svivhaha:
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
NickTG έγραψε:
saxon_747 έγραψε:

Συνήθεια είναι.
Οι γάτες πέρα από φαΐ, εμβόλια και ότι χρειαστούν γενικά από κτηνίατρο είναι πρακτικά αυτοφροντιζομενες. :s_biggrin

Απλά δεν αγοράζεις ακριβό καναπέ. :svivhaha:
Ναι ρε αλλά ακόμα και βόλτες, εμβόλια, κτηνίατροι κτλ... Εδώ σκέφτομαι να πάρω ένα (1) σκυλάκι και ζοριζομαι.
Άβαταρ μέλους
By edmond
#758715 Μέχρι τα 18 μου, μεγάλωσα σε πολυκατοικία 52 διαμερισμάτων. Ο κακός χαμός.
Έπειτα μετακομίσαμε σχεδόν απέναντι σε μονοκατοικία(πρακτικά μεζονέτα). Θυμάμαι ακόμα το 1ο βράδυ που κοιμήθηκα ή τουλάχιστον προσπάθησα να κοιμηθώ μιας και είχα συνηθίσει κάθε βράδυ, ο από πάνω μας μπάρμπας να παίζει τάβλι και να του πέφτουν τα ζάρια στο πάτωμα 2553 φορές σε κάθε παρτίδα. Άσε το κομπολόι του... Τόση ησυχία δεν μπορούσα να την χειριστώ :ninja: . :lol:
Τώρα λοιπόν που την...χειρίζομαι, μένοντας σε διαμέρισμα ιδιόκτητης πολυκατοικίας όλα είναι απολύτως ελεγχόμενα.
Θέλω να πω, πως προσωπικά θα επέλεγα άνετα μια μονοκατοικία. Έχει μειονέκτημα -όπως και αναφέρθηκε- το αυξημένο κόστος θέρμανσης, ίσως και τις αυξημένες δαπάνες για συντήρηση, τα πλεονεκτήματα όμως του τύπου "μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα" δεν συγκρίνονται.
Και μια πουταναφέραμε :roll: το να προσπαθήσεις να προσεγγίσεις το κέντρο για να μείνεις, μόνο σαν αστείο μου φαίνεται, εκτός βέβαια και αν υπάρχει ήδη η δουλειά κάποιου στα πέριξ. Ήδη εδώ στον Κορυδαλλό, μου φαίνεται πως έχει πήξει το θέμα, χρόνια τώρα βέβαια όχι ξαφνικά. Δεν το πάω στην άλλη -ονειρική- άκρη του να πάω στην Καλαμάτα ας πούμε να μείνω(το χωριό είναι υπερβολή) μιας και δουλειά θα βρω εκεί έστω και με λιγότερα. Θα το πάω όμως ότι αύριο κιόλας πήγαινα στο Καπανδρίτι ξέρωγω μιας και είσαι(στην Αθήνα) αλλά στην ουσία δεν είσαι. Και το ανάποδο. Και το λέω μετά γνώσης μας και φιλικό μου ζευγάρι εργάζεται στο Περιστέρι και μένει εκεί.
Τέσπα, περί ορέξεως...